Assertiveness for Earth Angels

Hieronder een citaat uit mijn nieuwe favoriete boek welke uitkomt in oktober 2014, maar nu al te bestellen is. (engelstalig, bij Bol.com)

Aardengelen

Aardengelen zijn bezeten van het geluk van andere mensen. Als iemand van wie je houdt zich rot voelt, ga je jezelf ook rot voelen. Soms geef je jezelf er de schuld van, dat de ander zich rot voelt. Hierdoor ontstaat de aardengelen-cyclus van wederzijdse afhankelijkheid, waarbij je eigen geluk afhankelijk is van dat van een ander. En omdat je geen controle hebt over het geluk van anderen, heb je het gevoel dat je ook geen controle over je eigen geluk hebt, omdat het verbonden is aan het geluk van anderen.

Aardengelen zijn normaalgesproken ‘conflictfobisch’, dit betekent dat ze bang zijn voor onenigheid en confrontaties. Voor een aardsengel zijn boze mensen het tegenovergestelde van blije mensen. Dus als een aardsengel met een boos persoon te maken heeft, sluit een aardsengel zich gevoelsmatig af en geeft dan meestal meteen gehoor aan de wensen van de boze persoon. Aardengelen hebben het gevoel dat het hun fout is als iemand ongelukkig of boos is. Ze hebben dan het gevoel dat ze gefaald hebben in hun missie om geluk aan anderen te schenken. Dit resulteert erin dat aardengelen vrijwel alles doen om de goede vrede te bewaren!

Door hun conflictfobie zijn aardengelen prima doelwitten voor manipulatieve mensen die misbruik maken van de vriendelijkheid van anderen. Voordat ze hun aardse les over grenzen bewaken leren, worden aardengelen vaak een prooi van narcistische mensen die alleen maar geïnteresseerd zijn in het bevredigen van hun eigen behoeftes. We zullen dit onderwerp in dit boek nader bespreken.engelen-zijn-overal

Aardengelen bevinden zich in een moeilijke situatie omdat het hun levensdoel is om vrede in de wereld te brengen. Aardengelen zijn lichten die vanuit de hemel gezonden zijn om vrede en geluk uit te stralen en het bewustzijn en de vibraties van anderen op een hoger plan te brengen. Dus aardengelen zijn normaalgesproken de aardigste, liefste en vriendelijkste mensen van de wereld! Om precies te zijn prijzen ze zichzelf omdat ze zo lief zijn in de moeilijkste situaties (ook al verliezen aardengelen ook wel eens hun kalmte als ze tot het uiterste gedreven worden).

Aardengelen zien zichzelf als sterk, ook al zijn ze hoogsensitief. Ze nemen de lasten van anderen op zich en vragen zelden anderen om hulp. Als er hulp aangeboden wordt, accepteren aardengelen dit niet. Ze zijn bang om een ander te hinderen. Een aardsengel denkt: “Als ik deze persoon toesta om mij te helpen, moet hij/zij veel moeite doen waardoor hij/zij zich moe of verdrietig voelt. Ik wil dat niet opwekken bij een ander, dus doe ik alles maar zelf”.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Omdat aardengelen het verborgen potentieel en het innerlijke licht van iedereen kunnen zien, hebben ze de neiging het kwetsende gedrag van anderen door de vingers te zien – vooral ten opzichte van zichzelf. Aardengelen houden zelfs mensen die hen slecht behandelen de hand boven het hoofd. De aardsengel zal zeggen “Ach, ze bedoelden het niet zo, zo erg was het niet” of “Ze hadden gewoon hun dag niet”. De persoon die zich kwetsend gedraagt hoeft geen moeite te doen zijn/haar gedrag te verantwoorden, omdat de aardsengel dit voor hem/haar doet!

Hoe moet iemand leren wat de effecten van zijn/haar gedrag zijn als de aardengelen hun gedrag steeds goedkeuren? Hoe moet iemand de verantwoordelijkheid voor zijn/haar leven nemen, als de aardengelen aanbieden alles voor hem/haar te doen?engelachtige

Aardengelen zijn hier om meer licht in de wereld te brengen, niet om mensen hun egocentrische gedrag toe te staan! Door zich constant over te geven aan al hun relaties, leiden aardengelen aan symptomen van disbalans, waaronder:

Wrok. Ze hebben het gevoel dat ze gebruikt worden vanwege hun vriendelijkheid, en dat ze die vriendelijkheid niet terugkrijgen. Deze wrok bouwt zich op en wordt een giftige, zure energie die de aardsengel verbittert,  en deze kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Uitputting. Constant geven vergt veel van je tijd, energie, financiën en van andere hulpbronnen. Je blijft misschien lang op en staat vroeg op om genoeg tijd aan anderen te kunnen besteden.

Geldproblemen. Betaal jij alles? Dit is een ongezonde disbalans in je relaties.

Gezondheidsproblemen. Aardengelen ontwikkelen serieuze gezondheidsproblemen als gevolg van hun eigen energetische disbalans. Deze variëren van huidproblemen (onderdrukte boosheid) tot gewichtsproblemen (zichzelf beschermen met lichaamsvet) tot keelklachten (bang zijn om vrijuit te spreken) tot borstproblemen (voor iedereen zorgen totdat je uitgeput bent).

Als je veel eigenwaarde hebt, zul je voor relaties met aardige mensen kiezen die geen misbruik van je maken. Echter, de meeste aardengelen voelen zich aangetrokken tot ongelukkige mensen die “geheeld” moeten worden. Dit geeft de aardengelen het gevoel dat ze een doel hebben.

Het kan zijn dat je oprecht aardige mensen ontmoet, maar niet dit niet doorhebt of je niet tot ze aangetrokken voelt omdat ze al geheeld zijn. Dus je hart gaat sneller slaan als je ongelukkige of boze mensen ontmoet omdat zij een uitdaging voor je zijn. “Ik kan hem gelukkig maken”, besluit je onbewust.

Andere mensen kunnen aanvoelen dat je er alles voor over hebt om ze gelukkig te zien. Dus maken ze misbruik van je; hun plezier, steun en geluk hangen af van jou. En wanneer zij ongelukkig zijn (hetgeen het grootste gedeelte van de tijd het geval is, omdat zij het geluk aan zichzelf moeten geven, en dus ongelukkig zijn als ze misbruik maken van een ander, of buiten zichzelf naar geluk zoeken), geven ze jou de schuld! En jij, op jouw beurt, geeft jezelf dan de schuld, en jouw licht verduistert.

Een deel van jouw levensdoel is leren hoe je gezonde grenzen tussen jouzelf en anderen kunt hebben. Het gaat erom dat je van andere mensen houdt op een manier die gezond is, in plaats van alles maar toe te laten of toe te staan wat de ander wil.

©Doreen Virtue

Nederlandse Vertaling 2013 www.nieuwetijdskind.com door Lisette

Alle artikelen  van Doreen Virtue

BoekenTips

Het Boek:Assertiveness For Earth Angels
is nu uit bij Bol.com (klik op de link of het plaatje voor meer info)

Assertiveness For Earth Angels

Bekijk het eerder verschenen boek:  Engelen op aarde via Bol.com door op de link of het plaatje te klikken

Engelen-op-Aarde
klik op het plaatje voor meer info via Bol.com

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

31 REACTIES

 1. Ik hoef het boek in feite nog niet eens te lezen om mezelf erin te herkennen… ik heb inderdaad in mijn leven steeds de verkeerde mensen ontmoet. In vriendschappen, relaties, allemaal van die egotrippers. En ik deed mijn best om hen gelukkig te zien en als ze dat niet waren betrok ik dat inderdaad op mezelf. Dan zei ik tegen mezelf: "zie je wel, ik ben geen goed mens, je bent nog steeds ongelukkig." En voor wat ik deed kreeg ik zelden iets terug. Als ik ergens mee zat werd dat aanstellerij gevonden en werd het weggewimpeld of de mensen irriteerden zich aan mij. Mijn huidige vriend is heel anders, hij wil met mij praten en me helpen als ik ergens mee zit. Maar ik voel me dan rot en schuldig omdat ik niet wil dat hij zo veel energie in me steekt.
  En die vermoeidheid…. ik heb het zo vaak, vooral in drukke omgevingen. Maar ook als ik minder geslapen heb. Mijn werkplek is verre van goed. We zitten met een stuk of zeven personen in een heel klein kantoortje computerwerk te doen. En ik kan niets anders doen omdat ik aan het reïntegreren ben, juist omdat ik niet fulltime kan werken vanwege mijn vermoeidheid. Soms vraag ik me af waarom ik hier eigenlijk ben, aangezien ik niet weet hoe ik andere mensen moet helpen, hoe graag ik het ook zou willen.
  Ik vraag me alleen af: is het altijd zo dat aardsengelen sneller gestoken worden door muggen en vaker insecten op zich af krijgen aangezien ze een grote verbondenheid hebben met de natuur? Of is dat echt een pech die ik heb? XD

  Groetjes

 2. Hallo,
  Weet er iemand of het boek er in het Nederlands is?
  Ook zoek k het boek Angel Words van haar in het Nederlands. 🙂
  Mocht iemand mij kunnen helpen, zou ik die persoon heel dankbaar zijn!!

 3. WOW, kippenvel en tranen in mijn ogen. Het is alsof ik mijn levensverhaal lees…
  Weet iemand hier wanneer het in het Nederlands vertaald wordt?

 4. Ik zou er graag nóg meer over willen lezen.. Het is me duidelijker aan het worden dat niet iedereen, dat een klein groepje mensen zo de wereld ervaart.
  Ik zou wel meer uitleg willen hoe dit werkt. Je ziet het namelijk niet als je zelf zo in elkaar zit, je denkt dat iedereen elkaars behoeften kan zien.
  Ook is er wanneer je uitgeput raakt een kink in de kabel die je zélf als een soort verzuurde narcist kan laten handelen. Je gaat dan naar voorbeeld van anderen een soort rolletje spelen, of ook leunen op andermans energie omdat je op bent geraakt.

 5. Ik ben weer even van mijn stuk , ik lees en lees , het kwartje valt , ik ben zo bang voor onenigheid , en ga confrontaties uit de weg ,ik ben ook een makkelijke prooi voor narcistische mensen , aan de andere kant ben ik ook sterk ik blijf overeind in moeilijke tijden maar door het constante geven ben je uitgeput. Toch vind ik het een zegen en dat nog wel van boven . Ik denk ook zeker wel eens als iemand niet happy is dat ik daar de schuld van ben , maar ik doe niks , het komt niet eens in mij op om ook maar iets te doen of zeggen . Al met al niet makkelijk het is mijn gehieim , ze lachen mij uit . Dan maar in stilte mijn lot verwerken . En zo erg is het niet ik voel mij trots .

 6. Heel erg herkenbaar, telkens het goede in mensen zien of altijd mensen willen helpen en dan vervolgens zelf geen hulp vragen wat vaak leidt tot veel psychische klachten.

  Ik ben nu 25 jaar en ik hoopte dat mijn overgevoeligheid vanzelf verdween. Het is niet altijd fijn om te weten hoe mensen zich voelen. Ik neem dan zijn of haar gevoelens over en telkens in een emotionele achtbaan zitten is niet fijn.

  In mijn leven heb ik al rare dingen meegemaakt. Zoals naar iemands ziel kijken, dat klinkt raar maar ik heb het gevoel alsof ik kan zien of iemand goed is. Ik heb ook meegemaakt toen ik echt verliefd was dat ik haar gedachten kon lezen. Als ik naar haar keek dan kon ik haar vertellen hoe zij zich voelde en waar zij aan dacht.

  Als klein kind ben ik erachter gekomen dat mensen uiteindelijk dood gaan. Ik begon toen te denken dat op een dag mijn ouders er niet meer zijn. Elke avond viel ik huilend in slaap. Na een maand van veel stress viel ik diep in slaap en ervaarde droom wat mij voor het leven veranderde:

  ‘Ik loop de gang op en hoor mensen huilen. Ik loop de kamer binnen en vraag wat er aan de hand is. Ze vertellen dat mijn vader dood is. Ik loop weer de gang op en begin te huilen. Mijn moeder komt de gang op en probeert mij te sussen. Ik kijk naar boven en ik zie een baby in haar handen. Ik vraag aan haar wie dat is. Zij laat de baby zien. Ik kijk naar de baby en ik zie mijn vaders gezicht. Mijn moeder zegt dat dit mijn vader is en dat hij opnieuw geboren is.’

  • @Davie,

   Mooi! 😉 fijn dat je dit deelt… 🙂 dank hiervoor..

   Is een geruststellend gevoel hé? te weten…dat niets verloren gaat …alles keert steeds weer terug…hetzij in een andere vorm… 😉 xxx

   liefs, Henriëtte xxx

 7. Dit is nog eens wakker worden op de ochtend, alsof iemand mijn leven hier zo voor mijn voeten gooit.
  Alle ziekte kenmerken heb ik in mijn leven gehad, ik was tijdens mijn huwelijk meer dan 20 kilo zwaarder, als ik foto’s zie uit die tijd en wat een spek kop ik toen had.
  Mijn innerlijke stem die me voor ik ging trouwen zei dat ik dit beter niet kon doen, natuurlijk ging ik vanwege mijn goedheid mee door.
  Ben er wel ervaringsvoller door geworden en heb nu een prachtige zoon die ik nu MAG begeleiden.
  Ben er sterker uitgekomen, heb veel verdriet gehad mezelf HEEL VEEL verwijt.
  Gaf in mijn huwelijk vaak toe aan dingen, voelde ook waarom mijn ex mij pijn deed en praatte dit dan altijd goed en slikte het voor de zoveelste keer.
  Voelde waar haar extreme uitbarstingen van woede vandaan kwamen.
  Dit kon natuurlijk niet eeuwig doorgaan en we zijn gescheiden, en heb vaak na de scheiding gedacht heb ik wel genoeg gedaan om dit te voorkomen??
  Zeker omdat ik ook uit een gebroken gezin kom, en die ellende nu ook op mijn zoon zou gooien, maar hoe meer ik Ontwaak hoe meer ik besef: het is goed zo, dit moest gebeuren en dit soort boeken/berichten versterken/bevestigen alleen maar mijn innerlijke gevoel.

  bedankt Pijn, bedankt Verdriet, bedankt Angst, bedankt Teleurstelling, bedankt voor de wijze lessen…….
  daar waar angst pijn verdriet en teleurstelling mij eerst als een zak stenen op de rug aanvoelden, neem ik ze nu mee als vrienden, alleen niet meer op mijn rug maar als brug naar de toekomst

  Dit is mijn Ontwakings gedicht dat mijn hart zong afgelopen maandag, ik zal die dag nooit meer vergeten.
  en besef nu meer dan ooit dat ik sinds mijn scheiding in 2010 niet heb stil gestaan (wat ik altijd dacht) maar als een rups in haar cocon ben gekropen en dat op 8 juli 2013 die vlinder uit haar cocon is komen vliegen om haar vleugels uit te slaan.

  de laatste 3 a 4 weken vallen steeds meer dingen op zijn plaats, heb ik emotionele ankers door gesneden.
  Voelt het aan alsof ik in een droom leef, zo onwaarschijnlijk de dingen die ik voel en mee maak.
  Zelfs dat mijn ego me voor gek verklaard (uit eigen aardse belang natuurlijk) en zegt van kijk eens wat je denkt je bent gek dit is niet eerlijk.
  Maar ik kan niet anders dan in die flow meegaan en door gaan met herontdekken en alles bevestigd zien worden wat ik van jongs af aan wel altijd heb geweten.
  Ik ga zo mijn dagelijkse rondje door het park maken, heb ik sinds een tijdje erg veel behoefte aan om dat elke dag te doen.

  Voor het eerst in mijn leven ben ik waarlijk gelukkig op mijn eigen kracht, ondanks dat ik nog steeds mensen wil helpen.
  De woorden ” je bent je eigen geluk” staan gegraveerd op mijn Hart en voel de juiste waarde en betekenis van deze woorden.

  Soulspeaker

  • @soulspeaker,
   Dag soulspeaker, jouw verhaal ontroerd me.
   Ik wens je veel Vreugde en Geluk en Liefde in jezelf, voor jezelf en met de mensen om je heen.
   Het vergt wel aktijd alertheid om je grenzen te leren kennen en te bewaken. Op een gegeven ogenbllkj wordt dat makkelijker.
   Een warme groet,
   Yvonne

 8. ik heb het boekje aangeschaft en herken er zoveel in. sommige dingen wist ik al, maar was ik simpelweg even vergeten zoals de banden doorsnijden met hulp van michael… voel me ineens weer een stuk beter…. het is een klein boekje met grootse info…

 9. Ik stond op het punt mijn relatie stop te zetten vanwege een bepaald gedrag van mijn vriend: té goed, té veel van zichzelf weggeven, té veel over zijn grenzen laten gaan en téveel er voor anderen zijn, hij is ontzettend vriendelijk en heel lief. Hij vind het heel belangrijk dat ik gelukkig ben en of hij daarin ook zo gelukkig kan zijn, vind hij minder van toepassing.
  Hij heeft een liefdevolle energie bij zich, heel puur. Mensen voelen dit aan en reageren daarop, merk ik. Hij is zich niet bewust van deze mooie taak. Bescheidenheid, dacht ik.
  Ik kon niet meer tegen zijn gedrag, dacht dat hij niet in zijn Kracht stond, maar dat staat hij eigenlijk weer wel!
  Nu ik dit artikel lees, begrijp ik hem hélemaal. elk woord, is van toepassing op hem.
  Het is voor mij heel erg oppassen dat ik geen gebruik van hem maak, want dat kan men heel gemakkelijk.
  Ik ben blij dat dit artikel geplaatst is, ik begrijp hem nu zoveel beter.
  En mijn relatie laat ik doorgaan.
  Dank je wel, Doreen.

  • dag lieve Yvonne
   Ik hoop dat jullie beide in balans komen. Ieder op zich en ook met elkaar om vervolgens een zuivere, liefdevolle en evenwichtige relatie op te bouwen. Elkaar aanvullen enuiteindelijk samen een zijn en ook apart.
   liefde en licht voor jullie beiden

   God is an ocean of love and mercy
   @Yvonne,

  • @Yvonne,
   Yvonne, ik vind jou reactie heel bijzonder.
   Ik vind het bijzobder om het eens andersom te lezen.
   op wat voor manier gebeurd dat helpen? is het ook wel eens benauwend?
   hie gebeurd het dat je er gebruik/misbruik van maakt. heb jij zelf ook deze eigenschappen?
   ik geloof dat mijn moeder dit ook doet en ik doe het ook. gevoel afsluiten en geven wat de ander vraagt.

 10. Zojuist gemediteerd omdat ik hier zo mee zat….en vroeg juist de engel
  Om raad..plots viel mijn oog hierop….klopt helemaal.. Nu kan ik vanuit dit weten een nieuwe keuze maken..en kiezen voor mensen met liefde…had graag wat tips gehad..

 11. Goed dat je er een boek over hebt geschreven Doreen!

  Herken er héél veel van! Maar heb ook inmiddels heel veel veranderd…. sinds 2006 heb ik besloten om het roer om te gooien en volledig voor mezelf te kiezen… was erg moeilijk…. veel verloren…maar ook voor terug gekregen…ik was het zó zat om me als een voetveeg te laten gebruiken en maar wensen vervullen en een trap na krijgen ook nog als je iets zei om te helpen….. nee, dat is nu voorgoed verleden tijd…. ik ga confrontaties aan…ook al is het huilen geblazen vlak erna…maar ik doe het. ik zeg de waarheid en ik blijf erbij…maar alleen als me naar een mening wordt gevraagd…ik voelde ook altijd een falen als iets niet lukte…maar dat wordt nu minder…want ik besef iedere dag; ik doe mijn uiterste best, ik werk ontzettend hard aan mezelf en voor anderen…ik ben zacht, liefdevol maar…niet naïef of gek! hahahaah gek op een leuke manier dan! 😉 xxx
  dus lieve engelen… laten we trots zijn op onszelf met iedere stap vóóruitgang én trots op elkaar…. ja toch??

  dikke knuf voor allen <3 liefs, Henriëtte xxx

 12. veel van het geschrevene is gepasseerd bij mij, gezondheidsproblemen zijn gebleven en nemen meer tijd in om recht te trekken en inderdaad, mijn grootste les dezer tijden is tijdig het negatieve in anderen opmerken, om niet voor ontgoochelingen komen te staan…mooi dat ik hier niet alleen in ben, hoef ik het ook niet op mezelf te verhalen…;)

 13. Heel herkenbaar, en net op een moment dat ik het nodig had. deze week heb ik besloten om voor mijzelf te kiezen na een lange kwestie met een familielid. Hierna worden mij verwijten gemaakt en voel ik mij zo schuldig.Gelukkig hoeft dat niet. Bedankt voor dit artikel, dit geeft mij kracht!

 14. ook ik herken alles in deze blog…liefde, geld, het gedrag van andere goedpraten, verdedigen …. etc etc alles gegeven voor het geluk van een ander zodat ik nu op de blaren zit…ja ,ook ik ben een aarde engel maar wel eentje die haar assertiviteit heeft geleerd.
  blog sluit mooi aan bij blog over eenzaamheid…..
  ben blij dat er meer mensen dit herkennen….
  lieve groet voor alle andere engeltjes

 15. Dit is precies zoals ik het ook altijd ervaar, ook het excuses maken voor het gedrag van anderen.
  Zelf altijd moe , maar wel doorhollen. wel grappig dat ik ook vanmorgen iets heb geschreven hierover. En dat ik voor mezelf nu wel iets heb van mijn grenzen weer duidelijk zetten en nee durven zeggen. Maar ook dat dit me veel moeite kost. Of ik een aartsengel ben weet ik niet , maar ik herken wel heel veel in dit stukje.

 16. Ik dacht dat ik zoals de mensen om me heen zeggen.. gek was, dat ik niet t slechte zie in de mens… ik zie altijd de mooie goede dingen, en wil idd altijd maar helpen, mijn gezondheid, mijn geld.. allebei uitgeput.. dank voor t delen van deze vertaling, voor mij de bevestiging dat ik wel t goede mag zien, maar dat ik ook mezelf mag belonen en zodoende anderen wat mag leren… dank dat juist vandaag deze vertaling verschijnt, het was vanmorgen een vraag van mij.. voor de engelen.. dank dat ik dit mocht ontvangen!

 17. wat een mooie verklaring voor alles wat ik meemaak, zie en ervaar in mijn leven….
  Dank je wel voor de vertaling!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in