DELEN

September 3, 2013 Zijn wij SYRIEUS?


Voorkom de nare valstrik in het midden oosten
 

Anodea Judith
Anodea Judith, auteur en leraar

Omdat ik geschreven heb over de belangrijkheid van het wakker worden van het global heart voor onze toekomst, kan ik niet stilzwijgend blijven zitten aangaande het onderwerp Syrië. Hier hebben we een zeer stekelig wereldprobleem te pakken, een probleem wat groter is dan het land zelf omdat het zich in het midden van een tondeldoos van tumult, trauma en spanningen bevindt. Juist dit gegeven maakt het nóg meer noodzakelijk dat wij zorgvuldig onze stappen uitzetten en richting de toekomst voortvarend moeten denken.

Als ik de media alweer de oorlogstrommels hoor opwekken dan heb ik het gevoel dat ik me in een déjà vu film begeef, alweer een Groundhog Day, een herhaling van de oorlogen als Irak en Afghanistan. Gelijktijdig wordt ik herinnerd waar die inspanningen op uitdraaiden. Meer geld werd hier gespendeerd aan oorlog dan het oplossen van (w)elk milieu probleem op aarde, honderdduizenden doden en verminkten, achterlatend in een land met een getraumatiseerde bevolking dat maar verder gaat met voortdurende stammen oorlogen en chaos, en dat met nóg meer toegangspoorten voor opstandige kampen en groeperingen als de Taliban of Al Qaida , zodat ze kunnen groeien en in stand kunnen blijven. Gezien de gewelddadige toestanden van het Midden Oosten in het algemeen, is een “aanvals operatie” op Syria hetzelfde als een doos aangestoken lucifers in hoop met midden- oosterse olie gedrenkte lompen gooien.

 

Photo courtesy of FreedomHouse
Photo courtesy of FreedomHouse

Elke oorlog begint met een vorm van provocatie, soms een reële maar soms ook verpakt. Of de gepleegde wreedheden in Syrië voldoende afschuwwekkend en verschrikkelijk zijn is niet het punt. Meer dan 100.000 mensen zijn omgebracht sinds de opstand, en recent zijn chemische wapens gebruikt en het is nog niet duidelijk wie precies deze heeft gebruikt, het moge duidelijk zijn wie er zal lijden als wij aanvallen.

Een tafereel van omgebrachte kinderen die in een lange rij uitgestald liggen in body bags  is meer dan gruwelijk, maar zullen  “strafmaatregelen” enig verschil gaan uitmaken? Sinds de oudste tijden is de staat Syrie bekend om het ondergaan van de meest gewelddadige  en brutale affronten van macht in vergelijking met welke volksstam ook. Oude Syrische koningen maakte hun slaven blind. Hun legers waren onverschrokken en woest. Het lijkt in hun bloed te zitten.

Dus wat zouden we moeten doen? Achteroverleunen en niets doen terwijl nog weer onschuldige mensen sterven?  Of moeten we militaire represailles nemen wat zal resulteren in nog meer onschuldige mensen die afgeslacht zullen worden? Welke weg ook, de Syriërs worden geconfronteerd met wreedheid en trauma. En het trauma wat we proberen te beëindigen wordt dan alleen maar gecontinueerd.

Het is tijd voor een wereld wijde samenwerk actie.  Het is tijd voor de wereld om haar geschoktheid te uiten. Het is tijd voor de Arabische naties op te staan en te vragen om humanitair gedrag van hun buren. Het is tijd voor meer volwassen wereldmachten Het is tijd voor the U.S. om  te leiden met gepaste en slimme diplomatie, een voorbeeld daarmee neerzettend van een vredelievende en succesvolle democratische natie. We kunnen en moeten een andere weg vinden maar we hoeven niet passief te blijven of te zwijgen.

Het is tijd voor ons allen om geschokt te zijn over geweld.  Het is tijd om het geweld van onze TV programmeringen te verwijderen, om het te verwijderen van de voorpagina’s van de kranten en de hoog scorende geweld verhalen van de nieuwssites te halen. Het is tijd om uit de bioscopen te wandelen waar er gewelddadige previews zijn en ons geld terug te eisen (In US : indien je binnen 20 min voordat de film begint de filmzaal verlaat, krijg je je geld terug. Ik heb het talrijke keren uit protest tegen geweld gedaan).

Gandhi zei eens, “De kracht die gegenereerd wordt door geweldloosheid is oneindig veel groter dan de kracht van alle wapens bij elkaar die door de vindingrijkheid van de mens zijn bedacht”

Bombarderen is niet het antwoord. We kunnen onze vindingrijkheid inzetten om het op een andere wijze te demonstreren. Maar wij moeten starten door de verandering voor te leven die wij zelf wensen te zien.

Voor enkele goede artikelen over Syrie :

http://www.yesmagazine.org/peace-justice/eleven-reasons-why-we-should-not-attack-syria

http://www.yesmagazine.org/peace-justice/syria-lamp-in-the-storm

Bron: Nieuwsbrief : Sacred Centers van Anodea Judith

vertaald door Marlène Dohmen 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in