DELEN
Alzheimer

Een team van Australische onderzoekers gebruikt niet-invasieve ultrasone technologie om te helpen bij het verwijderen van giftige plaques op en beschadigingen aan het zenuwsysteem, welke gelinkt worden aan het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

door Jeff Roberts

Als jij een van de vele miljoenen mensen bent die de afbrekende effecten van de ziekte van Alzheimer van dichtbij hebt meegemaakt, dan weet je waarschijnlijk ook hoe hartverscheurend het is om de levenskwaliteit van een geliefde zo snel achteruit te zien gaan.

Jarenlang zijn wetenschappers ijverig aan het werk geweest om een omkerende behandeling voor deze slopende ziekte te vinden, meestal zonder succes. Gelukkig staat dit op het punt te veranderen!

Een team van onderzoekers aan het Queensland Brain Institute (QBI) aan de Universiteit van Queensland hebben succes gevonden in het omkeren van de processen die algemeen bekend staan bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer én andere ziekten die in verband staan met dementie. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.
Van wat we tot nu toe begrijpen, is de ziekte van Alzheimer gewoonlijk het resultaat van de opbouw van twee soorten beschadigingen – amyloïde plaques (een steeds groter wordende structuur) en neurofibrillaire tangles (knopen). Amyloïde plaques bevinden zich tussen de neuronen en eindigen als dichte clusters van beta-amyloïde moleculen, een plakkerig type eiwit dat samenklontert en de zogenaamde plaques vormt.

De neurofibrillaire tangles worden aangetroffen in de neuronen van onze hersenen en worden veroorzaakt door defecte tau eiwitten welke samenklonteren in een dikke, onoplosbare massa. Dit veroorzaakt weer kleine vezels (genaamd microtubules) welke verstrengeld raken, wat de aanvoer van essentiële materialen zoals voedingsstoffen en cellen stokt. Je kunt dit vergelijken met de slang van een stofzuiger die je in elkaar draait.

De techniek die het onderzoeksteam gebruikt is een speciaal soort ultrasone technologie, genaamd ‘focused therapeutic ultrasound’. Deze techniek is niet-invasief en straalt geluidsgolven in het hersenweefsel. Indien men deze trilling sterk versnelt, zijn deze geluidsgolven in staat om op een zachte manier de bloed-hersenbarrière te openen. Dit is een laag die de hersenen beschermt tegen bacteriën. Tevens stimuleert het de activatie van microglia cellen.

Microglia cellen zijn in principe cellen die afval opruimen, dus zijn ze in staat de giftige beta-amyloïde samenklonteringen op te ruimen die verantwoordelijk zijn voor de ergste symptomen van de ziekte van Alzheimer.

Opmerkelijk is dat het onderzoeksteam een slagingspercentage van 75% rapporteert, wat betreft het volledig herstellen van de geheugen functie, nadat zij bovenstaande techniek op muizen hebben getest. Nog beter was het feit dat er geen hersenbeschadigingen gevonden werden in het omliggende weefsel!

Ze merkten dat de behandelde muizen verbeteringen lieten zien in drie geheugen testen: een doolhof, een test om hen nieuwe objecten te laten herkennen en een test om hen te laten herinneren welke plaatsen zij beter kunnen vermijden.

“We zijn ontzettend enthousiast over deze vernieuwende methode om de ziekte van Alzheimer te behandelen, zonder bijkomend gebruik van medicatie, “ zei lid van het onderzoeksteam Jürgen Götz in een persbericht. “Het woord “doorbraak” wordt regelmatig verkeerd gebruikt, maar in dit geval denk ik echt dat dit onze blik op het behandelen van deze ziekte fundamenteel veranderd en ik voorzie een grote toekomst voor deze benadering. ”

Het onderzoeksteam zegt bezig te zijn om de testen op grotere dieren uit te gaan voeren, zoals schapen. Zij hopen in 2017 deze testen op mensen te kunnen uitvoeren.

Alzheimer
Onbehandelde Alzheimer’s muis (links) en behandeld met ultrasoon geluid (rechts)

Dit slagingspercentage kan grootse dingen betekenen voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Welke gevolgen kan dit hebben voor mensen die aan deze ziekte leiden? Kan dit wellicht leiden tot een langere levensduur en een verbrede hersencapaciteit en functie voor de ouderen? Deze vragen en meer zullen verder onderzocht worden, blijf op de hoogte van updates!

Wat zijn jouw gedachten over dit nieuws? Deel ze hieronder met ons!

8 REACTIES

 1. ZEER VERHEUGD dit opbeurende en hoopgevende nieuws te lezen !!!!!
  Heel erg blij dat er een doorbraak is !
  Mijn moeder is onherkenbaar ziek aan het worden door Alzheimer en ik zou het niet uit de weg gaan om haar te laten meedoen in het onderzoek.
  Ook al zegt de 1e reactie dat we moeten rekenenen op nog eens 10 jaar voordat het echt iets voor huidige patienten kan betekenen……hoop doet leven!
  Wij duimen voor haar, dat het haar levenskwaliteit kan/zal verbeteren / herstellen ( op TIJD !!)

 2. Het onderzoek is interessant maar zeer experimenteel. Ultrasoon geluid klinkt onschuldig, maar het wordt toegepast samen met medicatie. Die medicatie veroorzaakt onder invloed van het geluid schade aan de bloedvaten in de hersenen (de bloed-hersenbarrière). Bij de (relatief gezonde) proefdieren kon dit geen kwaad. Het is zeer de vraag, wat het effect zal zijn bij kwetsbare ouderen met dementie (Die veelal al beschadigingen hebben aan de bloedvaten).

  Daarom voeren de onderzoekers nu onderzoek uit bij schapen, die meer op mensen lijken dan ratten. Daarna zal het misschien worden getest bij mensen. Als alles succesvol verloopt, duurt het zeker nog 10 en meer waarschijnlijk 15 jaar voordat het bij patiënten wordt toegepast.

 3. Mijn mening over dit idee? medicijnen in welke vorm dan ook of voor welke ziekte dan ook zijn voor mij allemaal middelen die de symptomen bestrijden maar niet de wortel aanpakken!
  Ik zou zeggen kijk naar de oorzaak/de wortel waarom iemand ziek is……dan zouden alle ziektes niet meer nodig zijn om bewust te worden….<3 <3 En dit zeg ik terwijl mijn vader alzheimer heeft in een al ver gevorderd stadium….

  liefs Sabine

 4. mijn gedachten over dit nieuws? ….eerst positief: mooi! Doorbraak! Maar al snel werd duidelijk: helaas ten koste van het leven van vele dieren.

 5. Dat is zeer hoopgevend vooral voor familie,s waarbij alzheimer veel voorkomt zoals bij mijn moeders kant
  Al haar zussen hebben alzheimer gehad en nu is het mijn moeder die zegt ,dat ze het niet meer weet

 6. Interessant artikel . ik heb het volgende hier aan toe te voegen.
  Ik las dat er een relatie is tussen b12 tekort en Alzheimer .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in