relatie

Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken als ziel voordat je naar de aarde komt, is die voor jouw toekomstige levenspartner(s). Afhankelijk van wat je wilt ervaren, leren en ontwikkelen in dit leven, kies je meestal een ziel uit waarmee je al vaker aardse levens hebt geleid. Niet alleen als partner, maar mogelijk ook in andere familieverbanden.

Iedereen zal in zijn leven bepaalde thema’s kiezen om aan te werken. Dat kan op het gebied van liefdesrelaties liggen, maar bijvoorbeeld ook op het vlak van werk, gezondheid of familie. Afhankelijk van je focus kun je jouw levenspartner beschouwen als degene met wie je kunt leren om te gaan met tal van thema’s die je vooral in een liefdesrelatie kunt tegenkomen. In dat geval zul je waarschijnlijk een partner kiezen die jou daarmee confronteert en die heel anders is dan jij bent. (Zie ook mijn artikel De partnerrelatie als snelweg naar bewustwording). Maar als jij in je leven voor heel andere opgaven hebt gekozen, zul je misschien eerder een partner uitzoeken die op je lijkt en vooral ondersteunend en begripvol is. Uiteraard kunnen in verschillende fases van je leven verschillende partners andere behoeften vervullen, of kan één partner beide aspecten in zich verenigen.

Tegenpolen

Zelf koos ik voor een levenspartner die in werkelijk alles mijn absolute tegenpool is. Maar tegenpolen horen bij elkaar, ze vormen een paar.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Mijn relatie met Leo begon 43 jaar geleden met een stormachtige verliefdheid. De eerste paar jaar konden we daarop teren en bedekten we de onvolkomenheden in onze relatie met de mantel der liefde. Ik paste me aan, terwijl ik gewend was om zeven jaar lang mijn eigen gang te gaan, na een eerdere relatie. Ongetwijfeld paste hij zich ook aan mij aan, maar dat merkte ik niet zo, net zoals hij het niet aan mij merkte dat ik dat deed. Het valt niet op, omdat het gedrag is dat jij vanzelfsprekend vindt, terwijl het dat niet is voor de ander. Het is één van de vele lessen die ik leerde van en door deze relatie.

Als ik toen had geweten van het bestaan van een zielsplan, had ik begrepen dat ik niet voor niets deze partner heb gekozen. Hij was precies de persoon om mij te leren om te gaan met grote verschillen in karakter en temperament. Zoals ik in een eerder artikel over mijn moeder vertelde (Waarom koos ik deze moeder?), kwam ik er bij een reïncarnatietherapeut achter dat mijn motivatie als ziel om juist deze ingewikkelde moeder-dochterrelatie aan te gaan, was om te leren omgaan met een persoonlijkheid waar ik niets van snapte, om uiteindelijk mezelf beter te leren kennen. Een ziel kiest voor uitdagingen om van te leren en mijn moeder was in mijn leven mijn grootste uitdaging, met mijn partner als goede tweede.

leren

Leo had zeker trekjes van mijn moeder, waaronder het onvoorspelbare gedrag en het licht ontvlambare dat mij zo’n onveilig gevoel had gegeven in mijn jeugd. In deze relatie kon ik leren om me niet terug te trekken als het moeilijk werd, maar op te komen voor wie ik ben en waar ik voor sta en niet altijd de lieve vrede te bewaren ten koste van alles. Ik moest mijn grenzen aangeven en leren ruimte in te nemen.

Onverwerkte trauma’s

Onze conflicten leidden ertoe dat ik geconfronteerd werd met de onopgeloste trauma’s uit mijn jeugd. Daar zocht ik hulp bij en ik ging in therapie. Tijdens deze twee jaar durende therapie kwamen vooral de emoties naar boven die ik tot die tijd eronder had gehouden. Verdriet, woede, frustratie, angst en pijn kwamen uiteindelijk aan de oppervlakte en konden onder begeleiding veilig gevoeld en geuit worden. Daarmee kwamen ook mijn onontdekte kanten en talenten aan het licht.

Deze ontwikkeling, in combinatie met mijn belangstelling voor spiritualiteit, leidde tot mijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar, maar ook tot het contact met mijn gids en alles wat daaruit voortkwam: mijn werk als spiritueel coach en het schrijven van vier boeken

Verschillen in achtergrond

Wat heeft het lang geduurd voor ik mijn bemoeizucht een beetje los kon laten… Leo kon het (terecht) niet verdragen dat ik mijn manier van de dingen doen en bekijken ook aan hem probeerde op te leggen. Precies zoals mijn moeder dat bij mijn vader had gedaan. Wij leden beiden onder onze communicatieproblemen, die rechtstreeks voortkwamen uit een totaal verschillende achtergrond en opvoeding. Ik probeerde te begrijpen hoe Leo in elkaar zat, maar gaf mijn pogingen op. Toen ik voor mezelf besloot dat het helemaal niet mogelijk was om een ander werkelijk te begrijpen gaf dat rust, want eigenlijk gold dat niet alleen voor ons, maar geldt het voor iedereen. In diepste wezen kunnen we elkaar niet echt begrijpen als we zo verschillend van karakter en ook zo verschillend opgevoed zijn.

Ondanks onze aanzienlijke verschillen is er op een dieper niveau zeker een sterke band tussen ons. Ooit kregen we een reading van een vriendin die ons beschreef als twee woudreuzen waarvan de kruinen en de wortels elkaar raakten. Dat waren onze zielen, of hoger zelf. Aan de voet van de bomen woekerden in elkaar verstrengelde stekelige bramenstruiken. Die stelden het niveau van ons dagelijks bewustzijn voor.

Ieder loopt zijn eigen pad

Mijn gidsen bleven altijd positief over onze relatie, al stond ik meermaals op het punt ermee te stoppen. Zij zeiden dat het goed was voor mijn groeiproces en dat ik kon leren mijn hart te openen, zelfs als ik me gekwetst voelde. Ook leerden mijn gidsen me dat ik mijn eigen weg moet gaan en Leo zijn weg te gaan heeft. Het is de taak van zijn gidsen om ervoor te zorgen dat hij zijn zielsplan volgt. En als het hun niet zou lukken, wat altijd mogelijk is, dan is dat nog steeds niet mijn verantwoordelijkheid. Ik weet niet wat hij als ziel heeft beoogd met dit leven en dat hoeft ook niet. Ik weet alleen dat wij elkaar hebben uitgekozen om te helpen onze lessen in dit leven te leren. Omdat we als zielen al zo lang samen optrekken, in voor en in tegenspoed, en van elkaar houden, kunnen we het aan om de uitdaging van deze relatie tot een goed einde te brengen.

“Wat passen jullie kunstwerken goed bij elkaar, terwijl ze toch ook zo verschillend zijn!” Die opmerking kregen we onlangs weer eens tijdens onze gezamenlijke tentoonstelling in een prachtig kerkje vlak bij ons huis. Toen we de eerste keer samen exposeerden, in de jaren negentig, waren we zelf verrast over hoezeer dat klopt.

Heb je vragen over je relatie, of wil je meer zicht hebben op je zielsplan, dan kun je een consult met me afspreken. Als je meer contact met je gids wilt, boek dan een sessie ‘Contact met je gids’. https://ellenscheffer.nl/HTML/Consulten.html

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in