positieve-affirmaties

Dynamische Dialoog

door Jennifer Hoffman

Wij allen houden gesprekken met onszelf en de meeste van hen gebeuren binnen de privésfeer van onze gedachten. Gedurende deze gesprekken maken we beslissingen, debatteren, oordelen en bepalen we de koers van elk aspect in ons leven. Deze innerlijke dialoog speelt een belangrijke rol in ons leven en spijtig genoeg is het meestal negatief. We hebben meestal niemand in ons leven nodig om ons te bekritiseren of te beoordelen; we doen het zelf goed genoeg. En we kunnen onszelf uit een situatie praten nog voor we zelfs toelaten dat ze plaatsvindt. Deze innerlijke dialoog kan een van de 2 paden volgen; het kan statisch zijn, ons in dezelfde gedachtegang houden, ons neerwaarts duwen zodra we proberen op te staan, of het kan dynamisch zijn, ons voorwaartsbewegend, handelend als een positieve, verheffende kracht in ons leven.

Als onze innerlijke dialoog statisch is, weerspiegelt het onze angsten en twijfels. Bijvoorbeeld als je in de spiegel kijkt, zeg je dan “Ik zie er vandaag fantastisch uit.” Of zeg je “Ik ben te dik, zie er oud uit, haat mijn haar, zou een nieuw gezicht kunnen gebruiken”, etc? Deze statische dialoog houdt ons vast in dezelfde oude patronen van gedachten en gedrag. Om eruit te geraken moeten we de manier waarop we tegen onszelf praten veranderen, dan zal dit weerspiegeld worden op de manier waarop anderen met ons praten en met ons in verbinding staan. Zelfs al is onze innerlijke dialoog meestal privé, het heeft een eigen energie die anderen kunnen oppikken. Heb je al gemerkt dat wanneer je je niet goed voelt over je uiterlijk iemand er een opmerking over maakt? Ze pikken de negatieve energie op die je opwekt vanuit je innerlijke statische dialoog.

Wanneer onze innerlijke dialoog dynamisch is neemt het onze angsten en twijfels in overweging en gaat dan zowieso verder. Dus zou een dynamische innerlijke dialoog iets goed vinden aan je verschijning, hoe klein ook, en zich daarop concentreren. Ja, je kunt te dik zijn maar je hebt een prachtige lach bijvoorbeeld. Wanneer je innerlijke dialoog dynamisch is creëert het positieve energie rondom ons zodat anderen op een positieve manier moeten reageren. Wanneer ons innerlijke dialoog dynamisch wordt creëert het de energie die we nodig hebben om veranderingen in ons leven te maken. Wat is het verschil tussen de twee? Beeld je in dat je naar een sollicitatiegesprek gaat en je de job echt wilt. Je zit voor de personeelsmanager, zegt alle goede dingen, draagt de juiste kleren, maar je innerlijke dialoog zegt “Ik weet dat ik deze job niet krijg.” Wat denk je dat de personeelsmanager zal oppikken om te beslissen wie ze zal aannemen?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dit is wat er gebeurt wanneer je probeert positieve uiterlijke veranderingen te maken en je innerlijke dialoog statisch of negatief is. Het is alsof je auto rijdt met een voet op het gaspedaal en de andere op de rem. Je wordt heen en weer geslingered tussen vooruitgaan en stoppen en geraakt nergens gemakkelijk. De concentratie van de innerlijke dialoog bepaalt de koers van ons leven dus moeten we er zeker van zijn dat het positief en dynamisch is, onze waarde, achting en perfectie herbevestigt, wegblijven van kritiek, oordeel en negativiteit. Elke keer dat er angst naar boven komt, erken het – je weet dat het er is. Vind dan een manier om het van statisch naar dynamisch te veranderen zodat je er doorheen voorwaarts kunt bewegen en dat te creëren wat je in het leven wilt. Eens je innerlijke dialoog dynamisch is zal je uiterlijke jij zelfvertrouwen en vreugde uitstralen en je zult mensen, ervaringen en situaties aantrekken die de positieve energie die je rondom je creëert weerspiegelen. Herzie deze week je innerlijke dialoog. Is het statisch of dynamisch, kritisch of liefdevol? Veroordeel jezelf niet, verander gewoon de negatieve, oordelende kritische dialoog naar positieve, zelfbevestigende en liefdevolle dialoog en zie hoe deze verandering weerspiegeld wordt in je leven.

Copyright(c) by Jennifer Hoffman. All Rights Reserved.
– Vertaling: Ulla Mertens –

Klik Hier voor Uriel Heals (engels)

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Ik ben bekend met de wet van de aantrekkingskracht. Maar wat ik me afvraag, voelt iedereen die energie van je gedachten dan evengoed aan? Ik zou toch denken dat HSP'ers dit veel fijner aanvoelen wat een energie iemand rond zich heeft. Maar dit voelt dan wel iedereen?

 2. Grappig Gordon. Je opmerking is op zich al helemaal fout ;0)

  Maar wat er zoal geschreven is klopt heel goed. Het vertelt me echt niets nieuws. Die innerlijke dialoog voer ik al heel lang. Met mezelf en mijn gids.
  Het laatste jaar word ik heel erg gestuurd naar het verkondigen van positiviteit en liefde. Sommige dagen straal ik het gewoon uit. Die dagen worden talrijker. Minpuntje: het valt kennelijk erg op. Wildvreemden staren me soms aan en mijn uitstraling is soms zo intens dat mensen direkt mijn richting op kijken als ik ook maar geheel onwillekeurig naar ze kijk. Een bekend verschijnsel (velen voelen feiloos aan wanneer er naar ze gekeken word) maar het wordt steeds gekker.

  Mijn zelfbeeld is best ok. Ik sta met twee pootjes aan de grond. Maar qua sturing en innerlijke dialoog kan ik alleen maar zeggen dat het steeds intenser wordt. Ik moet het geheel gaan vertrouwen maar toch zegt iets in de mens, en dus ook in mij, dat dat best een beetje link kan zijn….
  De maatschappij en haar invloed op mijn dagelijks bestaan?

  Ik ben net terug van een grote reis naar een land waar de bevolking een veel lagere drempel heeft. Ze zijn opener. Wegens privé redenen kan ik niet zeggen waar ik was, maar geloof me; ik heb nog nooit zoveel toegankelijke zieltjes bij elkaar gehad. Véél gesproken met vreemde mensen en véél van hen geleerd. Grappige dingen, trieste dingen, levensverhalen. Ik leek een wandelende uitzending van ‘Hello Goodbye’. Mezelf sluiten was nodig om met mijn vrouw een rustige vakantie te hebben. Serieus.

  Als ik mijn innerlijk dialoog moet omschrijven als statisch of dynamisch, kritisch of liefdevol? Dat verschilt per dag en per gebeurtenis.
  Wie kent ook ‘boosheid’ en ‘verontwaardigd’ in zijn dialogen? Het zijn emoties, maar ik herken ze ook als gespreksvormen.

 3. Hmm, de laatste 2 artikelen van Jennifer staan meer bij ons dan ik kan beseffen, want het klopt gewoon wat er vermeld wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in