‘ Doe elke dag iets waar je bang voor bent, je hebt niets te verliezen, behalve de angst ’  ~ Dalai Lama

Mijn eerste paniekaanval kreeg ik toen ik 17 was. Ik kan me nog goed herinneren wat er gebeurde: Ik zat in een volle trein en ik werd ineens bang voor alle mensen. Ik was bang dat ik de controle over mijzelf zou verliezen en dat iedereen naar mij zou kijken. Je kunt raden wat er gebeurde: ik verloor de controle over mijzelf en mijn vader moest mij ergens bij een tussenstop ophalen. Ik kon niet uitleggen waar ik precies bang voor was, maar het gevoel van angst was heel intens. De maanden daarna was ik bang dat dit weer zou gebeuren, dus werd ik bang voor de angst. Het heeft me uiteindelijk heel veel gebracht want ik werd een ‘meester’ in het overwinnen van angst. En ik leerde: het gaat altijd weer over. Op een dag besloot ik mij niet meer te laten leiden door angst, omdat de angst er toch wel was. Ik ging dingen doen die ik heel spannend vond of soms zelfs doodeng en ik merkte dat het heel erg bevrijdend was. De angst werd als het ware mijn grote vriend. NIET DURVEN, TOCH DOEN werd mijn levensmotto.

Angst  - wat kun je eraan doen

Wat is angst?

Angst kan ineens opkomen. Je kunt ineens overvallen worden door een beklemmend gevoel op je borst, transpireren, misselijkheid en maagkrampen. Maar angst kan zich ook laten zien door een moment van totale paniek en dan kun je het gevoel hebben te moeten rennen of een intense doodsangst ervaren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Er zijn heel veel dingen waar je bang voor kunt zijn, zoals falen, ouder worden, je baan/huis of partner verliezen, de controle kwijtraken, niet goed genoeg zijn. Uiteraard is deze lijst nog veel langer. Ieder heeft zo zijn eigen angsten en het is onmogelijk om ze hier allemaal op te noemen. Alle angsten hebben wel iets gemeen: ze hebben meestal te maken met een tekort of een verlies. En vaak creëer je een toekomstbeeld gebaseerd op oude overtuigingen.

Dit tekort kan materieel zijn, maar ook het verlies van controle en zelfvertrouwen of iets daadwerkelijk verliezen. En ja! Als je op het punt staat je baan of huis te verliezen, dan is angst een hele logische reactie die er MAG zijn.

Weet één ding: angst gaat ook weer over! Angst is niet een constante staat waar je de hele dag door in verkeert!*

De angstgolven komen en gaan. Het is een emotie. En je kunt dus helemaal bevangen worden door deze emotie. Heel vaak is je angst niet reëel en ben je dus bang voor wat er zou kunnen gebeuren, maar dan nog: de angst die je voelt is wel ECHT!

De allerbeste remedie tegen angst: kijk de angst in de ogen..

Jouw angst in de ogen kijken zou je op deze manier kunnen doen:

 • Ga gemakkelijk zitten of liggen. Als je ligt dan kun je niet anders dan op een natuurlijke manier ademhalen. Je lichaam doet dit bijna automatisch. Ben je niet in de gelegenheid om te gaan liggen? Ga dan zitten (met eventueel een goede steun in je rug) en plaats je voeten stevig op de grond.
 • Leg je handen op je buik of één op je buik en één op je borstkas.
 • Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Ik weet: dit kan even heel lastig zijn maar probeer het en stel je bijvoorbeeld voor dat je ademhaling is als de golven van de zee, of dat je ademhaling als een bloem open en dicht gaat.
 • Misschien moet je nu huilen… Huil dan, dat lucht namelijk al heel erg op. Daarmee vindt deze emotie alvast een weg naar buiten.
 • VOEL in je lichaam de sensatie van ANGST! Waar zit de angst, waar voel je de angst? Verder doe je niets alleen VOELEN. Je voelt je hart sneller kloppen, je spieren verstijven, een tinteling, korte adem, ogen gaan snel heen en weer, kaken verstijven.
 • EN NU? DIT IS ANGST! Kun je proberen om met dit gevoel toch waar te nemen wat er om je een gebeurt? Misschien zie je je huisdier rustig slapen op de bank, een fietser die voorbij rijdt, hoor je een liedje ergens in de verte, of de wind ruisen, zie je een bloem, of een kind rennen, de zon schijnen. Misschien sneeuwt het, regent het, hoor je een bij zoemen, gaat de telefoon, krijg je een Whatsapp bericht… JUIST; ALLES GAAT GEWOON DOOR… Dus terwijl jij helemaal verstijft, verkrampt, een beklemming voelt waardoor je even niet verder kunt, gaat de wereld om jou heen gewoon verder.

ANGST heeft jou iets te vertellen! Welke boodschap heeft het? Ik zeg hiermee niet dat door de angst aan te kijken jouw probleem opgelost is! Ik durf wel te stellen dat jij zelf in staat bent om je problemen op te lossen. Onthou daarbij dat ANGST verlamt en dan wordt het extra moeilijk om jouw probleem op te lossen.

Probeer de angst niet te onderdrukken door te doen alsof het er niet is of door maar even snel een pilletje te slikken. Of om de angst ‘weg te denken’ door tegen jezelf te zeggen dat je geen angst mag voelen. De angst zal altijd een andere weg zoeken om dan gehoord en gezien te worden!

Als je graag schrijft, kun je opschrijven waar je zo bang voor bent, maar je kunt ook de angst uit lichaam dansen, yoga & meditatie, muziek luisteren, tekenen, bakken, breien, hardlopen, zwemmen of andere activiteiten die je fijn vindt om te doen. 

Neem de tijd voor jezelf

Als yoga docent adviseer ik je om dagelijks ECHT eens tijd te nemen voor jezelf, door in eerste instantie eens tijd te nemen om minimaal 15 minuten per dag bewust te gaan ademen. En jouw angst te doorvoelen. Hiermee beweer ik niet dat door yoga & meditatie al jouw problemen en angst als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wel geeft het je tools om veel beter met angst en stress om te gaan. En te veel stress creëert ook weer angstgevoelens. Door ademhalingstechnieken en meditatie leer je om je lichaam en je mind te besturen. Ik schreef al in een eerder artikel dat je door een rustige ademhaling een rustige geest creëert.

Zorg ook heel goed voor jezelf. Dat wil zeggen: zorg voor genoeg slaap, een opgeruimd huis, gezond eten en besteed voldoende aandacht aan je uiterlijk. Omring je met mensen waar je je prettig bij voelt en die jou liefde geven. Doe dingen die je energie geven en waar je gelukkig van wordt.

Probeer ook wat minder naar het nieuws te kijken en kijk ook kritisch naar series en films waar je graag naar kijkt. Veel films, series en het dagelijkse nieuws stimuleren angst en onzekerheid. Praat over je angst met je vrienden en familie. Als je de angst erkent, wordt deze minder.*

Durf in ieder geval om hulp te vragen, of om jouw angst bespreekbaar te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is wat er gebeurde tijdens een kinderyogales:

Ik gaf een paar weken geleden een yoga les voor kinderen. Er zaten 9 meisjes in de les. Ze hadden nog nooit yoga gedaan. Een aantal waren heel bang voor wat er zou gaan komen. Eerst stak één meisje haar hand op: “Juffrouw, ik ben echt een beetje bang, want ik weet helemaal niet wat yoga is.”. Een ander meisje knikte bedeesd: “Ik ook.” zei ze fluisterend. Ik ben met de hele groep in een kring gaan zitten en heb eerst hierover gepraat met ze. Ze mochten gewoon even bang zijn dat is helemaal niet erg. Daarna was het ook weg en vonden ze de yogales heel erg leuk en fijn.

Weet ook dat je niet alleen bent en dat er heel veel mensen zijn die hetzelfde voelen als jij. Angst is geen goede raadgever, maar jijzelf weet heel goed wat het allerbeste voor jou is.

Je bent een echte held als je je angsten overwint en ze in de ogen kijken. MOED is jouw kracht!

Namasté,

Aliye

* Belangrijke noot: Als je angst hebt die de hele dag door aanwezig is, waardoor je niet meer kunt functioneren, dan kan er sprake zijn van een angststoornis. Neem contact op met een deskundige als je dit in je leven ervaart.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

 1. Herkenbaar, ik heb ook last van angsten, vooral nu ik mijn anti-depressivum aan het afbouwen ben.
  En ja, ze gaan weer voorbij, maar op het moment zelf, weet ik vaak niet waar ik het moet zoeken, zo overweldigend voelt het.
  Daarbij heb ik ook nog HSP, en heb Asperger, dus alles is voelt mij nog overweldegender qua voelen.
  Het blijft als de emotie is uigewerkt, nog lang in mijn lijf hangen.
  Ik huil ook enorm veel, dat lucht al op.
  Het komt bij mij meestal als ik in contact met mensen ben.
  Probeer het te accepteren, en mijzelf veel compassie te geven.
  Maar het blijft moeilijk om te dragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in