Als Je Iemand Bent Die Regelmatig Alcohol Drinkt, Dan ‘Moet’ Je Dit Lezen

Ik zou willen dat ik de volgende informatie jaren geleden had gehad, of me er in elk geval bewuster van was geweest. Hoewel ik wel geloof dat het algemeen bekend is dat alcohol niet bijzonder goed voor ons is, ik geloof niet dat veel van ons weten hoe slecht het echt is. Ik was geschokt toen ik erachter kwam dat het een bekende kankerverwekker is, en was nog verbaasder toen ik ontdekte dat regelmatige consumptie van alcohol zelfs het lichaam verhindert cruciale vitaminen aan te maken.

In acht genomen dat alcohol depressief maakt, wordt door deze informatie duidelijk hoezeer alcohol zowel psychische als lichamelijke gezondheid negatief kan beïnvloeden, wat vaak weer leidt tot de vicieuze cirkel van zelfmedicatie. Laten we kijken naar een paar negatieve lange-termijn effecten van alcohol op het lichaam.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Alcohol Staat Bekend Als Kankerverwekkend

Veel studies leggen duidelijk de link tussen alcoholgebruik en de ontwikkeling van kanker. De volgende types kanker zijn gerelateerd aan bescheiden tot regelmatig alcoholgebruik: hoofd- en nekkanker, slokdarmkanker, leverkanker, borstkanker, endeldarm-kanker, en meer.

“Gebaseerd op uitgebreide recensies van onderzoekstudies, is er en sterke wetenschappelijke overeenstemming over een verband tussen alcohol drinken en verschillende typen kanker.” Nationaal Kanker Instituut USA

Afgenomen Productie Van Vitamine B12

Studies hebben aangetoond dat excessief alcoholgebruik je vitamine B12 niveau aantast. Als je al een tekort hebt aan deze cruciale vitamine, dan kan je gezondheid hier ernstig onder lijden. Recente studies hebben aangetoond dat zelfs regelmatig, bescheiden gebruik van alcohol je B12 niveau kan beïnvloeden.

Afgenomen Opname Vitamine D & Calcium

Alcohol werkt in op de alvleesklier en diens vermogen tot het opnemen van calcium en vitamine D. Alcohol beïnvloedt de lever ook en dat is belangrijk voor de activering van vitamine D die nodig is voor de juiste calciumopname.

Lever Beschadiging (Cirrose)

Levercirrose ontstaat wanneer de lever littekens krijgt en hoewel een aantal dingen dit kan veroorzaken, een algemene oorzaak hiervan is alcoholmisbruik. Levercirrose kan heel ernstig zijn, zelfs dodelijk, en vaak is de enige manier om dit terug te draaien een operatie.

Downer

Hoe aantrekkelijk en zelfs versterkend het gevoel ook is van minder remmingen en toegenomen vertrouwen, alcohol is wel een ‘depressief-maker’ (downer, onderdrukker) die het serotonine-niveau in de hersenen verlaagt. Veel mensen grijpen naar alcohol om depressie te verlichten, maar velen ontwikkelen het juist door alcohol, waardoor dit een hele verdorven cyclus kan worden voor sommige mensen.

Geheugen Verlies

Alcohol consumeren vertraagt hersenprocessen, wat vaak geheugenverlies tot gevolg heeft. Buitensporig drinken kan bovendien uitmonden in complete black-outs waardoor je niet meer weet waar je was, wat je deed en zelfs niet met wie je het deed. Na verloop van tijd kan dit het moeilijk maken om gebeurtenissen te herinneren terwijl je nuchter bent.
Wat Gebeurt Er Direct Met Het Lichaam En Vooral De Volgende Dag?
Alcohol irriteert de maag en de ingewanden wat maagwand ontsteking veroorzaakt en de spijsvertering remt.
Je raakt uitgedroogd want de consumptie van 50 g alcohol in 250 ml water (ongeveer 4 drankjes), neemt 600 tot 1000 ml water weg gedurende meerdere uren.

Alcohol remt de productie van glutamaat, een stimulerend stofje dat je wakker houdt. Echter, als de alcohol uit ons bloed is (m.a.w. de tijd waarop de kater komt), reageert ons lichaam door overproductie van deze stimulant met als gevolg een onderbroken nachtrust.
Volgens dit onderzoek is een mogelijke uitleg voor katers van alcohol, dat de alcohol de neurotransmitters histamine, serotonine en prostaglandine (hormoon dat ontstekingsremmend werkt) beïnvloedt.

Hoe Veel Is Te Veel?

Volgens het Canadees Centrum voor Verslaving en Geestelijke Gezondheid zouden vrouwen niet meer dan 10 drankjes per week moeten drinken en niet meer dan 2 per dag. Mannen zouden maximaal 15 drankjes per week moeten drinken en niet meer dan 3 per dag. En je zou niet dagelijks moeten drinken. Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar op een dag dat ik uitga en van plan ben om te drinken, is het heel zeldzaam dat ik maar 2 drankjes neem. In Amerika bijvoorbeeld, doet één op de zes volwassenen 4 keer per maand aan ‘coma-zuipen‘ (of flink doorzuipen) met een gemiddelde van 8 drankjes per “sessie”

Enige Persoonlijke Gedachten Over Het Onderwerp

Leren hoe schadelijk alcohol echt is voor onze gezondheid, maakte dat de waarheidszoeker in mij zich afvraagt waarom het zo gepromoot wordt in de commerciële media. Het gebeurt niet vaak dat je een TV show of film ziet waarin de personages niet regelmatig overvloedige hoeveelheden alcohol gebruiken, en zowel deze personages als die uit een alcoholadvertentie worden geportretteerd, in diverse gradaties, als sexy, cool, spontaan en grappig. In feite heeft de promotie van alcohol in mainstream media 8 miljard dollar gekost tussen 2002 en 2009.
Terwijl de gevaren van alcohol nog lang niet zo bekend zijn als die van, zeg, roken, rest nog steeds de vraag: waarom wordt hier zo geheimzinnig over gedaan? Er komt een hoop informatie vrij tegenwoordig over hoe suiker de tabak van de 21e eeuw is enzovoort, maar het lijkt alsof de waarheid over de gevaren van alcohol op grote schaal genegeerd worden.

Zelfs vele populaire alternatieve blogs over gezondheid lijken niet veel aandacht te besteden aan dit (deze) idee. Is dat omdat zoveel mensen genieten van alcohol en het gevoel dat ze daarvan krijgen dat ze liever de kop in het zand steken? Of is er een gevestigd belang in het stilhouden van deze informatie? Niet om nu helemaal een negatieveling te worden, maar dit alles doet met wel denken aan het boek “1984” van George Orwell en hoe de gedupeerde personages uit het verhaal alcohol kregen om ze blij te houden en ze te helpen hun anders miserabele bestaan te ontvluchten.

Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd, ik geniet net zoveel van alcohol als ieder ander, misschien zelfs wel meer want het kan een geweldige manier zijn om los te laten, plezier te hebben of zelfs gewoon ontspannen, maar deze informatie heeft me de laatste tijd wel aan het denken gezet. Speciaal nu ik me de maand februari heb onthouden van alcohol en me realiseer hoeveel beter ik me voelde op dagelijkse basis en zag hoeveel meer ik wist te bereiken, denk ik dat dit iets is waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen door het beter te onderzoeken.

Wat Denk Jij?

Als jij iemand bent die af en toe geniet van een glaasje wijn of een paar biertjes, dan kun je dit artikel best naast je neerleggen. Het is waarschijnlijk dat, als je verder een gezonde leefstijl aanhoudt, deze negatieve effecten weinig invloed op u hebben. Maar ben je iemand die regelmatig drinkt, of die alcohol als een vluchtweg gebruikt, dan is het echt de moeite waard om deze informatie te overwegen.

Waarom niet een poosje geen alcohol gebruiken en kijken of je humeur verbetert? Als je alcohol gebruikt om met stress om te gaan, overweeg een alternatief, zoals wandelen of hardlopen, eventjes in de sauna gaan zitten of zelfs mediteren. Probeer iets positiefs te doen om met stress om te gaan liever dan het te ontvluchten met alcohol.

Een Paar Voordelen Van Minderen Of Stoppen Met Alcohol

• Een beter humeur
• Geldbesparing
• Minder of geen katers
• Geen spijt van iets stoms dat je misschien hebt gedaan
• Beter geheugen
• Gezondere leefstijl
.
Als je op zoek bent naar ondersteuning bij het minderen, beheersen of zelfs stoppen met alcohol, er zijn meerdere mogelijkheden voor je. Kijk alsjeblieft bij de links hieronder:

 1. https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoe-kan-ikzelf-minderen-of-stoppen-met-alcohol-of-drugs/
 2. http://www.alcoholinfo.nl/publiek/minderen-of-stoppen/zelfhulptips

Ben je gestopt met alcohol of heb je een bewuste poging gedaan om te minderen? Wat is jouw ervaring? Deel die alsjeblieft in de ruimte hieronder voor reacties.

Veel liefs
Alanna Ketler

Bewaar voor later op Pinterest:

Als je iemand bent die regelmatig alcohol drinkt, dan 'moet' je dit lezen

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

20 REACTIES

 1. Ik ben al 20 jaar in gevecht met alcohol. Enkele opnames, massas’s therapie, medicatie, depressies… mijn leven is een aaneenschakeling van vallen en opstaan. Elke ochtend mantra s zingen, s avonds mediteren, yoga, gevoelens neerschrijven, allemaal om de tijger op mijn schouder getemd te krijgen. Alcohol heeft mijn leven verwoest!!! ik ben een andere weg opgegaan, heb spiritualiteit deel van mijn leven gemaakt, leef bewust en in het hier en nu maar nog steeds is het mijn grootse vijand die me elk moment kan overvallen en uitschakelen…
  ik ben geen verslaafde maar heb een ziekte : verslaving …

  • Beste Lidewij.
   Ik heb afgelopen zomer een boek gelezen in Bali toen ik op vakantie was.
   Het boek is getiteld “Verslaving voorbij” en is geschreven door Jan Geurtz.
   Het boek heeft mij enorm geholpen de achtergronden van een verslaving (zoals bv alcohol) te doorgronden en ermee te stoppen, zonder dat het mij nog “achtervolgd”. Ik kan je het boek echt aanraden en ik zeg altijd……proberen kan geen kwaad……ik heb het boek in 1 dag uitgelezen en tijdens het lezen wist ik dat ik ervan af was. Gr. en heel veel succes. Oscar

 2. Dag allen,
  Ik ben heel blij dat ik alcohol gewoon niet lekker vind. Zeker heb ik geprobeerd zo’n 20 jaar geleden om leren alcohol (wijntje) te drinken, maar ik kon het gewoon niet verkroppen. Het leek mij destijds gezellig om ook in gezelschap een proost te doen en niet altijd alleen maar water of sinaasappelsap te drinken. Op gegeven moment dacht ik bij mezelf…. Het hoort gewoon niet bij me. En liet het stereotype wat anderen van mij vinden ook achter me. Ik ben gewoon een meid die niet van alcohol houdt.
  Maar wat ben ik blij dat ik daar uiteindelijk vrede mee gevonden heb.

 3. Ik ben bijna vier jaar gestopt met drinken. De moeilijkste, maar ook de beste keuze van mijn leven.
  Ik heb er een boek over geschreven. Wellicht heeft iemand er wat aan.
  Ik dacht eerst ook dat een leven zonder alcohol saai was. In het begin vond ik het vreselijk moeilijk.
  Alleen nu ben ik dankbaar. Ik voel me kwetsbaarder, zonder alcohol, maar wel echter.
  Ik kan nu pas echt zijn wie ik ben.
  Alcohol verandert een mens. En ik heb ontdekt niet ten goede.

  Liefs Lois Bisschop

 4. Eind oktober werd ik opgepakt toen ik in dronken toestand achter het stuur zat en toen besefte ik dat alcohol mij de laatste 10 jaar te veel problemen opgeleverd had. Mijn leven draaide rond uitgaan en alcohol drinken en had veel sociale, maar vooral innerlijke problemen (onzekerheid, twijfels, schuldgevoel) die leken te verdwijnen als ik dronk, maar eigenlijk de dag erna nog erger waren doordat ik mezelf tijdens het drinken niet meer in de hand had. Dat wist ik (en mijn omgeving) al langer, maar ik durfde (en wilde) nooit nee zeggen tegen alcohol. Dacht dat het er altijd en overal bijhoorde.

  Na dat voorval met justitie en cbr was ik er helemaal klaar mee. Had nergens meer zin in en kon niets anders meer dan eens heel goed evalueren waar ik precies mee bezig was en wat ik wilde. De lol was er echt vanaf en ik zat mentaal op een dieptepunt. Ik ben nu 2 maanden gestopt en heb net de mooiste carnaval sinds jaren achter de rug!!

  Hoewel ik er ontzettend tegenop zag omdat vrienden en omgeving nog als vanouds drinken ben ik geen minuut thuisgebleven. Waar ik vroeger na 3 of 4 uur drinken total los, niet aanspreekbaar en/of agressief in mijn eigen wereldje mezelf voor paal zette, ook naar vrienden en bekenden, kan ik nu de bewuste keuze maken om zo gek te doen als vroeger, maar ook zo normaal te doen als nodig, waar de dronken 'uit-knop' voor mij niet mogelijk was. Voel me af en toe wel wat 'ongemakkelijker' en zelfbewuster, maar ik voel me wel socialer en meer mezelf, maar dan zonder de vervelende eigenschappen waar ik mij vroeger voor schaamde + steeds onzekerder van werd. Ik maak nu zelf de keuzes en voorkom daarmee een hele hoop fouten doordat ik na kan blijven denken.

  Ook de band met mijn familie is stukken beter geworden. Zo kwam ik zondag om 9u thuis na een hele dag in de kroeg en was mijn petekind toevallig nog op bezoek. Dat zijn dingen die vroeger ondenkbaar waren geweest, of ik had het niet meer herinnerd.

  Kortom: ik maak alles veel bewuster mee en ben daar (na mijn verleden) best trots op. Hoef me niet meer af te vragen wat ik de vorige dag gedaan heb, tegen wie ik me misdragen heb en of ik thuis in de wasbak heb staan te zeiken of niet, en ben in plaats van 6 tientjes op een dag maar 2 tientjes kwijt met eten erbij!!

  • Top!!!
   Half februari deed ik een sapkuurweekje en dat beviel mij zo goed dat ik vijf maanden verder nog steeds geen alcohol meer drink onder andere en dat voelt zo goed!! Ik had geen rem, dus meestal een kater erna en emotioneel ‘s nachts. Ik wilde meer mezelf zijn en energieker voelen. Nou, ‘t werkt!! En ik ga evengoed gewoon nog steeds uit, gezellig!! Thee, water en tomatensap zijn nu m’n bestellingen aan de bar, i.p.v. bier en Jack/cola. We mogen trots op onszelf zijn Bro!!

  • Top, ik ken het helemaal, ben zelf een verslaafde in ‘herstel’. Niet evident in deze maatschappij … elke dag opnieuw een gevecht, een tijger op je schouder die je elk moment kan bespringen … volhouden !!!

 5. Ik drink wel elke avond een wijntje!
  Heerlijk…ik heb mijn werk af voor die dag…
  Dan om half negen ,..een heerlijk glas wijn bij een boek of tijdens een film kijken!.
  Ik neem niet meer als een glas per avond ,zie dit als mijn rustmoment en voel dit ook zo!.
  Nee,..ik heb niet het gevoel dat ik het nodig heb!… maar neem het omdat het bij mijn leven hoort!
  Verder ga ik nooit uit ,en rook ik niet en eet supergezond dus!
  Proost.

 6. Ik ben vandaag al bijna 3 weken gestopt met het drinken van alcohol. Ik ben 18, ik ben jong en wil opstap maar dit kan ook met alleen water of een cola! Het bevalt me super en ik vind de avonden zonder alcohol leuker dan de avonden met!

 7. Ik heb alchohol altijd al als een inferieur genotsmiddel beschouwd. Liever af en toe een jointje en in mijn jongere jaren: een pilletje. Alcohol maakt.mensen vaak hersenloos, irritant en ze stinken

 8. Dat over het muurbloempje ben ik beslist niet met je eens. In een ' standaard stapomgeving' ben ik een muurbloempje en dat komt omdat ik me er totaal niet op mijn gemak voel. En ik heb geen enkele behoefte om een eerlijk en duidelijk signaal van mijn ziel te gaan overrulen met allerlei toxische brouwsels van vergist graan, druiven of andere zaken. In een omgeving waar ik me gewaardeerd en veilig voel, en waar ik mag en kan zijn wie ik ben, ben ik verre van een muurbloempje. Ik heb nooit de behoefte gehad om te gaan drinken. Ik ben een keer licht onder invloed van alcohol geweest en ik vond er geen bal aan. Naar mijn idee is alcohol weigeren een natuurlijke en gezonde beslissing. Ik vind het verontrustend dat zoveel mensen alcohol nodig hebben om zich sociaal vrij te voelen. Voel je je dan niet sociaal gedwongen om naar een plek te gaan waar je eigenlijk niet wilt zijn? En ja, van een echt goede witte wijn, zo,n licht droge met een zoetje die gaat tintelen in je mond kan ik echt genieten. Alleen jammer dat er alcohol in zit.

 9. Oh en trouwens, ik heb de afgelopen maanden geen druppel alcohol gedronken en vloek me er niet beter of slechter door.

 10. • Een beter humeur, yeah right, als je een kater hebt zal het minder zijn ja maar tijdens het drinken is het doorgaans eerder het omgekeerde.

  • Geldbesparing, ja en nee, non alcoholische drank is nog altijd prijzig als je dat aan een bar bestelt. Als je geld wilt besparen en toch gewoon alcohol wilt nuttigen drink dan alvast wat in voor je gaat 2-3 shots, rumcola oid kun je daarna een avondje stappen prima doorkomen met minder dan 20€.

  • Minder of geen katers, als je na het stappen 2 paracetamolletjes pakt voor je naar bed gaat vermindert dat de kans op een kater de volgende dag aanzienlijk. Hoewel dat natuurlijk geen vrijkaartje is tot comazuipen zonder kater.

  • Geen spijt van iets stoms dat je misschien hebt gedaan, komt voor de meeste toch zelden voor dat ze echt stomme dingen doen, daarnaast vallen die stomme dingen vaak mee vergeleken met hoe erg het kan lijken in je hoofd. Meestal is het eerder een interessant verhaal om later te vertellen.

  • Beter geheugen, ja duh als je verdovende middelen gebruikt doet je geheugen het ook niet zo best net als wanneer je slaperig bent. Echter is dit van tijdelijke aard waar hier wel een beetje overheen wordt gegaan.

  • Gezondere leefstijl, je geest doet ook mee. Af en toe lol versterken met alcohol daar is niks mis mee.

  Ja er is zeker wat te zeggen voor het nuttigen van alcohol met mate maar om het nu helemaal af te gaan zweren lijkt me overdreven. Zeker op basis van de voordelige punten die hierboven genoemd worden. En die kankerverwekkendheid van alcohol kan best maar dan hebben we het vast over 1/1000e zo kankerverwekkend als zoiets als asbest. Dus dat kan ik alleen maat onder het kopje bangmakerij schuiven. En niet te vergeten kanker is gewoon geneesbaar op tig verschillende manieren.

  • Zo. Wat dacht je? Ik ga even alles bagatelliseren… :S

   "Een beter humeur" .. ja tijdens het drinken ja. Maar op de lange termijn kan het wel degelijk deprimerend uitwerken. En als je eenmaal in een depressie zit, kan het drinken de boel verlichten, maar komt het daarna twee keer zo hard terug. Ik spreek helaas uit ervaring.

   Twee paracetamol pakken voor het slapen gaan. Goed idee ja. Medicijnen erbij nemen. Paracetamol mag dan wel gecombineerd worden met alcohol, maar ook dit kan nooit goed zijn natuurlijk. Voor je maag is het sowieso niet bevorderlijk. Een kater is meer dan alleen hoofdpijn…

   "Spijt van iets stoms". Er zijn genoeg mensen die spijt hebben van wat ze onder invloed hebben gedaan, ook al ben jij er daar niet een van. Ik ken er genoeg, inclusief mijzelf.

   "Gezondere leefstijl, je geest doet ook mee. Af en toe lol versterken met alcohol daar is niks mis mee". Ja, zo kun je heroïne en cocaïne ook wel goed gaan praten. Daar wordt je namelijk ook blij van.

   Je strooit met uitspraken alsof ze de waarheid zijn. Dat asbest 1000 maal zo kankerverwekkend is. Waar is je bron? Wil je feiten? Ga je dan eens verdiepen in het onderzoeksrapport van de RIVM waarin een onderzoek uiteen is gezet over de schadelijkheid van drugs en de rangschikking hier. Voor jouw gemak zal ik hier even de top 5 noemen:
   1. Crack
   2. Heroïne
   3. Alcohol
   4. Tabak
   5. Cocaïne

   Weet je wat het verschil is tussen legale drugs en illegale drugs in Nederland? Niet veel meer dan "belasting". Op tabak en drank zit accijns, dat is het enige verschil. Want als alcohol anno 2016 pas zou zijn uitgevonden, ging het direct op de lijst verboden middelen. Zo gevaarlijk en zo schadelijk is dat goedje. Het is rotzooi! Wereldwijd sterven er jaarlijks 2.500.000 mensen door het gebruik van alcohol. En dan kun je daar nog geweldsmisdrijven, verkeersongevallen, huisvredebreuk en ontwrichtte gezinnen bij optellen.

   Iedereen moet zelf weten of ie het gebruikt of niet. Ik ben er zelf ook niet vies van. Maar ga het niet afdoen als iets onschuldigs en alle negatieve kanten zomaar van tafel vegen. Drank maakt letterlijk meer kapot dan je lief is …

 11. Ooit dacht ik dat een leven zonder alcohol saai zou zijn. Ik kon me niet voorstellen dat ik nooit meer zou drinken. Er waren vele vrienden in ons leven en vele feestjes. Altijd even gezellig, altijd even veel drinken. Niets om je zorgen over te maken.Het hoorde er gewoon bij. Dacht ik.
  Totdat ik ziek werd en alcohol geen issue meer was. Toen ik langzaam opkrabbelde dacht ik te verlangen naar een heerlijk drankje. Ja he heerlijk, net als vanouds want we hebben wat te vieren toch?
  Dat heb ik geweten; mijn hele lijf protesteerde en ik was overdonderd door het verdovende en misleidende effect van alcohol.
  Mijn lichaam besloot toen dat ik niet meer hoefde te drinken.
  Het voelt zalig dat het niet meer hoeft. Ik geniet meer van dat ene glaasje bubbels wanneer ik dat wil.Dat is sporadisch. En nee, het is een fabel dat dat het leven zonder drank saai zou zijn. Weet je wat saai is? Altijd maar moeten drinken…

  • Denk dat je een vd weinigen bent die het drinken van alcohol ervoer (spelling correctie ik zet hier liever ervaarde neer) als moeten. En niet iedereen is hetzelfde. Wat dacht je van al die lui die in muurbloempjes veranderen zonder de losmakende eigenschap van alcohol?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in