aarden - gronding
Leestijd: 2 minuten

Aarden of gronden is heel belangrijk om stevig in je schoenen te staan en jezelf te beschermen tegen emoties en prikkels van buitenaf, maar voor sommige mensen werkt de aarde-oefening niet. Deze mensen hebben echt hun best gedaan en veel geoefend, maar de oefening levert niets op. Ze blijven last hebben van stress door emoties van anderen of teveel omgevingsprikkels. Dat kan komen door verschillende dingen. Het kan zijn dat je aldoor heel erg moe bent of je altijd overweldigd voelt door prikkels. Het kan ook zijn dat er nog te veel negatieve emoties uit het verleden vast zijn blijven zitten. De aarde-oefening werkt niet in al deze gevallen, omdat je veel te gespannen bent, zelfs als je je heel erg moe voelt.

door Geeske Hogenhuis

Wat kun je dan doen? Zorg er eerst voor dat ze zoveel mogelijk rust neemt en voor ontspanning zorgt. Wat is voor jou ontspannend? Dat is voor een ieder heel persoonlijk. Bedenk dus eens goed waar jij nou echt van bijkomt, wat jou helemaal rustig maakt. Wandelen? Muziek luisteren? Uit het raam staren? Tekenen? Ga dat dan doen! Kies even helemaal voor jezelf en reserveer elke dag tijd voor jouw persoonlijke ontspanning. JA, dat mag zomaar! Het mag niet alleen, het is absoluut noodzakelijk! Of heb je soms het gevoel dat je nog wel jaren door kunt gaan zo? Nee? Maak dan duidelijk aan anderen, bijvoorbeeld de mensen met wie je samenwoont, dat je dit nodig hebt. Dit kun je vriendelijk en rustig duidelijk maken.

Probeer vervolgens de aarde-oefening alleen op die momenten te doen dat je je ontspannen voelt. Oefen dit dagelijks op je rustige momenten, maar alleen als het ook echt goed voelt in het begin! Het is ook belangrijk om negatieve emoties, die omhoog komen gewoon er te laten zijn en ze te uiten op een veilige manier. Je kunt bijvoorbeeld gaan sporten, je emotie in muziek uitdrukken of een ‘boos’ schilderij maken. Als je het idee begint te krijgen dat je je niet meer zo moe, overweldigd, boos of verdrietig voelt, kun je de aarde-oefening ook gaan toepassen op stressvolle momenten als je bijvoorbeeld last hebt van emoties van anderen of van teveel prikkels uit je omgeving.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

13 REACTIES

 1. Fantastisch dat het een keer hardop gezegd wordt dat het voor sommige mensen heel moeilijk is om te aarden. Ik kon het nooit vasthouden om gegrond te zijn, al deed ik nog zo mijn best. (jarenlang!)
  Ja, er zaten trauma´s onder die hun invloed ongezien bleven uitoefenen. Dat begint eindelijk zichtbaarder te worden en langzaam te genezen.

 2. Het is idd niet zo gek dat aarden lastig is.. Er zijn meerdere factoren die spelen. Heel veel info vanuit spirtualiteit, lichtwerk, en in bijna alle godsdiensten, daarbij ligt de bron (die we allemaal ergens zoeken) buiten ons zelf, in het universum. Deze gedachte zit vaak nog diep in ons systeem..

  Er zijn weinig stromingen waarbij diep naar binnen word gegaan..en dan ook echt diep naar binnen waarbij alle depressies, angsten, boosheid etc, naar boven komt.
  Daarbij komt dat de energie in de maatschappij steeds meer naar buiten is gericht. Alles draait om geld, mensen stres opleggen, waarbij het zelf zich steeds meer afsluit. Ga maar ns kijken op het platteland, daar is het hartenbewustzijn vaak nog aanwezig.
  Verder word het aarden steeds
  moeilijker door het stralingsveld, door zendmasten wifi, etc..waardoor merendeel van de bevolking in digitale wereld gaat leven. Kijk maar ns op straat..wie loopt daar nu nog echt geaard rond? Hierbij komt nog dat niet iedereen hoeft te aarden, voor anderen is de weg juist weer anders, naar buiten toe, omdat voor hun daar hun wereld ligt

  Maar….wil niet zeggen dat aarden niet mogelijk is. Het is een weg die sommige mensen, mss ook wel hsp-ers, weer gaan afleggen..als al het andere niet meer werkt. Geaard zijn gaat alleen als je echt diep je lichaam in gaat, en wil gaan. Hierbij gaat het met name om de buik en chakras eronder. Als daar spanning, stres en traumas liggen, blokkeert dat de doorstroming, waardoor je energie niet kan afvloeien. Door ademen, observeren..het laten zijn.., dan weer door pijn en emoties gaan…op gegeven moment los het meer op. Dit kan je dat helemaal zelf opschonen, en hier hoef je niet 100 euro per uur aan healers te betalen (wat ik zelf in een week verdien), die beweren dat ze iets kunnen helen.
  Hoe dieper je daar ingaat, met je aandacht en intentie..in die bedding, hoe meer het normale leventje weer terug komt.

  Wandelen werkt niet altijd…want als je in je hoofd zit, zit je niet in je lichaam..En komt die verbinding er ook niet. Met blote voeten wandelen, en echt diep gaan voelen, hoe je heupen voelen, voeten staan, benen werken etc, op die manier ontstaat er meer bewustzijn in je onderste lichaam. Dan loop je op gegeven moment vanuit je heupen, en niet meer vanuit het hoofd (dat toch altijd ergens anders wilt zijn. De aandacht stroom, naar waar je aandacht is..dus steeds meer omlaag..naar de aarde terug, naar het nu.

 3. Een zucht van verlichting toen ik dit zonet las.
  Ik kan ook maar niet aarde, accupunctuur, sprays, olies, visualisatie , mediteren, chakra dansen en er heel veel over gelezen, maar niets mag baten.
  Ik ga hier niet neerpennen hoe mijn leven er uit ziet en zag, want dan kan ik net zo goed beginnen aan het boek wat ik wil schrijven. Kort samen gevat een heel zwaar leven gehad en nog steeds niet makkelijk. Dit is zich gaan uiten in een chronische ziekte die ik nu al 15 jaar heb en ben 24/7 gespannen, adrenaline die maar door mijn lijf blijft gieren.
  En net als een andere schrijfster , helpt bij mij wandelen ook niet.
  Zodra ik het met iemand maar ook bespreek, : ga lekker wandelen of fietsen , de natuur in.
  Maar goed ik kan al ruim 8 jaar niet meer fietsen door mijn ziekte en dat wandelen komt mij nu ook wel de keel uit. Voorzieningen die ik nodig heb, krijg ik niet meer vanwege de bezuinigingen en mijn inkomsten zijn nihil. Dus alternatief, GA WANDELEN. want dat kost niets. STRAAL op met je wandelen , ga lekker zelf wandelen. Sorry hiervoor, maar je wordt er op den duur zo moe van want men denkt dat alles maar op te lossen is met wandelen.

  Verder ben ik nog zoekende hoe het anders zou kunnen, maar met bovenstaande tips kan ik denk al een hoop. Ik ben super creatief, maar als ik er eenmaal mee begin , sla ik door wat ook weer spanningen geeft. Dus zal ik meer moeten doseren en wat zeker belangrijk voor mij is na het lezen van dit en de reacties, dat ik het niet krampachtig moet blijven proberen. Bedankt..

  • Bedankt voor je reactie Sandra! Ik heb dit artikel geschreven voor mensen zoals jij dus ik ben blij dat je het hebt kunnen vinden. Ik zou je graag nog een extra gedachte cadeau willen geven om rustig over na te denken op je eigen moment: Wat zou er gebeuren als je jezelf wél door zou laten slaan? Wat zou je dan kunnen aanboren? En onthoud daarbij dat één slag tegelijk goed genoeg is. Veel succes gewenst, ik weet zeker dat je je er uiteindelijk doorheen zult weten te slaan!

  • Is soms lastig om dingen te vinden die kunnen helpen en het is ook persoonlijk wat bij iemand werkt. Kan zelf ook niet goed aarden trouwens, deels wel onopgeloste dingen. Verschilt wel van moment tot moment.
   Wat mij erg heeft geholpen is onder andere magnesium. Dat haalt je meer in je lichaam. Kost ook weer geld ja, zelfgemaakte magnesiumolie iets minder maar toch.

  • Ja, ik heb het gezien! Het vervelende is dat ik de domeinnaam inmiddels niet meer beheer en ik een ander bedrijf heb onder een andere naam. Ik weet dus ook niet zo goed wat ik ertegen moet doen.

 4. Fijn dat je dit benoemt!
  Ik heb zelf zoveel spanning in mijn stuit, en grondingsoefeningen voelen voor mij echt als geweld, alsof ik mezelf vertel dat de spanning er niet mag zijn, die moet dan namelijk ” weggegrond” worden, volgens wat ik altijd leerde.
  Gewoon wandelen of niets doen vind ik ook niet fijn, want je voelt continu die spanning, die blijft er gewoon continu voelbaar en aanwezig, lost voor mij niets op.
  Ik doe nu het omgekeerde van wat ik altijd geleerd heb, ik maak contact met wat er is, met mijn lichaam, energetisch, contact met de spanning, vraag wat het nodig heeft…vraagt gigantisch veel focus en innerlijke kracht, maar werkt als een dolle 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in