Aarding is belangrijk. Voeten op de grond. Niet zweven. In je lijf zijn. Maar blijkbaar is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen stellen de vraag: wat kan ik doen om te aarden?

Allereerst maar even wat het nu eigenlijk is. Aarding is verbonden met een stromend eerste chakra, waarmee je voedende energie uit de aarde opneemt en overtollige energie weer afvoert. Een stromend eerste chakra is afgestemd op het dragende energieveld van de planeet, zorgt voor een gezond, energiek lijf, en maakt dat je je veilig voelt omdat er in je primaire levensbehoeften is voorzien. Je bent op een ontspannen wijze verbonden met je eigen leven en in staat om dingen vorm te geven. Als je geaard bent, kun je ruimte innemen. Je voelt je grenzen en weet wat je lichaam nodig heeft. Als je geaard bent, kun je gezond egoïstisch zijn.

De beperking van angst

Het wortelchakra kan er op allerlei manieren voor zorgen dat aarding moeilijk is en dat mensen in meer of mindere mate gedissocieerd blijven van hun lijf en leven. Het kan bijvoorbeeld gesloten zijn of té gestructureerd, ‘strak’ staan of zich schrap zetten. Als je je vaak zweverig, ontkoppeld, gedesoriënteerd of onveilig voelt, moeite hebt met ruimte innemen, of een gebrek aan levensenergie ervaart, als je vaak blijft steken in de conceptfase, en/of je tijd liever doorbrengt in andere realiteiten dan deze, dan kun je ervan uitgaan dat er in je bovenste chakra’s meer energie stroomt dan in de onderste. En dan heb je, om te kunnen aarden, werk te doen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Aan de andere kant: mensen die zichzelf ‘heel aards’ noemen, hebben niet perse een stromend wortelchakra. Ze kunnen weinig flexibel, heel materialistisch georiënteerd, of zwart-wit zijn en moeite hebben om buiten hun kaders te kijken.

In beide gevallen is er sprake van energetische patronen die voortkomen uit een diep, onbewust gevoel van onveiligheid; de angst voor pijn, angst om het leven aan te gaan, angst voor tekort en niet kunnen vertrouwen op de overvloed en draagkracht van de aarde, om er een paar te noemen. Maar omdat angst bevroren energie is, is hij moeilijk toegankelijk en zullen de meeste mensen zeggen dat ze niet bang zijn.

Aarding op verschillende niveaus

Natuurlijk heeft aarden niet alleen te maken met je wortelchakra. Alle chakra’s zijn verbonden en voortdurend met elkaar in uitwisseling. Als er in één energiecentrum ontwikkeling plaatsvindt, dan werkt dat ook door op de anderen.

Op fysiek niveau heeft aarding te maken met de aardse kant van wie je bent: het lichaam dat uit stof is geboren en tot stof zal vergaan. Hier betekent het vooral contact hebben met je lijf en de sensaties daarin; kunnen ontspannen en genieten van je lichaam en de aardse geneugten (zoals voedsel en aanraking), maar ook goed voor je fysiek zorgen: gezond eten, sporten, de bodyscan doen, contact maken met moeder aarde, de natuur of de zweethut in.

Aarden - dit is het, en zo doe je het

Op emotioneel niveau betekent geaard zijn steeds meer akkoord durven gaan met de aardse condities, ofwel de dualiteit; er is licht en duisternis, extase en pijn, warmte en kou, leven en dood. Als mens met een lichaam kunnen we niet anders dan beide polen ervaren. Op dit niveau aard je door goed voor je binnenwereld te zorgen; je ontmoet alle gevoelens die in je lijf aanwezig zijn of wakker worden, je neemt ze serieus, en onderneemt er, indien nodig, actie op.

Op mentaal niveau zal je, om geaard te raken, je overtuigingen over deze realiteit onder de loep moeten nemen. Is de aarde een veilige plek of niet? Is er ruimte voor jou? Kun je het leven nemen zoals het komt? Is het hier best goed of wordt het hierna veel beter? Is je lichaam mooi of zondig? Affirmaties die kunnen helpen zijn: ‘Het is veilig om er te zijn’, ‘De aarde ondersteunt en voorziet in mijn behoeften’ en ‘Ik hou van mijn lichaam en vertrouw op zijn wijsheid’. En natuurlijk: wie alleen in zijn hoofd leeft, is niet geaard.

Op spiritueel niveau betekent aarden incarneren; ervoor zorgen dat je ziel in het vlees komt. Het is de goddelijke energie van je kruin, je potentie, in de loop van je leven helemaal omlaag brengen naar je eerste chakra: vanuit de eenheid met de bron, naar je lijf. Onderweg naar beneden moet je die energie steeds toetsen en bijstellen: elk chakra onder de voorgaande is ‘vaster’, ‘beperkter’ en ‘minder verfijnd’ en kan de goddelijke energie niet zonder meer bevatten. En natuurlijk is dat een uitdagend proces.

Aarden - dit is het, en zo doe je het

Aarding leidt tot manifesteren

Hoe dieper je bewustzijn kan indalen in je onderste chakra’s en de aardse realiteit, hoe veiliger je je voelt in allerlei omstandigheden, hoe meer je thuis zult zijn in je lichaam en je leven, en hoe beter je ook in staat zal zijn om te manifesteren. Want dat is precies wat niet lukt als je bij voorkeur in de dimensies van de hogere chakra’s vertoeft. Vanaf die hoogte heb je misschien zicht op je potentie, maar hoe je die toch in deze werkelijkheid brengt, is vaak een grote vraag.

Aarding’, ‘in je lijf komen’, ‘belichaming’, is daarom, net als mediteren of je hart openen, een beoefening, en een proces van bewustwording, waarmee je jezelf en je hele leven transformeert. Het is niet voldoende om een lichtlijn te visualiseren van je voeten de aarde in. Maar begin gewoon waar je kan. Wat is er nu aan de orde? Wat kan je vandaag al voor jezelf doen op fysiek, emotioneel of mentaal gebied?

Leestips

De spiritualiteit van het lichaam – Alexander Lowen

Energetica van de ziel – John Pierrakos

Bewaar voor later op Pinterest:

Aarden - dit is het, en zo doe je het

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. ik ben een zg. aarde teken, beetje grote planeet voor mij, ook vijf elementair. gronden vindt ik een ietwat ordinaire term gezien ook grondwet. een hemelse aarde is heel moeilijk want met duizenden jaren is dat ietwat te kostbaar voor de gewone tere ziel.
  daar volgens sommigen alles vergangkelijk is, raad ik dus maar aan te denken in termen van ‘langlevendheid’. het schijnt dat sommige chinese herbalistiek dit ook bevind t.a.v. of vanuit plantenkennis. Reishi paddestoel lijkt een voorbeld te zijn. Ik zelf voel mij niet zo’n ‘ kenner”.

 2. Mooi stuk! Ik herken het ook. Aarden lukte mij nooit, tot een tijdje terug. Mijn coach vertelde mij dat ik helemaal nog niet goed durf te aarden, ik vertrouwde het nog niet helemaal. Met een paar simpele technieken, waarbij ik ging oefenen met kleine beetjes grond die mijn voet mochten onderzoeken, telkens bij weerstand of angst liefde geven aan die emoties en gevoelens, kon ik er steeds meer oké mee zijn. Deze omgekeerde versie heeft mij uiteindelijk leren gronden en daar ben ik zo dankbaar voor. Ik moest gewoon wennen en vertrouwens opbouwen, op mijn tempo, voelen dat het oke is om hier te zijn.

  • Rianne denk dat ik ook te veel angst heb om te gronden , weet eigenlijk niet precies hoe ik dat kan gaan doen .
   Ben op het moment heel erg depressief , en zit met mezelf volledig in de knoop , heb jij mss tips voor mij hoe ik dat het beste kan gaan doen .
   Heb verder geen hulp meer , waar ik dit aan zou kunnen vragen , bij voorbaat mijn dank en met vriendelijke groet Anita .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in