hoe je omgaat met situaties en van welke keuzes je maakt.

Een uitspraak die ik al meerdere keren heb gehoord terwijl het jaar nog maar net begonnen is. Het impliceert dat je maar moet afwachten wat het jaar jou komt brengen. Dat je zelf eigenlijk weinig invloed hebt. Maar is dat wel zo?

Ik zie dat anders. Ik geloof dat ik er eigenhandig voor kan zorgen dat 2022 een beter jaar wordt dan 2021. Dat gaat niet vanzelf en ik heb uiteraard ook niet overal invloed op. Maar waar ik wel invloed op heb, is hoe ik omga met de situaties die op mijn pad komen. En dat maakt nu net alle verschil.

Je hebt ALTIJD een keuze!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Veel te vaak denken wij dat we niets te kiezen of niets in te brengen hebben. Dingen zijn nu eenmaal zo, dingen lopen nu eenmaal zo. We kunnen er toch niets aan veranderen. Uitspraken als…

“Alsof ik een keuze heb.”
“Ik moet wel.”
“Het is nu eenmaal zo.”
“Heb ik een keuze dan?”

…zorgen ervoor dat jij jezelf vast zet en je overlevert aan de situatie. Je wordt passief en je laat je leven. Maar het kan ook anders…

Zie je niet welke keuze je hebt?

Helaas beseffen we nog veel te weinig dat we altijd een keuze hebben.
Ja, je leest het goed, je hebt ALTIJD een keuze! Soms zie je het alleen even niet meer.

En ja, elke keuze heeft ook consequenties. En de consequenties van sommige keuzes ben je misschien niet bereid om aan te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat je geen keuze hebt. Dan maak jij dus de keuze dat je die consequenties niet wilt en daarom kies je voor de andere optie. Dat voelt dan misschien alsof je geen keuze hebt, maar die heb je wel degelijk.

Laat ik even een voorbeeld geven.
Je hebt een droom om bloemist te worden, maar je hebt op dit moment een goed betaalde baan als consultant bij een groot bedrijf. De switch maken naar bloemist is voor jou dus geen optie, zeg je, want dan ga je veel te veel terug in salaris en dan kun jij je vaste lasten niet meer betalen.

Maar, het zou ook een optie kunnen zijn om kleiner te gaan wonen, om minder luxe op vakantie te gaan of om je uitgavenpatroon op een andere manier aan te passen. Zodat je per maand minder geld nodig hebt om rond te komen en op die manier dus wel elke dag met plezier te kunnen werken in de bloemenzaak. Dat is echter wel een flink offer dat je moet leveren. De vraag is dus: heb je dat ervoor over om elke dag te kunnen doen waar jouw hart sneller van gaat kloppen?

Openstaan voor mogelijkheden

Is het antwoord op die vraag nee, omdat je te veel waarde hecht aan je huidige levensstandaard? Dan is dat dus een bewuste keuze die je maakt. En kun je dus niet zeggen dat je geen keuze hebt of dat het niet anders kan.

Zo werkt het niet alleen in dit voorbeeld, maar eigenlijk in alle denkbare situaties. Is het jouw droom om een wereldreis te maken, maar kan dat niet omdat je het geld er niet voor hebt? En wil je jouw huis niet verkopen, maar kun je de hypotheek ook niet blijven doorbetalen tijdens je reis? Wellicht is het een optie om je huis tijdelijk te verhuren. Misschien is het een optie om tijdens je reis hier en daar wat geld bij te verdienen. Misschien is het een optie om de eisen voor je huisvesting wat omlaag te schroeven, of eens te kijken naar welke landen beter betaalbaar zijn. Als je durft te zoeken naar opties en mogelijkheden, als je flexibel kunt zijn, als je ervoor openstaat om buiten de kaders te denken, dan is er veel meer mogelijk dan je denkt.

Nu denk je misschien: ja, leuk en aardig maar sommige mensen hebben helemaal niets, die hebben de luxe helemaal niet voor dit soort keuzes. Maar zelfs als je helemaal niets hebt, dan nog is het aan jou of je ervoor kiest te blijven vechten en er alles aan doet om je leven beter te maken. Of dat je denkt: laat maar, het wordt toch nooit meer wat, en de handdoek in de ring gooit. Ik ben ervan overtuigd dat je met een sterke mindset van elke situatie iets beters kan maken. Dat je uit elk dal weer op kan klimmen zolang je actie onderneemt en de juiste keuzes maakt.

Het leven geeft jou de kaarten… Maar jij bepaalt hoe je het spel speelt.

En ja, soms hebben bepaalde keuzes ook hele nare consequenties. Bijvoorbeeld dat je bepaalde mensen erdoor kwijt raakt. Dat het je relatie kost of misschien wel je baan. Het is daarom altijd goed om vooraf te bedenken: Welke consequenties kan deze keuze hebben? En heb ik dat er voor over?

Maar besef ook dat je soms door pijn en verdriet heen moet om je geluk te vinden. Dus kies je voor jezelf of blijf jij de wereld om je heen liever pleasen? Ga jij voor korte termijn- of lange termijngeluk?

Je hebt ALTIJD een keuze!

Je zult andere dingen moeten doen om een ander resultaat te krijgen. En daarbij zul je ook offers moeten brengen. Want als jij dezelfde dingen tegen jezelf blijft zeggen, dezelfde keuzes blijft maken en hetzelfde gedrag blijft vertonen, dan blijf je ook hetzelfde resultaat krijgen.

Dus, welke keuzes ga jij maken om ervoor te zorgen dat 2022 een beter jaar voor je wordt dan 2021?
Ik hoor heel graag van je wat jouw antwoord op deze vraag is. Zet je het hieronder?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. En wat als je een pensioen hebt die zo klein is dat je niet genoeg hebt om de tegenwoordige vaste lasten te betalen, geen eigen huis hebt en door ziekte niet meer kunt werken of bijverdienen, welke keuzes heb je dan ?

  • Hé Marylène,
   Wellicht kun je eens kritisch kijken naar die vaste lasten, kunnen die misschien omlaag?
   Hoe zou je willen leven, wat heb je nodig? Wat kun je nog wel? Waar liggen er nog kansen of mogelijkheden?
   Ik ben zelf ook chronisch ziek, ik kan dan ook niet werken in loondienst. Maar dat wil niet zeggen dat ik niets meer kan.
   Ik kan nog wel degelijk een hele hoop dingen, ik had er alleen nooit bij stilgestaan dat ik daar ook geld mee kon verdienen.
   Door te gaan leven vanuit de mogelijkheden en vanuit mijn eigen kracht en kwaliteiten in plaats van te focussen op wat ik niet meer kan heb ik nu toch een heel mooi leven voor mezelf kunnen creëren.

 2. Ik heb de laatste jaar veel tijd en energie gegeven, en stress ontvangen om mijn 30 jarige relatie te redden. Gisteren de keus gemaakt om te accepteren dat het meer kost dan oplevert. Beter terugkijken op 29 goede jaren en vooruitkijken met nieuw elan. Doet pijn, erge pijn. Maar ik wil die same old thinking niet meer. Daar ga ik juist aan onderdoor… Ik ga zelf weer bepalen hoe ik spel speel!
  Bedankt voor dit goed getimede artikel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in