nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Je hebt de uitspraak “Het zit tussen je oren” vast wel eens gehoord, maar dit zou nog wel eens achterhaald kunnen zijn. In de toekomst zeggen we misschien wel “Je buik is in de war”. 

Er wordt steeds meer bekend over de werking van darmen. Het blijkt namelijk dat er communicatie plaatsvindt tussen de darmen en de emotionele en cognitieve centra van je hersenen. 

Ook blijkt dat je darmen meer zenuwcellen bevatten dan je hersenen. Je hebt dus eigenlijk een tweede brein in je buik zitten. Je darmen zijn dus veel meer dan alleen een voedselmachine. Dat maakt het nog belangrijker om goed voor je darmen te zorgen.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Darmen en het microbioom

De gezondheid van je darmen wordt grotendeels bepaald door je microbioom. Deze is ondergebracht in de darm, maar ook andere openingen van het lichaam, zoals de mond, de geslachtsorganen en de neus. Kortom, alles met slijmvliezen.

Wanneer je microbioom in balans is, blijf je gezond, heb je een goed humeur en veel energie. Wanneer je microbioom uit balans is, kunnen zich tal van gezondheidsproblemen voordoen, waaronder gewichtstoename, diabetes type 2, hersenmist, depressie en kanker.

Helaas is een ongebalanceerd microbioom (of dysbiose) tegenwoordig vrij normaal. Dankzij een jarenlang voedingspatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen, antibioticakuren, maagzuurremmers en chronische stress, hebben de meeste Nederlanders een verminderde darmgezondheid. Er lijkt dan ook een link te liggen tussen de gezondheid van de darm en de toenemende allergieën, auto-immuniteitsziekten, angst en depressieklachten.

Factoren die je darmgezondheid bepalen

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan de gezondheid van je microbioom. Ik heb het dan over:

  • De omgeving
  • Hoeveelheid lichaamsbeweging
  • Hoeveelheid slaap
  • Hoeveelheid stress

De belangrijkste factor die bepaalt welke darmbacteriën in je darm leven (en welke doodgaan) is je voedingspatroon.

In het tijdschrift Functional Medicine is er een zeer succesvol protocol beschreven genaamd de 4R’s. Deze staat voor:

  • Remove (verwijderen)
  • Replace (vervangen)
  • Reinoculate (reinigen)
  • Repair (herstellen)

Het is niet nodig om bij dit protocol te letten op de volgorde, zolang je maar bewerkt voedsel en gifstoffen zoveel mogelijk vermijdt. Tenzij je lijdt aan een ernstige spijsverteringsstoornis of andere aandoening (zoals diabetes), is het veilig om dit protocol te volgen.

8 suggesties om je darmgezondheid te verbeteren

Als je het idee hebt dat je darmen wel wat ondersteuning kunnen gebruiken, dan kunnen de onderstaande 8 suggesties hierbij helpen.

1. Eet de juiste voedingsmiddelen

Je microbioom reageert op wat het te eten krijgt. Wanneer je regelmatig verschillende gezonde, niet-bewerkte voedingsmiddelen eet, wordt het microbioom geprogrammeerd om voor je te werken. Hoe gevarieerder je dieet, hoe flexibeler je microbioom wordt.

2. Stop met geraffineerde koolhydraatrijke- en bewerkte voedingsmiddelen.

Dit soort voedingsmiddelen worden snel opgenomen in je dunne darm en zonder hulp van je goede darmbacteriën. Dat betekent dat je goede darmbacteriën hongerig blijven. Dit kan een verhoogde permeabele darmwand veroorzaken.

Je darmwand is bedoeld als een sterke barrière tussen de buitenkant van het lijf en de binnenkant. Wanneer je darmwand niet meer optimaal functioneert, hebben schadelijke stofjes meer kans je bloedbaan binnen te komen. Hierdoor kan het immuunsysteem overprikkeld raken, waardoor aandoeningen zoals ontstekingen, allergieën en auto-immuunziekten zich kunnen ontwikkelen. Suiker voedt ook organismen zoals Candida Albican, die ook de darmwand aanvallen.

3. Haal je koolhydraten uit groenten en suikerarm fruit

Het eten van veel groene bladgroenten helpt je darm te voeden met gezonde en diverse bacteriën. Het wordt ook aanbevolen om radijzen, aardperen, prei, jicama, asperges, wortels en natuurlijk knoflook en kurkuma te eten. Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd ook een goede balans hebt tussen gezonde vetten en eiwitten.

4. Eet veel gefermenteerd voedsel

Gefermenteerd voedsel zaait je darm met gezonde bacteriën. Eet zuurkool, augurken, kimchi, kefir en Griekse yoghurt (niet verwerkt). Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan prebiotica. Prebiotica zijn vezels, wat voeding is voor de goede darmbacteriën.

5. Stop soms tijdelijk met bepaalde voedingsmiddelen

Heb je vaak last van krampen, gas of maagpijn na het eten? Mogelijk heb je dan een voedselgevoeligheid of -allergie. De meest voorkomende voedselallergieën of overgevoeligheden zijn voor koemelk, soja, pinda’s (noten), maïs, eieren en tarwe (gluten).

Sommige mensen vinden dat ze zich nog beter voelen als ze alle granen verwijderen, inclusief haver, quinoa en spelt. Maar begin op zijn minst met tarwe. Doe dit een paar weken en kijk of de symptomen verbeteren. Blijf ook weg van kunstmatige zoetstoffen, alcohol en te veel koffie!

6. Neem een kuur van hoge kwaliteit probiotica

Bijna iedereen kan profiteren van een aanvulling met een probioticum van goede kwaliteit. Probiotica helpen het ecosysteem van je darmen en het ecosysteem van je luchtwegen en je urogenitale kanaal te behouden. Probeer vooral ook het gebruik van antibiotica te beperken. Hoewel ze soms nodig zijn en levensreddend kunnen zijn, zijn de meeste antibiotica niet nodig.

Overleg met je arts of je kinderen of een antibioticum echt nodig is. Als er dan toch besloten is om wel antibiotica te gebruiken, zorg dan altijd na deze kuur voor een kuur met probiotica, zodat de darm sneller opgebouwd kan worden met gezonde darmbacteriën.

7. Ondersteun je spijsvertering

Tenzij je zeker weet dat je teveel maagzuur aanmaakt, stop dan met het gebruik van maagzuurremmers. Veel mensen hebben een laag maagzuur, maar denken dat ze te veel hebben. Maagzuurremmers zullen daarom niet helpen. Neem daarom een supplement met een spijsverteringsenzym. Dit kan je helpen om je voedsel beter te verteren, zodat een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur vermindert of verdwijnt.

Glutamine, een aminozuur (een bouwsteen van eiwitten), kan ook helpen om je spijsverteringskanaal te herbouwen en te onderhouden en een goede spijsvertering te ondersteunen. Je kunt ook proberen om citroensap in water te drinken, of 1 eetlepel appelciderazijn in een beetje water te nemen voor elke maaltijd om te zien of de klachten verbeteren.

8. Zorg voor ontspanning

Eén van de belangrijkste factoren om je darmen te genezen is je eigen bewustzijn. Je darm is je tweede brein. Bij stress worden de darm en de spijsvertering als eerst aangetast. Als je microbioom uit balans is, kun je je angstig, depressief of moe voelen. Je kunt ook last hebben van geheugenproblemen of hersenmist.

Probeer naast het eten van het juiste voedsel ook in een meditatieve toestand te komen voordat je gaat eten. Doe dit door alle stressoren te verwijderen, inclusief stressvolle mensen en gesprekken. Als je met anderen eet, probeer dan niet overmatig te praten of over negatieve onderwerpen. Elke keer dat je gaat zitten om te eten, haal diep adem, pauzeer en dank aan alle planten, dieren en mensen die hebben bijgedragen aan het maken van je eten.

Bewaar voor later op Pinterest:

darmgezondheid

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in