Apart slapen: het belang van je eigen ruimte

Al bijna vanaf het begin van mijn veertigjarige relatie slaap ik in mijn eigen kamer. Omdat mijn man een snurker bleek te zijn, besloot ik, nadat ik lange tijd wanhopig geprobeerd had hiermee om te gaan, toch maar voor mezelf te kiezen en het samen slapen op te geven. Niet alleen kon ik daardoor eindelijk weer goed slapen en dromen, ook ontdekte ik hoe fijn het is om mijn eigen sfeer om me heen te hebben. De behoeften van mijn man en mij lopen nogal uiteen. Wij zijn zeer verschillend, ook in onze leefstijl. Ik ben veel gevoeliger voor verstorende elementen, terwijl hij overal doorheen slaapt en totaal andere dingen nodig heeft voor een gevoel van welzijn dan ik. Wij ervaarden het beiden al snel als een zegen dat we precies kunnen doen en laten in onze eigen (slaap)kamer wat we willen, zonder de ander daarmee te storen.

Apart slapen lijkt een taboe te zijn

Het is me opgevallen dat maar weinig mensen deze keus maken. Ik herinner me een tv-programma, waarin het thema was: wat doe je als je last hebt van je partner omdat hij snurkt? Niemand noemde de wat mij betreft meest voor de hand liggende oplossing: apart slapen! Mensen vertelden hoe het hun gezondheid en welbevinden ondermijnde, maar er lijkt een taboe te rusten op gescheiden slaapkamers voor geliefden. Alsof je daarmee de relatie aantast, terwijl het wat mij betreft de relatie juist ten goede kan komen. Overigens was het vroeger een teken van welstand als je je kon permitteren een eigen slaapkamer te hebben. Alleen de lagere klassen sliepen samen in één bed.Apart slapen: het belang van je eigen ruimte

Het belang van de nacht voor onze spirituele ontwikkeling

Ook in spiritueel opzicht is het belangrijk om ongestoord te slapen omdat we onze diepe slaap nodig hebben om ons lichaam te verlaten. Los van ons lichaam beleven we van alles, zowel in contact met andere zielen, als met onze gidsen. Die nachtelijke uren zijn van onschatbare waarde voor onze spirituele ontwikkeling. Ook ons droomleven hoort daarbij. Als je je dromen wilt onthouden, is het essentieel om rustig op je eigen moment wakker te worden, liefst zonder wekker.

Een eigen plek in huis

Maar ook overdag is een plek waar je totaal jezelf kunt zijn, waar je je terug kunt trekken en bijvoorbeeld kunt mediteren of yoga doen, goed voor je psychische gezondheid. De ruimte om je heen is van grote invloed op je energetische ruimte: je aura. Veel hoog sensitieve personen zijn bijzonder gevoelig voor hun omgeving en ervaren verstorende elementen als hinderlijk. Het kan hun energie negatief beïnvloeden. Je omgeving is een afspiegeling van wie jij bent; kleuren, materialen, voorwerpen en meubels kunnen je een behaaglijk gevoel en energie geven of je juist onrustig maken.

In een ‘vorig leven’ hield ik me onder andere bezig met het geven van kleur- en interieuradviezen. Ik volgde nooit trends, maar zorgde ervoor dat de kleuren die ik koos helend waren, passend bij de opdrachtgever en het huis en niet onderhevig aan mode. Alles heeft zijn eigen energetische uitstraling en trilling en die moet kloppen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je aura als eigen ruimte

Je aura is jouw eigen ruimte, energetisch gezien en daar hoort geen energie van anderen in, zelfs niet van mensen waar je veel van houdt. Als je ieder je eigen ruimte inneemt en die van de ander respecteert, kun je beter in je eigen kracht blijven en meer voor anderen betekenen, dan wanneer je te veel energie die niet van jou is binnen laat komen. Onder andere daarom is een kantoortuin zo’n slecht idee. In deze tijd van thuiswerken en thuis onderwijs geven aan je kinderen, ervaren veel mensen hoe moeilijk het is om bij jezelf te blijven als je je niet regelmatig terug kunt trekken in je eigen sfeer. Als je klein behuisd bent en geen eigen kamer hebt, is misschien wel het beste wat je kunt doen naar buiten gaan en een flink eind wandelen, liefst in een natuurlijke omgeving. Daar kun je je energie weer opladen.Apart slapen: het belang van je eigen ruimte

Zonne-energie visualiseren

Een krachtige oefening, die onderdeel is van de geleide meditatie die ik geef tijdens een sessie Contact met je gids kan je daarbij helpen. Eerst zorg je dat je goed gegrond ben. Dan stel je je een grote zon voor die recht boven je hoofd staat en haar stralen op je kruinchakra laat vallen. De goudgele zonne-energie laat je in je lichaam stromen en straal je via al je chakra’s uit in je aura, zodat je als een stralend middelpunt, als een zon, in je eigen energieveld aanwezig bent. Dit helpt je niet alleen om ongewenste energieën buiten de deur te houden, maar is tevens een manier om de kosmische energie op aarde te verankeren en te gronden. Dat is niet alleen voor jezelf van belang, maar ook voor het grotere geheel.

Ruimte in durven nemen

Het is duidelijk dat niet iedereen de luxe heeft van een eigen ruimte in huis. Toch merk ik vaak, met name bij vrouwen, dat ze het zichzelf niet gunnen terwijl het wel zou kunnen. Als gevolg van een opvoeding die hen daarin trainde, is iedereen in het gezin belangrijker en komen ze zelf op de laatste plaats. Daardoor hebben vrouwen vaak moeite om ruimte in te nemen, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik zou zeggen: kom op voor jouw behoeften, neem ze serieus en maak je ruimte groter en jezelf stralender dan je ooit gedurfd hebt!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen op dit gebied of de ideeën die je erover hebt. Wil je daar wat over vertellen?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. heel fijn artikel…. ik ga er steeds meer naar toe om dit te realiseren… vorig jaar nog wel een nieuw 2 pers bed gekocht.. die zouden los van elkaar gekoppeld kunnen worden.. het idee wordt steeds aanlokkelijker voor me.. .. ik ga veel vroeger naar bed dan mijn man en word dan toch gestoord in mijn slaap. Het geeft wel wat problemen omdat ik nu allemaal 2 pers lakens en hoezen heb natuurlijk… maar het idee gaan we uitwerken… bedankt voor het zetje in de goede richting

 2. Bedankt voor het delen van je verhaal en kennis in dit mooie artiekel.

  Ik ben hoog gevoelig maar ik wanneer ik slaap ben ik helemaal weg van deze wereld. Behalve de alarm klok en gelukkig de rookmelder maakt of houd geen geluid me wakker. Wanneer mijn twee domitory genoten een detox deden en de hele nacht naar de wc rende, hoorde ik niets, mijn moeder die im een kleine campervan midden in de nacht achter een mug aan gaat, niet van gemerkt. Onweer, nu je het zegt, heb ik er inderdaad misschien iets van meegekregen. Mensen die bij mij slapen zeggen vaak dat ik hele gesprekken snachts heb waar ik me niets van herinner.

  Toch heb ik soms een nachten waarvan ik t gevoel heb dat ik me bewust ben van alles in mijn lichaam, gegrond en toch zwevend, ofen open, kijkend naar de ruimte en toch noet daar. Fel luminicerend paars en groen licht overal om me heen. (Soms geniet ik hier van, soms is het me te veel) ik denk dat ik de hele nacht wakker ben en mijn ogen open heb, maar eens heeft iemand me vertelt over lawaai van die nacht wat ik helemaal niet gerigistreerd heb.

  Vroeger toen ik naar school ging (vandaag is het precies drie jaar geleden dat ik mijn laatste middelbare svcjhool examen maakte!!), piekerde ik veel. Ik kon mijn gedachtes gewoon niet uit zetten en lag rusteloos in bed. Dan kroop ik vaak in het koele frote bed van mijn oma (bij wie ik woonde) en luisterde naar haar gesnurk. Dat maakte me altijd rustig. Vaak viel ik zo in slaap en zelfs als ik dat niet deed, voelde ik me heerlijk rustig.

  Wanner ik in “slaapstand sta” ogen open of dicht (als ik iniedergaleavl niet pieker / gestreste gedachtes heb) ben ik helemaal in mijn eigen wereld en hoor ik niets. Het iedee dat er iemand in de buurt is stelt me gerust zodat ik weet dat ik wakker wordt als er echt nood aan de man is. Hoewel ik weet dat als ik erop voorbedacht ben dat iemand van wie ik houd echt ziek is en me nodig heeft, ik wel wakker wordt van hun geluiden.

  Ach ja, mijn excuses van het van de hak op de tak gaan in deze comment. Dit zijn gewoon wat gedachtes die naar boven komen over mijn ervaringen.

  Goede nachten vol rust en heling gewenst als je dit nog leest. Mel

 3. Hier ook al heel lang aparte slaapruimtes. Hebben allebei verschillende behoeften en ben zelf heel hooggevoelig. Hij kijkt graag tv op de slaapkamer waar ik helemaal hyper van wordt daarom kijk ik dus geen tv. Aangezien mijn man na zijn burnout van jaren geleden nog steeds met psychische problematiek kampt wil ik dit ,s nachts er nog niet bij hebben. Ik probeer hem hier overdag in te steunen maar mijn nachtrust is heilig voor me. Fijn artikel om te weten dat ik niet de enige ben want de reacties zijn soms toch wel bot. Of we gaan scheiden bijvoorbeeld terwijl onze relatie toch echt wel goed is.

 4. Ja dit herken ik heel goed.mijn man snurkte,hij had een drukke baan,veel kontakten met mensen en dat kwam er ‘s nachts allemaal uit! Hij viel meteen in slaap en hoe moe ik ook was, werd klaarwakker
  Dat hebben we samen besproken en sindsdien (20 jaar) slapen we apart.We vinden het allebei prettig en willen dit zo blijven doen.
  Tegenwoordig ben ik ook opener naar mensen en vertel dit gewoonals het ter sprake komt of opvalt.Het valt me op dat we niet de enigen zijn. Het maakt me ook niet uit hoe een ander daar over denkt.Wij samen vinden dit prima.

 5. Dag Ellen, ik slaap sinds 3 maanden apart van mijn vriend en ervaar dit als een verademing. Ik heb het bed verplaatst, de ruimte opnieuw ingericht met voor mij fijne kleuren en spullen. Ik luister voordat ik ga slapen nog zachte muziek of mediteer nog even. Ik vond het wel lastig om aan te kaarten dat ik volledig apart wilde slapen (voorheen sliepen we af en toe al apart), maar ik heb het uiteindelijk toch gedaan. Ik raad het iedereen aan die gevoelig is voor geluid en andere energie! Fijn dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt Ellen want het lijkt idd voor velen nog een taboe.

 6. Heel goed dat dit besproken wordt Ellen. Ik heb ook niet met een partner in een bed kunnen slapen. Ik raak echt overspannen van urenlang in het energieveld van die ander liggen. Mijn nachtrust is heilig voor me.

 7. Hallo Ellen,
  Fijn dat dit onderwerp ter sprake komt..
  Hartelijk dank hiervoor, hoop dat dit vele lezers aan het denken, oftewel doen zet…kiezen voor *eigen* ruimte…..
  Zelf heb ik er…nu ik al lang alleen ben..niet mee te maken
  Maar al regelmatig mensen geadviseerd!
  Weldoening voor beiden!!
  Zelf ervaren …toen ik in relaties zat..
  Komt ieder ten goede..we hebben vrijheid nodig ..samen..maar niet altijd samen!
  Hartelijk dank voor het lezen..en UW LEVENS KUNSTWERK!!
  Met warme Ave…
  Maria