DELEN
relaties

door Nicole Costerus –www.nicolecosterus.nl

Als het leven je uit relatie(s) beweegt,
Is het dan moedig als je meegaat met de beweging?
Of is het juist knap als je er in blijft zitten?
-Nicole Costerus-

Je bent ook veel te snel gaan samenwonen….
Je had nooit je huis op moeten zeggen…
Wat onwijs moedig van je…
Wat knap dat je dat zo durft te doen…
Misschien is het voor mij ook eens tijd om te gaan…
Mijn relatie is wel nog goed hoor…
Tja als je wat ouder bent zit je het wat makkelijker uit…duurzame relaties

Ja zoveel verschillende reacties kreeg ik toen ik vertelde dat het leven mij uit mijn relatie bewoog. Het veranderde allemaal in 1 nacht. Een nacht waarin ik niet kon slapen en mij het een na het ander helder werd. Het voelde alsof het leven de kaarten van mijn leven opnieuw verdeelde…
Begrijp me niet verkeerd ik ben echt niet iemand die de benen neemt als het even lastig word. Ik ben juist altijd iemand geweest die goed aanwezig kan blijven in een relatie in tijden van zon en ook in tijden van storm. Gek genoeg voelde het in de relatie, na een paar weken van storm, vrij rustig en ging het zijn gangetje. Ja we hadden onze uitdagingen en verschillen, maar dat lijkt mij in een relatie niet meer dan normaal.gezonde relatie

Een nacht van helderheid

Op een nacht tijdens skivakantie:
Ik kon maar niet slapen, was klaarwakker en vol energie. Het voelde alsof mijn ziel mij oppakte en uit de relatie bewoog. Ik dacht: “Maar waarom dan?”
Ik kreeg geen antwoord en bleef de beweging voelen. Elke keer als ik dacht… “nee ik blijf toch”… leek het net alsof ik een liefdevolle maar krachtige duw in mijn rug kreeg en er uit werd geschoven.
Ik dacht:
Als ik deze beweging volg dan heb ik geen relatie meer, geen huis meer, geen meubels meer.
Als ik deze beweging volg dan krijg ik misschien wel nooit een passende partner, misschien wel nooit kinderen, misschien wel nooit……..

En ik herinnerde mij een gedachte die ik had in 2012:

“Het volgen van de beweging die het leven mij geeft is voor mij nummer 1, dat is hoe ik in het leven wil staan. Ook als dat betekent dat ik mijn huis gedag moet zeggen, mijn spullen verlies en uitgenodigd wordt om mijn relatie(s) los te laten.”

Ja en daar stond dat moment opeens op de stoep.

Ik heb de beweging nog een dag laten “sudderen” om er echt zeker van te zijn.. en om eerlijk te zijn is de beweging geen moment meer veranderd. Het voelde als het meest natuurlijke om te doen.

In dezelfde nacht zag ik ook een huisje voorbij komen op een hele bijzondere plek in de natuur. Ik zag het allemaal zo helder dat iets in mij wist dat ik daar zou komen te wonen. Ik nam contact op met een vriendin die daar woont en er bleek inderdaad een huisje leeg te staan. Binnen een week was het geregeld en had ik een vrijstaand huisje in een sprookjesachtige tuin, waar ik binnenkort parttime kan gaan wonen.Schrijven natuur

Maar waarom vertel ik je dit nou allemaal?

Want dit is echt geen oproep om nu met z’n allen uit relaties te bewegen.
Nee het is eerder een uitnodiging om de bewegingen die het leven je ingeeft te volgen.
En die beweging kan net zo goed verder in een relatie zijn als eruit. Bij beiden richtingen kunnen er angsten opkomen of een willen vasthouden aan ogenschijnlijke zekerheden en veiligheid.
Het hoeft ook geen beweging te zijn in een liefdesrelatie. Het kan er ook een zijn in vriendschappen, familie, met kennissen of met collega’s.

Dus rem jij de natuurlijke beweging van het leven als die relaties uitgaat omdat je
de ander geen pijn wilt doen?
materiële zekerheden dan op moet geven?
emotionele zekerheden dan los moet laten?
bang bent dat je dan alleen achterblijft?
bang bent voor wat er komen zal?

Of rem je juist de natuurlijke beweging van het leven als die relaties ingaat omdat je
het veel te spannend vind om jezelf bloot te geven?
je afvraagt of iemand je nog wel leuk vind als je je werkelijke zelf laat zien?
je onzeker voelt over de ingevingen die je krijgt?
tegen innerlijke of uiterlijke regels, grenzen en hoe het hoort stuit?

Ik heb in ieder geval nergens spijt van en als ik het terug kon draaien zou ik het weer precies zo hebben gedaan; mijn huis opzeggen en het samenwonen. Want ik heb onwijs veel geleerd, een super fijne tijd gehad en op dat moment mij laten bewegen door wat het leven mij aangaf.
Ik ben mijn huis kwijt maar heb er een sprookjesachtig huis voor teruggekregen en meer helderheid over relatie dan ooit tevoren.
Ik vind het zelf niet perse moedig, het is gewoon wat ik het liefste doe 
En knap? Dat vind ik het als je ergens in blijft zitten waar je van nature uit weg wilt bewegen. Of weerstand biedt als het leven je ergens naartoe beweegt 🙂

Heel veel liefs,
Nicole

10 REACTIES

 1. Ik heb dit ook zo gehad. Het was alsof t boek uit was. In sloeg t dicht, reed de straat uit en het was uit. Het was alsof ik uit een film stapte waar ik niet meer in mee wilde spelen. Voor mij t beste wat ik ooit heb kunnen doen. Ik had een auto vol met spullen en wist niet waarheen ik zou gaan… Alleen wat In de auto pastte kon ik mee nemen. Een kleine oude Peugeot 205. Het was zoals t moest. Het voelde zo goed. Iets waar ik jaren over piekerde was helemaal duidelijk.
  Hoe angstig ik ook was, hoe bang voor alles wat ging komen…. T kwam allemaal goed!

 2. Hi Nicole

  Herkenbaar en tegelijk vraag ik me ook af hoe dat dan werkt als je ondertussen ook gevoelens voor iemand anders hebt. Dat is bij mij namelijk zo..het voelt als uit de de ene relatie bewegen.. maar ook naar een andere relatie toe bewegen.
  Daarnaast lees ik niet of er bij jou ook kinderen in het spel zijn? Dat is hier ook het geval.
  Heb je nog meer mooie tips als je dit zo leest?
  Liefs!

  • Hoi Nathalie,
   Sowieso is het altijd goed om deze situatie als een uitnodiging te zien om te kijken wat je zoekt in een relatie wat je jezelf misschien meer mag gaan geven..
   Dat je gaat stoppen om die vervulling bij iemand buiten je te zoeken en start met het binnen in je te geven.

   Wat vind je in de band met die ander?
   Wat voor gevoel geeft je dat?
   En hoe kun je jezelf hier meer van geven?
   Wat kun je voor jezelf doen (los van partners) om hetzelfde gevoel te ervaren in jezelf?

   Zodat je eerst sterker wordt in het houden van jezelf en het bewandelen van je eigen pad. Dan kan er iemand aansluiten of juist weg gaan.. dat ontvouwt zich dan vanzelf 🙂

   Verder kun je in de relatie met je huidige partner kijken welke afspraken, gewoonten en patronen er zijn. En jezelf vragen welke er nog bij je passen? En welke toe zijn aan vernieuwing? En hoe je relatie zou willen invullen als je al die afspraken, gewoonten en patronen zou weghalen en een leeg canvas hebt? Doe dit eerst voor jezelf en deel het dan pas met je partner.

   Zodat jij jezelf en het thema relatie eerst helder krijgt.

   Op mn website heb ik hier een filmpje over "(on)geschreven regels, gewoonten en patronen in relaties" en in de agenda vind je een workshop waarin we hiermee ook gaan werken:
   "Relatie, seksualiteit en intimiteit in de nieuwe tijd."

   Ik heb zelf geen kinderen.. het enige wat ik hierover kan delen is vanuit mijn eigen ervaring: mijn ouders zijn gescheiden toen ik 5 was en ik weet dat ik liever ouders uit elkaar heb die gelukkig zijn dan niet gelukkig samen. Ze zijn na de scheiding altijd goeie vrienden gebleven en dat was voor ons ook heel erg fijn.. ik kan over jouw situatie verder weinig zeggen omdat ik niet weet hoe de relatie nu is met je partner, wat je vind in die ander en wat je jezelf wel of niet geeft..

   Als je persoonlijkere tips hierover wilt mag je mij ook mailen info(apenstaartje)nicolecosterus.nl
   Of even kijken op de website:
   http://www.nicolecosterus.nl

   Liefs,
   Nicole

 3. Dag Nicole, ook voor mij herkenbaar, al ging het bij mij niet zo gladjes als jij het vertelt. Ik ben ook ouder dan jij, na 21 jaar samen waarvan 14 jaar gehuwd, ben ik na heel lang worstelen. Twijfelen, proberen de relatie te verbeteren, mezelf verbeteren, er toch uitgestapt. Maar toen brak de hel los. Het loskomen, ontwarren en de agressie van mijn ex-partner waren heel heftig. Ik had ook niets meer, geen huis geen meubels, alles wat in mijn auto paste had ik meegenomen. Anderhalf jaar heb ik steeds in andere huizen, huisjes, etc gewoond. Huizen waar ik op paste. Dus steeds weer opbreken, altijd op de spullen van anderen wonen. Heel intens en soms heel zwaar. Maar al was de reis aan de buitenkant heftig, vanbinnen kwam steeds meer rust en helderheid. Ik vond het huis, mijn huis, in mijn hart, letterlijk en symbolisch. Ik ontmoette in deze nieuwe dimensie mijn engelen en gids en ik maakte prachtige dingen met hen mee. Langzaam aan werd buiten steeds meer zoals binnen. Mensen om me heen verdwenen, anderen kwamen hun plaats innemen. Ik raakte een zus kwijt, zij veroordeelde me en haakte af, maar kreeg zomaar een nieuw 'zusje'. En nu sinds een half jaar huur ik een huisje, lief klein, op een mooie rustige plek. Ik heb na ook weer veel moeilijkheden, meubels uit her huis, en nu hoop ik dat het huis wat ik had samen met mijn ex snel verkocht wordt. Dan kan ik dat boek echt dichtdoen en in het archief zetten. Het voelt goed meebewegen met de energie…maar het vraagt echt moed. Ik begrijp dat niet iedereen dat aandurft……..

  • Hoi Sarie,
   Wat onwijs mooi dat je je verhaal zo deelt! Ik herken helemaal het thuis komen in jezelf terwijl de wereld om je heen een chaos lijkt… en inderdaad dat vraagt moed.. tegelijkertijd op een gegeven moment besefte iets in mij dat het elke keer zo veel geeft om de bewegingen te volgen.. dat er steeds minder moed voor "nodig" is en het gewoon doe 🙂

   Heel veel plezier met het mooie ontvouwen van je leven 🙂

   Liefs
   Nicole

 4. Wat een herkenbaar verhaal, ik heb net hetzelfde gedaan. Na een huwelijk van bijna 25(!) jaar ben ik ook uit mijn relatie gestapt. Ik zit nu nog middenin het proces en het is niet makkelijk. Maar mijn gevoelens waren zo sterk dat ik niet anders kon. En natuurlijk is er de twijfel of je het allemaal goed doet en of je al je zekerheden moet opgeven. Maar mijn echte gevoel is hierin niet veranderd. Ik weet nog niet wat mijn toekomst gaat brengen want er staan mij nog heel wat obstakels en onzekerheden te wachten. Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Ik wens jou ook heel veel sterkte en geluk.

  • Wauw! Mooi Marja!
   Goed van je dat je je gevoel toch volgt ondanks emotionele stormen waarin je terecht komt… iets in je zal misschien net als hoe ik het ook ervaar rustiger voelen dan ooit 😉

   Heel veel succes de komende tijd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in