eigenschappen van gelukkige mensen

Geluk: de term die we verreweg het vaakst noemen als mensen zeggen waar ze het meest naar streven in het leven. Een liefdevolle partner, een leuke en goedbetaalde baan, en eindeloos reizen, zijn wat andere veelvoorkomende antwoorden, maar dat zijn allemaal voorkeursuitingen voor hetzelfde uiteindelijke doel: geluk.

Aangezien het zo gewild is, dacht ik een lijstje samen te stellen van eigenschappen die gedeeld lijken te worden door gelukkige mensen – en dan heb ik het over de écht gelukkige mensen, niet mensen die dat slechts lijken te zijn van buitenaf.

Met deze lijst bedoel ik niet te zeggen dat dit de enige manieren zijn om tot geluk te komen, ik probeer alleen wat licht te werpen op een aantal gedeelde eigenschappen die ik terugzie in gelukkige mensen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

1: Ze houden van zichzelf om wie ze zijn

Dat klinkt waarschijnlijk ontzettend egoïstisch, maar ik bedoel gewoon dat ze echt comfortabel zijn met wie ze zijn. Ze hebben hun fysieke uiterlijk geaccepteerd en omarmd, behouden hun persoonlijke eigenschappen (of ze daar nu waardering voor krijgen of niet) en ze doen hun best om het beste te maken van hun menselijke ervaring, in plaats van te verdrinken in wat anderen zien als zwakheden of tekortkomingen.

2: Ze zien relaties als een uitbreiding op de menselijke ervaring, niet de basis ervan

Of het nu gaat om vriendschappen, familiebanden of romantische bindingen, relaties zijn zeker een van de belangrijkste dingen binnen de menselijke ervaring. Maar te veel van ons bepalen ons algehele geluk in het leven aan de hand van hun aan- of afwezigheid, en nog meer aan de waarde die we aan die relaties geven. Ik zie dat echt gelukkige mensen hun best doen om tevreden te zijn met zichzelf en alle relaties zien als een fantastische uitbreiding op hun reeds complete zelf. Het is vaak juist wanneer we bij anderen kijken om onze leegtes te vullen of om ons op een bepaalde manier te laten voelen, dat onze diepste en meest waardevolle relaties vorm krijgen.

3: Ze accepteren verandering

Het leven is een constante les en gelukkige mensen zijn zich daar meestal zeer bewust van. Ze staan niet alleen altijd open voor verandering, maar ze luisteren ook echt naar suggesties, ze respecteren en overwegen iedereens mening, en kijken constructief naar kritiek, in plaats van beledigd te raken.

4: Ze vieren de prestaties van anderen

Jaloezie is moordend, en zoals Gary Allan ooit zei:

‘Je kunt de maan zijn en nog jaloers zijn op de sterren.’

We zijn allemaal in staat om alles te bereiken in dit leven en alleen wijzelf kunnen de motivatie in onszelf vinden om het te doen. In plaats van te kijken naar wat anderen hebben bereikt en onszelf ermee te vergelijken, kunnen gelukkige mensen meestal die successen vieren en ze gebruiken als motivatie om zelf meer in hun eigen leven te bereiken.

5: Ze plaatsen zichzelf niet in een slachtofferrol

We zijn allemaal weleens een ‘slachtoffer’ geworden van dingen in het leven, zoals een relatie die onverwacht uitging, ontslagen worden van je baan, of zelfs huiselijk geweld. Echt gelukkige mensen zijn vaak diegenen die ervoor kiezen niet te blijven hangen in het gevoel dat ze zijn benadeeld. Ze kiezen er juist voor om sterk te worden van hun moeilijke ervaringen, in plaats van ze te dragen als een badge van zwakte of als iets wat ze altijd het onderwerp van medelijden maakt.

6: Ze leven in het heden

Hoe leuk het ook kan zijn om het verleden op te rakelen of te fantaseren over de toekomst, alleen in het heden kun je dingen gedaan krijgen. Gelukkige mensen snappen dat. Sterker nog, ze gebruiken die kennis als motivatie om het meeste te halen uit elke dag. Daarnaast is aanwezig zijn in het nu ook handig om die momenten van ontspanning echt te waarderen, door jezelf er echt aan over te kunnen geven zonder je zorgen te maken over de toekomst.

7: Ze vertrouwen erop dat alles een reden heeft

Dit kun je makkelijk koppelen aan de keuze tegen de slachtofferrol: gelukkige mensen vertrouwen vaak op het proces en het bestaan van alles in hun leven. Ze weten dat er nooit iets zal zijn wat ze niet aankunnen en kiezen ervoor te omarmen wat het leven naar ze gooit, in plaats van zich te verstoppen zodra ze de uitdaging zien of te verdrinken in zelfmedelijden.

8: Ze laten geld hun leven niet beheersen

Niemand zal ontkennen dat we allemaal geld moeten hebben om te kunnen overleven in de wereld van vandaag. Daarom zijn de meesten van ons het grootste deel van ons leven bezig met dingen om geld te verdienen. Ik heb gemerkt dat gelukkige mensen zich onderscheiden door geld niet de ultieme dictator van hun leven te maken. Ze maken nog steeds verstandige keuzes binnen hun budget, maar geld weerhoudt ze er nooit van om een zogenaamde ‘riskante’ passie te achtervolgen, het wordt nooit bestempeld als de factor voor waarom hun leven zo vreselijk is, en ze klagen nooit dat ze te weinig geld hebben. Met genoeg creativiteit kun je alles doen in deze wereld, en door alleen de traditionele manieren van geld verdienen te erkennen belemmer je die creativiteit.

9. Ze kijken in zichzelf voor een oplossing

Een van de krachtigste realisaties waarop een echt gelukkig persoon zich meestal baseert is: ‘verandering komt van binnen’. De kracht die je krijgt als je deze waarheid niet alleen inziet maar ook toepast als de fundering voor alles in het leven is echt wonderbaarlijk. Er zijn duizenden boeken, mantra’s, technieken en oefeningen die ons allemaal proberen te helpen de oplossing te vinden voor van alles in je leven, maar allemaal hebben ze één ding nodig voordat ze je echt kunnen helpen: het bewustzijn om ze te ondersteunen.

Bewaar voor later op Pinterest:

9 eigenschappen van gelukkige mensen (waar ze het niet over hebben)

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

16 REACTIES

  1. Een goede middag,
    Dit artikel omschrijft precies zoals ik het geluk herken en zou omschrijven…..Juist vandaag heb ik dat weer mogen ervaren en gehoord en gezien bij anderen.
    Allereerst dank aan de auteur(s). Ik begrijp ook heel goed de reacties…héél goed zelfs, maar heeft ook veel te maken met het bewust worden van, wordt ook veel over geschreven door auteurs met eigen ervaringen en openheid!!
    Waar je bed als baby heeft gestaan daar begint het zeker mee…kan net zo ingrijpend zijn in een land van “welvaart”. Dat zou je niet verwachten, maar denk dan maar aan huiselijk geweld en emotionele armoede of misbruik. Het eind resultaat is vaak het zelfde. En dan praat ik over keuze mogelijkheden die je zou verwachten in een “rijk” land “vrijheid”…..corona en Peter R de Vries en al die anderen die nu met de dood worden bedreigd.
    Of armoede en je kinderen uit huis geplaatst zien worden, door fouten!!
    Dus dit even gezegd te hebben, heb ik vandaag weer echt GELUK gezien….terwijl ik aan het overdenken was, heb ik geluk wel echt begrepen??
    Genoeg meegemaakt om slachtoffer te zijn, maar zit blijkbaar niet in mij en kies ik ook niet voor.
    Het begon vandaag met zelfmedelijden, mag er zijn op zijn tijd, alleen dan doorleef je je gevoel met de wetenschap dat het tijdelijk is.
    Kreeg een oude uitzending van een “medium” op FB ging over mantra’s en kreeg weer gelijk een positief gevoel, super en dankbaar..dus schreef ik dat de persoon in kwestie ook, die op “vakantie” was via messenger. Kreeg vrijwel gelijk bericht terug…hij fietst graag door landen, dus nu Mongolië in zijn ééntje…ontberen, door rivieren en bittere kou, uitputting…Soms is dat nodig om te voelen en te vertrouwen, verwerken, transformeren. Op een terras aan de koffie..kwamen 2 oudere, jonge dames voorbij, ik hoefde toen mijzelf niet meer af te vragen wat “geluk” is….Prachtige vrouwen en straalde zoveel uit, qua kleding en energie…geen woorden voor. Het viel ook op bij een paar naast mij en we kwamen in een mooi gesprek over gelukkig zijn met wie je bent.
    De laatste en 3de verheldering was tijdens het boodschappen doen. Een vrouw had zo’n mooie dag gehad, met haar hond naar Vierhouten gefietst, hond in zo’n bakfiets en samen een prachtige wandeling gemaakt. Blijkbaar geen geld voor vakantie, dat begreep ik uit het verhaal, maar ik werd zo warm van binnen toen ze zei, “nu ben ik gelukkig, niets anders nodig”…alleen mijn beentjes dadelijk omhoog. Dus mijn dag heeft mij veel gegeven om geen slachtoffer te zijn. Verwacht niets en je krijgt alles. Dank voor de ruimte om te mogen delen…liefs Tineke

  2. Marian. Begrijp wat je bedoelt! Zoals je schrijft…we zijn allemaal in staat om…….. Is niets meer dan een oordeel over mensen die bv met een ernstige handicap leven of op een vuilnisbelt, buiten in de kou zonder eten….zo van..ja, eigen schuld want we zijn allemaal in staat om gelukzaligheid te bereiken en zujn verantwoordelijk voor onszelf….! Alles is energie en alles is verbonden, dus ook de zwerver op de hoek van je straat en vele andere levende wezens die misbruikt en gebruikt worden creeeren collectief leed ipv vrede op aarde, om ons heen. Ik weet dat gedachten en gevoelens energie zijn maar het is makkelijk spreken vanuit een warme kamer en je alleen te focussen op je wigen gelukzaligheid. Focus je op positiviteit..ook zoiets. Het ontkennen van het negatieve in jouw leven ..niet aanwezig? = Lucky you..Pay it forwards! Negatief is bv en daar an voorbij gaan (In jouw woonplaats een megastal?!) is misschien wel egoïstisch. Iedereen verdiend een waardig leven en alles is energie en met elkaar verbonden. Er bestaat ook nog een gegeven waar en wanneer je geboren bent, wat van invloed is. Ik snap de schrijfster ook heel goed..misschien in de kern begin je op die mannier. Maar als men op diepere lagen komt van bewustzijn dan…moet je ook het leed erkennen en bijdragen aan de vrede door te erkennen van misstanden in deze samenleving en je steentje bij te dragen. Spreek de waarheid .Teken petities, help iemand die hard het nodig heeft. Deel je eten..ik noem maar iets hoor.

  3. Hallo,

    Mooi artikel maar ik snap Marian goed, wat ik me afvraag, hoe weet je dat de ziel het leven kiest?
    Het leven is één groot mysterie waar niemand het fijne van weet, niemand, iedereen vult het in omdat de mens nu eenmaal alles wil weten. Daarom hopen mensen dat er een God bestaat, daarom heb je deze overigens mooie artikelen, maar laten we eerlijk zijn, moet je gruwelijke dingen ondergaan om te leren? Voor veel mensen is het leven vreselijk, ik kan het me niet voorstellen, ik denk dat het verzachten is en dat mensen zekerheid en veiligheid zoeken om grip te krijgen op wat er gebeurt, lfs, Josephine

  4. Ik herken veel van het artikel. De veranderingen komen ook van binnen. Het zijn processen van het leven en stapjes die je zet, om dit te bereiken, en dat is niet altijd gemakkelijk, maar werken aan. Ik weet dat ik op de goede weg ben. Groetjes van Indra

  5. Dag Bastiaan,

    De laatste zin van mijn vorige reaktie moet zijn:

    De rest van je reaktie is jouw uitleg van het artikel, daar heb ik het niet over

  6. Dag Bastiaan,

    spiegelen, nog zo’n populaire kreet. Als ik mijn norm naar anderen spiegel dan geldt dat ook voor de schrijver, die zijn norm naar “alles en iedereen” spiegelt.
    Het zegt mij precies wat ik beschrijf.
    De rest van je reaktie is jouw uitleg van het artikel, daar heb ik het over.

    • Je ergert je nog steeds zo te lezen. Enige vraag die ik mij zou stellen: hoe komt het dat ik mij zo erger?

      Mooie dag en een warme groet

    • Goedemorgen Marian,

      Het zou heel goed kunnen dat de schrijver zijn norm spiegelt. Dat is ook oké, net als dat jij de jouwe laat zien. Ik voel en lees je weerstand en het geeft je geraaktheid aan. Mij zegt geraaktheid altijd iets over mijzelf wat aandacht vraagt of aangeeft wat ik verwaarloosd heb bij mijzelf. Of je hier iets mee doet (ik reik je iets aan) is aan jou. Elke keuze is prima, geen oordeel. Liefs en licht, Bastiaan ✨

  7. Waar ik me aan erger in dit artikel zijn die gemakkelijke standaard opmerkingen:
    ‘We zijn allemaal in staat om alles te bereiken in dit leven”
    ‘Met genoeg creativiteit kun je alles doen in deze wereld”
    Heeft de schrijver dit op “alles en allemaal” getoetst? Ik vraag me af waar die uitgesproken “kennis” vandaan komt.
    Een kind dat op de vuilnisbelt moet leven kan dus studeren of miljonair worden.
    Mensen die een hoge dwarsleasie hebben kunnen weer gaan lopen.
    Mensen met een psychiatrische aandoening kunnen weer normaal werkende hersenen krijgen.
    En alle chronische zieken…etc.
    We zijn immers allemaal in staat om alles te bereiken in dit leven.
    Ik erger me hier niet alleen aan, ik vind het kwalijke uitspraken voor mensen die (o.a.) in bovengenoemde situaties moeten leven, want ja, ietsje creatiever en je had alles kunnen bereiken…

    • Ha Marian,

      dat is interessant, waarom erger je je eraan. Wat heeft dat jou te zeggen. Je spiegelt jouw norm naar anderen.

      Je kiest als ziel het leven dat je het meest kan leren. En dan is de les niet het oplossen van je situatie of leven zoals een soort ideaal dat doet aanzien, maar zoals dit artikel mij zegt. Je erdoor niet te laten weerhouden van jezelf te houden om wie je in volledigheid bent en van daaruit zo te leven. Binnen de gegeven omstandigheden keuzes te maken vanuit je innerlijke leiding en te vertrouwen op dat wat zich aandient door het te omarmen.

      Gelukkig zijn heeft niets te maken met studeren, heel veel geld verdienen etc. Gelukkig zijn is blij zijn met wat er zich in je leven aandient, er mee bezig zijn om betekenis uit alle momenten te halen en een grenzeloos vertrouwen dat het een belangrijke reden heeft. Waardevol, ongeacht wat anderen vinden en oordeel vrij. Licht en liefde, Bastiaan

      • Hi Bastiaan,

        Leuk om te lezen dat je denkt dat je het allemaal weet en blijkbaar alle antwoorden hebt, maar het feit blijft dat we niet weten wat we niet weten. Waarom zou gelukkig zijn, blij zijn met wat zich in je leven aandient? Waar haal je dat oppervlakkige Kellogg’s cornflakes denken vandaan?

        Je denkt/leest dat mensen zich ergens aan irriteren en vervolgens ga je dat naar die mensen terugkoppelen, laat die mensen zich lekker irriteren. Ook dat is genieten, hun manier van genieten, hun manier van gelukkig zijn. Je vult op een giga manier van alles in, waarom?

        Heel veel geld verdienen is wel degelijk een vorm van gelukzaligheid, hun eigen vorm van gelukzaligheid. Dat jij vanuit jouw beperking dat niet kan zien als een vorm van gelukkig zijn is weer een ander verhaal.

        Ik zal nog een schepje er bovenop doen, gewoon omdat ik daar zo gelukkig van blijf.

        1: Ze houden van zichzelf om wie ze zijn.

        Leuk idee en dat is natuurlijk wat iedere doe het zelf gamma en praxis guru van de daken schreeuwt, maar als je niet weet WAT je bent, dan is het zo goed als onmogelijk om te houden van WIE je bent of dus wie je denkt te zijn.

        2: Ze zien relaties als een uitbreiding op de menselijke ervaring, niet de basis ervan

        Een daadwerkelijk relatie aangaan met datgene WAT je bent is de eerste stap in het werkelijke proces. Ieder de een relatie vanuit de beperking van het menszijn wil ervaren is bezig met het voeden van juist die beperking.

        3: Ze accepteren verandering

        ???? Want? Waarom? Waarom zou je verandering willen accepteren? Als je verandering accepteert dan heb je evengoed een oordeel over datgene wat je dus blijkbaar accepteert dat het moet veranderen. Want blijkbaar is het niet goed en dat moet dus veranderen. Dus een gelukkig mens creëert niet zelf de vernieuwing die ze willen, maar accepteert verandering waar ze dus blijkbaar volgens jouw denken eigenlijk geen controle over hebben en daar worden ze dan gelukkig van? Ja, ja…

        4: Ze vieren de prestaties van anderen.

        Niks mis mee, maar jij ziet gelukkig zijn nog steeds als iets waar je naar op zoekt moet of om meer te kunnen bereiken, waarom? Sinds wanneer is goed niet goed genoeg? Waar zou meer beter zijn als genoeg?

        5: Ze plaatsen zichzelf niet in een slachtofferrol.

        Punt 1: slachtoffers bestaan niet. Dus ook niet die z.g.n. ‘slachtoffers’ van Marian. Dat Marian die ‘slachtoffers’ waarneemt dat is haar wereld. In mijn wereld bestaan ze niet. “Oeh Boe! Hoe kan je dat nou zeggen!”, nou heel simpel, zoals ik dus net heb gedaan. Punt 2: Er vanuit gaan dat we ‘allemaal’ wel eens ‘slachtoffer’ zijn geworden is nogal een aanname, maar goed. Punt 3: dus volgens jouw denken kunnen mensen pas gelukkig zijn als ze in ieder geval 1 keer slachtoffer zijn geweest?

        6: Ze leven in het heden

        Nogmaals je vult maar wat in. Alsof je niet gelukkig kan zijn door te leven in het verleden of door te leven in de toekomst. Wie bepaald dat? Jij? Je buurman? Het is zo’n beperking vanuit menselijk denken. Er zijn miljarden werelden in allerlei dimensies, waarom zou iemand zich dan moeten beperken tot slechts 1? Als ik gelukkig wordt van iets wat ik in het verleden heb beleefd dan is dat toch aan mij als ik daar naartoe wil om gelukkig te zijn? En ja, natuurlijk ben ik dan in het hier en nu gelukkig omdat ik met mijn denken naar het verleden ga, maar je gebruikt evengoed weer een beperking. Je moet het meeste halen uit je dag! Wat nou als ik heel simpel tijdloos leef? Ik heb werkelijk alle tijd van de wereld, want ik leef niet vanuit het beperkte WAT denken en ik leef niet vanuit het beperkte menselijke denken, dus ik heb werkelijk alle tijd, als die tijd dus zou bestaan.

        7: Ze vertrouwen erop dat alles een reden heeft

        Ik vertrouw op het gegeven dat ik de creator ben van mijn eigen wereld en dat ik volgens de derde kosmische natuurwet anderen evengoed laat zijn WAT zij zijn en mogen zijn wie ze willen zijn. Het kan dus nooit zo zijn dat er iets gebeurt wat gebeurt omdat er ‘een’ reden voor is. Dat is toch vreemd. Je bent de creator van je eigen leven en er gebeurt iets wat je niet in die creatie hebt zitten, blijkbaar was je dan toch niet zo heel bewust aan het creëren en geef je je eigen leven uit handen. En daar worden mensen gelukkig van?

        8: Ze laten geld hun leven niet beheersen.

        “Niemand zal ontkennen dat we allemaal geld nodig hebben om te kunnen leven” oh, nou bij deze dan! Ik ontken dat je geld nodig hebt om te kunnen leven of om te overleven. Als dat idee binnen het idee van gelukkig zijn past, dan vreet ik mijn sokken op. Geld is niks meer of niks minder dan energie en daar is een complete overvloed van, dus je hoeft niet eens te werken om zoiets als geld te creëren en echt daadwerkelijk gelukkig mensen kunnen heel simpel zonder geld leven. Dat jij dat niet kan of denkt dat jij dat niet kan is een ander verhaal, dat is jouw beperkte denken. Dan zeg je: “met genoeg creativiteit kan je alles doen in deze wereld” ja, ja, erg interessant zo’n opmerking en die zal ik even vanuit mijn passie als kunstenaar beantwoorden. Ik kan de meest ongelooflijke dingen creëren, maar als ik niet weet hoe ik ze kan verkopen of als ik niet weet wat ze waard zijn dan houd zo’n leven vrij snel op. Creativiteit in namelijk niet genoeg. Waarom heeft 95% van de kunstenaars altijd geld problemen? Volgens jouw denken zouden zij de rijkste mensen op deze wereld moeten zijn. Dan nog een ander leuk feitje; als men een gemiddelde burger is dan is 85% van het creative denken op school, door vervolgopleidingen en ouders compleet om zeep geholpen. Dit is zelfs wetenschappelijk aangetoond, maar hey als je maar creatief genoeg bent dan hoef je je nergens druk om te maken.

        9. Ze kijken in zichzelf voor een oplossing

        “Verandering komt van binnen” ? Oh? Hoe werkt dat dan? Heeft het wezen dus een oordeel over zichzelf op zo’n manier dat het blijkbaar ergens moet veranderen? Want wie constateert dan die noodzaak tot verandering? Is dat dan niet de buitenwereld die ergens blijkbaar iets van vind? Je kan wel naar je ‘zelf’ kijken, maar als je nog nooit een voorbeeld hebt gehad van datgene wat je nou eigenlijk waarneemt, dan kan je kijken tot je een ons weegt.

        Dit is niet om je aan te vallen. Ik creëer slechts wat verheldering.

        Warme groet!
        Warme groet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in