nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Je wilt wel, maar toch lukt het je telkens niet de stap te zetten. Je begrijpt het zelf ook niet. Je wilt echt die nieuwe baan, of een gesprek met die leuke man of vrouw in dat café. Echt, echt, echt! Waarom komen er dan weer van die negatieve gedachten in je op? 1000 Beren op de weg. Eigenlijk weet je ook wel dat het verkapte angst is. Maar, waarom heeft angst zo’n grote rol en wat is nodig er doorheen te komen?

Tegenovergestelde van angst

Afgelopen week vroeg ik in een post op social media: Wat is het tegenovergestelde van angst voor jou? Er kwam heel veel reactie op. Veel ging over liefde, moed en lef. Ik vraag mij af; wat brengt liefde, of hoeveel liefde heb je nodig, als het gaat om jezelf voor te stellen aan die leuke persoon in dat café? Wat brengt liefde je als antwoord op angst als je bang bent dat je niet goed genoeg bent voor die baan?
Moed of lef, ja ook dat gaat je verder helpen. Staand op dat best hoge muurtje, als je er over denkt om er af te springen. Hoeveel lef heb je nodig? En bepaalt inderdaad moed of je wel of toch maar niet gaat springen?
Wil je als het ware ‘het voor jou juiste antwoord op angst geven’ dan is het praktisch te weten hoe je brein werkt. Hoe meer je hiervan weet, hoe beter je voor jezelf kunt schatten hoeveel je van liefde, lef of iets anders nodig hebt, om het toch te doen.

Beschermbrein

De hele biologische/neurologische wetenschappelijke achtergrond even kort door de bocht samengevat; een deel van jouw brein heeft de opdracht jou te helpen overleven. Daarbij heeft dat deel ook het fiat meegekregen, bijna alle andere systemen in je lichaam te mogen overrulen, om zich aan deze taak te kwijten.
Dit overlevingsmechanisme krijgt input door verschillende indicatoren. Zoals jouw lichamelijke reactie als je angst ervaart en situaties die jouw brein als onveilig beoordeelt.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Altijd alert op de achtergrond waakt dit deel en zet je in de vecht- of vluchtmodus als er een gevaarlijke situatie is. (Overigens, er kan ook de vaak iets minder handige ‘bevriesreactie’ optreden.) Het draait hierbij continu om 1 vraag: is het veilig ja of nee?

Dit overlevingsdeel slaat dus onder meer aan op spanning in jouw lijf. Bijvoorbeeld als jij iets spannend vindt omdat je iets wilt gaan doen wat nieuw voor je is. Je weet dan nog niet goed wat er van je verwacht wordt. Jouw ‘overlevingsbrein’ vertaalt dit als ‘onbekend is onveilig, dus ik moet er voor behoeden’. Je overlevingsbrein kun je daarmee ook wel je beschermbrein noemen: de vorm waarin het brein je probeert te behoeden is ‘eindeloos mogelijke obstakels bedenken en andere uitvluchten verzinnen ’. Uitstellen, dralen, niet kunnen beslissen. 1000 Beren op de weg.

Ingenieus

Omdat je brein ten eerste als taak heeft jou te laten overleven, is het ontzettend ingenieus in die bescherming geworden. Tijdens je leven heb je een heel pallet aan ervaringen opgedaan. Daarvan heeft je brein diverse zaken aangenomen en daar besluitvorming op gebaseerd. Daarmee kun je nu snel beslissen voor de veilige variant. Heel handig voor je overlevingsbrein… Echter, voor jou is niet duidelijk wat nu maakt dat je niet durft, blijft dralen, geen oplossing ziet. De oude besluiten vormen nu onbewuste belemmeringen, om je hier veilig op je plek te houden. Zelfs terwijl je eigenlijk zo graag anders wilt.

En zelfs als het je gelukt is genoeg moed of lef te verzamelen, als je de stap toch hebt gezet; maar al gauw blijkt dat het toch niet lekker loopt, dan laat jouw beschermbrein van zich laten horen. Bijvoorbeeld door te roepen: ‘Zie je wel! Je kunt het nog niet. Kom maar gauw terug naar hier waar het veilig is. Ik weet hoe je te beschermen.’

Van onbewust naar bewust

Het mechanisme van ervaring, herinnering, angst, besluitvorming en beschermt speelt daarmee op de achtergrond een enorm bepalende rol. En bij mijn klanten zie ik telkens dat zij zich hier helemaal niet bewust van zijn.
Een tip hierbij is antwoorden te vinden op vragen als: ‘Hoe kun je het veiliger maken voor jezelf?’ en ‘Wanneer is het veilig genoeg?’ Oftewel; wat is nodig voor je beschermbrein om die de beslissing te kunnen maken, dat je het WEL gaat doen?

Die ‘ja’ kan bijvoorbeeld ontstaan als jij kunt zeggen ‘Ja, ik vertrouw erop dat ik niet doodga als ik iemand aanspreek in een café.’
‘Ja, het lijkt me erg leuk en vervullend om een moeilijke opdracht te gaan doen en ik weet dat ik voldoende in huis heb om mijzelf erin te kunnen redden.’
‘Ja ik val niet dood als ik van dat best hoge muurtje afspring.’
‘Ja ik neem een nieuw besluit, eentje die me wel dient.’

Een volmondige ‘ja’ vanuit vertrouwen.

Stapelen met de ja’s. Bouwen aan zelfvertrouwen, in plaats van je zelfvertrouwen ter discussie stellen of zelfs afbreken.
Achterhalen van die onbewuste belemmeringen, zodat je bewust nieuwe besluiten kunt maken. Besluiten die jou ondersteunen en die recht doen aan wat bij jou past. Waarmee je steeds meer vertrouwen in jezelf kunt voelen en vanuit een warm, fijn en veilig gevoel de ‘ja, het is veilig genoeg’ kunt geven.

Volmondig ja vanuit vertrouwen, en als dat er niet is – bijvoorbeeld als je in het vliegtuig overdenkt eruit te gaan springen zonder parachute – dan mag je overlevingsbrein een woordje meepraten.
En hartelijk bedankt worden voor de bescherming.

vitaal water
vitaal water
vitaal water

4 REACTIES

 1. Ans en andere lieve mensen,

  dank je voor het delen van je inzichten

  het zijn voor mij belangrijke puzzelstukken

  bv bij de Batchbloemenremedies zijn er vijf remedies die vallen onder het hoofdstuk angst
  en maskerbloem is daar één van

  en wat ik daarvan weet is dat indien je geconfronteerd wordt met een benoembare angst
  zoals verlegen zijn uit angst iets verkeerd te zeggen, kinderen die bang zijn voor het spook onder hun bed, mensen die niet alleen naar het winkelcentrum durven omdat ze niet op de roltrap durven, ..
  en als ze dan voor langere tijd maskerbloem nemen vier maal daags in een remedieflesje..

  dan ontwikkelt zich stilaan bij hen ‘het inzicht in hun angst’ en krijgen ze meer vertrouwen, worden dapperder en krijgen een juister zicht op de realiteit
  en dat komt heel duidelijk overeen met hoe jij een deel van jouw visie beschrijft en dat lijkt mij bijzonder interessant en het vult volgen mij elkaar perfect aan

  liefs,
  Sabine Francet

 2. Wat mooi om dit te lezen. Heel verhelderend om hier voor mezelf nog beter objectief naar te kijken.
  Dank je wel Ans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in