zonder partner alleen leven

Zoals ik in mijn vorige artikel De partnerrelatie als snelweg naar bewustwording liet zien, kan een relatie een krachtige motor zijn in ons ontwikkelingsproces. Maar ook als je geen partner hebt, kan dat een bewuste keuze van jouw ziel zijn en onderdeel van je zielsplan.

Sommige mensen zijn heel tevreden met een leven zonder partner en verlangen niet naar een (vaste) relatie, maar verreweg de meesten willen graag een levenspartner, liefst één waarmee ze oud kunnen worden. Tegenwoordig komt het niet vaak meer voor dat je als je jong bent iemand ontmoet waar je de rest van je leven mee samen blijft. Vroeger was dat de regel, maar nu is dat eerder uitzonderlijk. Het komt er meestal op neer dat we periodes in ons leven met iemand samen zijn en dat er ook fases zijn waarin we geen levenspartner hebben.

Sprong in bewustzijn

Als je vast hebt gezeten in een relatie die jou geen goed heeft gedaan, ben je vaak enorm opgelucht als je eindelijk het besluit hebt genomen de relatie te verbreken. Dan kun je na een korte rouwperiode intens genieten van je herwonnen vrijheid en een kracht bij jezelf ontdekken, die lang verborgen is gebleven. Het verbreken van de relatie kan op die manier een enorme sprong in bewustzijn opleveren. Je hervindt je autonomie en zal waarschijnlijk niet zo heel snel naar een volgende relatie verlangen. Soms blijf je liever de rest van je leven alleen dan het risico te lopen jezelf weer kwijt te raken in een slecht functionerende relatie. Dat kan betekenen dat je je daarmee afsluit voor nieuwe kansen die op je pad kunnen komen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Zelf verantwoordelijk

Maar wat als jij verlaten bent door je partner, terwijl je dat niet wilde? Hoe ga je daarmee om? Vraag je je af wat jouw aandeel in de breuk is, of voel je je alleen maar slachtoffer? Gebeurt het vaak dat je relatie op dezelfde manier eindigt en val je steeds op personen die jou verlaten, of die jou slecht behandelen? Door meer bewustzijn hierover te krijgen en jezelf verantwoordelijk te voelen voor wat jou overkomt, kan je een oud patroon helen dat misschien al vele levens een rol speelt. Dan geef je gehoor aan het verlangen van je ziel om trouw aan jezelf te blijven, wat er ook gebeurt in je leven. Maar als je het te moeilijk en te pijnlijk vindt om alleen te leven is de neiging om weer in dezelfde situatie terecht te komen heel groot. Het alleen zijn verdragen en het uiteindelijk zien als een geweldige kans om dichter bij jezelf te komen, is de uitdaging die hier in zit.

Als je daar stappen in zet, ben je misschien niet direct gelukkig met je bestaan, maar doe je wel iets dat heel wezenlijk is voor je ontwikkeling. Het kost soms veel tijd, die je jezelf mag gunnen, om te leren goed alleen te kunnen zijn. Als je dat stadium hebt bereikt, is het best mogelijk dat je juist dan een nieuwe partner vindt; één waarbij je je nieuw verworven zelfstandigheid en zelfliefde niet hoeft op te geven. Dat kan de beloning zijn voor de moed die je hebt getoond en het innerlijk werk dat je hebt gedaan.

Op eigen benen staan

Als je, ondanks alles, toch alleen blijft is ook dat waarschijnlijk onderdeel van je zielsplan en is het voor jou essentieel dat je leert een vervullend leven te leiden zonder partner. Mogelijk ben je in meerdere vorige levens te afhankelijk geweest van een partner, zoals in de meeste vrouwenlevens het geval was, en mag je nu echt leren volledig op eigen benen te staan. Voor vrouwen is dit een ideale tijd om hiermee te experimenteren. Misschien wel voor het eerst in de geschiedenis is er zoveel vrijheid om zelf te beslissen over je leven en is het zo goed mogelijk om financieel zelfstandig te zijn. Als je je los kunt maken van het oordeel van de buitenwereld (en van jezelf) dat het sneu is dat je alleen bent en als je zorgt voor een goed sociaal netwerk, dan kun je volop genieten van deze vrijheid.

De ‘ideale’ partner

Toch kan het ook zijn dat het wél de bedoeling is om een nieuwe levenspartner te ontmoeten, maar dat je de ziel waarmee je die afspraak gemaakt hebt niet herkent, omdat deze persoon niet beantwoordt aan het plaatje dat jij in je hoofd hebt van de ideale partner. Hij of zij moet misschien aan zoveel eisen voldoen, dat je blind bent voor de kwaliteiten die ondanks de ogenschijnlijk niet passende uiterlijkheden, toch aanwezig zijn bij deze persoon. In deze tijd van vluchtige contacten en dating via internet vergroot je je kansen iemand te ontmoeten wel, maar je loopt ook het gevaar aan iemand voorbij te gaan die niet in jouw plaatje past. Toch kan ook op deze manier de ziel waar je een afspraak mee hebt gemaakt op je pad komen. Je gidsen zullen alle middelen aangrijpen om deze persoon met je in contact te brengen, maar vervolgens moet jij wel open staan voor deze ontmoeting. Mogelijk kom je deze persoon meerdere keren tegen, zonder dat je door hebt dat dit een poging is om jullie bij elkaar te brengen. En soms ken je iemand al, maar ben je nooit op het idee gekomen dat deze kennis of vriend de ware is. Het omgekeerde komt natuurlijk ook voor: dat jij denkt de ware ontmoet te hebben, terwijl dat uiteindelijk tot een teleurstelling leidt.

Trouw aan jezelf

Maar ook is het mogelijk dat deze persoon zelf nog in een relatie of andere situatie zit waardoor hij of zij niet de stappen kan of wil zetten die nodig zijn om in vrijheid ervoor te kiezen jouw partner te worden, al zijn jullie verliefd op elkaar en was het oorspronkelijk wel de bedoeling samen verder te gaan. Daarnaast is natuurlijk niet elke verliefdheid bedoeld om uiteindelijk tot een nieuwe verbintenis te leiden. Kortom, het vereist het nodige bewustzijn om aan te voelen wat in zo’n situatie van je gevraagd wordt, maar dat is vaak niet eenvoudig. Alleen door steeds te blijven voelen wat goed voor jou is, waar je trouw blijft aan jezelf en waar niet, kun je je koers door het leven bepalen. Met of zonder partner. En met vallen en opstaan.

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in