Home Spiritualiteit Als je je verzet tegen dit huidige moment, verzet je je tegen...

Als je je verzet tegen dit huidige moment, verzet je je tegen het hele Universum

zijn met wat er is

Een van de stellingen uit ‘De zeven wetten van spiritueel succes’ van Deepak Chopra die me altijd bij zijn gebleven, is:

‘Als je je verzet tegen dit huidige moment, verzet je je tegen het hele Universum.’

Stel je eens voor! Dat is vermoeiend.
Als je, in plaats van je te verzetten tegen dit moment, je bereid bent te zijn met wat er is, stroomt het leven en werkt het Universum met je mee. Alleen wanneer je het huidige moment aanvaardt zoals het is, kun je het desgewenst transformeren en creëren wat je wilt. Dat is de spirituele Wet van de minste weerstand.

In de loop der jaren heb ik gemerkt dat een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je eigen genezing, geluk en groei is: zijn met wat er is.
Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Zijn met wat er is houdt in dat je voelt wat je werkelijk voelt, je ware gevoelens, gedachten en de signalen van je lichaam erkent en er laat zijn, dat je in de ervaring van wat is bent, zonder erover te oordelen.

Dieren zijn er meesters in: die oordelen niet vanuit het denken over wat ze ervaren, ze ervaren gewoon wat er is en handelen waar nodig. In de natuur kun je hetzelfde waarnemen. Vogels vliegen zonder weerstand te bieden aan de wind, bomen groeien moeiteloos, en als er een obstakel op hun pad komt, groeien ze er gewoon omheen.
Waarom hebben wij mensen hier toch zo’n moeite mee?

Wij mensen hebben vaak al dan niet aangeleerde ideeën over hoe het het leven zou moeten zijn die in de weg staan van het ervaren zoals het is.
Daarbij zijn we geneigd om alles wat we als onprettig ervaren te veroordelen, uit ons bewustzijn te duwen, te negeren, ontkennen, zelfs op anderen te projecteren, alles om het niet te hoeven ervaren.

Dit zijn we veelal gaan doen omdat we geconditioneerd zijn om alles wat pijnlijk of onprettig voelt, te zien als ongewenst of zelfs gevaarlijk, en we zijn gaan geloven dat de enige manier om ons fijn te voelen, gelukkig te zijn, het ontsnappen aan de pijn is. Maar niets is minder waar. We kunnen dat wat we graag willen pas bereiken en ervaren, als we bereid zijn dat wat er is te aanvaarden en transformeren.

Onze gevoelens zijn boodschappers. De signalen van ons lichaam zijn boodschappers. Zelfs de gebeurtenissen in ons leven kunnen we beschouwen als signalen van het Universum, die ons kunnen laten zien waar we ons bevinden op ons pad naar welzijn en geluk en waar we afwijken van onze koers, zodat we veranderingen kunnen aanbrengen. Mits we bereid zijn te luisteren.
Als we de boodschappers veroordelen, schuwen en wegsturen, komt de boodschap niet aan en blijven de boodschappers komen, tot ze gehoord worden. Door te oordelen over wat we ervaren en onze gevoelens en signalen van het lichaam weg te duwen, bevriezen we de stroom van het leven en blijven we hetzelfde ervaren, jaar in, jaar uit.

Als we de ervaringen, gevoelens, gedachten toelaten en er laten zijn, kunnen ze doorstromen, kan de rivier haar natuurlijke loop volgen en kunnen we vreugde en levensenergie ervaren en kunnen we ons leven transformeren door geïnspireerde actie, vreugdevol en moeiteloos.

zijn met wat er isDoor ons leven heen, en onze vorige levens heen, zijn we soms geconfronteerd met lijden dat zo ondragelijk was, dat we ons hebben afgesloten voor de ervaring zoals die was om te overleven. Denk maar aan mishandeling, misbruik, ernstige verwaarlozing, alle vormen van geweld.
In zulke momenten is het je afsluiten voor wat er is vaak de beste strategie om de ervaring te kunnen overleven zonder er aan onderdoor te gaan.

Maar helaas blijven we, zeker als we langere tijd zijn blootgesteld aan zwaar lijden, erin volharden en wordt het een overlevingsstrategie. En als we ons niet bewust zijn van deze overlevingsstrategie wordt ze een harnas dat verhindert dat we verder groeien en onszelf kunnen zijn, en het leven te creëren wat we willen.

Zijn met wat er is, is wel iets heel anders dan lijdzame acceptatie, goedkeuring, of het koppig verdragen van dat wat je eigenlijk niet wilt ervaren. Dat is slachtofferschap. Dan blijf je hangen in een ongezonde situatie zonder de leiding over je leven te nemen, zonder de boodschap te ontvangen, neem je niet je verantwoordelijkheid en transformeer je niets.

Wanneer je je (nog) in een situatie bevindt waarin ongewenste dingen plaatsvinden: een destructieve relatie, een werksituatie waarin je wordt overwerkt, etc., dan is het soms zaak jezelf eerst veilig uit de situatie te halen, en dan, als je je op een veilige plek bevind waarin je de rust en gelegenheid hebt om te helen, te gaan ervaren wat was en is om jezelf liefdevol en zonder oordeel te helen en het leven te gaan creëren wat je wel wilt.

Door onze conditioneringen en de afleidingen van de moderne maatschappij kan het verbazend moeilijk lijken om simpelweg te ervaren wat we ervaren, zonder weerstand, zonder ervoor weg te vluchten of onszelf te verharden.
Maar dat is precies wat er nodig is om te doen, willen we de weg vinden naar vervulling, geluk en persoonlijk succes.

Om te zijn met wat er is hoef je geen cursus of workshop te volgen (het kan natuurlijk wel: mindfulness, meditatie of focussing bijvoorbeeld). Het enige wat je hoeft te doen, is met enige regelmaat de beslissing te nemen bewust te ervaren wat je ervaart. In het moment. Zonder het weg te willen duwen. Zonder het meteen te veranderen. Zonder schaamte of oordeel. Gewoon ervaren wat je ervaart. Constateren. Voelen wat je voelt. Observeren wat je denkt.

Als je er eenmaal mee begint, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt, dat het je tweede natuur wordt. Dat is niet zo gek: want eigenlijk is het onze ware natuur om zonder weerstand in het hier en nu te zijn, altijd stromend, bewust, gelukkig en oneindig creatief!

2 REACTIES

  1. Ik vermoed dat hier meer je innerlijke reactie en processen bedoeld worden die volgen op persoonlijke obstakels, pijn , negatieve ervaringen.
    En minder hoe je je verhoudt tot maatschappelijke problematiek , hoe ingrijpend en wezenlijk ontwrichtend ook , maar dat treft jou niet slechts persoonlijk en alleen .

  2. Ik ga er een heel eind in mee , maar bijvoorbeeld met zaken als elektrosmog , radioactieve straling ,gemanipuleerde voeding , verontreinigde vis ,internationale verdragen (ttip) , vaccinatie ,etc,
    Zie ik als te groot , waar je niet zomaar omheen kan / het veroordelen van : industrie , overheid , geldgewin ligt dan op de loer .( toch enige weerstand voelen dus )

Mobiele versie afsluiten