Home Spiritualiteit 8 eigenschappen die je leert als je wordt opgevoed door een sterke...

8 eigenschappen die je leert als je wordt opgevoed door een sterke moeder

8 eigenschappen die je leert als je wordt opgevoed door een sterke moeder.

Als ik tijdens mijn jeugd ervaringen beleefde zoals angst, verdriet, verwarring, oordeel of een gebrek aan zelfvertrouwen, was het altijd mijn sterke moeder die me kalmeerde, me uit mijn versufte stemming haalde en me begeleidde naar een plaats van liefde, licht en kracht.

Door: Alexa Erickson

Maar het waren niet alleen maar haar woorden die mij tot een wilskrachtige vrouw hebben gevormd, het waren met name de daden in haar eigen leven. Haar manier van reageren op uitdagingen, de manier waarop ze zichzelf presenteerde – alsof ze met haar zelfvertrouwen glas kon snijden – en haar alwetende houding dat elke ademhaling op deze planeet de moeite waard is. Dat heeft me op zoveel manieren gevormd tot de persoon die ik nu ben. En ik weet dat ik daar niet alleen in ben. Als je een sterke moeder hebt, zal je deze acht eigenschappen die ze jou wellicht heeft geleerd, beslist kunnen waarderen:

Je leert het belang van onafhankelijk zijn

Als je je geluk, succes en welbevinden in de handen van een ander legt, verlies je je macht over hoe je jezelf in de wereld wilt neerzetten. Niemand mag de mogelijkheid hebben om voor jou te bepalen wat voor jou goed voelt en wat niet. Om voortdurend te kunnen groeien liggen de beslissingen over jouw leven bij jou, van verliefd worden tot een gezin stichten, van het opbouwen van een carrière tot het kiezen van de mensen om je heen en de hobby’s die je leuk vindt.

Je leert de waarde van onbaatzuchtigheid en onvoorwaardelijke liefde

Ziek of gezond, in moeilijke en makkelijke tijden, je moeder was er voor je. Geen probleem was te groot of niet noemenswaardig klein, alles was bespreekbaar en prijzenswaardig. Ze gaf haar tijd om op alle mogelijke manieren voor je te zorgen, ze klaagde nooit, want alles kwam voort uit onvoorwaardelijke liefde.

Je leert onvoorwaardelijk van jezelf houden

Hoe ouder je wordt, hoe minder je dingen toelaat die jou beïnvloeden. Alles wat jou niet dient krijgt geen ruimte in jouw leven, dus besteedt je er ook geen aandacht aan. Je weet dat de fundamentele waarde van jouw zijn niet bepaald kan worden door negatief geladen mensen, mislukte relaties en moeilijke omstandigheden. Bepalend is hoe je op dit alles reageert. Ondanks alle ontberingen blijf je onverstoorbaar bij jezelf, omdat je moeder je geleerd heeft dat als je vooruit wilt de enige weg daarheen pal voor je neus ligt.8 eigenschappen die je leert als je wordt opgevoed door een sterke moeder.

Je leert dat je net zo zacht als sterk kunt zijn

Heb je je moeder nooit zien huilen toen je klein was? Haar ogen nooit zien rollen van wanhoop en haar hart nooit zien smelten bij grote of kleine gebeurtenissen? Dat betekent nog niet dat ze geen gevoel zou hebben. Haar kracht vond je terug in haar vermogen alles bij elkaar te houden. Haar gevoel voor mededogen om jou te voeden en je groei te volgen toont haar zachtaardigheid vanuit haar hart. Ze leerde je het leven met opgeheven hoofd te aanvaarden, maar ook je relaties te onderhouden met mensen die er voor jou toe doen.

Je leert je eigen geluk te manifesteren

Je moeder leerde je dat je zelfs gelukkig kunt zijn onder de moeilijkste omstandigheden, omdat het leven niet gemeten kan worden door enkele momenten. Ze vond zelfs in de donkerste dagen een glimlach, een schaterlach, het bewijs dat wanneer alle hoop verloren is, je alleen maar diep van binnen hoeft te kijken om je ware zelf te zien, vervuld van pure liefde en vreugde.

Je leert om niet achterom te kijken

Het verleden heeft je gevormd, maar jij bent niet jouw verleden. Je moeder heeft nooit stilgestaan bij een gemiste kans, omdat ze wist dat het verspilde moeite was. Ze accepteerde alleen hoe het voelde en gebruikte dat gevoel als brandstof om het de volgende keer beter te doen en een andere weg in te slaan. Ze leerde je dat de ene voet voor de andere plaatsen de sleutel is naar vooruitgang en dat alles wat in het verleden heeft plaatsgevonden je vooruit heeft geduwd.

Je leert dat haar begrip van de liefde nog steeds is groter dan het jouwe

Bij elk gevecht, elk gebroken hart, elke nieuwe relatie, voelde je dat je bijleerde over wat echte liefde is. En terwijl je leert heb je nog steeds vertrouwen in de antwoorden van je moeder, want alles wat jij doormaakt, heeft zij op z’n minst al twee keer beleefd. Zelfs als jouw keuzes haar goedkeuring niet kunnen wegdragen, betekent dat nog niet dat je haar advies in de wind slaat, omdat bewezen is dat ze het steeds bij het rechte eind heeft.

Je leert van een sterke moeder dat het nooit te laat is te zijn wie je werkelijk bent

Terwijl je in het leven jezelf soms kunt verliezen, je zult altijd de weg terug vinden. Jouw moeder met haar sterke wil is het levende bewijs. Dwars door de pijn en het verdriet gaf ze nooit op, zelfs al voelde dat zo. Blij zijn, je vrij voelen, je mooi voelen, succesvol zijn en trouw aan jezelf blijven is onbeperkt houdbaar.

13 REACTIES

 1. Wat als het niet de bedoeling is om als perfect persoon op de wereld te starten? Het de bedoeling is om dit juist zelf te moeten gaan nastreven. Je juist bij een moeder geboren wordt die het tegengestelde meegeeft? Dit artikel lijkt je te doen geloven dat dit zo zou moeten horen. Maar is dit wel zo?

 2. Dank je. Ik heb veel meegekregen van mijn moeder, ook al had ze het zelf moeilijk soms in het leven. Haar lijfspreuk was: als ik alles mocht overdoen zou ik het precies hetzelfde doen, om uit te komen hier en nu, met jullie… Ondanks haar ziek zijn en vroege overlijden. Nu bijna 11 jaar geleden. Ik zag in haar het slachtofferschap, nu dankzij dit artikel word ik weer herinnerd aan haar kracht en onvoorwaardelijke liefde. Nogmaals dank!

 3. Natuurlijk hebben vaders ook een heel belangrijke rol in de opvoeding van een kind. Maar nu gaat het even over de rol van de mama.

 4. Afwezig dus. 😉 Erg? Vertel dan wat je kwijt wil over de kracht van (jouw) vader(s). Welkom!

 5. Mooi artikel. Vind het nog lastig om hiermee naar mijn eigen moeder te kijken, dat wel.
  Het heeft tijd nodig, diep van binnen weet ik dat ook ik een krachtige moeder heb, maar er is veel wat zij heeft verzuimd, uit angst en egocentrisme. Toch ervaar ik de aanwezigheid van haar genen en haar invloed en zie die ook in mijn dochters en dat is voor nu voldoende.

 6. Deze moeder symboliseert voor mij de Onvoorwaardelijke Liefde. En in dat geval maakt het nmm niet zo heel veel uit wat je omstandigheden zijn. Die liefde hoe klein of groot kom je in elke situatie wel tegen als je je Hart ervoor open hebt staan.
  Ik vond em bij (niet mijn eigen) opa en oma die buren waren van ons en me vaak troostten als ik verdrietig was. Die steun was voor mij heel belangrijk om m'n eigen 'gezinssituatie' aan te kunnen waarin ik moest opgroeien.

 7. 8 juli M. Peters
  Mijn moeder vond eigenlijk dat het genoeg was geweest met kinderen krijgen toen ik kwam en gaf mij direkt aan mijn vader.
  De opgestapelde consequenties van dit feit van afwijzing, wat zo diep verstopt zat, heeft mijn leven indringend bepaald. Ik moest sterk zijn op momenten dat ik het eigenlijk nog moest leren, omdat ik kind was. Blij daarmee? Nou, ik had mezelf wel een iets leuker en minder ingewikkeld leven gegund. Ouders waren toen blind voor de consequenties van het effect van hun keuzes op de kinderen. Na alle overlevingsangsten overwonnen te hebben, kom ik nu tot de kern. Dus ik kom er wel, het is stug volhouden. Gisteravond op de dag van de opening van een nieuwe engelenpoort, een verrassend liefdevol etentje gehad.

 8. en wat als niet alle moeders perfecte sterke vrouwen zijn? wat als moeders niet in staat zijn om bv in duistere tijden een schaterlach te voorschijn te toveren? wat als je moeder niet in staat is tot al die dingen die hierboven staan? zoals denk ik het merendeel van de moeders? en overigens ook vaders?
  in mijn geval herken ik mijn moeder absoluut niet in bovenstaande en toch ben ik uitgegroeid tot een prima mens!
  Het zijn ook de fouten die een moeder maakt, zoals elk mens die maakt, waar je ook veel van kan leren. En waarbij je als je ouder bent en terugkijkt beseft dat je moeder ook maar een mens is.

 9. Als dat geen ode is aan alle moeders. Mijn moeke is plots gestorven op een paar minuten. Ik.mis haar nu meer dan ooit want ik belde elke dag. Nu zit ze voor altijd in mijn hart. Hartegroet, Lutje

 10. Moeders worden op een voetstuk gezet, alsof alles maar draait om de moeder.
  Dat komt in dit stuk ook heel erg naar voren.
  En inderdaad hoe zit het met de vader? Vaders hebben ook een belangrijke rol in het leven van kinderen. Het zou eens afgelopen moeten zijn met het idealiseren van de moeder.

 11. Mijn moeder was ook een sterke vrouw.
  Sterk in het manipuleren en eisen stellen. En je negeren en afkraken.
  Dus bovengenoemde eigenschappen heb ik wel maar niet door haar als voorbeeld gekregen
  Misschien juist wel dankzij haar als voorbeeld te hebben. Zo moet het niet.
  Daar wordt je ook sterk van.

Mobiele versie afsluiten