AD(H)D
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Het aantal AD(H)D en Autisme diagnoses schijnt de afgelopen jaren fors te zijn gestegen. Uit verschillende wereldwijde onderzoeken komen zorgwekkende conclusies naar voren. Zo blijkt het aantal kinderen dat medicatie slikt voor AD(H)D te zijn vervijfvoudigd en komen Autisme spectrum stoornissen tegenwoordig voor bij 60 tot 100 kinderen per 10.000 in vergelijking tot 2 tot 5 per 10.000 zo’n 30 jaar geleden. Hoe kan dit? Volgens GGZ instellingen worden de stoornissen vandaag de dag beter herkend en komt het dus niet vaker voor, maar wordt de diagnose eerder gesteld. Maar is dit wel echt zo?

Fictieve ziekte?

Natuurlijk heeft de wetenschap zich verder ontwikkeld en was er vroeger minder kennis van bepaalde stoornissen, maar er komen ook steeds meer andere geluiden vanuit verschillende bronnen. Zo verscheen het verhaal van de Amerikaanse psychiater, en grondlegger van ADHD, Leon Eisenberg, in de media, die op zijn sterfbed zou hebben gezegd dat ADHD een fictieve ziekte is en dat hij het zelf had verzonnen. Anderen deden er nog een schepje bovenop door te zeggen dat deze verzonnen stoornis in het leven werd geroepen, zodat de farmaceutische industrie er van kan profiteren. En dat doen ze zeker!

Medicatie

Dat kinderen massaal medicijnen voorgeschreven krijgen, zoals Ritalin en Dexamfetamine, waarvan de werking overeenkomt met Cocaïne, lijkt de normaalste zaak van de wereld. Vroeger kende ik een jongen die zijn ADHD medicatie verkocht aan andere jongeren, die het vervolgens opsnoven om high te worden. Behandeling lijkt er amper nog te worden geboden. Naar de oorzaak wordt niet echt gekeken. De meest voor de hand liggende behandeling, is volgens veel artsen, het dagelijks slikken van een pilletje. Van deze pillen zijn veel bijwerkingen bekend en het effect op langere termijn is zelfs onbekend.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Snelle toename

Los van deze schrikbarende feiten, blijft er natuurlijk de vraag waarom het aantal kinderen met een AD(H)D of Autisme diagnose zo sterk toeneemt. Want hoe je het ook went of keert, fictieve ziekte of niet; de labeltjes worden dan wel sneller geplakt, maar dat neemt niet af aan het feit dat er daadwerkelijk wel steeds meer kinderen en hun ouders rondlopen die last hebben van de kenmerken van AD(H)D en Autisme.

Prikkelgevoelig

In mijn visie, die ik baseer op mijn eigen ondervindingen tijdens mijn werk en studies en vanuit mijn eigen ervaring, zie ik een verband tussen verschillende factoren. Kinderen met AD(H)D en Autisme zijn prikkelgevoelige kinderen en het is niet makkelijk om je dan staande te houden in een wereld die barst van de prikkels. Dat aantal prikkels is de afgelopen jaren sterk toegenomen en blijft alleen maar nog meer toenemen. Denk aan de hedendaagse technologie, tv, computer(games), smartphones. Dat gegeven, gecombineerd met alle verwachtingen die deze prestatiegerichte maatschappij kinderen oplegt, zorgt er waarschijnlijk voor dat kinderen, die toch al een gevoeliger zenuwstelsel hebben, overprikkeld raken met alle gevolgen van dien. Sommige kinderen worden dan druk en opstandig en krijgen het label ADHD en anderen trekken zich terug en raken in zichzelf of in hun eigen wereldje gekeerd en krijgen dan als stempeltje Autisme of ADD.

Meer prikkels

Dan rest ook nog de vraag waarom er tegenwoordig zoveel prikkelgevoelige kinderen zijn. Of zijn er tegenwoordig niet meer van, maar lijkt dat zo door het toegenomen aantal prikkels? Over prikkelgevoeligheid of hooggevoeligheid zijn ook verschillende theorieën in de omloop. Sommigen zeggen dat het is aangeboren, anderen zeggen dat het is verworven in de vroege jeugd. Een kind dat al heel vroeg is blootgesteld aan veel prikkels, bijvoorbeeld in de vorm van stress of trauma, ontwikkelt daardoor een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor prikkels.

Ontstaan

Er lijkt een duidelijk verband te zijn tussen hooggevoeligheid en een traumatische of stressvolle jeugd. Ouders met zelf zo’n dergelijke achtergrond, geven hun eigen gevoeligheid vaak weer door, doordat ze zelf niet in staat zijn hun kinderen een veilig en stabiel klimaat te bieden. Vaak gaat dit volkomen onbewust en hebben de ouders de beste intenties, maar door hun eigen onverwerkte en/of onderdrukte trauma’s, triggeren ze bij hun kinderen een gevoeligheid die gericht is op de buitenwereld en een alertheid om hier op in te kunnen spelen. Als dit uit de hand loopt, kan een kind een “stoornis” ontwikkelen zoals AD(H)D of Autisme. Hooggevoeligheid gone bad? Het lijkt er wel op.

Maatschappij

En door het aantal echtscheidingen en andere problemen die ook steeds meer binnen gezinnen voorkomen is dit niet zo verwonderlijk. Tel daar de ongezonde voeding vol met chemische toevoegingen en suikers bij op, die zeker geen goede uitwerking hebben op het welzijn van de kinderen, het gebrek aan lichaamsbeweging, waardoor ze onder andere hun energie niet kwijt kunnen, de toenemende (negatieve) invloed van de media en je hebt het recept voor een nieuwe epidemie.

Nieuwe tijd

Als we de hedendaagse maatschappij nog wat verder door de mangel halen en het probleem van AD(H)D en Autisme in het klaslokaal onder de loep nemen, kunnen we ook daar onze vraagtekens bij plaatsen. Kinderen moeten steeds jonger presteren en tegenwoordig wordt je eigenwaarde afgemeten in rapportcijfers, waar vervolgens best veel van afhangt. Kinderen zijn van nature speels, maar er wordt verwacht dat ze urenlang stil zitten en constant informatie opnemen. Is het dan gek dat er kinderen zijn die dit niet volhouden? Deze kinderen worden niet voor niets Nieuwetijdskinderen genoemd. Het lijkt er op dat ze ons iets willen vertellen; dat ze een signaal afgeven dat het zo niet de goede kant op gaat met de maatschappij.

Beelddenkers

Ook Dyslexie wordt steeds meer een omstreden diagnose. Er zijn mensen die beweren dat het geen “afwijking” is, maar dat deze kinderen gewoon een andere manier van leren hebben. Het zijn beelddenkers en hun rechter hersenhelft domineert, in plaats van de linker, waardoor ze informatie anders verwerken. En het huidige schoolsysteem is nou juist gericht op het verwerken van informatie met de linkerhersenhelft. Daarnaast vertonen kinderen met Dyslexie ook vaak kenmerken die hooggevoelige kinderen vertonen, zoals bijvoorbeeld: creativiteit, intuïtiviteit, prikkelgevoeligheid, sneller afgeleid zijn en moeite met planning en structuur.

Meerdere factoren

Kortom er lijken meerdere factoren mee te spelen in de zogenaamde AD(H)D en Autisme epidemie. De kenmerken lijken een natuurlijk verschijnsel van kinderen die al erg prikkelgevoelig zijn en daarnaast (over)belast zijn geraakt. In ieder geval lijkt het voorschrijven van medicatie geen goede oplossing. Een kind dat niet goed in zijn vel zit, om wat voor reden dan ook, en AD(H)D of Autisme kenmerken vertoont, kan leren om te gaan met zijn of haar gevoeligheid en ouders en leerkrachten kunnen er voor zorgen dat het kind niet teveel wordt blootgesteld aan prikkels. Er zijn al hele goede resultaten mee geboekt. Dit blijft natuurlijk lastig in deze maatschappij, maar alle beetjes helpen.

Enkele tips:

 1. Beperk het aantal prikkels in de vorm van tv, radio, computers, smartphones enz. Stel limieten aan het gebruik er van en zorg dat het kind er niet onnodig aan wordt blootgesteld.
 2.  Geef het kind de ruimte om zich terug te trekken in een rustige ruimte, zoals een eigen kamer. Stoor het kind dan niet en zorg er ook voor dat broetjes of zusjes dat niet doen.
 3.  Stel niet te hoge eisen aan het kind. Hooggevoelige kinderen hebben soms meer tijd voor iets nodig om alles wat ze meemaken te verwerken. Gun ze de tijd daarvoor.
 4.  Neem het kind serieus en vraag wat hij/zij nodig heeft als het zich niet goed of overprikkeld voelt. Kinderen kunnen dat vaak zelf goed aangeven, maar als dat niet lukt, zoek samen naar een oplossing.
 5.  Zorg dat het kind een uitlaatklep heeft en voldoende ontspanning krijgt. Een sport bijvoorbeeld of een hobby. Veel hooggevoelige kinderen kunnen veel kwijt in een creatieve activiteit zoals bijvoorbeeld tekenen of knutselen, maar dit is voor elk kind verschillend.
 6. Veel rust is belangrijk. Laat het kind op tijd naar bed gaan en eventueel een middagdutje doen.
 7. Zorg voor een rustgevende omgeving en voldoende structuur en overzicht. Een rommelige en chaotische omgeving kunnen voor overprikkeling zorgen bij een kind. Als een kind ook weet waar het aan toe is, zorgt dat voor minder onrust.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met- of mening over AD(H)D, Autisme of prikkelgevoeligheid. Wil je jouw mening of ervaring kwijt naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie achter!

vitaal water
vitaal water
vitaal water

50 REACTIES

 1. Ik lees het boek Medical Medium van Anthony William. Niet medisch onderlegd, maar naar eigen zeggen medium en geeft informatie door met een ferme stelligheid. Hoofdstuk 12 pag 173 gaat over Autisme en ADHD. Hij ziet ook de voordelen, het Indigo aspect komt naar voren. Verkeerde darmflora en Candida is niet de oorzaak zegt hij, hoewel voor velen van ons allen het goed is om daaraan te werken. Wel ligt er vaak vergiftiging met zware metalen aan ten grondslag en dan specifiek kwik plus aluminium. Het middellijnkanaal in de hersenen wordt daardoor geblokkeert. Dit is een energiekanaal en zorgt voor informatie uitwisseling. Helaas heeft de wetenschap dit nog niet ondekt. (Dat kan nog tientallen jaren duren helaas). Bij kinderen met een ADHD gradatie zoeken de hersenen andere wegen voor informatieoverdracht. Het is geen genetische afwijking. Amfetamine voorschrijven (nog meer energie) vindt hij geen goed idee. Het helpt wel energie voor de hersenen maar op een verkeerde manier. Adrenaline in plaats van glucose. Hierdoor put het de bijnieren uit.
  Beter is het op goede voeding te focussen aldus Anthony William. Met als doel het verwijderen van zware metalen, herstel van hersenweefsel, bevordering van goede overdracht van signalen tussen neuronen, glucosevoorziening van de hersenen, kalmeren van de geest en versterken van het centrale zenuwstelsel.

  Hij noemt wilde bosbessen, koriander, kokosolie, bleekselderij, lijnzaad, bananen, bramen, avocado’s aardbeien. En als kruiden en supplementen: spirulina, B12 Ester C Zink, Melatonine, CitroenMelisse, Magnesium, Ginko Biloba, GABA, B-complex, Ginseng, probiotica, EPOA & DHA (plantaardig, geen vis)

  Aldus Anthony William in Medical Medium. Zelf raad ik niets aan, ben geen expert, neem geen verantwoordelijkheid over wat hij zegt. Ik hoop alleen dat mensen die op zoek zijn naar genezing, herstel er wellicht iets aan hebben en ik wens ze alle goeds. Ze hebben het verdiend. Wij allemaal.

  • Het is soort van bekend dat er kwik zit in de vaccinaties die kinderen op vroege leeftijd krijgen toegediend.
   Een respectabele gepensioneerde huisarts geeft er zelfs lezingen over.
   Ze worden dus stelselmatig vergiftigd. Waarom? Omdat ze bijzonder zijn, en hier zijn gekomen om het bewustzijn van de maatschappij, van de wereld te verhogen. Ze worden dus extreem de kop in gedrukt, door de heersende machten en overheden, waarvan velen nog steeds denken dat ze het beste met ons voorhebben. We zitten met zn allen gewoon in een laboratorium, met experimenten en proeven. Gewoon om ons onderdrukt en slaafs te houden. Wake the fuck up! En natuurlijk is het terug te vinden op biochemisch vlak. De natuur is veranderlijk, probeert zich altijd aan te passen. Zowel op celniveau als genetisch vlak. Er vliegen ook vogels in en rondom Tsjernobyl..
   Wat mij zo irriteert is dat de westerse geneeskunde zichzelf zo absoluut acht. En dat velen er intuinen. Het lijkt een schijnbeweging te zijn voor wat er daadwerkelijk speelt…

   Gegroet,
   Batman

 2. Hoi Norine,

  Ik wil een graag wat informatie gebruiken uit het deel 'prikkelgevoelig' voor mijn Masterthese, maar ik kon nergens bronverwijzingen achterhalen. Heb je die toevallig voor me?

  Bij voorbaat dank!

 3. De diagnoses autisme, ADHD enz. hebben geen wetenschappelijke basis en kunnen dus niet objectief vastgesteld worden. Dit verklaart meteen de explosie aan diagnoses. We hebben criteria opgesteld voor deze "aandoeningen"en al deze criteria zijn ook nog zeer ruim interpreteerbaar. Met een beetje goede wil is zeker 50% van de mensen te "vangen" binnen deze criteria.
  Vergelijk de toename in labels van de laatste 20 jaar met de veranderende kijk op wat men als schoonheidsideaal ziet. Vroeger waren dat de wat dikkere vrouwen aantrekkelijk terwijl tot voor kort graatmager als mooi werd gezien. Zo is het ook met gedragsstoornissen. Gedrag wat vroeger als normaal werd gezien wordt nu als afwijkend beschouwd. Maw, aan de kinderen is er niets veranderd, maar de maatschappij is anders naar ze gaan kijken. Dus wil je minder gekke kinderen, dan zal je niet de kinderen aan moeten pakken, maar de gekke psychologen en psychiaters.

  • Door steeds meer onderzoek naar bv ADHD en Autisme wordt het duidelijk dat genoemde ziekte beelden wel degelijk veroorzaakt worden door biologische gewezen afwijkingen. In bv hersen gebieden. Het genetische huishouden. Chromosoom afwijkingen. En dan staan we wat betreft onderzoek nog maar in de kinderschoenen. Het is de mens wie met deze ziektebeelden niet bekend is makkelijk een oordeel neer te leggen. Er is wel degelijk een factor aan te wijzen in het kind zelf. Het is een enorme kunst en opgave voor degenen die direct betrokken zijn daar op een juiste manier mee om te gaan. Zoals in een artikel beschreven :De directe betrokkenen wordt gevraagd zichzelf te spiegelen en naar het kind te kijken en te luisteren. En dat in een wereld waar het denken lijkt te zijn vastgelegd. Waar van het pad afwijken al als negatieve omgevingsfactoren voor het kind en zijn ziektebeeld worden gezien. Er valt hierover nog heel veel te leren. Je zou eens moeten weten wat deze kinderen doormaken. Hoe zij al worstelingen moeten doorstaan waar sommigen in een heel leven nog niet aan toe. Deze kinderen worden door dit soort reacties in een hok geplaatst die is dichtgetimmerd. En waar alle leken en niet betrokkenen fel en kritisch over oordelen. Oordelen over ouders. Oordelen over deskundigen. Oordelen over medicatie gebruik. Geeft u maar een oplossing dan voor deze bijzondere groep kinderen. Los het maar op. Vanaf de zijlijn. Met een blik zonder diepgang, zonder empathie.

 4. Ik ben, uit algemene interesse en omdat ik vrienden met autistische kinderen heb het boek ' Het elastiek tussen lichaam en ziel' van Hans Lemmens gaan lezen. Dit gaat over autisme en hooggevoeligheid en de dunne lijn hiertussen. Ik herkende echter ook heel veel van mijn eigen ADD terug in de beschrijvingen en Hans' uitleg (in het boek, en later in een persoonlijk gesprek) hebben mij nieuwe, waardevolle inzichten gegeven. Een tip voor iedereen die geïnteresseerd is in de spirituele visie op Autisme, hooggevoeligheid en AD(H)D

 5. Helemaal eens met bijna alles wat hierboven staat….wij hebben 3 kids waarvan 2 met adhd….(8,5 en bijna 5)….de middelste van 8,5 heeft het vaak moeilijk met zichzelf, zoet t overigens heel goed op school, thuis komen alle prikkels en indrukken van de dag er pas uit…..dat ging altijd gepaard met flinke woedeaanvallen, scheldpartijen ect….heel belastend en zwaar voor het gezin…..we hebben hulp gezocht en hele goede handvaten gekregen….maar het was niet voldoende….ik heb zelf een opleiding natuurgeneeskunde gedaan, leer mijn kinderen om te gaan met energie van anderen, leer ze om goed geaard te zijn, om zich los te koppelen van teveel prikkels, om te leren voelen wanneer alles teveel word….dat gaat heel goed….maar de middelste gaf aan dat het te druk was in z'n hoofd en in z'n buik….met alle gevolgen die daar bij horen….toen ben ik gaan zoeken….er moet toch iets zijn wat ik mijn kind zoy kunnen geven zodat hij meer balans ervaart in z'n lijf??….toen vond ik LTO3!!!….zelfde werking als ritalin…maar op natuurgeneeskundige basis….sinds een korter tijd verkrijgbaar in nl…wordt in landen als Canada al heel veel gebruikt….sinsdien is ons leven veranderd….hij is rustiger in z'n hoofd, in z'n buik….zit beter in z'n vel….vakanties zijn altijd erg moeilijk voor hem maar nu is t anders,….wij zijn heel blij dat we dit gevonden hebben,….de kinderarts, Virenze, Xonar,….ze zijn allemaal heel geintresseerd hoe wet werkt….ik verbaas me dat zo weinigen hier vanaf weten????…..en nee….dit krijg je 'uiteraard' niet vergoed….maar wij hebben het er graag voor over…..gr daniella

 6. autisme is geen stoornis, autisme is gevoelig zijn…. ik heb pdd-nos en ben nieuwetijdskind. de schoolsystemen moeten zich aanpassen omdat het soort mens dat nu geboren wordt heel anders is. daarnaast ga ik niet slaaf zijn van een schoolsysteem en daarom was ik als kind zo druk in de klas, want hoezo moet ik naar hen (school/overheid) luisteren wat zij willen dat ik moet weten, maar zij helemaal niet naar mij? word nou eens wakker.

  • helemaal mee eens. Ikzelf sta stijf van ADHD. Maar ik ben zoals ik ben. Take it or leave it. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat je steeds weer moet aanpassen aan een maatschappij die helemaal averechts in elkaar steekt. Er zijn zoveel andere oplossingen maar dan moeten ZIJ zich aan ons aanpassen. Dat zal m voorlopig niet gaan worden helaas. Maar ondertussen blijf ik gewoon lekker dicht bij mezelf. En ja, das hartstikke deprimerend met de tijd maar ook heel erg spontaan en hilarisch. hoge ups en diepe dalen. Maar na alle medicatie die me "normaal" deden functioneren was ik voor mij gevoel dood van binnen. Liever heb ik dan mn depressies erbij want dan voel ik echt! Dat maakt de ups nog upperder en das beter dan welke drugs ook! En dat ik anders ben? nee ik heb me alleen nooit mezelf af laten nemen. En dat ze dat tot nu toe nog steeds proberen …. ik ben bang dat dat voor een groot deel de depressies veroorzaakt. Ik begrijp echt niet wat er mis is met mij. Als iedereen zo graag wil helpen, kijk dan in jezelf en vraag jezelf af waarom je mij niet kan nemen als ik ben. Want dat is waar het om gaat. Jou probleem is niet het mijne. Dus los het zelf op en ga niet via anderen jezelf beter voelen. Ik ben net als jij, maar dan anders. Dat geld voor elk mens. we zijn allemaal een stukje van de puzzel. en dus allemaal anders maar een heel gaaf geheel. Ben benieuwd wanneer die puzzel nou es afgemaakt wordt…..

  • sorry ik schreef in reacties inenting bij 7 maanden. Dat is 11 maanden, ik lag 7 weken in het ziekenhuis. 3 weken ic drie dagen zaal. Naar huis en de zelfde dag weer terug op ic . weer drie weken ic en een week op zaal. Dit was in 1970.

 7. Er is iets wat ik lastig vindt: als het om kinderen gaat kun je als volwassene bijsturen en de omgeving aan hen kunt aanpassen. Maar als het om huidige volwassenen gaat die als kind 'beschadigd' zijn omdat ze niet aan de verwachtingen konden voldoen en zich als gevolg daarvan zich afzetten tegen iedereen die hen zou kunnen helpen omdat het vertrouwen ontbreekt, is er weinig wat je kunt doen om dat vertrouwen te herstellen. Mijn ex is zo iemand. Heb je tips hoe hiermee om te gaan?

  • Als iemand in zijn/haar jeugd daardoor is 'beschadigd' is het inderdaad lastig om dat later te herstellen. Het is echter niet onmogelijk, maar de persoon moet het zelf echt willen. Je kan iemand anders niet veranderen. De reden dat veel mensen last blijven houden van de beschadigingen uit hun jeugd, is omdat ze het later zelf in stand blijven houden. We hebben bepaalde opvattingen over onszelf gekregen vanuit de omgeving en die blijven we bevestigen. Dit gebeurt vaak onbewust en natuurlijk niet opzettelijk. De eerste stap is het zelf erkennen van het 'probleem'. Daar moet iemand ook klaar voor zijn. Zolang iemand zich blijft verzetten en geen hulp accepteert, blijft het lastig.

 8. Ik denk dat de invloed van wat we eten nog heel erg wordt onderschat. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken, dat het vermijden van bepaalde produkten ADHD kan verminderen of zelfs kan doen verdwijnen: http://link.springer.com/article/10.1007/BF03060865
  Zelf denk ik, dat het bloedgroependieet van de natuurarts dr. Peter Adamo het beste is om te volgen. Het is geen dieet, maar een andere manier van eten, gebaseerd op onze bloedgroep.
  Ik volg het sinds 2007 en voel me zoveel beter.
  Meert info hier: http://www.dadamo.com/. En even afgezien van ADHD is deze manier van eten ook heel geschikt om af te vallen op een natuurlijke manier. Meer hier: http://www.libralion.com/forum/viewtopic.php?f=15&t=29

  • kijk, dat is ook een goeie. waarom wordt er zoveel rotzooi getolereerd in het voedsel? Ik denk ook dat het effect heeft op de mind. Maar ook hier lees ik dat je kunt genezen…. gezond eten boven alles maar je moet dan bij de politiek zijn. Als die ervoor zorgen dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken kunnen we gewoon zijn wie we zijn. Je moet niet ons maar de echte abnormaliteiten van de maatschappij veranderen. Dat is het enige wat helpt. Wat nu gebeurd is pappen en nathouden. Dweilen met de kraan open, Water naar de zee dragen…do I need to go on?….

   • en waarom kost het dan weer 45 euro om te mogen weten hoe je dat doet, dat gezonde eten? Ik begrijp er echt geen bal van. Iedereen wil helpen maar t gaat uiteindelijk om geld. Ik weet dat ik nu iets zeg wat stuitend overkomt. Maar het is niet persoonlijk bedoeld. Ik weet dat het met hele lieve bedoelingen wordt onderzocht. Maar is er niet iets in jullie wat zegt dat dit niet normaal is? Dat al dit soort hulp helemaal uit de hand is gelopen. Dat men een complete handel heeft gemaakt over onze ruggen? Waarom is het zo eng voor de maatschappij om onze kijk op de wereld gewoon eens serieus te accepteren? Waarom wordt al jullie positieve energie niet gestoken in een poging de maatschappelijke normen en waarden te veranderen. Ik hoor nou nooit eens van een boek over hoe je kan leren om te denken als een autist of ADHDer. Ik heb geen last van mezelf. Ik heb wel heel vaak gehoord dat er hulp voor me is …. Ik ben goed zoals ik ben. Misschien had men eerder moeten realiseren dat dat inenten heel vaak fout gaat of dat niet iedereen even goed, gezond en allemachtig prachtig kan zijn. Dat margarine een afval product van petroleum is wat massaal dagelijks geconsumeerd wordt. Zo kan ik wel uren doorgaan! Dat ik na een inenting "goedgekeurd door mensen die ons moeten vertegenwoordigen en beschermen / de politiek" tot 2 x tot drie weken op de ic heb gelegen met zware hersevlies ontsteking, twee keer bijna dood was en mn eigen ouders alleen achter een raampje naar me konde kijken heeft niet alleen mijn hersen functie beschadigd. Het heeft verlating en bindings angst veroorzaakt. En ook dat mijn ouders me veel te veel beschermen wilde. wat weer tot gevolg had…. een levenslange onmin met broer en zus. want die zijn maar 2 en 3 jaar ouder dan ik. Ik was 7 maanden toen ik ziek werd en door de ogen van een kind gezien : Nieuwe baby = minder aandacht voor de anderen kids. Maar als ma en pa dan ook nog twee keer per dag weg zijn om bij die nieuwe baby te zijn is dat te veel om te begrijpen! Plus dat ma en pa zo bezorgd zijn en bang en verdrietig dat het niet anders kan dat ze sneller boos of geirriteerd zijn. Onbewust hebben ze mij dat altijd kwalijk genomen. Toen mam en pap snapte dat ze me teveel beschermde kwam het schuldgevoel naar de andere kids…. Wat weer resulteerde in verwijten naar mij toe, dat ik zon veeleisend kind was. Nou, daar heb je dus een gezin wat totaal ontwricht werd en ik uiteindelijk de enige ben die het helder en zonder verwijten kan uitleggen. Laten we eens beginnen om te leren dat wij allemaal heel goed zelf kunnen beslissen over wat goed is en dat dat niet bij iedereen hetzelfde kan zijn. Iemand ander gedrag aanleren is voor de maatschappij heel prettig, maar de persoon die moet veranderen wordt er nooit gelukkiger van. die zal zich altijd afvragen waarom hij of zij niet goed genoeg was….. Ik ken veel mensen met adhd asperger autisme etc, maar geen een die blij is dat het gedrag moet veranderen. Ze hebben er allemaal in meer of mindere mate moeite mee niet goed genoeg te zijn. Ik hoor constant iemand zeggen; Ja maar ik ben raar, gek, niet normaal oid. Dat is wat er mee bereikt wordt. En je kunt studeren en onderzoeken zoveel als je wilt, maar dat maakt het alleen voor jullie meer begrijpbaar, voor ons begint het echt ronduit belachelijk en vervelend te worden. Dualiteit? Al jullie opvattingen over normaal zijn, maar dan precies het tegenovergestelde.

 9. Hoi Norine,
  Ter aanvulling van je prima uiteenzetting onderstaand de link naar een presentatie van gepensioneerde arts Hans Moolenburgh. Waarschijnlijk ken je 'm wel.

  http://www.degoednieuwskrant.nl/index.php/nieuws/gezondheid/3523-presentatie-de-ark-door-hans-moolenburgh

  De heer Moolenburgh geeft ook aan dat al lang bekend is dat autisme ook en reactie kan zijn op inentingen (coctails) bij (jonge) kinderen. Hij heeft bij diverse mensen autisme kunnen genezen met homeopatische middelen. Een zeer kundig man.

 10. Wou wat een verhalen en ervaringen. Vind het zo fijn om ook eens dezelfde mening als de onze te horen. Onze omgeving vind het erg vreemd dat wij niet vac. en dat onze zoon geen medicatie krijgt voor zijn adhd label. ( ik heb zelfs het dossier bij de ggz en huisarts laten sluiten zodat het uit zijn dossier is gehaald.) Het voelde niks toe en gaf alleen maar een narigheid en een vooroordeel naar hem. Wij zijn trots op wat hij bereikt en hij is goed zoals hij is. Hij is gelukkig en wij daarom ook. En dat het niet altijd gaat zoals de school bv wilt is jammer voor hun. Onze zoon komt er wel op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd net Oals zijn broertje en zusjes.

 11. Vanuit mijn ervaring met het begeleiden van heel veel jongeren met diverse diagnoses, heb ik geleerd dat het helemaal geen stoornissen zijn. Het zijn andere manieren van denken, leren en in het leven staan. Wetenschappelijk onderzoek heeft allang uitgewezen, dat de hersenactiviteit bij kinderen met diagnoses in andere delen van de hersenen plaatsvinden dan bij "normale" kinderen. Voor mij zijn deze kinderen gewoon authentiek en zij kunnen en willen zich niet aanpassen. Degene met de ont-wikkelingsstoornis ben ik, want ik mocht op school en tijdens mijn opvoeding niet de persoon zijn die ik ben maar heb me keurig aangepast aan de norm die (nog steeds al generaties lang!) wordt gepredikt. Ons onderwijs en opvoedingssysteem is puur indoctrinatie en kinderen die daarin niet passen, geven we een stempel. Voor mij zijn deze kinderen (inmiddels al 17.000 thuiszitters veelal met "label") de klokkenluiders die ons als samenleving een spiegel voorhouden over ons eigen geïndoctrineerde en aangepaste gedrag. Deze kinderen zijn hartstikke moedig en als je als volwassene het lef hebt om in die spiegel te kijken, kun je je eigen pijnstukken helen, want die worden je gespiegeld. Voor mij staat trouwens als een paal boven water, dat elk kind volmaakt wordt geboren en alle labels die wij erop plakken zegt niets over die kinderen, maar wel over onszelf, omdat we nooit hebben geleerd van onszelf te houden, omdat we ons heel ver van dat "zelf" hebben laten wegvoeren, door ons aan te passen. Ik ben deze kinderen daarom heel erg dankbaar voor wat ze mij hebben geleerd en nog steeds leren!

 12. Ik ben zelf moeder van 2 kinderen met autisme. 1 Ervan heeft ook ADHD.
  Autisme ontwikkelt een kind al in de baarmoeder. Heeft niets met vaccineren te maken, zoals hier wordt gesuggereerd. Zijn meerdere (ook onafhankelijke) onderzoeken naar geweest. Je wordt ermee geboren.
  ADHD ook. 'Vroegah' werden er inderdaad minder diagnoses gesteld. Maar toen liepen deze kinderen meer vast, vertoonden meer non-acceptabel gedrag etc. Zijn ook onderzoeken naar geweest. Geen zin om ze op te zoeken. Al zoooo vaak gedaan. (Flauw van me he)
  Wat verschil kan maken is hoe je ermee omgaat en hoe je je kind hierin begeleid. Onze kinderen doen het heel goed. Zonder medicijnen. Je merkt dat ze wat 'anders' zijn, maar ze zijn wel zichzelf. Sociale dingen zijn wat lastiger. Drukte is ook lastig. Maar daar hebben we mee leren omgaan.
  Autisme en ADHD reduceren tot een epidemie oid, vind ik te kort door de bocht. Doet de 'echte' autisten geen eer aan.

 13. Een verademing dit artikel ben hey er volledig mee eens war hier is beschreven.en.er is maar een lachende derde en dat is de farmamafia . De tips die je geeft zijn bruikbaar

 14. Ik vind t mooi geschreven en respect vol naar de ouders die kinderen opvoeden met deze kenmerken. Ga er maar aan staan. Respect! Als leerkracht zou ik graag meer rust willen voor de kinderen. 31 leerlingen in een te klein lokaal. Elk hoekje in de school wordt gebruikt.Tegelmatig geeft een kind aan moe te zijn tijdens t buitenspelen deze mag dan even liggen in een lege klas. Volgens mij moeten kinderen nu in een veel te hoog tempo leven ( dit begint al in de buik van hun moeder of wie weet daarvoor). Ze komen te weinig in contact met zichzelf. Ik heb het idee dat het ze hierdoor aan basisveiligheid ontbreekt met als gevolg onrust. Daarbij komt dat door alle prikkels de kaders waar binnen een kind zich veilig kan ontwikkelen niet helder genoeg zijn. Breng ze zoveel mogelijk in contact met de natuur. Ontdekken, ervaren, beleven, grenzen verleggen, verwonderen, zelfdoen (dan maar niet perfect).

 15. Goed stuk Norine, sta er helemaal achter. Ik ben zelf ook hooggevoelig. Het leven is dramatisch verlopen voor mij omdat ik er niet mee om kon gaan en niemand me hielp. Ik ben van 1978. In 2009 werd ik aangeraakt door boven en veranderde mijn leven. Jezus ontvouwde de waarheid over mezelf wie ik was, wat er gebeurd is in het verleden, waarom het gebeurde, dat ik hsp ben hoe ik ermee om kan gaan, waar de aarde voorstaat, de transformatie en mijn talenten kwamen naar boven. Mijn eigenwaarde kwam terug en er kwam een vervulling van mijn leven voor in de plaats. Alles is anders . Ik wens dat iedereen toe, want je leeft in liefde, vrede en gelukzaligheid als je hem toelaat in je leven en dat is niet gewoon voor veel mensen. Alle kinderen hebben een sterke connectie met boven al zullen ze daar niet allemaal bewust van zijn, juist door het toedienen van medicijnen worden ze afgesneden met de bovenwereld. De pyschiatrie en pharmaceutsche industrie weet dat het geen stoornissen zijn maar ze verdienen er wel ontzettend veel geld mee en inderdaad hoe verzin je het om kinderen cocaine te geven. Ze worden bedreigd als de kinderen in hun kracht blijven staan. Ik zie ons als onderdeel van het kosmische plan om de aarde op te tillen en versneld te evolueren. Niks geen stoornis en wil me daar graag voor inzetten. Misschien dat we met meer gelijkgestemden iets op kunnen zetten om dit bewustzijn verder te verspreiden zodat we kinderen kunnen helpen die nu gediagnosticeerd worden en in ggz instellingen worden geplaatst. Met zoveel mensen die dit bewustzijn in zich dragen moet er toch een manier zijn om de grote massa te bereiken?

 16. hallo, in china was er geen autisme, nadat ze de kinderen zijn gaan vaccineren hebben ze nu een miljoen kinderen met autisme
  Robert de Niro wijd het autisme aan vaccinaties, heeft er een film overgemaakt, de film is niet uitgebracht.

  Groeten,

  ed

  • Jawel hoor. Maar in China (en meerdere Aziatische landen fyi) is alkes wat abnormaal is, niet geaccepteerd. Ze werden/worden daar verstopt voor de buitenwereld.

 17. hallo, in china zijn ze de kinderen gaan vaccineren, ze hebben daar nu een miljoen kinderen die autisme hebben, voor het vaccineren bestond er geen autisme.

  groeten,

  ed

 18. robert de niro heeft een film gemaakt over het ontstaan van autisme, deze wijd het aan vaccinaties.
  de film is niet uitgebracht ?

 19. Hoi Norine,
  Ik ben het helemaal met je eens dat er vooral sprake is van prikkelgevoeligheid. De tips die je geeft zullen voor de grootste groep werken. Veel slapen is echter niet voor alle kinderen te doen. Rustige activiteiten opzoeken kan hier dan een oplossing in zijn. Lezen in een hangmat, voorlezen en spelen met magic sand of lego bijvoorbeeld. Verder mis ik een tip over het vermijden van kunstmatige voedingsstoffen en zoveel mogelijk biologisch cq vers eten.
  Ik ben orthopedagoog en werk vooral met hooggevoelige beelddenkers. De kinderen die ik begeleid hebben ook allerlei labels en vooral een laag zelfbeeld en weinig leermotivatie. Ik leer ze hoe ze rust kunnen creeëren in hun hoofd en de leerstof beter op kunnen slaan door de MatrixMethode. Tot nu met goede resultaten. De prikkelgevoelige kinderen hebben hey mijn inziens nodig om weer zelfcontrole, overzicht en waardering voor hun talenten te ervaren. Dat brengt ze de rust die ze nodig hebben. Bedankt voor dit artikel Norine!

 20. Helder stuk. Dank voor het schrijven en delen.
  Wat ik alleen mis is dat veel kinderen, naast wat je hiervoor omschrijft, een sterke spiegelfunctie hebben, vooral naar de volwassenen om hen heen. Dus als een kind druk is wat zegt dat dan over de ouder, de juf? Wat onderdrukt deze volwassene? Dit geldt natuurlijk ook voor een boos of opstandig kind. Want vaak als ik met de ouders heb gewerkt, verandert het kind, het wordt rustiger, liefdevoller en gemakkelijker voor zichzelf en dus zijn omgeving.

  En wat ik veel zie is dat de prikkelgevoeligheid niet alleen gaat over technologie maar vooral over het feit dat de prikkels komen van de emoties (onderdrukt dan wel te verstaan) van alle mensen om hen heen. Het ontkennen van wat er te voelen is bij anderen. Deze kinderen zien en voelen dat en snappen niet waarom het ontkent, niet gevoeld wordt. Daar raken ze van in de war. En ze laden veel van deze emoties in hun eigen energiesysteem om te proberen het op te lossen voor de ander. En dat lukt dus niet. En vervolgens zoeken ze een weg om dat allemaal weer kwijt te raken (druk zijn, bewegen) of niet meer binnen te laten (terugtrekken, autisme).

  • Hoi Gemma, moeder zijnde van een meisje met dubbele diagnose zie ik wel wat in je verhaal, kan ik ergens informatie vinden over wat je de ouders kan bieden?
   Verder kan ik alleen maar zeggen dat mijn dochter vanaf dag 1 dat ze leefde onrustig was, weinig sliep en heel heftig reageerde op alles (bv heeeeel hard en heftig huilen, snel weer wakker worden na een hazeslaapje) dus dat ze ADHD heeft verbaasde me niet. Ook kan ik zeggen dat ze vanaf begin niet erg gericht was op het maken van 'echt' contact. Was wel altijd druk met rennen en dat was nog leuker met anderen samen, dat wel, maar daar was ze niet uit te krijgen, dus de anderen hadden er op een gegeven moment genoeg van, maar zij dus niet. Ze is wel gevaccineerd dus wie weet speelt het een rol, maar dat is niet meer terug te draaien…. Heeft nog nooit allerlei bewerkte spullen gegeten: eet altijd al zoveel mogelijk vers en biologisch, ze is dol op fruit. TV heeft haar heel lang niet geboeid, dus de prikkels uit haar beginjaren waren niet overmatig zou ik zeggen. Dus als ik iets kan doen door met mezelf aan de slag te gaan lijkt me dat prachtig! Hoor heel graag je contactgegevens Gemma!

  • Wat een mooie aanvulling en ook mijn eigen ervaring. Wat ik mij tevens afvraag is wat het effect op kinderen is door het feit dat vele ouders "moeten" werken van zichzelf en/of de overheid om heel veel verschillende redenen. Kinderen worden veel door derden opgevoed en missen zo de connectie met hun eigen ouders. Ontwijken ouders op deze manier misschien dat ze gespiegeld worden en laten ze de zorg onbewust liever aan anderen over? Er kan zo misschien een mooi huis betaald worden, veel speelgoed, een dure auto en 3 vakanties in het jaar. Ik gun het iedereen van harte. Maar als het is om daarmee je eigen emoties te ontvluchten en deze zo weer over te dragen aan je kinderen die vervolgens een stempel "niet normaal" mee krijgen, zet mij dat aan het denken. Ik ben moeder van 3 kinderen. Werk niet zoals de maatschappij dat van me wil, heb het daar helaas nog te vaak erg moeilijk mee omdat het mij het gevoel geeft niet te voldoen aan de eisen. Intussen probeer ik mezelf te doorgronden en op die manier onze kinderen te ondersteunen waar nodig en ze te leren omgaan met de emoties in het leven. Met vallen en opstaan worden we samen steeds ietsje wijzer. Maar nu nog zelf blijven geloven dat deze manier een goede bijdrage is aan het leven. Is het niet aan ons mens om zo dicht mogelijk bij ons zelf te leren komen om op die wijze een bijdrage te leveren aan het leven? Ik geloof er echt in, maar door tegengas uit de maatschappij, die steeds probeert ons weg te halen bij ons zelf, omdat dit niet bijdraagt aan een goede economie, ga ik toch steeds weer twijfelen. In mijn ogen gaat het niet om zoveel mogelijk geld, succes en status behalen met welke reden dan ook. Ik kijk liever dieper en probeer met hele kleine stapjes ook de kinderen dieper te laten kijken. Ik werk hard, heel erg hard, niet op een zichtbare en maatschappelijke verantwoorde manier, ik draag niet bij aan een groeiende geldkas in dit land. Nu nog werken aan blijvend geloof in mezelf dat ook dit een waardige manier van leven is….

   Het zijn vragen waar ik mee rond loop, ik zeg niet dat bovenstaande een feit is. Ik vraag het me af. Om mezelf te bevestigen denk ik, in even een enorm onzeker moment in mijn leven.

   • Wat goed dat je je hart volgt en je eigen weg kiest. De maatschappij is er inderdaad niet op gericht ons in conact te brengen met onze ware essentie, maar ons er juist van af e houden. Tegelijkertijd leven we natuurlijk wel in deze wereld en door ons er volledig aan te onttrekken, maken we het onszelf wel erg moeilijk. Het vergt in ieder geval veel doorzettingsvermogen en kracht om het op een andere manier te doen en ik heb daar bewondering voor. Als het voor jou zo goed voelt, is dat toch prima zo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in