Facebook Messenger

Er zijn veel positieve en negatieve bevindingen als het gaat om de verbeteringen in onze technologie. We zijn ongetwijfeld steeds meer verliefd geworden op de mogelijkheden ons leven makkelijker te maken en meer geïnformeerd op manieren waarvan we nooit hadden gedacht dat ze mogelijk zouden zijn. Alles is gedigitaliseerd en er zijn zó veel manieren om te communiceren, dat het geen wonder is dat de thuistelefoon stof staat te happen.

Mensen zijn multitasking als een deugd gaan zien en zo de noodzaak gecreëerd voor de daarvoor vereiste bedrijven om communicatie makkelijker en sneller te maken. Facebook Messenger bijvoorbeeld, is een krachtig instrument geworden voor mensen om zich met elkaar te kunnen verbinden. In april werd ontdekt dat 900 miljoen mensen Messenger iedere maand gebruiken en dat miljoenen mensen chatten met vreemden, vrienden, familie en zakelijk contact maken. In essentie wordt zo informatie, belangrijk en persoonlijk, gedeeld.

Edward_Snowden- Facebook Messenger
Edward Snowden , privacy expert en ‘bewustmaker’ waarschuwt al lang dat we onze privacy niet zomaar moeten opgeven

Het idee lijkt onschuldig, maar inmiddels circuleert er een waarschuwing, dat als je Messenger hebt, je het zou moeten verwijderen. Dan, nadat je het verwijderd hebt, moet je het opnieuw downloaden en de voorwaarden lezen.

We weten al lang dat er veel dingen zijn die de gemiddelde Facebookgebruiker mist als het er om gaat zichzelf online te beschermen, simpelweg omdat er een heleboel gaande is, en ook omdat niet iedereen bekend is met hun rechten omtrent privacy. Maar als je je realiseert dat de Social Media gigant je opzettelijk in de val lokt om bespied te worden, voelen dingen ineens een stuk persoonlijker.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Mobiele telefoongebruikers die de Facebook Messenger app proberen te installeren moeten servicevoorwaarden accepteren, waarbij het bedrijf toegang krijgt tot je microfoon en zo vervolgens op ieder moment en zonder jouw medeweten of toestemming audio kan opnemen.

Kijk eens naar het screenshot hieronder:

Facebook Messenger

Als je inzoomt, kun je zien dat gebruikers worden gedwongen om een overeenkomst te accepteren die specifiek aangeeft dat Facebook “audio met de microfoon zal opnemen…….. op ieder moment,  zonder jouw bevestiging”. Andere voorwaarden zijn o.a. dat je hen toestemming geeft foto’s en video’s te maken, gebruikmakend van de camera van de telefoon, en het direct bellen van nummers die kunnen uitmonden in kosten. Nog alarmerender is dat Facebook ook het logboek van je telefoon kan lezen, net als het toegang heeft tot data van de contacten die op je telefoon staan opgeslagen, en daarmee meteen o.a. de frequentie van de telefoontjes die je pleegt, e-mailt of op welke andere manier ook communiceert met anderen.

De meeste mensen slaan de voorwaarden over, om sneller bij de bestemming te komen, maar het is een perfect voorbeeld van hoe bedrijven misbruik maken van deze kennis voor hun eigen gewin. Het resultaat, in dit geval, is dat Facebook 24/7 mensen kan volgen.

Facebook heeft hier een reactie gegeven op geuite zorgen over de app. Dit sijpelde ook door in de mainstream, omdat zoveel mensen hierover commentaar hebben geleverd overal op het  Internet.

https://youtu.be/DKGQV7MEqc0

Andere bedrijven hebben ook van mensen nodig dat ze ze toegang geven tot hun locatie en hebben vervolgens gemiddeld volledige toegang tot onze communicatiemiddelen. Er zijn zóveel voorbeelden hiervoor te geven, dat ze niet meer te tellen zijn en het zijn mensen als Edward Snowden die ons er van bewust maken dat dit aan het gebeuren is en daar dan ook echt hun best ook voor doen.

Heb je bijvoorbeeld al gehoord van Allo? Volgens Edward Snowden zou je deze app niet moeten gebruiken, want als je bij één voorbeeld, door de voorwaarden te accepteren, het groene licht geeft, is het wel bij deze! Het is een app van Google, dat “IEDER bericht dat je ooit stuurt registreert én het beschikbaar stelt aan de politie als die daar om vraagt”, zo tweet de klokkenluider.

Tech-gigant Google is hard aan het werk om in de virtuele chatwereld te infiltreren, door het lanceren van Space Duo en dus, meest recent, Allo. Dit alles slechts in de afgelopen paar maanden.

Bedankt voor het lezen en voel je vrij om je gedachten hieronder met ons te delen.

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

4 REACTIES

  1. Allemaal waar, onze privacy wordt continu geschonden zonder dat we het weten. Ik zou het wel heel hard appreciëren mochten de artikels hier eens worden nagelezen op taalfouten. Is dit letterlijk door google translate gegaan?

  2. Je kan gerust gewoon FB blijven gebruiken en messenger. Zolang je maar geen rare dingen zegt zoals wat met "je weet wel" te maken heeft, is t goed… En ruzie natuurlijk. Maar daar komt gerust wel n oplossing om in de toekomst, ik maak me niet al te druk erom 🙂

  3. Niet alleen Facebook is een verontrustende app, ook op iPhone heb je de mogelijkheid om je in te loggen met je vingerafdruk… een "gemakkelijke" en vluggen oplossing om in je telefoon te komen. Ware het niet dat alles ook wordt geregistreerd en dat je vingerafdrukken in het bestand zijn opgeslagen van de NASA en FBI…. een valstrik die de meeste gebruikers niet als verontrustend zien en zo hun privacy opgeven.
    Alles wordt virtueel en het is beangstigend om te zien dat we volgens bepaalde bedrijven zo maar alles moeten prijsgeven. Bv. "Klantenkaart mevrouw ? Staat u al in ons bestand ?" Zo niet maken we even eentje aan… en de meeste mensen doen dit gewoon. Niet nadenkend dat ze dit helemaal niet hoeven te doen. Persoonlijk vraag ik steeds wat er wordt geregistreerd en weiger ik ook veel "klantenkaarten"… uiteindelijk moet je veel kopen om oh arme een 2,5 € korting te krijgen.
    Ook online je gegevens zo maar invullen om bv een bestelling te doen met daar de creditkaart gegevens… onlangs ben ik persoonlijk op die manier opgelicht en verdween er geld van mijn rekening zonder dat ik die aankopen had gedaan…
    Gewoon je intuïtie volgen en voelt het niet juist, dan ook niet doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in