Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat een flinke wandeling door een bos of in de bergen je lichaam, geest en ziel reinigt, maar nu heeft de wetenschap ontdekt dat wandelen inderdaad je hersenen veranderen… in positieve zin!
Wandelen in de natuur stopt negatieve en obsessieve gedachten
Behalve dat wandelen in de natuur je direct een gevoel van rust en vrede bezorgt, vermindert het ook je malende gedachtenstroom. Veel mensen worden vaak verteerd door negatief denken, waardoor je wordt afgeleid van simpel genieten van mooie momenten en wat ons in het ergste geval voert naar een pad vol depressie en angst. Echter, uit een recentelijk onderzoek, dat werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, kwam duidelijk naar voren dat tijd in de natuur doorbrengen voor een aanzienlijke vermindering van obsessieve, negatieve gedachten zorgt.
Tijdens deze studie vergeleken de onderzoekers de rapportage van malende gedachten van deelnemers die door een natuurlijke omgeving wandelden en van deelnemers die door een stedelijke omgeving wandelden. Daaruit kwam naar voren dat degenen die gedurende 90 minuten door een natuurlijke omgeving hadden gelopen, aanzienlijk minder last hadden van malende gedachten, terwijl ook de neurale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex verminderde, een deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen. Degenen die door een stedelijke omgeving wandelden, rapporteerden geen vermindering van malende gedachten.
De onderzoekers bemerkten dat de toegenomen verstedelijking nauw in verband staat met een verhoogd aantal gevallen van depressie en andere psychische aandoeningen. De tijd nemen om jezelf met regelmaat uit die verstedelijking te bevrijden en meer tijd door te brengen in de natuur kan veel baat brengen voor je psychologische (en fysieke) welzijn.
Wandelen zonder gebruik te maken van technologie vergroot vindingrijkheid
Uit een studie die werd uitgevoerd door de psychologen Ruth Ann Atchley en David L. Strayer kwam naar voren dat creatieve probleemoplossing drastisch kan worden verbeterd wanneer je jezelf losmaakt van alle technologie en je je verbindt met de natuur. Deelnemers aan deze studie vertrokken voor 4 dagen de natuur in, waarbij geen enkele vorm van technologie gebruikt mocht worden. Ze werden gevraagd om taken uit te voeren waarvoor vindingrijkheid en oplossingsgericht denken nodig was. Na deze vier dagen concludeerden de onderzoekers dat probleemoplossing bij de uit te voeren taken bij degenen die deelnamen aan deze tech-vrije excursie met 50% verbeterde.
De onderzoekers merkten tevens op, dat zowel technologie als stadslawaai ongelooflijk storend zijn, voortdurend onze aandacht vragen, ons belemmeren in focussen en concentratie, waardoor onze cognitieve functies worden overbelast. Een mooie lange wandeling zonder technologie (geen telefoon mee dus) vermindert mentale vermoeidheid, kalmeert de geest en vergroot het creatieve denken.
Wandelen in de natuur is goed voor kinderen met ADHD
Aandachttekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) komt bij kinderen steeds vaker voor. Kinderen met ADHD hebben het moeilijk met het beheersen van impulsen en geconcentreerd blijven. Ze zijn snel afgeleid en vertonen buitensporige hyperactiviteit.
Het opvoeden van kinderen met ADHD kan erg moeilijk zijn voor de ouders en meestal doet de gebruikelijke oplossing –kiezen voor medicatie– meer kwaad dan goed, vooral als er natuurlijke oplossingen voorhanden zijn die net zo goed werken. Uit een studie die werd uitgevoerd door doctor Frances E Kup en doctor Andrea Faber Taylor bleek, dat kinderen met ADHD die ze lieten meedoen aan ‘groene’ buitenactiviteiten aanzienlijk minder last hadden van de symptomen. De resultaten van deze studie suggereren dat tijd doorbrengen in de natuur grote voordelen biedt voor iedereen die last heeft van concentratieproblemen of moeite heeft met impulsiviteit.
Wandelen in de natuur is een uitstekende beweging en verbetert je denkvermogen
We weten al dat lichaamsbeweging geweldig is voor ons gehele welbevinden. Wandelen is niet alleen een uitstekende manier om tussen de 400 en 700 calorieën per uur te verbranden (afhankelijk van de lengte en zwaarte van de wandeling), wandelen is ook veel beter voor onze gewrichten dan andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld hardlopen. Ook is bewezen dat mensen die vaak buiten sporten zich veel beter kunnen concentreren en zich gemakkelijker aan hun programma’s kunnen houden, hetgeen wandelen tot een voortreffelijke keuze maakt voor mensen die op regelmatige basis actiever willen zijn.
Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia ontdekten dat aerobics het volume van de hippocampus –dat is het deel van de hersenen dat in verband staat met ruimtelijk en episodisch geheugen– vergroot bij vrouwen ouder dan 70. Dergelijke oefeningen verbeteren niet alleen het geheugen, maar helpen ook bij het voorkomen van geheugenverlies. Tevens ontdekten de onderzoekers dat het stress en angst vermindert, het zelfvertrouwen vergroot en endorfine aanmaakt. Veel mensen slikken medicijnen om ze van al dit soort kwaaltjes te bevrijden, maar de oplossing is stukken eenvoudiger dan je denkt!
Hoe begin je met wandelen in de natuur?
Gelukkig is wandelen de eenvoudigste en minst dure sport om te doen en biedt grote voordelen aan het hele gezin, inclusief opa en oma! Begin simpel en test je vaardigheden. Doe wat voor jou het beste werkt – als dat gewoon wandelen in een park is, dan is dat prima. Elke oefening buitenshuis is beter dan helemaal geen. Je kunt de wandelpaden rondom je woning gemakkelijk online vinden, maar er zijn ook verschillende smartphone-apps te downloaden waarmee je je wandelroutes in kaart kunt brengen. Ik adviseer wel om tijdens het wandelen je telefoon in de vliegtuigstand te zetten om optimaal van de natuur of omgeving te kunnen genieten, tenzij je het belangrijk vindt in geval van nood bereikbaar te zijn.
Zorg voor een paar goede stevige wandelschoenen, een zonnehoed en een fles water en draag verschillende lagen kleding die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken als je het te warm of te koud krijgt. Je kunt ook overwegen wandelstokken mee te nemen, die verhogen je snelheid en verlagen de druk op je knieën. En zou je nu iets voor mij willen doen?
Ga lekker wandelen!
Veel mensen voelen het al, goed dat het nu ook meetbaar wordt gemaakt. Want dan laten veel mensen zich pas overtuigen en wordt er mogelijjk beleid op gemaakt (meer groen). Over de effecten op ADHD van natuur schreef ik deze blog http://oudersvannature.nl/natuur-goed-voor-adhd/. Op http://kommeenaarbuitenallemaal.nl/ vind je nog veel meer over het belang van natuur voor met name kinderen.
Mooie blog! Hoe meer we erover schrijven, hoe meer belang aan natuur wordt gehecht. En hoe groter het besef hopelijk wordt dat deze moet worden beschermd!
Artikel laat zien dat meeste mensen hier, veel verder zijn dan wetenschap. Dat hobbelt met feitjes achteraan wat we allang weten (en voelen).
het betreft onderzoek door psychologen en deze zijn geen artsen!!!
inderdaad!!!!!!
Vreemd hoor dat ik dít wetenschappelijk onderzocht moet worden.
Het is toch een logica…..de rustgevende ervaring die de natuur biedt, verteld toch al genoeg?
Gaan we het nu aannemen en massaal de bossen in?
Ik vind dit echt een beetje lachwekkend.
Wel denken aan bescherming tegen teken: tekenwerende olie, huidbedekkende kleding, even controleren bij thuiskomt of er geen teken op je lichaam zitten (oksels, bilspleet, knieholtes, enz.
wandelen hoe makkelijk kan het zijn! in de donkerste periode van mijn leven zat ik dagelijks verslagen thuis op een kist tegen de verwarming aan geplakt met mijn benen tegen me aangetrokken.Ik deed niks meer, ik wilde niks meer dacht niks meer te kunnen , voelde me niks waard. Op een dag kwam er de gedachte in me op '' Ik wil een hond,, en zo geschiedde het er kwam een hond. En de dagen veranderde in wandelen in het bos. De bomen in dat bos hebben naar mij geluistert ,al mijn verhalen aangehoord. En mijn hond , hij voelde wanneer ik verdriet had . circelde rondjes om mij heen als de pijn die ik voelde eruit kwam. Zo heb ik maanden in het bos gelopen en ik werd met de dag helderder. De donkere wolken verdwenen , de zon ging weer schijnen in mijn leven. Nu loop ik nog dagelijks met mijn inmiddels twee honden in de natuur. Ervaar het als een godsgeschenk, de veranderende cycles die je waarneemt is zoals het leven en zoals jeZELF. Soms kan ik beter nadenken over iets , soms kan ik juist de stilte in mezelf beter vinden. Als er iemand naar mij toekomt met een probleem , een levensvraag is het eerste wat in mij opkomt , wandelen. Het helpt.
Je reactie is al van een tijdje geleden maar ik las hem graag en sluit mij helemaal aan bij jouw stelling. Niets is beter om uit een (tijdelijk) depressie te geraken dan lopen in de natuur.
Warme groet en een glimlach,
Herry
interessante studies, maar de titel van het artikel is misleidend. De studies naar de effecten van natuur werden niet door artsen uitgevoerd en het zijn niet de hersenen die veranderen o.i.v. natuur, maar wel de hersenactiviteit in bepaalde gebieden.
Een mooi stuk. Er zit voor mij een kleine discrepantie in, doordat we op een app wandelroutes uit gaan zoeken en dan de telefoon toch meegenomen moet worden (op vliegtuig stand). De VVV verkoopt nog ouderwetse stafkaarten, 1 op 25000, die de beste vriend zijn voor je wandeling. Mocht je je niet zo goud kunnen oriënteren, is een kompasje ook handig. Over het algemeen wordt er door Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten paaltjestochten uitgezet, die redelijk betrouwbaar zijn. Dus dat hoeft ook niet moeilijk te zijn, en hoef je geen elektronica mee te nemen.
Overigens heb betreffende dit onderwerp eerder wat geschreven, waarop ik de lezers opmerkzaam mag maken? Lees dan hier verder: http://www.praktijkvrij.com/stuur-stress-bos/
Ik ben heel erg blij dat deze ontdekkingen nu een groter gemeengoed worden, en dat we het belang van natuur om ons heen gaan inzien. Een te grote verstedelijking van ons land doet niet goed aan de leefbaarheid van onze omgeving. Daarom juich ik het toe dat er steeds meer onderzoek naar gedaan wordt, en de resultaten hiervan gepubliceerd worden! Dank u wel voor deze bijdrage!
Er staat een rare fout in het artikel. Het gaat niet om aerobics (oefeningen op muziek), maar om aerobe lichaamsbeweging, d.w.z. lichaamsbeweging die langere tijd gelijkmatig is zoals wandelen, fietsen, roeien in tegenstelling tot anaerobe lichaamsbeweging (krachttraining, sprinten of andere lichaamsbeweging waarbij sprake is van kortdurende inspanningen).
scherp hoor 🙂 , dank je wel!
Daar had ik geen onderzoek voor nodig ….
Wandelen is onmisbaar voor mij! Elke dag moet ik hebben gewandeld. Weer of geen weer, ik moet naar buiten het bos in. Soms vind ik er alleen rust, soms zelfs antwoorden. Altijd plezier en genieten van de vogels en de natuur. Een enkele keer komt mijn verdriet er naar buiten. Met mijn hond als gezelschap en absoluut altijd zonder telefoon is mijn ochtendwandeling enorm belangrijk in mijn dagelijks leven! Heerlijk!!