DELEN
anders

Begin dit jaar heb ik tijdens een arbeids – en psychologisch onderzoek te horen gekregen dat ik kenmerken zou hebben van een aandoening binnen het autistisch spectrum. Mij werd aangeraden om dit nader te laten onderzoeken om deze diagnose definitief vast te stellen. Er staat een afspraak voor een intakegesprek met als hulpvraag een persoonlijkheidsonderzoek. In afwachting van dit gesprek ben ik zelf gaan onderzoeken hoe ik er zelf in sta. Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

“Je bent totaal niet sociaal”

Dit werd mij gezegd door een psycholoog die mij nog geen kwartier heeft gesproken. Met de kennis van haar collega en de uitslag van de test kwam ze tot de conclusie dat ik mogelijk een vorm van autistisch spectrum zou hebben. Dit was voorzichtig uitgedrukt, maar haar manier van brengen was zeer stellig. “waarom heb je uberhaubt spw en pedagogiek gestudeerd?” Dit was geen vraag aan mij, maar een hardop uitgesproken gedachte. Het gesprek werd steeds onplezieriger voor mij. Tijdens het gesprek heb ik nog voorzichtig naar voren gebracht dat ik mijn ‘anders zijn’ vertaalde naar mijn zeer hooggevoelige aard. Daar reageerde ze niet op. Geheel onthutst ging ik huiswaarts met trein en bus. Met pijn in mijn hart door de harde woorden van deze dame.

Op onderzoek uit

In de trein was ik geheel afgesloten en emotioneel afgestompt. Half bewust van de mensen schuin tegenover mij, zonder in contact te willen gaan. Ik moest wel lachen in mezelf om deze gemoedstoestand. ‘Ik lijk wel autistisch, maar dat is helemaal niet zoals ik me doorgaans voel. Dit is niets voor mij.’
Thuis heb ik direct verschillende sites bekeken over autisme en ADD waar ik toevallig die week op werd geattendeerd. In de loop van de weken heb ik tientallen boeken bestudeerd over deze onderwerpen. Met een als resultaat dat mijn blik werd verruimd. In eerste instantie reageerde ik zeer sceptisch op de diagnose PDD-NOS en ontkende ik aan alle kanten. Maar in de loop van tijd ben ik
genuanceerder gaan kijken en werd mijn zelfbeeld langzaam aan realistischer.

Autistisch spectrum

Door mijn onderzoek kwam ik tot de conclusie dat de literatuur van de afgelopen 10 jaar achterhaald is en de wetenschappers in deze tijd tot de ontdekking zijn gekomen dat de waarnemingen niet juist zijn geïnterpreteert. Toen viel bij mij het kwartje. Er werd in de literatuur waargenomen dat een kind met MCDD een diep gebrek aan empatisch vermogen of inlevingsvermogen zou hebben. Dit is puur de waarneming, hiermee wordt aangenomen dat het kind met MCDD niet in kan voelen met de ander, geen interesse heeft in de ander en een laag EQ zou hebben.
Toen ik dat las op internet herkende ik mezelf daar niet in en ontkende ik de diagnose als geheel. Als ik naar mezelf kijk zie ik een vrouw die zeer begaan is met haar omgeving: mens, dier en natuur. Dat was al te zien als klein meisje. Wel kan ik nu schromelijk toegeven dat ik niet altijd even goed mijn medeleven kan laten blijken aan de ander. Dit komt voort uit onkunde of sociale angst, omdat ik niet goed weet hoe of wat wenselijk is.
Met de wetenschap van nu wordt er gezegd dat kinderen met ASS wel een inlevingsvermogen hebben maar dit niet kunnen uiten naar de ander. Dan ontbreekt het inderdaad aan een emphatisch vermogen om het gevoel over te brengen.
Door de nieuwe ontdekkingen raak ik ontroert en het verzacht in mijn hart. Eindelijk komt er begrip voor kinderen en volwassenen die ‘anders’ zijn. Na deze ontdekkingen en mijn eigen bevindingen kan ik realistisch naar mezelf kijken en toegeven dat mijn ‘anders zijn’ PDD-NOS mag heten. Zoals de maatschappij het noemt. Voor mij is de naam niet belangrijk, als er maar begrip komt voor het ‘anders zijn’ .

ADD

Vlak voor het gesprek die hierboven beschreven is, werd ik geattendeerd op ADD, het stille type van ADHD. Alle kenmerken die genoemd werden herkende ik in mezelf: het snelle associëren, het slecht kunnen organiseren en het chronisch te laat komen op een afspraak is zo herkenbaar. Ook het altijd kwijtraken van voorwerpen. Het levert behoorlijke frapante situaties op. Situaties waar je achteraf blij om kunt zijn maar die op dat moment heel onprettig zijn, waarin ik geheel panisch door het huis kan dolen op zoek naar dat ene ding. Bijvoorbeeld mijn ov-chipkaart die ik kwijt was geraakt. Nadat ik eindelijk de nieuwe chipkaart in huis had met heel veel moeite vond ik de oude onder het bed. Zo vervelend, maar ach de oude was toch bijna verlopen.
Ook de omschrijving van het meisje met ADD slaat op mij: een stil meisje; is onzichtbaar in de klas, is wat dromerig, ze kan moeilijk meekomen met de rest, ze is extreem verlegen en faalangstig, maar een voorbeeldig meisje. Maar thuis was soms het huis te klein en werd er door dat kleine, stille, lieve meisje met de deuren gesmeten van woede.
Naast heel wat moeilijkheden en mogelijk afwijkend sociaal gedrag heeft een meisje met ADD ook veel goede eigenschappen zoals een heldere en scherpe geest vol goede ideeen, ik noem het ‘mijn creatief denken’. Al moet ik toegeven dat de kenmerken van ADD aantrekkelijk zijn, waar je als lezer snel mee kan identificeren.
Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat de kenmerken van een meisje met PDD-NOS erg overeenkomt met die van ADD. Het overlapt elkaar zeer zeker en misschien hebben we het wel over hetzelfde uit een ander oogpunt.

Grijstinten tussen PDD-NOS, ADD en hooggevoeligheid

Waar gaat mijn hooggevoeligheid over in Autisme of ADD? Op facebookgroepen met gelijkgestemden ben ik erachter gekomen dat er veel gradaties zijn in hooggevoeligheid. Een vrouw zegt geen problemen te ondervinden door haar hooggevoelige aard en zal dit ook niet snel naar buiten brengen. Ik zelf heb een conflict op het werk met mijn leidinggevende moeten oplossen door uit te leggen dat ik door mijn hooggevoeligheid haar verhaal niet goed en snel genoeg kon volgen. Waardoor ik niet zo snel kon antwoorden. Mijn leidinggevende vond mijn stilvallen tijdens het telefoongesprek zeer onbeleefd en begreep mijn uitleg maar half.
Dat is het waarschijnlijk. Als je hooggevoeligheid extreme vormen aanneemt dan is er meer aan de hand. Dan wordt er gesproken van afwijkend gedrag, informatieverwerkingsstoornis, ontwikkelingsstoornis, motorische stoornis, sociale stoornis etc. Dit valt allemaal onder het autistisch spectrum inclusief ADHD. Wat mij erg tegen de borst stuit is de negatieve kijk op het autisme. Het wordt bezien als afwijkend van normaal. Het wordt vanuit de probleemstelling bekeken. Zoals ik het belees en zoals er door de maatschappij naar gekeken wordt heeft autisme geen voorbeelden alleen maar heel veel nadelen. Het is heel lastig om het zelf te hebben en het is lastig om mee om te gaan voor de omgeving.

Nieuwetijdskinderen

In mijn beleving heeft alles in het leven zin. Elke ziekte, moeilijkheden, trauma’s en nare gebeurtenissen in je leven hebben zin en hebben je iets te leren. En jij met je afwijkende sociale gedrag heb je omgeving wat te leren. Vanuit de term nieuwetijdskinderen is het verhelderend om de golf van kinderen met autisme en ADHD te zien als een golf van nieuwetijdskinderen. Nieuwetijdskinderen waaronder kristalkinderen, indigokinderen of engelen op aarde die de wereld mooier maken, die de meerderheid een spiegel voor houdt en laat zien hoe we vredelievend naast elkaar kunnen leven. De kristalkinderen hebben veel overeenkomsten met kinderen met autisme die communiceren met de ogen en telepathie in plaats van gesproken woorden. Indigokinderen zouden betiteld kunnen worden met ADHD. Dit zijn de bevindingen van schrijfster Doreen Virtue. Vanuit dit perspectief bezie ik mezelf als kristalkind en engel op aarde die liefde, puurheid en schoonheid mag en wil brengen. Alles wat ik zeg of doe, tracht ik te doen vanuit een goedheid. Omdat ik geloof in de goedheid in ieder mens.

Allemaal grijs

Wat mijn geaardheid ook moge zijn of welke naam het ook krijgt. Of het nu extreem hooggevoeligheid, PDD-NOS, ADD of een combinatie ervan genoemd mag worden, zal de toekomst uitwijzen. Voor mij is de uitslag al niet meer belangrijk na mijn eigen onderzoek.
Nu ik weet waar het vandaan komt en het erkent wordt door de buitenwereld geeft voor mij zoveel ademruimte. Het geeft mij als het ware mijn bestaansrecht terug. Dat het nu een beladen naam heeft gekregen is wel lastig, maar zolang ik mijn uitleg erbij geef, neem ik de naam op de koop toe. Al mag ik er zeker voor waken dat ik geen autist word, niet ADD word. Ik word, ben en blijf gewoon Jessica. Ik mag MEZELF zijn.
Natuurlijk heb ik altijd al geweten en ervaren dat ik anders was dan de meeste andere kinderen die ik kende. Ik was verlegen, eigenzinnig, vroeg wijs en prettig gestoord. Tegenwoordig ben ik er trots op anders te zijn en draag ik dit ook uit.
De meeste mensen in mijn omgeving reageren positief op mij en kunnen goed met mij overweg en ik met hen. Al kom ik af en toe mensen tegen die moeite met mij hebben of ik heb moeite met deze mensen, dan stuit ik op veel eenzaamheid, onbegrip en pijn van binnen. Zulke situaties geven ook wrijving in mezelf. Ik ben namelijk allergisch voor ongelijkwaardigheid en dat kan voor veel problemen zorgen in de omgang met collega’s of leidinggevenden. Met mijn afwijkende gedrag wil ik de ander iets duidelijk maken. Ik wijs hen, soms op een onbeholpen manier, erop dat we anders met elkaar om mogen gaan.

Ik wens dat we met elkaar om mogen gaan vanuit acceptatie, liefde en compassie voor de ander ongeacht zijn afkomst, zijn daden of verschillen in religie. Zodat wij allen in vrede naast elkaar en met elkaar kunnen leven op aarde. Willen we dit niet allemaal?

Volg je hart want dat klopt…

Harte groet,
Jessica Vos

Over de auteur
Mijn naam is Jessica Vos, 34 jaar oud. Ik ben opgeleid lifestyle coach en begeleid mijn clienten om de weg naar hun hart te vinden. Door je hart te laten spreken en je hart te gaan volgen, zul je vinden waar je naar op zoek bent: je ware ik. Als we ons hart gaan volgen kunnen we weer gaan doen waar we echt warm van worden, dat is ons doel in ons leven. Dan laat je je ware ik tot bloei komen. Mijn motto is: volg je hart want dat klopt.

29 REACTIES

 1. Hoi Jessica,

  Mooi stuk geschreven!. toevallig ben ik ook al Jaren wat anders op sociaal gebied, ook raak ik vrienden kwijt zonder dat ik eigenlijk snapte waardoor het kwam. Ben lang single geweest maar doordat ik een relatie kreeg en daardoor meer sociale evenementen had kreeg ik plotseling heel veel prikkels die ik niet gewend was.

  Mijn dokter dacht aan add, dus daar een onderzoek gedaan, veel kenmerken leken op add maar toch dachten ze daar meer aan autisme (ass)

  Dus ging de wachttijd in voor Ass voor 8 maanden, onderhand ben ik 34 en heb ik vorige week maandag het onderzoek gedaan en afgelopen dinsdag de uitslag gekregen, ze denken inderdaad dat ik Ass heb en ga binnenkort een traject in om mij beter te helpen met alles om te gaan.

  Ik sport zelf 5 dagen per week, motiveer een paar duizend mensen via instagram en heb een Eigen website. Apart hoe iemand sociaal face to face zo anders kan zijn dan online.

  Belangrijkste is dat we onszelf kunnen blijven en zijn. En dit onderzoek gaat me nog sterker maken dan ik al ben 🙂

 2. Ben benieuwd hoe je er achter kan komen wat dan passend is in werk/opleiding. Loop hier al zo lang mee rond en kom er niet goed uit. Ook na coaching niet. Maak verkeerde keuzes en loop dan vast. Om moedeloos van te worden.

 3. ”Ook de omschrijving van het meisje met ADD slaat op mij: een stil meisje; is onzichtbaar in de klas, is wat dromerig, ze kan moeilijk meekomen met de rest, ze is extreem verlegen en faalangstig, maar een voorbeeldig meisje. Maar thuis was soms het huis te klein en werd er door dat kleine, stille, lieve meisje met de deuren gesmeten van woede” het is bij mij ook altijd zo geweest, veel dingen hieruit herken ik, dankjewel voor de erkenning:))

  Veel liefs ♥️

 4. Leuk dat je deze site ook bezoekt!! 15 jaar, wow! Ik ben 18 maar toch altijd de jongste op yoga of tijdens spirituele events 😉 ik hoop dat er meer jongeren het taboe verbreken rond het onderwerp hooggevoeligheid!!

  Groetjes Senna

 5. ADHD /add is toch heel wat anders dan autisme? Ik vroeg me af bij mijn psych of ik add had. Vervolgens kreeg ik een autisme test. Die was negatief, dwz dat ik geen autisme heb. Dus had ik volgens haar ook geen add, want “dat valt onder de paraplu van autisme” Maar ik herken heel veel uit het rijtje kenmerken van add. Ik wil nu zeker weten of ik het heb of niet, moet ik ergens anders second opinion vragen? Waar is er een goede test voorhanden voor add, ofwel adhd type 1?

 6. Een psycholoog die na een gesprek van 15 minuten meent te kunnen concluderen dat iemand een stoornis in het autistisch spectrum heeft en ook nog eens meent te moeten melden dat ze zich afvraagt waarom de gesprekspartner überhaupt SPW en pedagogiek heeft gestudeerd, lijkt mij zelf behept met een diep gebrek aan empatisch vermogen, aangevuld met een forse mate van zelfoverschatting. Tijd voor een diagnose, lijkt mij 🙂

 7. Ik ben loopbaanadviseur met als achtergrond orthopedagogiek….En hoor voor de zoveelste keer een verhaal waarin iemand binnen een kwartier "gediagnosticeerd" wordt.
  Dat kan niet….niet aan de hand van alleen een test.
  Collega's die dat doen zonder diagnostische bevoegdheid begeven zich buiten hun vakgebied.
  Collega's die denken iemand in één dag in een hokje te moeten plaatsen zijn niet bezig met wat ze eigenlijk zouden moeten doen: naast iemand gaan staan en vanuit die positie werken aan een goed beeld van je essentie, je talenten en je drijfveren….Je kracht aanboren..Als dat lukt volgt werk vanzelf.
  Natuurlijk kan het zijn dat je iets vermoedt…Iets ziet…Maar waarom stop je dat als adviseur in het hokje van de dsmV…..Wat is je doel daarmee?….Heb je gecheckt of je cliënt dat wel wil horen…
  Ook ik deel soms mijn vermoedens….Als ik gecheckt heb of het helpend kan zijn…dan zorg ik voor een doorverwijzing…
  Lieve mensen ga alsjeblieft niet op zoek naar jezelf in zelfdiagnostiek….alleen omdat iemand het zegt.
  Als je dat toch helpend vindt, zoek dan naar je kracht…Je talent….De kracht van ADHD, de kracht van ADD, de kracht van het autistisch spectrum. Kijk naar wat jij nodig hebt om te kunnen floreren en niet naar wat je mist volgens je omgeving.

 8. Wat herkenbaar allemaal.
  Door mijn functioneren, ben ik mij gaan terug trekken.
  Ben een warm, gezellig en spontaan mens, maar ''anders. Dat word niet altijd geaccepteert.
  Gevolg, dat ik het moeilijk vind, om nog contacten aan te gaan.
  Maar zo kan het niet door gaan.
  Daarom zoek ik gelijkgestemden, waar ik vriendschappen mee kan opbouwen.
  Hoe eng ook.
  Ik hoop van harte van jullie te horen!

  Groet, Wonk

  • Hallo Wonk, hier nog zo een…….iedereen vind mij ook heel warm, gezellig en spontaan…..maar worden moe van mij!!!!! Ik praat 5 kwartier in een uur en dan nog ben ik niet uitverteld. Ben dan net een jonge hond die de hele dag in de bench gezeten heeft, en dan vrij mag als zijn baasje thuis komt………..Ik trek me ook terug en heb alleen vriendschappen op FB en Clubs, want in real life lukt het me niet om vriendschappen te houden. Na een of twee ontmoetingen, trekken ze het niet meer en haken af……Ik weet dit omdat ik feedback durf te vragen later. Weet niet waar jij woont? Ik zit net over de grens, bij Bad Nieuweschans (Gr.) in Duitsland. Groetjes, Angela

 9. Erg Herkenbaar! In hoeverrre dat kan ten minste voor iemand van 15. Het geeft toch wat steun dat ik toch niet de enige ben die zo denkt. Ik kan heel lastig duidelijk maken wat ik nou eigenlijk bedoel terwijl het in mijn hoofd allemaal duidelijk is (daarom hoop ik dat dit wel begrijpelijk is), als volwassene tegen mij zeggen dat ik zo ben omdat ik autistisch ben kan ik daar niet tegenin, ik weet prima dat het niet waar is en als ik 's avonds in mijn bed lig kan ik dat aan mijzelf uitleggen. Ik kan het alleen niet duidelijk maken aan andere en ook dat kan ik niet duidelijk maken wat voor veel misvattingen en problemen zorgt. Ik hoop toch dat er in de toekomst nog meer duidelijkheid kan komen voor en over mensen die met autistisch worden bestempeld om zichzelf beter te kunnen begrijpen en door andere beter begrepen worden.

  • Leuk dat je deze site ook bezoekt!! 15 jaar, wow! Ik ben 18 maar toch altijd de jongste op yoga of tijdens spirituele events 😉 ik hoop dat er meer jongeren het taboe verbreken rond het onderwerp hooggevoeligheid!!

   Groetjes Senna

 10. Ik durf ook oprecht te beweren dat jij een topper zal zijn in je vak. Om mensen te coachen is meer nodig dan enkel gestudeerd hebben. Met jouw eigen beleving zal je velen kunnen begrijpen Rn sturen! Geweldig dat je dit hebt ontdekt en erkent. Mogen velen een voorbeeld aan nemen. Succes en geluk in je leven.

 11. Alle mensen die moeite hebben met jou hebben zelf een issue. Zelf heb je alleen een issue als je zelf ergens moeite mee hebt en een uitdaging als je de veroordelingen van de ander eigen maakt (wat niet hoeft, het is hun veroordeling die vooral wat zegt over hun zelf)

 12. A child is like a butterfly in the wind.
  Some can fly higher than others,
  But each one flies the best it can.
  Why compare one against the other?
  Each one is different.
  Each one is special.
  Each one is beautiful…

 13. Lees het volgende boek eens van Rob Derksen – Bekijk ze eens als MENSEN. Citaat: "Wij leven in een maatschappij waarin een diversiteit aan 'stickers en negatieve benamingen' te pas en te onpas op onze kinderen, onze jeugd en onszelf worden geplakt. Stickers beperken ons enorm in ons Zijn en laten ons vaak handelen vanuit Ego (het hoofd) en minder vanuit ons hart. Ik hoop met het boek de lezer een eind op weg te helpen in haar of zijn ont-wikkeling en bewust-wording. Je zult dichter bij jouw zielskwaliteiten komen en meer zicht krijgen op wie je werkelijk bent. Ik geef je handvatten hoe jij je 'kelders met emoties' kunt legen en je 'berging met verborgen kwaliteiten' kunt uitpakken. Je hart zal daardoor helen en opengaan, waardoor jij meer in je autoriteit zult komen en een vitaler en gelukkiger leven kunt leiden".

 14. Wow Jessica, chapeau voor jou, wat een mooi helder en moedig blog… ik denk dat je hiermee veel mensen een hart onder de riem hebt gestoken………… dank je wel………..;mooi dat je er bent..

 15. Jessica, wat fijn dat je met je verhaal anderen helpt om ook zichzelf te zijn en te blijven. Ook voor mij zijn er wat mijn zoon betreft heel herkenbare stukken. Ik ben ook op zoek gegaan naar meer informatie toen ze mijn zoon ADD in de schoenen wilden schuiven (en dat na een ochtend observatie in de klas door een psycholoog). Door deze ervaring wilde ik ook anderen helpen die hierin vastlopen en dat heb ik gedaan door een opleiding energetisch natuurgeneeskundig therapeut te gaan doen en mij daarbij in mijn praktijk te specialiseren in nieuwetijdskinderen. In het noorden van Nederland ligt daar nog een heel braakliggend terrein. Zo is ook mijn kinderleesboek ontstaan "Ontzettend leuk Anders!" waarin ik ervaringen van een nieuwetijdskind en haar moeder verwerkt heb met mijn eigen ervaringen. Het is zo fijn om gelijkgestemden te mogen ontmoeten en dat we met z'n allen eraan mogen werken om mensen die "anders" zijn in hun kracht te zetten. Want waar nu een labeltje aan wordt gehangen, zijn juist talenten. Liefs, Geertje

 16. Beste Jessica,

  Graag reageer ik op jouw verhaal! Er zit voor mij enorm veel herkenning in. Zowel bij mezelf als bij mijn kinderen. Wat ik al jaren tegenkom is dat de "reguliere" wereld, (wat dit ook mag zijn…) alles wil verklaringen en daar dan diagnoses op wenst te plakken. Ik vind het steeds weer wonderlijk dat wij mensen "anders" blijven noemen en vooral vraag ik me steeds maar af: wat is "normaal"…? En wie heeft dit bedacht want daardoor vallen zoveel mensen "buiten" de categorie en denken er zoveel mensen dat er iets "mis" is met ons…
  Ieder mens is "anders", er zijn geen 2 mensen hetzelfde, zelfs geen eeneiïge tweeling!! Ieder mens is UNIEK! En dat is juist de bedoeling! We blijven nog steeds praten over minderheden, bevolkingsgroepen, doelgroepen, dik en dun, ziek en gezond, slim en dom, etc. We zijn allemaal MENS en iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen!!!!
  Dit zijn allemaal termen vanuit de oude energie. De nieuwe energie vraagt om vanuit jouw ziel te leven en niet om te volgen…maar je eigen unieke pad te lopen! En vooral vanuit LIEFDE!
  En alles wat we meemaken vormt ons als mens! De psycholoog die zich permiteert om allerlei uitspraken tegen jou te doen…dat zijn uitspraken waarvan ik vind dat dit niet sociaal is! Jij voelde nl heel goed dat dit klopte en jij leeft jouw gevoel! Dat is kracht. Hoeveel mensen leven vanuit wat hen geleerd en aangeleerd is en daardoor niet vrij? En hebben de arrogantie om anderen te kleineren. Mark Rutte zei in januari na de aanslagen in Parijs: Spot hoort erbij! We zijn het "gewoon en normaal" gaan vinden dat we mensen kunnen en mogen kwetsen en beschadigen…
  LIEFDE & LICHT is de enige weg…En allereerst LIEFDE naar ONSZELF!

  veel liefs, van hart tot hart, Angelique

 17. Hai Jessica,
  Al die stickers die ze maar op mensen plakken omdat zij er niet mee om weten te gaan en hen maar als "ziekte" gaan beschouwen, is eigenlijk zelf en ziekte.
  Het is voor jou heel erg van belang dat jij weet waar jouw kwaliteiten/schatten liggen en deze gaat doen. Daar waarjij een kei in bent en heel graag doet is het aller belangrijkste. Koester juist deze krachten van jezelf en ga. Er ook voor staan.
  Er wordt al geopperd om al deze kinderen met zo'n stomme sticker bij elkaar op een nieuwe school te zetten en om hun krachten/gaves/kwaliteiten verder te ontwikkelen met ernaast de normale begeleiding waar ze moeite mee hebben. Ze worden daar gewoon erkend als een individu met hun kwaliteit ipv afgewezen en/of bestempelt als ……

 18. Herkenbaar verhaal. Helaas kom ik dus niet in aanmerking voor autisme-onderzoek, omdat ik volgens de persoon aan de andere kant van de lijn (telefonische intake) niet autistisch klink. Dus modder ik maar door, ondanks het feit dat ik wel graag zou weten of er bij mij sprake is van een ASS. Ik heb mijn eigenaardigheden voorheen altijd gezien aĺs voortkomend uit mijn hooggevoeligheid, maar zie nu veel overeenkomsten met mijn zoontje, die de diagnose PDD-NOS heeft. Maar door de huidige stand van zaken in de GGZ kan ik een onderzoek dus wel vergeten. Jessika

 19. Dankjewel voor je blog! Met (h)erkenning kom je heel ver in je leven en mag je zijn wie je bent. Ik wens je een mooie levensweg toe en fijn dat je dat wilt delen met anderen!
  Warme groet,
  Emmy

 20. Prachtig verhaal, Jessica. Zo te lezen ben je iemand van 'walk your talk'. In mijn optiek zijn indigokinderen, nieuwetijdskinderen of hoe we zo ook noemen (ook die van 40+), gewoon oude wijze zielen die nu op aarde hard nodig zijn en hun werelddienst vervullen. Veel levensplezier. Hartelijke groet, Patricia Akkermans

 21. Beste Jessica, dank je voor je verhaal. Ik ben ' ook zo iemand . Diagnose Asperger maar met veel meer erachter. Mensen geloven mij soms ook niet als ik zeg dat ik autisme heb. Ik functioneer sociaal vrij goed en daar kijken ze toch het eerst naar. Ik ben begaan met mensen maar weet dat vaak niet uit te drukken. Ik word soms gezien als koel of saai omdat ik mezelf slecht uit kan drukken en niet omdat ik niets voel. Tegelijk kan ik in een situatie totaal overvraagd worden en denken mensen dat ik ' kapsones' heb. Ik kan je het boek het elastiek tussen lichaam en ziel van Hans Lemmens aanraden. Merel

  • Dank je wel Merel. Wat je schrijft over jezelf herken ik bij mezelf goed. Het boek van Hans Lemmens 'het elastiek tussen lichaam en geest' heb ik tijdens mijn eigen onderzoek ook gelezen. Het is zeer herkenbaar en gaf mij goede moed voor de toekomst.

   Dank je wel Merel, Patricia, Emmy, Jessika, Yolanda, Angelique, Geertje, Tanni voor jullie reactie op mijn blog. Ik vind het hartverwarmend om zulke reacties te krijgen, zodat ik me niet alleen voel in mijn opvattingen. Samen kunnen we komen tot meer begrip door het schrijven van een blog of een boek of op een andere manier. Het delen van mijn verhaal heeft me zoveel gegeven.

   En Yolanda, ik hoop dat er inderdaad ook onderwijs komt met individuele begeleiding, waar de kinderen die anders zijn hun talenten kunnen ontplooien. Voor al de kinderen nieuwetijdskinderen die in grotere getalen gaan komen.

   Harte groet, Jessica

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in