nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Het emotionele “Spons-Effect”, door Dr. Judith Orloff

Emotionele vrijheid betekent leren hoe gecenterd te blijven in een stresserende, heel emotioneel geladen wereld. Omdat emoties als angst, woede en frustratie energieën zijn, kun je ze mogelijk overnemen van mensen zonder dat je dit beseft. Als je de neiging hebt om een emotionele spons te zijn, dan is het uiterst belangrijk om te leren hoe je negatieve emoties van anderen kan vermijden door je eigen bescherming op te bouwen. Opeens wordt je ‘over’-betrokken in relatie tot anderen, speciaal diegenen met een soortgelijke pijn als de jouwe. Zo werkt empathie; we tappen in in de onopgeloste zaken in onszelf. Vanuit een energetisch standpunt gezien kunnen negatieve emoties een verschillende oorsprong hebben. Wat je voelt kan van jou zijn; het kan ook van iemand anders zijn; of een combinatie hiervan. Ik zal je uitleggen hoe je het verschil hierin kunt ontdekken en hoe je strategisch in je eigen positieve emoties kunt blijven zodat je geen negativiteit opneemt die niet van jou is.

Judith OrloffDit is niet iets waarvan ik altijd wist hoe het te doen. Opgroeien.., mijn vriendinnen konden haast niet wachten om te gaan winkelen, naar feestjes te gaan, hoe groter hoe beter – maar ik deelde nooit hun opwinding. Ik voelde me altijd overweldigd, uitgeput in grote groepen van mensen, maar ik wist echt niet waarom. ‘Wat is er met je’? vroegen mijn vriendinnen me dan, me vreemd bekijkend. Alles wat ik wist was dat drukke plaatsen niets voor mij waren. Ik ging er goedgemutst naar toe maar ging er nerveus weg, depressief, of met één of andere verschrikkelijke nieuwe klacht of pijn.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Ik was – onvermoed – een reusachtige spons die de emoties van mensen rondom me opzoog.

Bij mijn patiënten, heb ik ook gezien hoe het absorberen van andermans emoties een paniek-aanval kan uitlokken, depressie,  eetbuien, seks-drugs-verslavingen en een overmaat aan symptomen waar de traditionele medische wereld geen uitleg voor heeft.

De centra voor Ziektecontrole en Preventie rapporteren dat meer dan 2 miljoen Amerikanen lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Vermoedelijk zijn een groot deel daarvan ‘emotionele sponsen’.

Hier zijn enkele strategieën van Emotionele Vrijheid om mee te oefenen. Ze zullen je helpen om te stoppen met het absorberen van de emoties van anderen.

Hoe gecenterd te blijven in een stresserende wereld ?

Om je te onthechten van de negatieve emoties van andere mensen :

 • Ten eerste, vraag je zelf af : Is dit nu mijn gevoel of van iemand anders? Het kan beide zijn. Als de emotie vb. angst, woede die van jou is, breng jezelf in verband met de oorzaak hiervan, of zoek professionele hulp.
 • Indien dit niet zo is, tracht dan de meest waarschijnlijke uitlokker hiervan te achterhalen. Bijvoorbeeld, als je juist een komedie hebt bekeken in de bioscoop, en je daarna unhappy voelt, dan zou het kunnen dat je de depressieve gevoelens van de mensen naast wie je zat hebt opgenomen; in een dichte nabijheid is er een overlapping van emoties. Hetzelfde is waar indien je naar een druk concert gaat of een groot winkelcentrum.
 • Indien mogelijk, distantieer jezelf van de mogelijke bron. Ga ten minste op 6 meter afstand staan ; merk op of je enige verbetering ervaart. In een openbare plaats ; aarzel niet om van stoel te wisselen als je een depressief gevoel over  je heen ervaart.
 • Centreer jezelf gedurende enkele minuten door je te concentreren op je ademhaling; dit verbindt je met je eigen essentie.. Adem de zware emoties uit, adem kalmte in. Dit helpt om jezelf te gronden en angst te zuiveren of andere moeilijke emoties. Zie hoe de zwaarte als een grijze mist van je lichaam wegglijdt en een gevoel van lichtheid binnenkomt. Dit kan snel resultaat opleveren.
 • Negatieve emoties als angst verblijven dikwijls in je emotie-centrum in de solar plexus. Plaats je handpalm daar terwijl je liefdevolle gedachten stuurt naar dit gebied om dit te ont-stressen. Voor lang aanhoudende depressie of angst, gebruik je deze methode dagelijks om dit gebied te versterken. Het is troostend en geeft je een gevoel van veiligheid en optimisme.
 • Bescherm jezelf. Een handige vorm van bescherming die vele mensen gebruiken, inclusief healers, heeft te maken met het visualiseren van een stroom van wit licht (of elke andere kleur die je voelt dat je versterkt) rondom je gehele lichaam. Denk eraan als een schild dat dat de zware, donkere vibraties buitenhoudt of fysiek ongemak maar sta ook toe dat het positieve erin mag doordringen.Draai je zonnevlecht dicht, door met je rechterhand, 7 keer, met de klok mee, een draaiende beweging te maken alsof je een jampotje dichtdraait.
 • Misschien spreekt “de spiegel” je meer aan: Plaats in gedachten een spiegel tussen jou en de ander, zodat de ander in de spiegel kijkt en terugkrijgt wat hij zelf uitstraalt. Het bereikt jou niet meer.
 • Kinderen die plotseling druk of boos zijn kunnen dat ‘spiegelen’ van anderen. Een ander is boos en jouw kind doet mee. Ook krijgen kinderen vaak buikpijn als de ouders gespannen zijn. Heeft jouw kind vaak buikpijn vraag je dan de volgende keer eerst even af hoe JIJ je voelt en hoe de sfeer is. Door te zorgen voor rust om het kind heen kan de buikpijn zomaar verdwijnen.
 • Blijf altijd de grond onder je voelen. Adem naar je onderbuik. Als je goed gegrond bent kun je veel meer aan.
 • Kijk uit naar positieve mensen en situaties. Bel een vriend(in) die het goede ziet in anderen. Spendeer tijd met een collega die de mooie kant van de dingen ziet. Luister naar hoopvolle mensen. Hoor het vertrouwen dat ze hebben in zichzelf en anderen. Omring je met mooie muziek, kunst enz.
 • Blijf deze strategieën oefenen. Je hoeft niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden telkens je in een emotionele overladen toestand bent. Als je met deze hulpmiddelen werkt, dan kan je sneller reageren op stessvolle situaties, je veiliger voelen en je gevoeligheid kan een gave blijken te zijn.
 • Een andere sleutel is om je niet in te laten met, of negatieve dingen te lezen ; sla ze gewoon over… in werkelijkheid zijn opinies van anderen niet zo belangrijk als je eigen waarneming. Als het kan, sla het dan over en ga genieten van wat mooie muziek…

n.a.v. Dr. Judith Orloff’s  “Emotionele vrijheid”-je bent geen speelbal van je emoties

Emotionele vrijheid bij Bol.com

14 REACTIES

 1. op dit moment brengen jullie reakties me tot rust
  want voor dit soort problemen zijn er weinigen waar ik terecht kan….
  ik zit nog in de fase van heel negatieve gevoelens te vermijden en loop met heel duistere gevoelens rond
  maar ben bewust dat er andere manieren en oplossingen hiervoor zijn…
  bedankt

  • @anja, oei oei, ik hoor duistere gevoelens :s… Belangrijk is wel om erover te praten… Dat is de woede en vraak die in je zit waarsschijnlijk die je wilt uiten alleen wel opletten dat het je niet overheerst want ja een crimineel zijn is niet echt het droomleven 🙂

 2. Goede bruikbare tips staan weer bij.
  Iedereen maakt dat weleens mee dat
  Iemand als het ware bezit van je neemt.
  Je merk het overal , het barst van de energie
  Slurpers.
  Plaats in gedachten een spiegel tussen jullie in
  Handig en makkelijk in gebruik.
  Nou ben ik niet zo gauw op te slurpen hoor
  Ik concentreer gewoon ergens op een punt bij
  De persoon die te veel en te lang mijn energie
  Tank leeg probeert te krijgen.het is niet belang of het nou bewust.
  Of onbewust is.
  Het kost mij anders te veel energie. Geen zin in.
  Baas in eigen lichaam.
  Woede aanvallen van bepaalde personen ga ik gewoon uit
  De weg, ik zeg in ieder geval niks terug. Ik ga daar nooit in mee.
  Soms in familie verband weleens niet te vermijden maar daar geld
  Ook dat je je niet te veel mee moet laten slepen.
  Dat heb ik afgeleerd.
  Als kind vaak buikpijn gehad tijdens de vele nare woordenwisseling
  Tussen mijn ouders.
  Ik vermeed dat dus ook om dat bij onze kinderen te doen.
  Ik ben er allergisch voor.
  Maar waar ik mij niet op mijn gemak voel en ik bemerk geen
  Prettige energieën , daar smeer ik hem zo gauw als mogelijk.
  De korte tijd die ik op aarde ben .wil ik plezier in mijn leven hebben
  En mij niet laten beheersen door stress en dat soort zaken.

 3. Beste mevrouw,

  Ik had dit vroeger enorm. Nu sinds koppel maanden ben ik ervan gestapt van de spons te zijn. Ik blijf zelf heel nuchter en heb geen zin om emotie te voelen. Mensen verwachten dat je die emoties voelt maar ik, ik hb daar geen zin in. Ze noemen me een meisje met een hard karakter omdat ik geen empathie heb. Ik zou begot niet weten waarom ik zou moeten mezelf verdiepen in de andere. Ook vb met werk. Ik zal angst om het verliezen geen kans geven. Als ze tegen me roepen intereseert het me niet. Ik hoor alleen wat ik fout doe en ik zie dat ik het volgende keer goed doe. Als ik met elk ding me zou moeten schuldig gaan voelen ofzo dan ben ik mezelf niet meer. Mensen manipuleren ook graag verliefdheid ik kijk en denk zwakkeling. Ik ben ook nooit overweldigend blij. Ik voel graag die neutrale emotie. Ik kan wel praten met mensen als ze zich slecht voelen maar altijd op afstand. Iedereen heeft problemen die hij zelf moet oplossen. En ja heel weinig mensen vinden me leuk maar niemand hoeft me leuk te vinden. Ik ben wie ik ben staat het ni aan ni mijn probleem. Mezelf anders voordoen dan ik ben ik zie het nut er niet van in. Waarom? Om mezelf dingen te laten wijsmaken? Nee toch. Ik zie wat ik zie en ik handel. Staat het mij niet aan ga ik ook niet om met die mensen. Ja ik ben koele kikker misschien maar daardoor zal ik later wel beter gelukkig zijn dan de andere die een bepaald patroon volgen waar je nergens mee komt.

 4. herkenbaar, hoeewel ik me er pas sinds kort van bewust ben, dat dit kan en dat ik dit ook doe. Van die simpele adviezen, gewoon letterlijk afstand nemen van een depressief iemand (of een zeur of ander soort energie slurper voor de laatste herken ik vaak van verre), maar dan in mij gaat dan zo’n stemmetje erover heen “dat kun je niet maken” bladibla en ik kom kapot thuis (dus ja eigen schuld dikke bult). Gewoon wat egocentrischer zijn :-))

  Wat de buren betreft, ik heb in een tussenwoning gewoond en gekke was aan de ene kant voelde ik heel sterk de aanwezigheid van de buren, vanaf het moment dat ze er kwamen wonen had ik het gevoel dat we met ons drieen in 1 huis woonden (zij waren een stel en ik alleen). We liepen de deuren niet plat bij elkaar, wel een soort van vrienden (hele goede buren) maar het was vooral een diepere energetische verbinding, alsof we met ons drieen in dezelfde cirkel zaten. Ik ervaarde dit trouwens totaal niet als onprettig. Was ja warm, voelde heel welkom. En het gekke is met de vorige buren (2 anderen daarvoor gewoond) nooit dat gevoel gehad.

  Aan de andere kant daarentegen, daar stond gewoon letterlijk een muur tussen. Dit bedoel ik positief, het was echt afgegrensd. Daar hebben 5 verschillende mensen gewoond en ik heb zo nooit door de muren heen gevoeld (kon ze af en toe wel horen, maar je buren kunnen horen, en daar al dan niet last van hebben is voor mij heel wat anders dan ze kunnen “voelen”). Ook dit voelde erg prettig.

  maar sindsdien weet ik dus dat je energien van mensen door de muren heen kunt voelen (soms kon ik letterlijk voelen snachts oh nu zijn ze thuis en ik had ze dan NIET gehoord, ik slaap met oordoppen in en ging dan controleren en zag dan, ja hoor de fietsen staan er) het huis voelde met hun erin anders dan dat ze er niet waren.

  wat mij helpt om energien van anderen buiten mezelf te houden is gronden, aarden, me met mijn eerste chakra te verbinden en ja dat het zich allemaal ophoopt in het derde chakra, ook heel erg herkenbaar, zucht…

  bedankt voor het artikel.

 5. Kaya, Misschien helpt het volgende. Hang een spiegel op de muur die grenst aan je ruziënde buren. Het houdt hun energie meer bij je weg en je ziet jezelf dan (letterlijk). Mij heeft dat geholpen toen ik veel last had van een nare buurman.
  Hoewel je misschien niet alles kunt ‘tegenhouden’, loop letterlijk langs de grenzen van je huis binnen en verbeeldt je dat er een kristallen muur zit. Zo kun jij wel naar buiten treden maar kan de ander niet binnenkomen.

  warme groet,
  Emmy

 6. hallo lieve mensen,

  Ik sluit me in deze ook aan bij Rob. Het is inderdaad waar zolang er nog in jezelf emoties zijn waar je nog niet naar gekeken heb zal dat altijd bij je terug komen. Op het moment dat je al je gewonde innerlijke kinderen(emoties) werkelijk omarmd en ziet en voelt en er laat zijn verandert alles. Hierdoor zal je ook gaan ervaren dat je jezelf ook niet hoeft te beschermen. Door aandacht te blijven geven aan bescherming voor jezelf zal het alleen maar sterker naar je toe komen. ( je denkt) dat het helpt maar in wezen hou je jezelf alleen maar voor de gek. Schouw in je eigen binnenwereld in plaats van de buitenwereld. Hier kan je alle antwoorden vinden en dus ook genezing. Acceptatie en vertrouwen zijn in deze de sleutelwoorden.

  liefs sabine

 7. @Kaya (en andere lezers):

  Ik heb mezelf aangeleerd om in de tuin/balkon/centrum van het huis te gaan staan/zitten. Ik zorg dat ik geaard ben en dat ik het licht van boven binnen laat komen.Daarna breid ik deze zuil van licht uit naar alle kanten over alles wat bij mijn huis/tuin hoort (boven, beneden, achterpad, voorpad etc). De binnenkant (waar ik me in bevind) kleur ik met zaken als vlinders, bloemen, en soms heel veel harten! Als ik moeite heb met geluiden of invloeden, werk ik op deze manier. Het is voor mij voor een hele poos afdoende.

  lieve groet!

 8. Hoi Kaya, Gordon en anderen,

  Ik denk en voel aan dat door de heersende individualistische mindcontrol veel gevoelige (nieuwetijds) mensen geisoleerd zijn geraakt in hun gevoel. Daardoor komt er buitensporig veel druk op jou als individu. Ik heb zelf behoorlijk wat groepsnarigheid op me geprojecteerd gekregen gedurende me leven vanwege dat ik teveel de duistere kanten van anderen (on)bewust overneem. Afstand houden is 1 ding, maar dat duistere psychische vampiristische gedrag van anderen komt helaas altijd als een boemerang weer op je pad.

  Terugkomend op ons isolement als nieuwetijdskinderen/ volwassenen denk ik dat doordat we te weinig als groep licht uitstralen we daardoor vatbaarder en kwetsbaarder zijn voor omgevingsenergieen. Dus dan kan je wel allerlei oefeningen gaan doen, wat tot op een bepaald niveau zeker werkt, maar ‘feit’ blijft dat wij mensen groepsdieren zijn en dus sociaal gevoelig.
  Het is dus vaak pas zo dat mensen respect voor je (energie) krijgen zodra je met een groep een baken van licht uit kunt stralen.

  We hoeven het niet allemaal alleen op te lossen. Dat voelt voor mij teveel aan als een spiritueele mindcontrol..

  Vandaar dat ik erg veel zin heb in de bijeenkomst van aanstaande zaterdag:)

  • @Luuk en allen,

   Hallo,

   Ik ben het hierin niet met je eens. Natuurlijk als je in een groep bent met veel personen die licht uitstralen je sterker zult staan. Maar dat betekend dus dat je dit zelf niet kunt dat vind ik je ware zelf ontkrachten. We zijn nooit en te nimmer slachtoffer van mensen die energie van ons aftappen. We bezitten allen de kracht om ongeacht welke situatie helemaal bij ons zelf blijven. Het is een feit dat personen onder ons die wat gevoeliger zijn sneller uit balans vragen. Dit komt naar mijn mening doordat ze leven met een geopend hart waardoor je sneller emoties oppikt omdat je “open” staat voor de ander, begaan bent met de ander. Het is een mooie eigenschap maar als je nooit geleerd hebt voor je emoties te zorgen kan het als een last worden ervaren. Het punt is vind ik zodra je getriggerd wordt door emoties die of wel of niet van jou zijn het feit is dat je erop reageert, iets in je wil nog gezien worden opdat moment. Het is alleen maar een cadeautje als een ander zijn/haar emotie achterlaat. De ander raakt iets in jou aan wat dus al in je leeft. Het laat zien in jezelf, hier reageer je nog op en mag nog geheeld worden. Helen betekend voor mijn in het licht gezet worden door jezelf. Neem verantwoordelijkheid voor de emotie en probeer het te zien als een angstig deel van jezelf dat nog aansluiting bij jou zoekt.

   Liefs

   • @rob,

    Mooie uiteen zetting Rob.
    Alle het goede zit al in onszelf.
    Moeite met emoties van andere zegt ook iets over onszelf. Je bent je eigen leermeester. nieuwtijds of niet. Energie en emoties zijn nauw aan elkaar gekoppeld. Niets is moeilijker dan het ondekken en ook toelaten van je emoties (zowel positief als negatief)Ze zijn de spiegel van je eigen ik. Soms heb je dat deel van jezelf al ontdekt en soms ook niet. Jezelf te moeten verdedigen of afschermen voor energie en emoties van anderen lijkt me een vermoeiende weg. Ik ga liever met het gegeven aan de slag dat als ik mijzelf en mijn emoties goed ken ik niet meer kwetsbaar ben en ook dingen van anderen mij niet meer zullen beperken. Uiteindelijk onstaat er ruimte en verlichting. Zo voel ik dat. Maar kijk altijd naar jezelf en neem niet direct iets aan van een ander. Je bent je eigen leraar!!!

    Hartelijke groet,

    Mathieu P

 9. Hey kaya, duidelijk, die “voelcirkel”. Lastig die dingen die je beschrijft. Het artikel is ook wel heel algemeen en iets wat ik erop heb gezet om mensen aan het nadenken te brengen. Ik woon zelf ook behoorlijk gehorig, en mijn buren maken erg veel lawaai. Soms wordt ik er chagrijnig van. Ik probeer het meestal los te laten, maar ik ben ook wel eens in gesprek gegaan met ze. Je kunt er ook positieve energie heen sturen, dat wil ook nog wel eens helpen. Ik weet dat ik er zelf mijn best voor moet doen om te zorgen dat ze me niet helemaal gek krijgen. Schreeuwende kinderen, blaffende honden, schreeuwende ouders (dat vind ik nog het ergst) en een papegaai (ik woon in een “volksbuurt”, haha). Nu ik er over denk, heb je nog tips voor mij? 😉 We kunnen nou eenmaal niet allemaal in een bos of aan de zee wonen…
  Ik probeer mijn plek zoveel mogelijk van mij te houden, door me thuis zoveel mogelijk te ontspannen en me af te sluiten voor alles wat van buiten komt.
  Je kunt een gouden piramide om je huis zetten, dat wil nog wel eens helpen om je grenzen af te bakenen…

 10. “Indien mogelijk, distantieer jezelf van de mogelijke bron. Ga ten minste op 6 meter afstand staan ; merk op of je enige verbetering ervaart.”

  Ik vraag me af hoe ik dat dan moet doen met mijn buren. Ik woon in een rijtjeshuis en ik weet dat mijn ‘voelcirkel’ loopt tot bij de overburen, de achterburen en links en rechts de buren van de buren en omhoog en omlaag. (Is dat duidelijk?) Dus als de baby schuin tegenover van streek is voel ik dat. Om het maar niet te hebben over onze buren die van de 24 uur misschien 1 uur geen ruzie hebben. Kun je dit soort dingen ook spiegelen, of terugsturen?
  Er is altijd wel ‘achtergrondgevoel’ aanwezig. Ik voel ook de waterdruk in huis, bijvoorbeeld. Je kunt toch niet alles spiegelen of uitschakelen? Mooie muziek helpt niet als je het zo hard moet zetten dat je overprikkeld raakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in