als-hoog-sensitief-persoon-sneller-ziek-en-meer-fysieke-klachten
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Hoog sensitief

20% van de mensen is hoog sensitief en niet iedereen van die groep is zich daarvan bewust. Ik heb het hier niet over een ziekte, zoals sommige mensen denken. Het is een karaktereigenschap en het is genetisch bepaald. Je bent zo geboren of niet. Als je hoog sensitief bent, dan is de kans groot dat één van je ouders (of allebei) het ook is.

Geschreven door Jenske Moermond Fashionably Healthy

Vroeger was deze eigenschap nog helemaal niet bekend. Laat staan dat het (h)erkend werd. Ik kan me herinneren dat ik als klein meisje van 4 met mijn ouders op een begrafenis was, en dat ik zo overdonderd werd door al het verdriet van alle mensen die daar waren. Wat voelde ik allemaal?!

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Ik was nog niet in staat om te begrijpen dat dit niet mijn eigen verdriet was, maar dat het verdriet van al die mensen om me heen zo bij me binnenkwam. Ik wist gewoonweg niet wat ik ermee aan moest. M’n ouders wisten dat ook niet en wuifden ‘mijn’ verdriet een beetje weg. Gelukkig is er nu veel meer bekend over hoogsensitiviteit en kunnen we beter begrijpen wat het inhoudt.

In mijn blogs bekijk en beschrijf ik onderwerpen vanuit gezondheidsperspectief. Ik ga dus ook hier belichten wat het hoog sensitief zijn kan betekenen voor je gezondheid en de centrale vraag die ik stel is: heb je als hoog sensitief persoon meer fysieke klachten en ben je sneller ziek dan een niet hoog sensitief persoon?

De rol van emoties

Als hoog sensitief persoon kan het zo zijn dat je sneller je emoties wegstopt. Dit ligt uiteraard ook aan andere karakter-eigenschappen van de persoon. Maar m’n eigen ervaring is, dat ik als hoog sensitief persoon bijvoorbeeld altijd de lieve vrede wil bewaren als er dingen voorvallen zoals ruzies. Gaan voor harmonie en het mezelf wegcijferen om de goede sfeer te behouden past goed in dat straatje. (Hier ben ik me nu gelukkig bewust van) Verdrietig of boos? Nee hoor, niks aan hand 😉

Energetische blokkades

Wat er dan gebeurt is, dat je deze emoties opslaat in je lichaam, in je celgeheugen. Dit wordt een emotionele of energetische blokkade genoemd. Je verwerkt de emotie dan niet op dat moment en dat betekent dat het er vroeg of laat een keer uitkomt. Met alle fysieke klachten van dien. De fysieke klachten die je kunt hebben van energetische blokkades verschillen per blokkade. Deze kun je overigens ook als niet hoog sensitief persoon ervaren, iedereen heeft namelijk wel eens een blokkade.

De verbinding van een emotie met een orgaan

Elke emotie staat in connectie met een orgaan. Als deze blokkades zich opwerpen, uiten deze zich vaak in fysieke klachten bij dat orgaan. Bijvoorbeeld: Verdriet op de longen. Dit kan zich uiten in benauwdheid, pijn in de nek en schouder, een stijf gevoel in de bovenrug ter hoogte van de longen, vermoeidheid, trek in zoetigheid. En zo staat elke emotie in verbinding met een ander orgaan, met bijbehorende klachten.

Sneller ziek als hoog sensitief persoon?

Doordat je als hoog sensitief persoon sneller overprikkeld kunt raken door drukte, veel mensen, harde geluiden en fel licht is het belangrijk je rust te nemen. Daarom vinden veel hoog sensitieve personen het vaak fijn om alleen te zijn. Zo kunnen ze zich opladen waar een ander dat niet nodig heeft.

Als je dit als hoog sensitief persoon niet doet terwijl je het wel nodig hebt, raakt je emmer vol en komt je lichaam gestreste toestand. En stress verlaagt de weerstand, het verbruikt vitamine C. Hierdoor kan je sneller ziek worden. Dus ja, als je als hoog sensitief persoon niet genoeg zorgt voor jezelf, dan loop je de kans sneller ziek te worden.

Conclusie

Luister goed naar je lichaam. Wat voor klacht heb je? Als je geen idee hebt waarom je iets voelt, kun je altijd bij een therapeut terecht die zich heeft gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Zorg dat je stress-level niet hoog wordt, neem genoeg tijd voor jezelf als dat zo voelt. Zorg dat je genoeg vitaminen binnen krijgt en uit je emoties!! You can do it!

Liefs,

Jenske Moermond

 

7 REACTIES

 1. Heel herkenbaar vooral het stuk van emoties die er later uitkomen en het nodig hebben van af en toe "alleen zijn". Ik noem dat altijd een "Mariadag": een dag niks moeten , lekker bezig zijn met wat ik graag doe en ontspannen.

 2. als je niet goed voor jezelf zorgt en niet naar de signalen van je lichaam luistert, dan kun je ziek worden. Dat heeft niets met hoogsensiviteit te maken merk ik.

 3. Doordat ik hoog sensitief ben heb ik lange tijd last van burn out gehad en kreeg ik eetproblemen omdat ik alle negatieve gevoelens weg wilde drukken. Ook alle overstimulering was me teveel, ik ging niet ontspannen en de natuur in maar juist het ongezond 'verwerken' dmv troosteten of teveel televisie kijken, dit bracht me nog meer in de problemen. Dit gebeurde allemaal tijdens mijn studie, en ik was me geen eens bewust dat ik hoog sensitief was helaas. Dat ik overgevoelig ben heeft me echt mijn mentale gezondheid gekost, gelukkig gaat het nu beter.

 4. Jenske Dankjewel, hier staat het, wat ik al jaren gewoon zelf zeg: luister naar je lijf, en mijn automatisch terug trekken uit de "boze" wereld even cocoonen, dus tot rust komen (zonder dat ik toen wist, dat ik HSP ben) heb ik zo nodig.
  Fijn dat je zo duidelijk over ons "zijn" kunt schrijven en uitleggen, dit helpt om jezelf beter te leren begrijpen.

 5. Bedankt voor het delen Jenske, heel herkenbaar als kind kreeg ik vanaf dat ik 1,5 jaar oud was last van Astmatiche Bronchitis. Toen begreep ik ook nog niets hiervan en wat de reden was. 2 x per jaar minimaal 1 week in bed omdat ik geen lucht meer had.
  Ik heb in 2012 heb ik de opleiding Omega Healing gedaan en hierin werd de relatie met emoties en de organenen ook uitgelegd, Ik heb in deze opleiding zelf een transformatie proces ondergaan waarin ik de reden van de emoties gevonden werden om ze zo te kunnen inzien, gegrijpen en accepteren. Hierna heb ik er nooit meer last van gehad. Daarnaast ben ik nu Omega Healing Coach om andere te helpen. Overzicht van de orgaan en emotie: Blaas / Onzekerheid – Galsblaas / frustratie – Maag / zorgen / Gouverneursvat – Stress / Nier – angst / lever – boosheid / milt – gebrek aan zelfvertrouwen / long – verdriet / colon – rigiditeit / kringloop – onderdrukte sexualiteit / hart – gekwetst.
  Als je meer hierover wilt weten neem dan contact op.
  Groeten van C.Haan
  TLC Coaching

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in