We zien vaak niet wie mensen met autisme echt zijn. We zijn vaak geneigd om alleen hun afwijkende gedrag en stereotypen waar te nemen. Zo staan we niet open voor de diepere boodschap van autisme en het moois wat deze mensen komen brengen We doen zo niet alleen mensen met autisme, maar ook onszelf tekort. Anders kijken naar autisme is een uniek en positief alternatief voor het gangbare denken in beperkingen.

Toen ik in 2004 na een woelige periode de diagnose ‘syndroom van Asperger’ kreeg, ben ik alles gaan lezen wat ik te pakken kon krijgen over het onderwerp. Volgens de meeste boeken leed ik aan een stoornis, maar dat was niet hoe ik me voelde. Er waren zeker problemen, maar de manier waarop de meeste autismeboeken die conditie beschreven voelden voor mij onvolledig, deprimerend en ontmenselijkend. Bovendien was de handicap die ik verondersteld werd te hebben, tekortschieten in de sociale interactie in combinatie met rigide en stereotiep gedrag, niet mijn echte probleem. Mijn werkelijke handicap was mijn enorme gevoeligheid. Juist dat onderwerp werd in de gangbare literatuur over autisme slechts terloops benoemd.

Autisme is niet wat het lijkt

Ik merkte dat mensen zonder autisme aannames over autisme hadden die weinig te maken hadden met hoe ik en andere mensen met autisme in elkaar zitten. Ik merkte dat er een kloof zit tussen hoe autisme echt is en hoe we het waarnemen en hoe de wetenschap autisme beschreven heeft. Na een intensief traject van persoonlijke groei ondersteund met alternatieve geneeswijzen (o.m. klassieke homeopathie, bioresonantietherapie en kinesiologie), kwam ik tot de conclusie dat de gevoeligheid die bij autisme hoort, niet de aandacht krijgt die ze verdient. Daardoor krijgen mensen met autisme niet altijd de hulp en de behandeling die ze nodig hebben.

Mijn persoonlijke visie op autisme is dat het een conditie van extreme hoogsensitiviteit is met een grote energetische ontvankelijkheid. Hierdoor wordt het lastig om te aarden op aarde. Autisme is voor mij in de eerste plaats een aardingsstoornis in plaats van een contactstoornis. Door te gaan aarden, kan het functioneren van mensen met autisme worden verbeterd.

Anders kijken naar autisme

Het boek Anders kijken naar Autisme behandelt onder meer de specifieke vorm van hoogsensitiviteit die bij autisme hoort plus handvatten om ermee om te gaan. Verder bevat het een verkenning over multidimensionaliteit, oftewel leven in meerdere dimensies tegelijk en welke gevolgen dat heeft voor je functioneren. Verder wordt een alternatieve manier van contact maken met mensen op het autismespectrum behandeld. Er is speciale aandacht voor overprikkeling, één van de meest onderbelichte problemen van mensen met autisme. Verder is er een apart hoofdstuk gewijd aan autisme bij vrouwen en in het verlengde daarvan relationele en seksuele aspecten die een rol kunnen spelen bij autisme. Het boek biedt zo een kader voor omgaan met alle kanten van mens-zijn bij autisme, in plaats van slechts de ‘geijkte’ problemen zoals prikkelverwerking, planning en communiceren. Het is daarbij de bedoeling om bepaalde onderwerpen uit de taboesfeer te halen, zoals niet gender-stereotype gedrag en manieren van omgaan met je seksualiteit. Het zijn juist deze onderwerpen die zo nauw verbonden zijn met onze identiteit en gronding als mens en die zo weinig aandacht krijgen in de gangbare omgang met autisme. Tot slot wordt met de kennis die is opgedaan in het boek, teruggekeken naar de kenmerkende gedragingen en eigenschappen die bij autisme horen. Er hoeft eigenlijk niets te veranderen. We hoeven alleen maar anders te gaan kijken naar wat er is en een helpende hand te bieden. Zodat iedereen comfortabel kan zijn met zijn manier van zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Bestellen:

Het boek Anders kijken naar Autisme, comfortabel met een andere manier van zijn, is te bestellen via ankhhermes of bol.com

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Vorig artikelVerlang en gij zult krijgen!
Volgend artikelLoop jij op jouw levenspad, of op een zijspoor?
Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van autisme. De maatschappij ziet vooral de problemen die met autisme samenhangen. De talenten die bij autisme horen, worden vaak te weinig ontwikkeld. Autisme is een wonderlijke manier van zijn waarbij de gave van het verstand wordt verbonden met een diep vermogen om te voelen. Ik wil deze bijzondere binnenkant van autisme met mensen delen zodat ze anders tegen zichzelf of tegen mensen met autisme aan kunnen kijken. Ik ben een 'intuïtieve nerd'. Houd me ook bezig met sjamanisme, kruiden en dieptepsychologie. Mijn levenspad is het verbinden van kennis en magie. Ik onderzoek vrije manieren van leven in een maatschappij die nog erg beperkend is. Mijn passies zijn het vinden van mijn eigen weg in een uniforme maatschappij, muziek, lezen en tuinieren.

15 REACTIES

 1. Dag Merel. Ik heb net je boek gelezen en ben erg onder de indruk. Ik zou graag met je in contact komen. Is dat mogelijk?

 2. Ik mocht in mijn kinderyogales ooit ook iemand met autisme lesgeven. Ik merk inderdaad dat dit kind erg gevoelig is, maar bovenal oplettend en creatief!
  Ik vind dit kind ook dromerig… dus dat van niet met beide voeten landen op aarde, herken ik. Zelf ben ik hooggevoelig (is ooit getest) maar steeds meer hecht ik waarde aan dit etiket. Ik zou in een andere test net zo goed autisme of ADHD kunnen hebben, dat hebben sommigen mensen ook wel eens gesuggereerd. Ik ontmoette een transformatie psycholoog in het alternatieve circuit Kees Aaldijk en door hem leerde ik dat het niet uit maakt wat voor ' afwijking' je hebt. Je bent hier om te leren en bepaalde pijnstukken te verwerken als jij dat last van hebt. Iedereen kan leren van zichzelf en van een spiegel die andere mensen met welk gedrag dan ook ons voor houden.
  Mooi artikel!!!

 3. Autisme, Asperger, ADHD enz. zijn m.i. etiketten geplakt op mens(jes)en die eigenlijk kwa ziel al iets verder zijn maar in deze harde prestatiesamenleving buiten de boot kunnen vallen. Ik was als kind vroeger vaak onhandelbaar en schopte tegen elke vorm van autoriteit aan(al was ik wel een lief kind opzich haha). Bij mij werd ook ADHD, licht autisme en het NLD-syndroom? geconstateerd, dat houd in dat ik niet goed kan inschatten of ik iets fout deed (ik ben zelfs als verstandelijk gehandicapt gediagnotiseerd). Nu jaren later sinds mijn 23e (ben bijna 30 dus nog heel jong haha) ben ik heel veel gaan lezen en uit gaan zoeken wat er dan mis met mij zou zijn. Ben gaan mediteren(heeft mij heel veel geholpen) en heb mezelf voorgenomen dat wat er dan ook mis met zou zijn ik het zou accepteren en het mooiste van zou proberen te maken. Nou ik ben er dus achtergekomen dat er helemaal niets mis met mij is, nou ja er is altijd wel iets maargoed dat accepteer je dan en je gaat eraan werken. Ik ben er van overtuigd dat kinderen met alle etiketjes die ik net opsomde een onwijs licht en liefde en ook een bepaalde oerkracht in zich hebben om ook in deze gekke maatschappij te kunnen floreren.

 4. Ik noem het een diepe verbinding hebben met het Onbestaan. Dit is de fase voordat er iets in ontstaan komt.
  Als je hun "Onbestaan" beseft, ontstaat er een contact dat intenser is dan bij de 'gewone' mens.

 5. Beste Merel,

  Zelf heb ik ook Asperger. Ben 47 en weet dit nu bijna een jaar. Ik vind het heel vervelend en zeer negatief dat iedereen spreekt over een stoornis. Het is helemaal geen stoornis. Een stoornis impliceert dat ik dan wel mijn gedrag storend is, gestoord of verstoord is. Zo ervaar ik het niet in het dagelijks leven. Autisme kan een verrijking zijn en is beslist geen stoornis… Volgens google:
  Deze term dient te worden gebruikt ter aanduiding van de niet (meer) aanwezige of defecte functie of specifieke structuur. Pff ik ben dus deels defect?

  En volgens mijn woordenboek.nl betekent stoornis:
  1) Afbreuk 2) Afwijking 3) Belediging 4) Belemmering 5) Beletsel 6) Benadeling 7) Black-out 8) Crisis 9) Gebrek 10) Hinder 11) Hindernis 12) Incident 13) Interruptie 14) Krenking 15) Kwaal 16) Onderbreking 17) Ongerief 18) Onregelmatigheid 19) Oponthoud 20) Paralogie 21) Slepende ziekte 22) Stagnatie 23) Storing 24) Toestand van gestoordheid 25) Verstoring 26) Belemmering 27) slepende ziekte

  Kortom wat een negativiteit! Ik vind het erg jammer dat jij, zelf als Aspergergirl zijnde, spreekt over dat autisme een aardingstoornis is in plaats van de gangbare en geijkte wetenschappelijke aanname van een contactstoornis. Als je eens voor jezelf en iedereen het woord stoornis niet meer in de pen neemt…
  Want autisme maakt je niet, autisme ben je niet, autisme is maar een klein deel van je persoonlijkheid… En ik voel me niet defect, verstoord of gestoord. Kortom beste Merel, spreken we niet meer over stoornis & beperkingen? Op naar een mooi leven vol met Asperger….

  De hartelijke groeten,

  Irmgard

 6. Prachtig Merel, ik ben onder de indruk van je boek, eerste hoofdstuk! En ben erg benieuwd naar je website.
  Warme Groet,

 7. Asperger betekent niet licht autistisch.
  Je kunt er erg veel last van hebben.
  Je hebt alleen een normaal tot hoog IQ.

 8. Ik heb sinds een jaar de diagnose gekregen van licht autistisch (Asperger), mijn zoon had die diagnose ook gekregen als kind, nu is er niet zoveel meer van te merken. Ben heel blij met jou boek Merel, ga het wel bestellen. Bedankt! Kijk uit naar de website!

 9. Jij lijkt mij een fantastisch mens Merel!
  Dankjewel voor je goede werk! Inspirerend en helpend. ❤

 10. Wat word ik hier blij van op deze ochtend 🙂 Dit komt op zo'n goed moment in mijn proces, dankjewel. Ik ga meteen naar bol.com!