DELEN
wereldschok

“Het gevoel van angst dat haar bekroop toen ze midden in de nacht wakker werd, kneep haar hele buik samen. Ze trok haar benen op en sloeg haar armen eromheen. Diep in elkaar gedoken hoopte ze dat het gevoel weer weg ging en ze weer snel in slaap zou vallen. Ze snapte niet goed wat haar zo angstig maakte want er was feitelijk niets aanwijsbaars. Er waren nachten dat de wijzers van de klok langzaam veranderde van vier, naar vijf, zes uur. Wentelend in bed was het onduidelijk wat haar zo bezig hield. Het gebrek aan slaap zorgde er voor dat ze bepaalde nachten beter sliep omdat ze uitgeput was. Maar uiteindelijk kwam er altijd weer opnieuw een nacht met hetzelfde gevoel van angst.”

door Lianne Kortleve – www.liannekortleve.nl

Gevoelens van angst geven een kans om te groeien. Het gevoel dat je bezig houdt is vaak angst van ooit, een gevoel in jezelf dat gezien wil worden. Een gevoel dat is ontstaan door een situatie of meerdere momenten waar je niet veilig voelde. Doordat je dit niet hebt kunnen verwerken, heeft het zich als het ware verstopt in je lichaam en ploept het op wanneer er een situatie is die op een of andere manier herinnert aan dat eerdere moment. Door het te verdringen drijft je jezelf in een fuik van gevoelloosheid en afleiding. Die fuik lijkt aantrekkelijk. We kijken naar anderen. Zij doen het allemaal toch ook zonder die angst? Iedereen loopt toch gewoon door? Los van het feit dat dit helemaal niet waar is, speelt een ander fenomeen een rol. We willen niet graag praten over ons gevoel van angst, van onmacht. Er is een algemene tendens dat het vooral leuk moet zijn en dat gevoelens van angst niet getoond mogen worden. En mocht je toch nog geplaagd worden door een gevoel van ellende of onzekerheid, dan gebruiken we een onderdrukkend middel in de vorm van shoppen, feesten, of als het echt niet anders kan een oxazepam om het vol te houden en de oprukkende gevoelens over te laten gaan. Het is gek dat er huisartsen zijn, die hier zo makkelijk aan mee werken. Soms kan een onderdrukkend middel even een oplossing lijken. Maar het lichaam liegt niet en laat je gevoelens ervaren op momenten dat we er het minste op voorbereid zijn of controle over hebben.

“Op een dag hoort ze haar collega spreken over een therapeut waar ze geweest en een goede ervaring had. Intuïtief informeert ze op een later moment naar deze man. Het blijkt het begin van een reeks aan sessies waar ze leert dat haar gevoel van angst ten grondslag ligt aan een diep gevoel van eenzaamheid. Ze leert dat ze veel van haar gevoel onderdrukt heeft en dat de angsten die haar s nachts parten spelen hieraan ten grondslag liggen.”

Door de gevoelens aan te kijken en te gaan herkennen waar ze vandaan komen, leer je ze te accepteren als onderdeel van het geheel. dan komt er ruimte om zich te laten zien, in creativiteit en met plezier! Door inzichten in je verleden en verheldering over de betekenis van de gevoelens, is het mogelijk om angst of paniek die je ervaart rustiger te laten worden. Je leert weer herkennen waar je eigenlijk behoefte aan had ooit. Je kan alsnog jezelf gaan leren erkennen in alles wat je nodig hebt. Als je de behoeftes van het onderdrukte kind in jezelf gaat voelen kun je er weer vrienden mee worden. Het brengt weer rust in je systeem. Het geeft levenszin en zorgt er voor dat je focus niet meer hoeft te liggen op het onderdrukken van angstig of onzeker gevoel. Je kan uitdrukking gaan geven aan dat waar je van droomt omdat er ruimte voor komt.

“In haar praktijk geeft zij sinds een aantal jaar vorm aan begeleiding die zij heeft ontwikkeld door haar eigen ervaring en training in de loop van de jaren. Ze heeft geleerd dat de gevoelens die opspelen haar altijd gunstig gezind zijn als ze erkend en onderzocht mogen worden. Ze is hoog sensitief, dat weet ze nu. Er komen altijd weer uitdagingen op haar pad om te spelen met haar kwetsbare kant. Maar nu laat ze het toe en weet ze dat daarmee beweging wordt ingezet van heling in zichzelf. Ze is tegenwoordig een meer stabiele persoon en heeft rust gevonden in zichzelf. Haar klanten voelen zich gesteund en gezien door haar begrip voor hun situatie.”

Het is soms zo moeilijk om hulp te vragen. Want dat betekent dat je niet meer kan doen alsof je neus bloed. Alsof het best goed gaat. Je gaat de relatie aan met emoties die als een heel echt paard bokkensprongen, galop en stilstand laat zien. Dat is spannend. Vaak schaam je je ook zo voor deze kwetsbare en gevoelige kant van jezelf. Men zou wel eens kunnen denken dat je niet zo’n goede ouder, partner, werknemer bent. In praktijk is het toch vaak anders. Er blijken vele anderen te zijn die ook last hebben van angsten, gevoelens van onrust. Het delen met elkaar over de onzekerheden blijkt vaak verbindend te werken.
Jij wordt er een leuker iemand van als je jezelf met alle inhoud serieus neemt. Het zorgt voor nieuwe mogelijkheden in je leven. Je leert andere keuzes maken die beter passen in je leven. Net als met alles is het eerst lastig maar het werkt het door te oefenen. Je leert weer te genieten van het proces dat zich in jou manifesteert en gaat leren surfen op de golven van je gevoel.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in