8 Algemene kenmerken die de basis vormen van duurzame en gezonde relaties

Relaties zijn een prachtig onderdeel van het leven. Of ze nou romantisch zijn of gewoon vriendschappelijk, een verbinding met een ander mens is zonder twijfel een van de beste ervaringen die het leven te bieden heeft. Uiteraard zijn veranderingen in relaties – zoals bij zoveel dingen in het leven – onvermijdelijk. Ik betwijfel of velen onder ons nog steeds dezelfde partner hebben of dezelfde vriendengroep hun hele leven hebben weten te behouden.

Ondanks een schijnbaar natuurlijk verloop, wat is het geheim dat bepaalde relaties overleven ten opzichte van relaties die instorten? Ik heb 8 kenmerken ontdekt waarvan ik denk dat ze een duidelijk signaal geven dat een bepaalde relatie de moeite van het onderhouden waard is, maar… besteed vooral aandacht aan het laatste kenmerk, dat alle andere kenmerken overbodig maakt en naar mijn mening het meest belangrijke is.

Je bent ècht jezelf.

Er zijn talloze mensen die veel waarde aan compromissen hechten, maar je eigenheid opofferen om een ander te behagen of om een relatie willens en wetens in stand te houden, lijkt mij persoonlijk niet zo gezond. De beste en duurzaamste relaties zijn die waarin beide partijen moeiteloos zichzelf kunnen zijn zonder geconfronteerd te worden met angst voor oordeel, belachelijk gemaakt te worden of druk te voelen te moeten veranderen. We weten allemaal wanneer we net doen alsof, het is dus ook in de eerste plaats aan ons om te bepalen waaròm we dat doen om vervolgens te kunnen beoordelen wat wel of niet tot ons ware zelf behoort in een relatie.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Vieren ten opzichte van vergelijken.

Ik heb dit onderwerp al eerder dit jaar beschreven in “9 gemeenschappelijke kenmerken van gelukkige mensen (waar ze niet over praten)” en noem het hier nogmaals omdat het zeker van toepassing is bij het onderhouden van goede relaties. De beste relaties zijn die, waarin op het ego gebaseerde vergelijkingen terzijde worden geschoven en worden vervangen door oprecht blijdschap tonen voor het geluk en de prestaties van de andere persoon. In plaats van alleen maar een blij gezicht opzetten wanneer de ander bijvoorbeeld een droombaan krijgt, de loterij wint of wat voor succesje dan ook boekt, komen de beste relaties het meest tot hun recht waarin jij je eigenlijk blij voelt voor de ander.

Je verheft elkaar

Hoewel het erg “comfortabel” kan zijn te zwelgen in een bepaalde ervaring (zoals klagen) of gedrag (zoals drinken), de meest waardevolle relaties zijn die waarin elk individu de ander helpt een moeilijke periode te overstijgen/overwinnen. Deze hulp bestaat uit oprecht luisteren of iets te helpen herinneren; er zijn verschillende manieren om iemand uit een dalletje te trekken, maakt niet uit hoe, doch in elk geval met de liefdevolle intentie ervoor te zorgen dat de ander niet gevangen blijft zitten in een ongezonde situatie. Hoewel de verandering uiteindelijk dient te komen uit de persoon die ergens in vast zit, de meest waardevolle partners helpen elkaar de kracht en de weg terug te vinden.

Verschillen zijn geen spelbreker

Veel relaties zijn opgebouwd op basis van overeenkomsten en om voor de hand liggende redenen. Voor mij zou het makkelijker zijn om een gemeenschappelijke basis te hebben met iemand die dezelfde interesses heeft en net als ik kan genieten van sporten, films maken, openbare lezingen houden en bijwonen, dan met iemand die liever binnen blijft om te schilderen, te tekenen of foto-albums in elkaar te plakken. Ondanks een gemeenschappelijke basis zullen echter altijd onvermijdelijk verschillen komen bovendrijven, zelfs in de meest bij elkaar passende relaties. Relaties die het behouden waard zijn zullen zo veel mogelijk trachten te voorkomen dat verschillen een probleem worden. In een goede relatie wordt de tijd die door één persoon wordt besteed aan iets waar hij/zij passie voor heeft, door de ander als net zo waardevol beschouwd als de tijd die men in elkaars gezelschap doorbrengt – zelfs als die passie gedeeld wordt met iemand anders.

Het verleden is het verleden

Op de vraag om de meest gekoesterde relatie te verklaren, zullen de meesten van ons memorabele momenten uit het verleden opsommen om een beeld te schetsen hoe hecht de verbinding werkelijk is. Echter, hoe geweldig het herbeleven van het verleden ook is, de beste relaties zijn degenen die binnen het moment blijven, in het Nu. Dat is vooral nuttig bij het overwinnen van uitdagingen die beiden op een bepaald moment ervaren. In plaats van tegen elkaar registers open te trekken van vroegere misverstanden of problemen, ook al is het maar een klein dingetje op de achtergrond van een ogenschijnlijk harmonieuze relatie, de bewuste keuze het verleden te laten voor wat het is stelt beiden in staat om volledig te genieten van wat je elkaar te bieden hebt.8 Algemene kenmerken die de basis vormen van duurzame en gezonde relaties (2)

Speel geen emotionele spelletjes

Met name bij romantische relaties, houden veel mensen ervan de spanning en onzekerheid een beetje op te voeren om uit te vinden hoe de ander reageert, veelal met negatief resultaat. In weerwil daarvan zijn de meest waardevolle relaties vrij van dit soort flauwekul. Je weet allebei wie je bent, om die reden houdt je immers van elkaar, en beiden kunnen volledig onvoorwaardelijk zichzelf zijn zonder geestelijke druk of pesterijtjes.

Uitbreiding van menselijke ervaring

Zoals ook genoemd bij punt 2 in mijn andere artikel, herhaal ik dit nogmaals bij punt 7 en niet zonder reden. Ik geloof dat in de beste relaties mensen elkaar ervaren als een uitbreiding van hun mens-zijn en niet van hun geluk. Hoe meer we onszelf afhankelijk van de ander opstellen, hoe meer we onszelf weghouden van waarachtige onafhankelijkheid, waardoor uiteindelijk de druk binnen een relatie stijgt. Wanneer een relatie niet misbruikt wordt om een bepaalde leegte te vullen, of om een gevoel van niet alleen kunnen zijn te bevredigen, zal deze uitgroeien tot hecht en zeer waardevol. 

Weet dat het elk moment over kan zijn

Dat lijkt misschien een beetje een morbide gedachte om deze lichthartige opsomming mee af te ronden, maar ik geloof echt dat de beste relaties degenen zijn waarin beide partners erkennen en er vrede mee hebben dat dingen kunnen veranderen en mogelijk zelfs zomaar kunnen ophouden te bestaan. Dit inzicht maakt volgens mijn idee en beleving de weg vrij naar vrijheid, waardoor uiteindelijk binnen een relatie niets onmogelijk is. Ik bedoel daar niet mee dat elke relatie uiteindelijk ooit tot een einde komt, maar dit diepe inzicht geeft beiden de ultieme vrijheid te ontdekken wat voor mogelijkheden en talenten ieder voor zich heeft.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in