Wil je dat anderen gelukkig zijn? Oefen mededogen. Wil je zelf gelukkig zijn? Oefen mededogen.” – Dalai Lama.

Zijn uitspraken omvatten een eenvoudige waarheid: Ondanks de populaire gedachte dat je gelukkig voelen alleen van binnenuit komt, komt de manier om dat te bereiken niet alleen maar uit jezelf, maar uit je relaties en interacties met anderen.

Wanneer we liefde en zorgzaamheid voelen voor anderen, voelen we onszelf beter,” aldus klinisch psycholoog Lisa Firestone

“We willen allemaal graag bemind worden, maar eigenlijk voelt het pas ècht goed als we zèlf beminnelijk zijn – door liefdevol te zijn naar anderen, door vriendelijkheid, door mededogen, door aardige dingen voor anderen te doen.

Het goede nieuws is, mocht je jezelf niet zien als overdreven empathisch, dat onderzoek heeft aangetoond dat deze plezierige gewoonte kan worden aangeleerd. En zelfs 5 minuten diep ademen maakt je empatischer. Maar hoe kun je mededogen bij jezelf herkennen?

Hieronder tref je acht aanwijzingen die je vertellen of je ècht een meedogend mens bent.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

1. Je vindt snel en gemakkelijk raakvlakken met anderen.

Meedogende mensen weten hoe ze op hun geluksgevoel kunnen vertrouwen en houden die ervaringen in gedachten bij het ontwikkelen van meer empathiek, hetzij door middel van vrijwilligerswerk of gewoon netwerken. “Meedogende mensen zijn erg naar buiten gericht, omdat ze met anderen meedenken en meevoelen,” vertelt Firestone. “Ze beschikken over een sterk vermogen zich in anderen in te leven en zijn zeer sociaal verbonden.”

Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond waarom we mededogen voelen ten opzichte van mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Een klein onderzoek liet de onderzoekers zien dat het gevoel van menselijk mededogen daadwerkelijk groeit naarmate er een grotere maatschappelijke verbinding is met de ander. “Dit resultaat suggereert dat het voelen van mededogen voor anderen niet alleen een gevoel is dat ons plotseling overkomt: als ons verstand een verbinding legt tussen het slachtoffer en onszelf – ook al is het iets onbenulligs – wordt het gevoel van mededogen voor zijn of haar lijden enorm versterkt,” schreef David DeSteno, Ph.D., onderzoeker en hoogleraar psychologie aan de Northeastern University in The New York Times.

2. Geld speelt geen rol.

Als je met geld geen geluk kunt kopen, dan is – volgens het onderzoek van de Universiteit van California te Berkeley – mededogen evenmin te koop. Tijdens het onderzoek ontdekte men, dat wanneer iemand groeide in sociale klasse, zijn of haar mededogen met anderen verminderde. Deze bevindingen ondersteunen eerder onderzoek dat aantoonde dat een hogere sociale klasse een negatieve invloed heeft op iemands vermogen aandacht te schenken aan contacten met anderen, rapporteert Scientific American.

3. Je handelt uit empathie.

Firestone zegt dat ontvangen een belangrijk onderdeel uitmaakt van mededogen, tot in de details. “Wanneer we ons zorgzaam en liefdevol opstellen, ontvangen we ook meer liefde terug,” legt ze uit. Om die reden handelen meedogende mensen uit vriendelijkheid – of het nu vrijwilligerswerk is of gewoon een schouder om op te leunen – waardoor men zich over het algemeen veel gelukkiger voelt. “Als je geluk najaagt, wordt je lang niet zo gelukkig als wanneer je kiest voor edelmoedigheid,” vertelt ze. “Een hedonistische manier van geluk verwerven werpt voor de meeste mensen geen vruchten af.”

4. Je bent lief voor jezelf.

Mededogen met jezelf, eigenliefde, is absoluut de sleutel tot groei naar een meedogend mens in het algemeen,” verklaart Firestone. “Je kunt je nauwelijks in een ander inleven als je je niet in jezelf kunt inleven, je jezelf niet voelt.”

Beoefenen van eigenliefde is enigszins anders dan het gevoel van eigenwaarde ervaren, en is van cruciaal belang om niet-functionerende gedragspatronen uit ons leven te poetsen. “We denken vaak dat we onszelf moeten straffen om onjuist gedrag te corrigeren, maar de eerste stap naar verandering in wat voor gedrag dan ook, is juist mededogen met jezelf.” Wetenschappelijk onderbouwd zelfs: Volgens onderzoek van de Universiteit in California, Berkeley, zijn degenen die zelfmededogen beoefenen gemotiveerder om zichzelf te verbeteren en hun doelen te verwezenlijken.

5. Je onderwijst anderen.

Meedogende mensen houden hun gaven niet voor zichzelf, ze willen hun kennis graag overbrengen aan andere mensen. Zoals motiverend spreker en auteur Jen Groover opmerkt, is dit verlangen de wortel van empathisch gedrag. “Werkelijk mededogen komt tot bloei wanneer je je kracht, leiding en wijsheid aan een ander overdraagt, zodat je kunt ervaren wie je werkelijk bent, je je capaciteiten beter benut, zonder iets terug te verlangen,” schreef ze. “Ware genade openbaart zich wanneer ‘leraren’ beseffen dat hun gave ècht van hun is – om het een ander te kunnen leren.”

6. Je bent bewust.

Wanneer je mededogen oefent, plaats je jezelf in het moment. Meedogende mensen luisteren en zijn niet op hetzelfde moment met hun mobiele telefoon bezig – ze zijn aanwezig en reageren empathisch op het verhaal dat recht tegenover hen wordt verteld.

Dit bewustzijn is voor mededogen van cruciaal belang, het stelt je in staat jezelf ècht te concentreren op de ander in plaats van op je eigen reflecties. “Mindfullness stelt ons in de gelegenheid een andere relatie met onze emoties te ontwikkelen,” legt Firestone uit. ”Gevoelens of gedachten kunnen spontaan opwellen, maar door Mindfullness kun je ze zien als voorbijdrijvende wolken waar je zonder oordelen niets mee hoeft te doen. Het is erg nuttig niet in onze gedachten en emoties verstrikt te raken.”

7. Je beschikt over hoge emotionele intelligentie.

Mensen die hun eigen mededogen aanboren, lijken ook hun eigen emoties aan te boren. “Het is deels… in staat zijn te zien wat zich in jouw geest en in die van andere mensen afspeelt,” verklaart Firestone. “Ik denk dat wanneer we dat kunnen, we ook meer mededogen voor andere mensen kunnen opbrengen.”

Wanneer je emotioneel intelligent bent, beschik je tevens over een groter moreel besef en een oprechte wens anderen te helpen, de belangrijkste aspecten van empathie. Meedogende mensen “begrijpen dat anderen over een soevereine geest beschikken die de wereld anders beschouwt dan jij – er bestaat geen goed of fout,” aldus Firestone.

8. Je bent dankbaar.

Dingen doen die ons blij maken en een goed gevoel geven beschouwen veel mensen als egoïstisch, maar meestal heeft het een beter gedrag naar anderen toe tot gevolg,” zegt Firestone. Eén manier om dat te doen is je zegeningen tellen.

Of je wel of niet meedogende dingen hebt gedaan in je leven, aan het eind heb je op z’n minst één of meerdere kansen gehad. Empatische mensen (h)erkennen niet alleen vriendelijkheid jegens henzelf, ze drukken ook actief hun dankbaarheid daarvoor uit.

“Alleen al de gedachte aan onze dankbaarheid voor anderen maakt ons blij,” zegt Firestone. “Het onthaast ons en laat ons juist de kleine dingen doen die ons zorgzamer en liefdevoller maken.”

Bewaar voor later op Pinterest:

meedogend mens

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. ….. dit is mij zeer bekend, maar ik vraag mij wel af hoe het dan zit met al die “spirituele goeroes” die dan gelijk roepen dat je moet ophouden met “anderen te pleasen”? Want zo wordt het ook vaak genoemd. Het lijkt mij héél fijn mensen in hun waarde te laten en hen van daaruit bij te staan of te helpen als het nodig is.

    Liefs,
    Marja

    • Een ander pleasen, is vaak jezelf weg cijferen.
      In dit artikel ligt de nadruk op het “lief zijn voor anderen” omdat je “lief bent voor jezelf”
      De bron is dus totaal anders.
      Een pleaser is op zoek naar de goedkeuring en waardering van anderen om zichzelf goed te voelen.
      Als je het om draait, ben je geen pleaser. Dan heb je de waardering en goedkeuring voor jezelf in jezelf gevonden. En van daaruit kun je delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in