In veel processen is er een moment dat precies het juiste is, of het beste. De tijd is rijp; als je nu iets onderneemt of zegt is het effectief, het valt op zijn plek, komt binnen, het kwartje valt, of hoe je het maar noemen wilt. Dat geldt voor psychische en lichamelijke processen evenzeer als voor kwesties als het opruimen van een kast, het schrijven van een tekst of een ‘toevallige’ ontmoeting met de juiste persoon.

Het heeft te maken met energie, die op dat moment optimaal aanwezig is voor deze handeling, gebeurtenis, of dit inzicht. Jij bent gefocust, hebt blokkerende elementen (tijdelijk) uitgeschakeld en staat open voor het ontvangen van wat je op dat moment nodig hebt: de juiste energie om deze actie uit te voeren of hem juist te laten gebeuren zonder weerstand. Meestal gebeurt dit onbewust, het is geen vooropgezet plan.

Afstemming op je innerlijke leiding

Hoe weet je of iets ‘het juiste moment’ is? Dat vereist een nauwkeurige afstemming op je innerlijke leiding. Je voelt dat je in actie moet komen, iets moet zeggen, of ondernemen, of juist niet. Als je werkelijk contact maakt met dit gevoel kun je het haast niet tegenhouden: het gebeurt gewoon.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je kunt de aandrang voelen om een andere route naar huis te kiezen dan je anders neemt, op internet op zoek gaan naar iets wat je denkt nodig te hebben en dan toevallig op iets stuiten wat je echt nodig blijkt te hebben. Het kan er ook om gaan dat je in een conflict dat allang sluimert en waarin je geen beweging krijgt, ineens voelt dat je nu iets moet doen of zeggen. Het blijkt het juiste moment te zijn, want nu komt het over en wordt het begrepen.

Verspillen van energie

Als het niet het juiste moment is, voelt het alsof je op moet boksen tegen een muur van weerstand, moet trekken aan een dood paard, of tegen heug en meug iets moet doen waar je totaal geen zin in hebt. Wat je wilt lukt niet en dat maakt je doodmoe.

Op zo’n moment kun je je afvragen of je wel door moet gaan met wat je aan het doen bent. Je forceert kennelijk iets en verspilt een hoop energie. Of het nu in je werk is, of in de relatie met je partner of je moeder; je voornemen om te gaan sporten of gezonder te gaan eten; het moet wel het juiste moment zijn om in actie te komen.

Het creëren van het juiste moment

Behalve meegaan met de stroom van het leven en je nauwkeurig afstemmen op je innerlijke leiding, kun je ook meewerken om het juiste moment te creëren. Je kunt je voorbereiden door er innerlijk mee bezig te zijn, je af te vragen wat je diep in je hart echt zou willen en ruimte te geven aan gevoelens van weerstand. Is het angst die je tegenhoudt, of een reëel waarschuwingssignaal dat je iets niet moet doen of willen?

Vraag je gids om je te helpen inzicht te krijgen en let extra goed op de signalen die antwoord op je vraag kunnen geven, zoals bijvoorbeeld een droom, of een tekst die je ergens leest. Maar ook tarotkaarten of andere hulpmiddelen die bij jou passen, kunnen je inzicht geven, als je daar ervaring mee hebt. En gedurende de nacht zul je er samen met je gids zeker ook mee bezig zijn. (Zie mijn artikelen De nacht als parallel bestaan. Wat gebeurt er als je slaapt?‘ en Contact met je gids in je dromen’.) En misschien merk je op een ochtend dat er iets veranderd is en voel je dat het juiste moment nu aangebroken is.

Verkeerd uitgangspunt

Toen ik begon met het schrijven van dit artikel ben ik na een paar alinea’s gestopt. Het leek alsof ik niet de benodigde energie en inspiratie had om verder te schrijven. Ik liet het een paar weken rusten en nu ik het weer oppak, is het alsof het schrijven vanzelf gaat. Ik kwam er achter waarom het eerder niet lukte: mijn uitgangspunt was verkeerd, ik wilde dit artikel zowel voor mijn nieuwe boek over gezondheid gebruiken als voor Nieuwetijdskind Magazine, en dat was geen goed idee. Toen ik de gedachte losliet dat ik deze tekst ook voor mijn nieuwe boek zou gebruiken, ging het verder vanzelf.

Als de tijd rijp is voor verandering

Het belang van het juiste moment geldt ook voor grotere zaken, zoals de veranderingen die onze aarde en wijzelf ondergaan in deze periode van toenemend bewustzijn. Ook bij kleine en grote gebeurtenissen kun je zien dat de tijd rijp is voor verandering, of nog niet.

Jaren geleden las ik in het boek The Secret over het idee dat als je je heel sterk concentreert op iets dat je wilt bereiken en het tot in detail visualiseert, je het op die manier kunt creëren. Ik vroeg mij toen af hoe je kunt weten of dat wat je nastreeft ook de bedoeling is, als je maar zo beperkt zicht op het grotere geheel hebt. Als antwoord kreeg ik deze droom.

Het glazen gebouw

Er staat een heel groot modern gebouw met veel glas ergens in het landschap. Ik kijk toe en sta op de grond maar soms kijk ik ook vanuit een ander standpunt waardoor ik alles goed kan zien. Vanuit de lucht worden met helikopters grote delen van het bouwwerk toegevoegd aan het bestaande. Op de een of andere manier passen die naadloos op en aan het bestaande gebouw. Ik zie in detail de verbindingselementen, groeven waar de losse delen perfect in passen. Zo wordt het gebouw op kunstige wijze vergroot. Ik sta er vol bewondering naar te kijken.

Voor mij laat deze droom zien dat niets aan het toeval wordt overgelaten en alles op het juiste moment op de juiste wijze gebeurt als je je overgeeft aan de leiding van je gidsen en je eigen hoger bewustzijn. Door je eigen wil te sterk in te zetten kun je misschien wel de verkeerde resultaten bereiken, want je hebt geen overzicht over het totale plaatje.

Uitbreiding van ons bewustzijn

Het gebouw staat in de droom niet alleen voor mijn eigen proces, maar ook voor deze tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar een uitbreiding van hun bewustzijn. Het glas staat voor transparantie, het leven wordt steeds transparanter, dingen worden duidelijker, we krijgen meer inzicht in onszelf en het doel van ons leven. Met veel hulp van buitenaf uit de kosmos (de helikopters) wordt ons bewustzijn vergroot en onze blik verruimd.

We kunnen meewerken in dit proces en het onszelf gemakkelijker maken door zoveel mogelijk af te stemmen op onze innerlijke leiding. Alles zal op het juiste moment gebeuren, zowel in ons eigen leven als in de wereld, daar kunnen we op vertrouwen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

 1. Susan,

  “Maar vanuit de Bron is er volgens mij altijd maar 1 moment, en dat is Nu.”

  Uiteraard. Doch, zoals je wel weet, veel mensen (zeker in de zogenoemde “westerse wereld”) leven in de buitenste ringen van de bron. En valt daar het NU niet uiteen in “de tijd” (welke natuurlijk ook een subjectieve beleving is.)?

  Je kunt een boek bladzijde voor bladzijde lezen; dat kost tijd.
  Je kunt óók een boek helemaal openslaan (zoals een harmonicaboek met plaatjes voor kinderen) en dan het totaal in één enkel moment (NU) zien én omvatten.
  Een beeld geeft immers het geheel weer (zoals het glazen huis in de droom). En over een beeld hoeven we niet (hoewel dat natuurlijk wel kan) na te denken: we zien het in één oogopslag. Bij het woordelijk lezen van een boek, denken we veelal na, hetgeen tijd kost. Want we lezen immers woord voor woord, zin na zin. M.a.w. het denken brengt ons niet zo ver. Het inZICHT en overZICHT gaat al heel wat essentiëler.

  Het juiste moment? Misschien LEIDT dat [althans het oefenen hiermee] ons NÁÁR het leven vanuit eenheid, van alomtegenwoordigheid? Maar dat “leiden naar” is een weg, welke tijd kost om te bewandelen. Echter, wanneer het einde bereikt is, en daarmee het doel/het inzicht (bewustwording), dan is alles “samengevallen”, één geworden. Het einde der tijden, zogezegd! Slechts een eeuwig NU. We hoeven dan niet meer te wandelen, slechts te ZIJN. Ik loop dan niet meer door het leven; het leven gaat door mij[n bewustzijn] heen. En het bewustzijn IS.

  Óp naar dat eeuwige nu, maar dan wel met een – bij mijn hoedanigheid – passende tred: hoe laat ik, stukje bij beetje, het (“mijn”) verleden en toekomst los?

  Dank, Ellen voor het delen van je inzichtelijk verhaal.
  Dank Susan, voor je aandachtigheid.

  bert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in