Belichaming beschermt, tegen zware energie

Gevoelige mensen willen vaak weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen ‘negatieve energie’ en de ‘energie van anderen’.  Dat is logisch. Je wilt graag bij jezelf blijven en niet overweldigd worden door teveel informatie. De oplossing is eenvoudig, maar niet simpel, en het vraagt oefening en moed: belichaming.

Hooggevoeligheid

Eerst even een paar basisbegrippen. ‘Hooggevoelig’ betekent dat je een gevoelig zenuwstelsel hebt. Je zenuwstelsel is het netwerk waarover energie wordt getransporteerd door je lichaam en waarmee informatie wordt verplaatst tussen (erg simpel gezegd) de verschillende bewustzijnsgebieden: je hoofd, hart en buik.

zenuwstelsel

‘Energie’ is een drager van informatie; die van jezelf, anderen en de omgeving. Emoties, structuren, liefde en interacties bijvoorbeeld hebben allemaal een specifieke energetische kwaliteit, die door iedereen gevoeld kán worden, maar door sommigen (die gevoeliger zijn) eerder wordt ervaren.

Die ervaring kan zowel bewust zijn, als onbewust. ‘Bewust’ betekent in dit verband dat je tijdens het ervaren in contact kan blijven met je lichaam, voelt wat er in en om je heen gebeurt, en zelf een keuze kan maken, bijvoorbeeld of je in de omgeving blijft of weggaat. Dit is ‘belichaming’.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

‘Onbewust’ betekent hier dat je de energie buiten jezelf plaatst, labelt als ‘niet van mij’, en reageert vanuit een automatisme: je vindt bijvoorbeeld dat je wordt overweldigd door de negatieve vibe en wordt kwaad op je omgeving, maar je slaat dicht en blijft luisteren naar een oninteressant verhaal. De energie van de ander lijkt de jouwe te domineren.

Gevoelig zenuwstelsel

Als je zenuwstelsel gevoelig is (bij 12-20 procent van de mensen is dat het geval), gaat het snel ‘aan’. Er moet veel informatie overheen, vaak meer dan het aankan, en afvoeren van het overschot is een probleem. Gevolg: je zenuwstelsel raakt overbelast en het teveel aan informatie in je zenuwen uit zich in, bijvoorbeeld, niet meer ‘uit’ gaan, je geen raad weten met alle emoties, niet slapen, een voortdurend gevoel van stress, oververmoeidheid, of emotionele uitbarstingen die het teveel aan energie wel even afvoeren, maar niet oplossen, want daarna wordt de druk weer opgebouwd.

negatieve energie

Negatieve energie

Vaak ligt in het jezelf willen beschermen tegen negatieve energie een oordeel besloten naar mensen die minder gevoelig zijn, en nergens last van lijken te hebben; alsof zij gevoelige mensen niet zouden moeten belasten met hun uitstraling. Echter: energie is in de basis niet goed of slecht, of zwart of wit. Het is gewoon energie, en die is er in ontelbare kwaliteiten en vibraties. Die frequenties kun je voelen zonder er een oordeel op te hebben, of eraan vast te houden. Er zijn zwaardere vibraties als woede, teleurstelling, bevriezing, hardheid en weerstand. Die zijn voor een gevoelig zenuwstelsel vaak moeilijk ‘verteerbaar’, en worden door een minder gevoelig zenuwstelsel niet perse gevoeld. En er zijn lichtere vibraties, zoals liefde, dankbaarheid en zachtheid, die een ‘gevoelig’ mens eerder oppakt dan een ‘ongevoeliger’ mens. Maar omdat je op aarde bent, moet je het doen met de randvoorwaarden van deze realiteit en zal je dus ze allemaal moeten ervaren.

De oplossing: belichaming

De enige oplossing is eigenlijk ‘belichaming’. Dat betekent dat je alle soorten energie leert kennen en je ermee kunt verbinden (omdat ze menselijk zijn en dus in iedereen aanwezig). Ga er in eerste instantie dan ook altijd vanuit dat energie óók van jou is. Was hij alleen van de ander, dan kon je hem door je heen laten gaan en weer loslaten en had je er geen last van. Maar blijkbaar blijft de energie ergens aan je kleven.

Ben je bereid om dieper te gaan voelen in verschillende energetische lagen (durf je dus ook woede, hardheid of trauma te ervaren, in je eigen lijf, als een deel van jezelf), dan stel je je zenuwstelsel in staat om te groeien. Het kan dan een groter spectrum aan energetische kwaliteiten gaan geleiden: zowel zwaardere als steeds lichtere. Je tolerantie voor energie in al zijn vormen neemt toe. Bewustzijn is dan ‘het kunnen ervaren van een grotere bandbreedte van energetische diversiteit’.

En wanneer je dat kunt, hoef je energie noch op jezelf te betrekken, noch volledig aan een ander toe te schrijven; je hebt er namelijk compassie voor. Je klapt niet langer dicht bij intensere energievormen en kunt beter onderscheiden waar je zelf ophoudt en waar de oneindige energetische soep begint. Je ziet of situaties voedend voor je zijn of niet en wat je daaraan kunt doen.

Hoe doe je dat: belichaming?

‘Belichaming’ betekent een diepe intimiteit opbouwen met je eigen ervaring en alles wat er te voelen valt in een lijf. Je kunt je lijf stimuleren met onder meer lichaamsgerichte meditatie, emotioneel lichaamswerk, sport, dansen, in de natuur zijn, intimiteit en seks. Natuurlijk kun je een ‘teflonlaag’ om je aura visualiseren om energie buiten te houden en dat kan in veel omgevingen behulpzaam zijn, maar het is geen intrinsieke bescherming.

Ook ‘aarden’ is belangrijk, want dat is de manier om overtollige energie af te voeren, maar als je van nature minder verbonden bent met je lijf en heel energetisch georiënteerd, kan dat beperkt blijven tot een visualisatie waarbij je een lichtlijn de aarde in laat gaan. Dat is een begin, maar het betekent nog niet dat je aardt. Zorg, als je dat doet, dat je vóelt wat er gebeurt; hoe de frequenties uit de aarde je lichaam ingaan en daarin doorwerken. Echt aarden wordt pas mogelijk als je de aardse realiteit, inclusief de bijbehorende weerbarstige energieën, plus alles wat je in je lijf ervaart, niet afwijst, maar verwerkt en afvoert zonder oordeel.

Leestip

Hoog sensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

17 REACTIES

 1. laetitia, misschien zou je je oordeel over andermans ‘rommel’ achterwege kunnen laten. het zou ook maar zo kunnen zijn dat die ‘rommel’ van een ander jou confronteert met delen van jezelf die je nog niet hebt gezien. zo lang jij oordeelt over de pijn of rommel van een ander, wil je niet dat het er is. heb je ook moeite met je eigen pijn/rommel?

 2. Harde geluiden zetten mijn CZ aan, bij aanwezigheid van meer(niet natuurlijke) geluiden raakt mijn systeem overprikkeld en komt mijn CZ in alarm stand, ik raak overbelast en kom in vluchtmodus.

  Helaas horen mijn oren veel geluiden en neemt mijn brein het kleinste geluid, trilling of prikkelende geuren waar alszijnde gevaar.
  Oordoppen werken niet ivm tinnitus en hyperaccusus.
  Hoe wapen je tegen zoiets en hoe houdt je desondanks je energiehuishouding op peil.

  Op moment van schrijven, zit ik buiten in de zon. Met een hogedrukspuit al 2 uur op de ‘achter’grond. En sportvliegtuigen die om de 15 minuten over vliegen.

  • Ik heb precies dezelfde uitdaging. En ik heb ook tinnitus, maar doe bouwvakkersgehoorbescherming op, met tussen beide oren een kleine zakdoek, zodat het niet gaat broeien vann eventueel zweten.. Dan vallen veel achtegrondgeluiden en ruis weg, dat scheelt al een hoop. Nadeel is dat oren op deze manier weinig zuurstof krijgen, dus je moet goed opletten dat er geen eczeem of dergelijke ontstaat. ☺

 3. Bla, bla, bla, klinkt allemaal erg interessant en ik schrijf de bla, bla, bla’s niet om het idee van een oordeel te creëren en mocht iemand dat zo ervaren dan is dit slechts, en niks meer of minder dan dat, de weerspiegeling van je’zelf’.

  Creeër (simpelweg 🙂 vanuit de drie kosmische natuurwetten die voor iedereen en alles gelden. Iedereen zonder uitzonderingen of je er nu in gelooft of niet, iedereen maakt er gebruik van. De meesten echter vanuit de (aangeleerde) onwetendheid, maar ook dat maakt niet uit.

  Creeër/leef vanuit de wet van de aantrekkingskracht. Wij zijn allemaal een bewust (magnetisch energie) wezen en ervaren dat binnen het aardse (het magnetisme van de aarde) en je bent dus “geaard” anders zou je hier dus niet ‘zijn’. Heel simpel, als je niet bewust zou ‘zijn’ kan je hier ook niet ‘zijn’. Feit dat je nu in het hier en nu ‘bent’ is het bewijs dat je bewust bent (en “geaard”) of mensen daar bewust van zijn is weer een ander verhaal. Als je “ineens” in een situatie bent die niet lekker binnen komt, niet lekker voelt of mensen tegen het lijf loopt die je liever niet ziet/hoort/ruikt dat heb je dat zelf aangetrokken of je zit in de aantrekkingskracht (magnetisme) van een ander, die denkt dat ze jou bijvoorbeeld “nodig” hebben.
  Wees dus bewust van wat je wil aantrekken en/of wat je wil afstoten, daarbij helpt de tweede natuurwet: De wet van bewust creëren.

  Voordat je ergens naar toe gaat stap je als het ware in een nieuwe dimensie. Doe je dat onwetend dan laat je het aan anderen over wat er gaat gebeuren. Doe je dat bewust door van te voren aan te geven hoe je de beleving wil beleven, dan ben je bewust aan het creëren en dan verloop de beleving een stuk soepeler, dit indien je dat wil natuurlijk. Sommigen houden van avontuur en chaos. Let daarbij wel op dat je bewust creëert vanuit je hartsenergie in combinatie met je denken. Je hartsenergie is gemiddeld zo’n 5000 x sterker (dus qua creatiekracht en magnetisme) dan je denkenergie. In combinatie werken die twee het beste. Voor de professionals kan je er dan ook nog orgasmische sexuele energie bij doen en dan kan je toveren!

  De derde wet, daar begrijpen de meeste mensen nog geen fluit van en die is ook erg lastig. De wet van accepteren/toelaten. Jij bent WAT jij bent en je staat toe dat ieder ander is wat zij/hij is of wil ‘zijn’. Dat houd dus niet in dat je anderen gaat tolereren, want dat is niet fijn en alles wat niet fijn is dat wil je niet. Als je de eerste twee wetten niet kan/wil leven, niet kan/wil begrijpen, niet kan/wil toepassen of dus (zoals zovelen) teveel in het aangeleerde ego zit of simpelweg stronteigenwijs bent, dan zal de derde wet nooit, maar dan ook nooit werken.

  Als extra steuntje binnen het toepassen/leven van deze drie wetten: Er bestaan GEEN slachtoffers! Iedereen! Zonder uitzonderingen, is de creator van zijn/haar leven en als jij denkt in je opperste wijsheid dat jij het recht hebt om iemand van dat pad af te houden dan begrijp je dus de derde wet niet. Als iemand er voor kiest om ziek te zijn, laat ze dan ziek zijn. Vraagt hun hogere ‘zelf’ om ondersteuning, geeft die dan maar niet in de vorm van het aangeleerde idee van medelijden of het “Ahh wat ben je toch zielig” syndroom.

  • Hallo Max,

   Dit is van uit de hermetica gedacht helemaal goed. Echter zijn de 7 wetten binnen de Hermetica al een hele les om ze te begrijpen en daarna te gaan toepassen.

 4. Toch hoef ik andermans energie echt niet. Er lopen veel mensen rond die maar al te graag hun eigen stemmingen uiten en afvuren op anderen. Io denk dan van hou je eigen rommel bij je. Ga het zelf ergens op uiten of laten het afvoeren. Maar ga niet andermans energievelden eemee verontreinigen.

 5. Hoi Susanne. In essentie is alles energie, waarbij er geen ruimte en tijd komt kijken. Daarmee kort door de bocht is een hoogte maar iets relatiefs. In een vliegtuig kun je ook aarden. Liggend in bed ook. Als je maar creatief genoeg bent en je niet vast houd in je hoofd aan aardse regels. Dat neemt niet weg dat het vaak makkelijker is wanneer je zit of staat of tegen een mooie sterke boom leunt.

 6. Daar ben ik het deels mee eens. Je kunt kokonnetjes, pijlen, kettingen, wortels schieten tot je een ons weegt. Maar die acceptatie van “energie” hoge en lage vibratie is in mij ogen ook de essentie. Eigenlijk de essentie in veel meer dingen. Dat lees ik.ook terug in het stukje ” belichaming”. Het gevaar daarin zit er weer dat je het soms vanuit angst doet, dus vanuit je hoofd. Dan stroomt het niet meer. Aldus mijn ervaring.

 7. “Echt aarden wordt pas mogelijk als je de aardse realiteit, inclusief de bijbehorende weerbarstige energieën, plus alles wat je in je lijf ervaart, niet afwijst, maar verwerkt en afvoert zonder oordeel.”

  Hier gaat het naar mijn idee echt om. Alle trucs om te aarden zijn naar mijn ervaring noet effectief en bied geen werkelijke oplossing. Ik denk dat ‘echt’ aarden nog wat meer uitleg vraagt. Het is zo makkelijk gezegd dat je alles volledig dien te doorvoelen/verwerken van moeilijke gevoelens. Er is een erg alerte geest voor nodig om bewust te herkennen wat je intern doet als je moeilijke gevoelens ervaart en deze dan vervolgens bewust te verwerken.

 8. Mooi artikel, dank daarvoor ☺. Hoe kan je goed aarden wanneer je op de bovenste verdieping (2e) van een flat woont? En daarnaast ook met vele mensen dus dicht op elkaar woont? En het ook niet mogelijk is om even 1-2-3 ergens anders heen te gaan?

  • Susanne, wat mij helpt zijn (heel aards;-)) oordopjes. Er zijn tegenwoordig hele zachte die je amper voelt zitten en die een hoge dempingswaarde hebben. Ik woon in een rijtjeshuis met absurd dunne muren en was erg gefixeerd op alle geluiden vd buren. Wist constant wat iedereen uitspookte. Oordopjes helpen me om bij mezelf te blijven, ik hoor mijn buren simpelweg niet meer. Een verademing! Geeft zoveel rust. (Hoeven ook niet duur te zijn, goed googlen!)

   Verder ben ik het wel met Thijs eens: ik aard liggend op bed op de eerste verdieping . Dat kan gewoon. Maar heeft wel veel voeten in de aarde hoor, het kan heel lastig zijn als je innerlijk veel te dragen hebt. Als het niet lukt en jaren duurt is dat geen falen ofzo.
   Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in