Een nieuwe studie (link ) vanuit Italië, gepubliceerd in April heeft aangetoond dat er vrijwel geen onderzoek is gedaan naar de effecten op lange termijn van het gebruik van medicatie tegen de verschijnselen van ADHD. In dit onderzoek heeft men onderzocht hoe 6 studies de bijverschijnselen van de medicatie hebben geëvalueerd
Uit deze beoordeling blijkt dat er een groot gebrek zit in onze inzichten en kennis van de lange termijneffecten van medicatie tegen ADHD zoals o.a. Ritalin, Adderal en Strattera.
Met 6,4 miljoen Amerikaanse kinderen die de diagnose ADHD hebben gekregen waarvan 2/3 momenteel medicatie gebruikt, is het zorgelijk dat niet meer onderzoek is gedaan naar de lange termijn verschijnselen. Opvallend is dat blijkt dat onderzoeken die wel gedaan zijn werden gefinanceerd door de farmaceutische bedrijven die tevens de medicatie ontwikkeld hebben. Niet verrassend is dat de conclusie van deze studies aantoonde dat de medicatie veilig gebruikt kon worden, met enkel milde bijverschijnselen. De meest genoemde bijverschijnselen die werden benoemd waren verminderde eetlust, slapeloosheid, hoofdpijn en maagpijn.Volgens de italiaanse studie werd opgemerkt dat verschijnselen zoals suicidale gedachten en langdurige erecties niet zijn vermeld in de bijsluiters en rapporten. Door deze uitsluiting lijken de bijsluiters niet meer transparant te zijn.
In 2005 besloot de FDA (food and drug administration) na onderzoek met atomoxetine en placebo´s dat er een verhoogd risico was op suïcidale gedachten bij kinderen en volwassenen die het medicijn atomoxetine innamen, beter bekend als Strattera. Zij stelden dat vanaf dat moment een waarschuwing op de verpakking uitgegeven diende te worden (een black box warning) om patienten te waarschuwen voor de gevaarlijke bijverschijnselen van de medicatie.
In 2011 toonden Deense onderzoekers nogmaals aan dat vrijwel alle studies naar de effecten van ADHD medicatie werd gesubsidieerd door de Farmaceutische industrie, maar dat de onderzoekers die aan deze studies deelnamen tevens donaties ontvingen van de farmaceutische industrie. De resultaten van deze studies kunnen dus geenszins objectief genoemd worden. Net als de Italiaanse onderzoekers, dringen ook de Deense onderzoekers aan op onafhankelijk onderzoek naar de effecten op lange termijn van ADHD medicatie.
De afgelopen tijd ontmoet ik steeds meer ouders die op zoek gaan naar alternatieven voor medicatie voor hun kinderen die zich slecht kunnen concentreren of moeite hebben met het maken of voltooien van hun huiswerk. Het veranderen van het voedingspatroon kan wonderen verrichten, zeker bij een deel van de gediagnositiceerde kinderen. Kunstmatige kleurstoffen, geur en smaakstoffen, suiker of gluten verwijderen uit het voedingspatroon kan een spectaculair effect hebben op het gedrag van een kind en zijn of haar vermogen zich te concentreren.
Natuurlijk is het niet zo makkelijk om enkel met het aanpassen van voeding rusteloze, hyperactieve kinderen te kalmeren. Het aanbieden van voldoende lichamelijke inspanning, beperkt toegang tot elektronische schermen (maximaal 1 uur per dag), een stabiele en rustige thuisomgeving, voldoende slaap en hulp bij huis en schoolwerk kan ook allemaal bijdragen aan een positieve verandering.
M. Wedge Phd
Ik help mijn kindjes met voedingssupplementen. Vooral magnesium bij het slapen gaan heeft een enorm effect hier.
Heb dit gedaan nadat ik opzoekingswerk heb gedaan en op artikel stootte dat een onderzoek beschreef waarin een groep met voedingsuplementen dezelfde resultaten haalde als een groep op medicatie ten aanzien van een controlegroep.
In het boek “Helende hennep” van Wernard Bruining staan bijzonder goeie tips voor de behandeling van ADHD / Asperger e.d. Met zeer goeie resultaten.
@Hannah Jansen, dank je wel voor de tip, Hannah!
Soms kan opvoedingsondersteuning ook een (gedeelte van) een oplossing zijn.
Veel (niet allemaal) van ‘deze’ kinderen vertonen ook in de thuissituatie (ongewenst) druk gedrag.
Waar men weleens vergeet bij stil te staan zijn de invloeden vanuit de omgeving. Ook in de thuissituatie.
Wanneer ouders geen tijd hebben of wanneer er onuitgesproken emoties rondzweven of wanneer er openlijk veel irritatie is tussen ouders onderling enz. dan kan een kind daar erg druk van worden.
Net zoals wanneer een ouder ‘vriend’ wil zijn met zijn kind of als een ouder geen grenzen kan/wil/durft te stellen enz..
Of wanneer een kind voor zijn moeder ‘moet’ zorgen omdat ze het zo moeilijk heeft of dat zijn ouders zo met zichzelf bezig zijn dat het kind niet gezien wordt.
Ook televisie, computer, muziek, telefoon enz., om je heen, maakt rustig zijn en blijven soms wel lastig…
Soms is de thuissituatie voor kinderen moeilijk waardoor druk gedrag op school een uitlaatklep kan zijn.
Kortom, ik denk dat we goed naar het systeem moeten kijken.
Maar niet moeten vergeten te kijken wat er thuis te verbeteren valt.
Hartgroet, Nimue
Ook hiermee ben ik het eens. Grenzen stellen structuur bieden en ouder zijn is hier ook nodig.
wordt het niet eens tijd dat de dingen worden omgedraaid? We hebben met elkaar een systeem bedacht dat onderwijs heet en waar je als kind van 4 tot 18 jaar naar toe gaat. En nu blijkt dat er met steeds meer kinderen in dat systeem iets mis is. Het ligt allemaal aan de kinderen, niet aan het systeem. De een krijgt een stikker adhd, die krijgt een stikker add, de ander is een indigo of kristal kind, of een hsp of een combinatie van al deze dingen en er bestaan vast nog wel veel meer labels. En alles, echt alle actie is erop gericht het kind weer in het systeem te krijgen. Hulpmiddelen, therapien en vooral de quick fix pillen. Vooral pillen, want dat is HET wondermiddel, de oplossing (ik bedoel dit cynisch).
Echt, zo ingewikkeld is het toch niet, als er zoveel kinderen piepen, ze piepen niet voor niks, komt er dan in dat onderwijs niemand op het idee, dat er misschien niks mis is met deze kinderen, maar dat het gewoon aan een te rigide systeem ligt. Dat het onderwijs “one size fits all” gewoon niet werkt. Misschien wordt het tijd om het onderwijssysteem aan te passen en ook (of vooral) rekening te houden met kinderen die op een andere manier denken en informatie verwerken dan het onderwijs nu aanbiedt.
echt als je je toch een klein beetje tot jezelf laat doordringen wat voor soort medicatie aan kinderen wordt gegeven die ADHD hebben, het is geen paracetamolletje.
Het schrijnende is…dat het een signaal is dat er iets mis is in het systeem wat we allemaal volgen in deze wereld. Wie er niet in past wordt al snel doorverwezen voor een onderzoek. Ik denk dat aanpassing in het onderwijs, en wat we de kinderen bieden voor hun ontwikkeling al een hemelsbreed verschil kan maken. Waarom een Een kind met ADHD in de schoolbanken laten zitten terwijl dat een probleem is? Beter geef je deze kinderen opdrachten waarin vooral veel wordt gedaan met de handen, veel doen! We geloven allemaal zo in het systeem, dat we bang zijn dat de kinderen buiten de maatschappij vallen als ze niet mee komen. Maar het is de maatschappij wat zich heeft aan te passen aan de behoeftes van het kind,en nu is het andersom. Het kind heeft zich aan te passen aan de behoeftes van de maatschappij. Daarbij heeft onze minister president de ambitie om bij de top 5 van het beste onderwijssysteem te horen in de wereld. De druk op scholen, en daarmee op onze kinderen wordt enorm verhoogd. Er wordt niet gekeken naar de behoefte maar naar de ambitie…Ik vrees dat met deze gang van zaken nog veel meer kinderen straks Ritalin gaan slikken om vooral maar mee te komen. Tis een omgekeerde wereld waarin we leven en wat we volgen!
@Jolanda, Hoi
Helemaal mee eens.Met onze kinderen is niest mis maar ons school systeem. Ik heb 2 dochters met (H)ADD en dyslectie , die zich door school worstelen….1 op HBO en 1 MBO 4, De worsteling begon al op de basis school. Je word afgerekend op gedrag je taal en reken vaardigheid, en alle ander capaciteiten laten ze links liggen…
Dat er geen objectieve onderzoeken zijn is aan de orde van de dag. We worden. Met zijn allen ongelofelijk voorgelogen door de farmacie. Alles draait om geld en als mensen ziek worden is meegenomen, kunnen er nog meer medicijnen ingepompt worden. Het is bekend dat er een natuurlijk middel is dat heel goed aanslaat bij dit alles. Heb er ervaring mee in de naaste omgeving.
Kinderarts Marianne Mousain-Bosc heeft hierover een verhelderend boek geschreven Magnesium. Kinderen die ADHD hebben gebrek aan magnesium. Dit boek is zeker voor ouders met kinderen met ADHD een aanrader. Ook een ziekte als parkinson en depressies komen volgens dit boek door magnesiumgebrek.
Bedankt voor de tip!