Autisme en de DSM-V. Verbetering of niet? Door een autisme bril bekeken…

Het eerste DSM handboek, het boek Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders, werd uitgegeven in 1952. Het was bedoeld om meer eenheid te krijgen in de hoeveelheid van diagnoses. Sinds 2013 geldt de DSM-V voor het classificeren voor alle psychiatrische diagnoses waaronder autisme. Alle subcategorieën van het autisme zijn eruit gefilterd. Er wordt enkel gesproken over een Autisme Spectrum Stoornis.

Dat is natuurlijk een enorme vergaarbak van alles wat onder het autisme zou vallen. Het onderscheid tussen verschillende verschijningsvormen van autisme, zoals Asperger, PDD-Nos en klassiek autisme, is hierbij komen te vervallen. Terwijl we allemaal weten dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de kenmerken van autisme en hoe deze zich in het dagelijks leven kunnen manifesteren. Even ter info, ik spreek in dit artikel over mens met autisme en niet over een autist. Autisme is volgens mijn opinie een klein onderdeel van je zijn en je bent het niet en het maakt je niet. Dat het je functioneren kan beïnvloeden moge duidelijk zijn.creatie-kracht

De veranderingen

Tegenwoordig wordt bij een autisme-diagnosestelling alles onder één grote noemer geveegd. Met de restrictie hierop dat er sprake kan zijn van ‘mild’ en ‘ernstig’ autisme. Werden er voorheen drie criteria gehanteerd voor de diagnostisering van autisme te weten:

(1) beperkingen in de sociale interactie

(2) beperkingen in de communicatie

(3) stereotiepe patronen van gedrag

In het huidige grote diagnoseboek worden deze vervangen door deze twee toetsstenen:

(1) beperkingen in de sociale communicatie en interactie

(2) repetitief gedrag en specifieke interesses

En mocht je als mens met een mogelijk autisme-label in spé in het dagelijks functioneren geen hinder ondervinden van bovenstaande criteria dan ben je niet diagnosewaardig. Want je moet wel last hebben van je autisme en flink erover struikelen in de praktijk, anders blijft een etiket uit.

 ’Mild’ en ’Ernstig’

Met een label op zak ben je er nog niet. Want in het gehele -hebben van een gebrek- spectrum kan er onderscheid worden gemaakt tussen mild en ernstig. Als mens met het stempel ‘autisme’ is de gradatie voor mijzelf soms al moeilijk te maken. De ene dag heb je in de sociale interactie en communicatie erg veel last van je autisme en blijf je hangen in jouw stereotiepe patroon van jouw gedrag en op andere dagen ga je op in de massa en is er aan jou niets of nauwelijks iets te merken. Als je zelf niet kan definiëren in hoeverre je last heb van jouw autisme, kan een diagnosesteller dat dan wel? Erg subjectief ook. Want wat hanteer je als psychiater en/of GZ psycholoog als mild dan wel ernstig?? Misschien is het feit dat ik de psychologe in mijn geval niet recht in de ogen aankeek op Diagnosestel Dag wel genoeg om mij als ernstig te kunnen bestempelen… Ook daar zouden criteria voor moeten gelden. De vereenvoudiging van het “gooi het maar onder het autisme spectrum” komt daarmee wel in het gedrang. Autisme en de DSM-V

Autisme Spectrum Stoornis

Als iets me nijdig maakt dan is het wel de appendix dat ik een stoornis heb. Met autisme an sich kan ik best leven, maar me te realiseren dat anderen het als een gebrek zien in mijn hersenaanleg, dat komt hard binnen. Als je namelijk het woord ‘stoornis’ googelt, dan komt daar niets positiefs uit:

  • -afwijking in je lichaam of geest of in het functioneren daarvan
  • iets wat stoort of gestoord is
  • Op Mijn woordenboek kan je beter ook niet gaan zoeken. Dat is gewoonweg deprimerend.

De Praktijk

Er zijn volgens mij nog genoeg diagnosestellers die zich wel kunnen vinden in verschillende vormen en benamingen van autisme en graag een onderscheid maken in autisme zonder het in een spectrumdiagnose te moeten wegschrijven. En die ook wél achter een nader gespecificeerd autisme-etiket staan, ook al ondervindt de cliënt in het dagelijks functioneren er géén of nauwelijks hinder van, al dan niet mild of ernstig. Dat blijkt wel uit het feit dat ik, niet zo lang geleden, zelf een Asperger diagnose in ontvangst mocht nemen na enkele praatsessies met een GZ-psycholoog. We hebben het dan over begin 2016, terwijl de DSM-V al ruim twee jaar als hét handboek voor psychiaters en GZ-psychologen gehanteerd wordt.

DSM-V, een verrijking?

Uiteraard is er veel verschil in autisme onderling en zal per individu bekeken moeten worden of deze wel / niet onder het autismespectrum valt, en moet er per individu worden bekeken of iemand al dan niet in het dagelijks leven last heeft van zijn of haar autisme. Het is begrijpelijk dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen mild en ernstig autisme. Echter, dit zal soms wel direct duidelijk zijn, maar vaak ook niet. Afhankelijk van de visie van de betreffende diagnosesteller kan dit worden aangegeven. Zoals gezegd is dit erg subjectief en ik kan me hier dan ook niet in vinden. Is het een vooruitgang dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de verschillende verschijningsvormen van autisme? Absoluut niet. Want hoe gerichter een diagnose gesteld is, hoe gerichter een behandeling ingezet kan worden.

En over Autisme Spectrum Stoornis kan ik heel kort zijn. Alles in beschouwing genomen voel ik me wellicht wel anders maar niet gestoord, verstoord of defect… Ik ben weliswaar niet blij met een label, we hebben namelijk allemaal wel wat, zeker als je de DSM-V erbij neemt, maar fijn dat ik sinds 2016 als Asperger girl door het leven mag en niet als figuur met autisme, waar nog een heel spectrum om heen hangt.

5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Willen we op een duurzame manier verder leven of kiezen we voor een leven gericht op puur eigenbelang?
Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
Autisme bekeken vanuit een spiritueel perspectief
Voor een ontmoeting van Tweelingzielen moeten beide zielen samen klaar zijn
Lichtwerkerschap: wat betekent lichtwerker zijn?
Autisme interventie: grijpen we te vroeg in?
Aarding – dit is het, en zo doe je het
Uit de illusie, terug naar eenheid
Wie het (helder)weet mag het zeggen 
Waken Engelen over onze wereld?