Afscheiding of Verbinding Communicatie technologie als macht der gewoonte

Chatten, Whatsappen, Facebooken. Dit zijn woorden die deel van onze huidige woordenschat uitmaken en onze huidige vorm van communicatie bepalen. Tegenwoordig zijn er zijn zoveel manieren om te kunnen communiceren maar de vraag is, leiden deze vormen van communicatie tot echte verbinding of eerder tot afscheiding? Terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben komt de tekst van het lied van Douwe Bob, in mij op: “Slow Down Brother “wordt gezongen en dat laat mij beseffen hoe snel onze maatschappij geworden is en hoe snel de communicatietechnologie zich aan het ontwikkelen is. Of dit goed of minder goed is, is afhankelijk van de vraag of je wel of niet door de technologie laat beheersen.

Albert-EinsteinToen Albert Einstein leefde was de technologie nog lang niet zo geavanceerd als nu. Maar dat de technologie ons mens-zijn zou kunnen overnemen was al iets dat hij toen al in de gaten had:

 ‘Ik vrees de dag de technologie onze menselijke interactie voorbijstreeft. De wereld zal dan bestaan uit een generatie van idioten.’

In dit artikel wil ik nader op ingaan hoe we onszelf kunnen verliezen in de technologie als wij ons hart niet blijven voeden met liefde en fysieke verbinding en tips te geven hoe wij de technologie kunnen beheersen in plaats van andersom.

Als je zo om je heen kijkt dan wordt het dagelijks beeld gekenmerkt door het staren naar de mobiele telefoon of Ipad. Iedereen leeft zo in zijn eigen wereld en het lijkt alsof de menselijke verbinding hierdoor wordt ondermijnd. We leven in een soort virtuele cocon waarin wij geen verbinding met de ander hoeven te maken en sluiten zo onze harten af. Dit zie je al gebeuren bij stellen die in een café zitten en elkaar niets meer te vertellen hebben en “gezellig naar hun smart Phone zitten te staren”.
Of ouders die non stop naar hun smart Phone kijken terwijl hun kinderen aan het spelen zijn en niet in verbinding met hun kinderen dan kunnen zijn . De technologie kan nooit ons hart vervangen en toch is de technologie als zover dat de mens als drone wordt nagebouwd maar dan als een robot zonder gevoel.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat ons tot mens maakt is ons gevoel, en het ervaren van alle emoties. Deze ervaring is noodzakelijk voor de groei van onze ziel en dat is ook de reden dat wij als zielen hier op aarde gekomen zijn. Als wij bedoeld zijn om alles te voelen en het leven te ervaren dan is het eigenlijk toch vreemd dat wij ons meer en meer door de technologie laten beheersen en zo dat we willen ervaren, ons gevoel, aan het kwijtraken zijn. Feit is dat wij gewoontedieren geworden zijn met betrekking tot de communicatietechnologie en merken het zelf niet meer. Wat vroeger raar was is nu normaal. Wij vinden het helemaal niet vreemd om urenlang te surfen op het internet, te socializen via sociale media, producten online te bestellen en te korte berichten te sturen via WhatsApp of Messenger. Wij vinden het heel normaal dat we niet de deur uit meer hoeven en alles online kunnen doen, zelfs daten. Maar is dit gedrag wel zo normaal en wat voor uitwerking heeft dit gedrag op onze ziel als je bedenkt dat een ziel levende energie nodig heeft maar ook liefde en aanraking en echte verbinding? Om deze vraag te beantwoorden, wil ik eerste definiëren wat een gewoonte is omdat dat zal verklaren waarom we doen wat we doen.

Wat is eigenlijk een Gewoonte?

Een gewoonte is een onbewuste herhaling van een patroon dat je jezelf of door anderen hebt aangeleerd of waardoor je geconditioneerd bent geweest. Ons brein is zo geprogrammeerd om elke nieuwe handeling die wij uitvoeren om te automatiseren. Dit doet het brein vanuit de basale ganglia. Dit zijn hersencellen die ons gedrag aansturen en die een regelsysteem creëren in ons brein dat daarvoor zorgt dat handelingen geautomatiseerd worden zodat de rest van het brein ruimte heeft om te handelen als we alert moeten zijn in het verkeer bijvoorbeeld.

Gewoontes kunnen goed en minder goed zijn. Gewoontes zoals sporten, goede voeding etc. zijn goed omdat zij ons lichaam en geest sterker maken en hierdoor voelen wij ons gelukkiger en meer in balans. Gewoontes zoals computer verslaafd zijn, alleen maar op de bank hangen en chips eten zijn minder goed voor onze lichaam en geest, eigenlijk geestdodend. En hieronder valt dus urenlang televisiekijken of eindeloos facebooken en whatsappen.
Vaak gaan we dingen doen omdat wij gewend zijn deze zo te doen en denken niet meer na over wat we precies aan het doen zijn. Vaak gaat ook een gewoonte gepaard met een onbewuste overtuiging: ik kan niet zonder het internet, “ik moet nu mijn email checken,” “ik moet nu mijn facebook checken anders loop ik achter”, “ik moet altijd beschikbaar zijn”. Als je deze overtuigingen eens onder de loep neemt, dan zie je dat dit gewoon gedachtes zijn die men kracht heeft gegeven door hierin te geloven. Want eerlijk gezegd, hoe belangrijk is het je email te checken of facebook als je een leuk gesprek hebt. Waar gaat het dan nog om, de mens of de technologie? Maar goed, ik weet uit ervaring hoe hardnekkig overtuigingen kunnen zijn. Juist omdat overtuigingen zo krachtig zijn is het moelijker om met een gewoonte te stoppen. Omdat gewoontes ingesleten worden in ons bewustzijn, vergeten we gauw dat we altijd een keuze hebben bijvoorbeeld wel of niet iets te doen zoals de telefoon uit te zetten in gezelschap of naar de sportschool te gaan ook al voelen wij ons moe. Het feit dat we altijd een keuze hebben om wel of niets te doen is van wezenlijk belang omdat we zelf stappen kunnen nemen om uit het gedragspatroon te stappen.

Wat doen slechte gewoontes met onze ziel?

We hebben allemaal zo onze ingesleten patronen en doen veel dingen op automatische piloot. Maar hoe zit dat met jou en de technologie?
Wat zeg jij onbewust tegen jezelf om jezelf te overtuigen dat je nu je email moet checken of moet gaan facebooken?
Sta eens even stil bij hoe jij jouw dag begint: Waarschijnlijk wordt je wakker, ga je douchen, aankleden, ontbijten en als je kinderen hebt dan zorg je dat die ook wakker zijn en klaar gemaakt worden om naar school te gaan. Ergens in die routine gaat de Smart Phone of Ipad aan of niet? Bij mij wel. Begrijp mij niet verkeerd, ik probeer niet de technologie te veroordelen omdat ik de voordelen hiervan zie en ook van profiteer: Het is een gegeven dat internet het leven stukken makkelijker maakt.
Waar het mij om gaat is meer bewustzijn op onze gewoontes te creëren zodat wij onszelf niet in ons gedrag verliezen. Op het moment dat je de smart Phone aanzet ben je niet meer aanwezig voor de ander want je verlegt je aandacht van een persoon naar een object of eigenlijk naar de prikkels van de buitenwereld. Ruimte voor je binnenwereld is dan niet op dat moment aanwezig. Die ruimte om naar onze binnenwereld te gaan is hard nodig willen wij in balans blijven. Door de communicatietechnologie worden wij constant verleid on niet naar onszelf te luisteren en echt te voelen. Want wat gebeurd er met je als je geen prikkels hebt om je af te leiden, dan ben je met jezelf en alle gevoelens geconfronteerd en omdat dat beangstigend kan zijn, doen we het niet en kiezen voor eindeloze afleiding. Het lijkt wel alsof wij leegte altijd moeten opvullen met iets en dat is “short term satisfaction”, maar alleen innerlijke vrede leidt tot “long term satisfaction” en deze krijg je niet door de technologie maar door verbinding met de Bron.
Facebook vooral heeft zo een magische aantrekkingskracht door je nieuwsgierigheid over posts te prikkelen die geschreven zijn en je dan op een speurtocht naar informatie of verdere verdieping te brengen. Voordat je het weet, ben je heel wat tijd hieraan kwijt, soms nuttig en soms ook niet. Technologie maakt zeker het leven makkelijker. Hoewel het de wereld naar ons toe brengt, brengt het ons verder weg van onszelf.

Ik heb is de test gedaan om te voelen wat er gebeurd als ik direct na het ontbijt de berichten van mijn Phone lees of facebook open zonder mij op mijn hart af stemmen. Ik voel dat ik dan minder bij mijzelf ben en zeker niet aanwezig ben voor mijn zoontje. Ik daag je uit om dit te testen. Voordat je de telefoon of iPad aanzet, stem eens? af op je hart en voel het verschil de volgende dag als je dit niet doet? Is er iets veranderd?

Onze ziel is hier om het leven te ervaren in al zijn facetten en ook de daar bijhorende emoties. De Technologie kan nooit emotie vervangen, of fysiek contact creëren. Wij mensen hebben liefde en aanraking nodig maar ook de natuur om ons rustig te maken en in balans te brengen. Als wij onszelf dat ontzeggen door ons door de technologie te laten beheersen, gaan wij geestelijk dood vanbinnen. Wij mensen kunnen niet zonder liefde maar wel met minder beheersing door de technologie.
Zoals alles in het leven gaat het om balans en bewustzijn. Wat kun jij doen om je minder door de technologie te laten beheersen? Hieronder volgen wat tips.

Tips om je minder door de technologie te laten beheersen

1.Voordat je de dag begint, stem af op je hart en vul je hart met dankbaarheid en liefde. Zo stem je af op de trilling van liefde en hoef je wellicht niet meteen de smart Phone in te schakelen vanuit een gevoel van leegte of verveling.

2. Zet de telefoon, IPad pas aan na het ontbijt en verbind je met je partner, kind etc.

3.Plan in je dag, een non stralingsmoment en ga naar buiten om je ziel te voeden, mediteer of doe yoga of iets wat je blij maakt en niets met technologie te maken heeft.

4. Als je met iemand afspreekt, doe de telefoon uit, of op tril modus als je een belangrijk telefoontje verwacht.

5.Neem de leegte of het gevoel van verveling gewoon waar, laat het er zijn en probeer het niet op te vullen met facebook, WhatsApp etc. Soms is er leegte nodig om de ruimte open te houden voor inzichten die veranderingen op gang brengen.

6 . Stel de mens voorop de technologie en niet andersom.

7. Beperk jezelf tot een facebook limiet of internet limiet.
8. Zorg dat je een uur voordat je naar bed, niet in contact ben met straling van een telefoon of televisie. Deze beeinvloeden je nachtrust enorm en doe wellicht een ontspanningsoefening voordat je gaat slapen waarin je de dag op jouw manier loslaat.

9. Verwijder elke vorm van straling van de smart phone of televisie van de slaapkamer om te zorgen voor een prikkelvrije en stralingsvrije omgeving.

10. Vergeet niet wie je in essentie bent, een prachtige ziel vol liefde die het leven wil ervaren. Deze herinnering helpt je weer terug naar je kern te keren als je teveel van jezelf weg raakt. En adem een paar keer diep in dat je liefde bent en dat alles goed is zoals het is.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Als de lezer op nieuwetijdkind zich identificeerd met de ''wij'' waarop in dit artikel op word gedoelt is het wel erg gesteld.. Een non stralings moment inlassen.. om een moment niet met je apparaat te leven.

    Normaal gesproken was zelf realisatie een lang pad waarbij je periodes van weken, maanden of jaren naar binnen gaat, waarin je inputs met buitenwereld minimaliseerd. Als mensen denken dat het gaat om info te downloaden van internet, is dat prima, maar wat hiermee word gerealiseerd een een verslaving aan de matrix, letterlijk, omdat je niet mee zonder iets kan van buitenaf.

    Ben het helemaal eens met dit artikel hoor. Het valt me al een dat op dat spititualiteit in nederland en wss afkomstig uit america tot niets meer geworden is dan een spiritueel ego dat zn bewustzijn op internet etaleerd. Het zelf is volkomen naar buiten gericht, en afhankelijk van de bevestiging van buitenaf. We hebben nog een lange weg te gaan…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in