tv-series met bewuste thema’s

Met een haast eindeloze hoeveelheid streaming-mogelijkheden, hebben we nog nooit eerder zoveel opties gehad voor welke serie we willen kijken. Gelukkig zitten er ook heel wat opties tussen met verrassend bewuste thema’s en berichten.

Als oprichtster van het Tribeca Film Festival, voormalig hoofd van programmering voor een tv-zender, en nu oprichtster en CEO van een kleine streaming service voor video’s met bewuste thema’s, heb ik dus altijd bovenop het kloppende hart van bewuste, verlichtende entertainment gezeten.

En nu geef ik jullie graag de 7 beste tv-series met bewuste thema’s, waarvan mijn collega’s en ik geloven dat het de moeite waard is om tijd voor te maken.

Hoewel sommige van deze titels je zullen verbazen, moedig ik je zeker aan om goed te lezen welke bewuste thema’s ik erin ontdekte en om, in sommige gevallen, tot voorbij de eerste paar afleveringen te kijken om te snappen waarom ik echt geloof dat ze binge-waardig zijn.

1: Messiah

tv-series met bewuste thema’s

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Waar kun je het kijken: Netflix

Deze show kwam uit op 1 januari, 2020, met Mehdi Dehbi (Tyrant, London Has Fallen) en Michelle Monaghan (The Path, True Detective) in de hoofdrollen. De nog redelijk nieuwe Netflix Original serie Messiah is wezenlijk geïnformeerde verkenning van het Messias-archetype. Het hele eerste seizoen zit vol heldere en diepe voorbeelden van hoe je de diepe verschuivingen in ons bewustzijn vast kunt leggen, net als onze paradigma’s over het zelf, over anderen en over de wereld.

Hoewel de serie nog in haar beginfase zit, is het nu al een complex en gelaagd werk dat de doeken opendoet over de onderlinge werking van religie, bewustzijn, cultuur en de maatschappij. Het biedt ook veel reflectie over wat er nu in de wereld lijkt te gebeuren, via een elegante reis in en door verschillende dimensies van de verschuiving in cultuur en oorlog die we op wereldwijde schaal meemaken.

2: The Good Place

tv-series met bewuste thema’s

Waar kun je het kijken: Netflix

The Good Place heeft net een succesvol vierde seizoen achter de rug, met Kristen Bell (Veronica Mars, Forgetting Sarah Marshall) en de beruchte Ted Danson (Cheers, Becker) als steracteurs. Het is een makkelijke dramatische komedie met een diepere boodschap dan je zou verwachten. De show verkent regelmatig de existentiële vragen waar we als mens mee bezig zijn, zoals: waarom zijn we zoals we zijn, is verandering/groei mogelijk, kunnen we oude trauma’s helen/vergeven? En het mooiste eraan is dat het die vragen benadert met een zeer toegankelijke en vaak hilarische aanpak, via herkenbare en nuchtere personages.

3: Undone

tv-series met bewuste thema’sWaar kun je het kijken: Amazon Prime

Het eerste seizoen, met acht afleveringen, werd uitgezonden in september 2019. De relatief nieuwe geanimeerde fantasieserie Undone met Rosa Salazar (Alita, Bird Box) en Angelique Cabral (Life in Pieces) moet je echt gezien hebben. De serie verkent waar veel millenials tegenaan lopen: worstelen met het leven, met hun banden met de familie, een verlangen naar een diepere connectie met zichzelf, en hun geloof dat er meer is in het leven dan school en werk.

De show heeft officieel al een tweede seizoen aangekondigd, dus dit is het perfecte moment om jezelf onder te dompelen in wat wel eens een lange en unieke rit kan worden.

4: Cheer

tv-series met bewuste thema’sWaar kun je het kijken: Netflix

Cheerleaden was nooit iets voor mij. Net als schoonheidswedstrijden leek het me een raar, onnodig en seksistisch overblijfsel uit een vervlogen eeuw. Dus deze show, Cheer, een Netflix-documentaire over een competitief cheerleaderteam, is een show die ik normaal gewoon over zou slaan.

Maar uiteindelijk, zoals in ieder goed verhaal, maken de personages Cheer tot geweldige televisie. De verhalen van de cheerleaders en hun coaches zijn hartverscheurend, opwekkend, verhelderend en inspirerend. Hoewel cheerleaden me een nutteloze oefening leek, wordt het een voertuig voor zelfbeschikking, reflectie en verwezenlijking. Cheer is een metafoor voor het leven zelf. Ja, we zullen allemaal ooit sterven. Maar wil je niet een keer stralen op ‘het podium’ voordat je ‘afstudeert’?

5: The Kindness Diaries

tv-series met bewuste thema’sWaar kun je het kijken: Netflix

Wat doe je als je aan de top van je carrière zit, maar inziet dat financieel succes niet is wat je wilt? Als je Leon Logothetis bent, dan pak je je koffer, koop je een motor en reis je de wereld over, terend op de goedheid van vreemden. En je maakt er een tv-show van, natuurlijk.

Waar Leon ook heen gaat, hij maakt contact met vriendelijke en gulle mensen, voor een hernieuwd vertrouwen van zowel hem als de kijker, dat we in ons binnenste inherent goed zijn en graag iets positiefs bijdragen. De kerst op de taart is dat Leon de goedheid van de mensen elke aflevering terugbetaalt op onverwachte en inspirerende manieren.

6: Green Frontier

tv-series met bewuste thema’sWaar kun je het kijken: Netflix

Green Frontier is een prachtig geschoten, sexy en bovennatuurlijke thriller (uit Columbia) en is een eerbetoon aan de inheemse culturen en spirituele geloven. Ik weet het, moeilijk te geloven, maar al deze elementen worden met succes in één serie verwerkt.

Meteen vanaf de openingsscène worden we ondergedompeld in een wereld die we maar zelden écht te zien krijgen op televisie. Het onderliggende thema is dat we onze connectie – onze onderlinge connectie – met de natuur verloren hebben, en dat daar een groot lijden door ontstaat.

7: Running Wild

tv-series met bewuste thema’sWaar kun je het kijken: National Geographic

Ik ben al zeker tien jaar een enorme fan van Bear Grylls. Ik vind het fantastisch hoe erg hij houdt van de natuurlijke wereld en hoe hij de natuur en onze planeet de hoogste eer en respect betuigt.

In Running Wild deelt hij die liefde met ons, samen met bekende publieke figuren zoals Barack Obama, toen deze nog president was. In elke aflevering viert Bear hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn, inclusief elke plant, elk dier en ieder mineraal. En het lukt hem elke keer weer om me te verrassen waar ik vaak helemaal stuk om ga, dat me vult met ongeloof of juist met dankbaarheid voor wat hij ons biedt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE