Ben-je-druk-Tijd-om-stil-te-staan
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Druk zijn weerspiegelt je innerlijk

Er zijn tijden dat ik denk dat ik het druk heb. Mijn hoofd is dan vol met klusjes en regeldingen die moeten gebeuren. Liefst allemaal tegelijk. Vroeger dacht ik dat mijn to do-list de oorzaak was van mijn onrust. Ik dacht dat er rust zou komen, als ik mijn lijstje had afgewerkt.

Maar die rust kwam niet. Telkens dienden zich nieuwe klusjes aan. Of ik probeerde wel rust te nemen, maar het lukte mij niet om echt tot rust te komen en te ontspannen.

Veel mensen zijn inmiddels bekend met het gegeven dat de wereld om je heen een weerspiegeling is van dat wat in jou is. Toch merk ik dat echt ervaren, begrijpen en voelen wat dit betekent, in elke situatie opnieuw, aandacht en verdieping vraagt.

In dit artikel wil ik graag delen wat me druk voelen mij vertelt over mijn innerlijk.
Ik heb ontdekt dat als ik denk dat er veel te doen is (in de buitenwereld) dit een afspiegeling is van de gevoelens van druk en onrust in mijzelf. Als ik vanuit die gevoelens de dingen op mijn lijstje ga doen, blijft het onrustig in mij. Want door de buitenwereld te veranderen, verandert mijn binnenwereld niet.
Als ik vanuit een gevoel van onrust en “moeten” actie onderneem, word ik juist onrustiger. Door te  “moeten” leg ik mijzelf druk op. Door te moeten verbreek ik het contact met mijn innerlijk, mijn lichaam en de verbinding met de aarde. Daardoor beleef ik geen plezier aan wat ik doe. Het loopt dan meestal niet lekker. Er gaan dingen mis, het duurt langer en het kost energie.

Verbinding met je innerlijk sterker maken

Ik heb al vaak ervaren dat als ik denk dat ik druk ben, dat zo blijft, totdat ik tijd en ruimte neem voor wat er zich innerlijk in mij afspeelt. Tijd en ruimte voor mijn gedachten en gevoelens.
Als de verbinding met mijzelf sterker wordt, kom ik bij diepere gevoelens uit. Gevoelens waarvan ik mij niet bewust was dat ze er zaten. Soms waren ze wel op de achtergrond aanwezig, maar kon ik er niet “bij”. Als ik in mezelf afdaal, kom ik uiteindelijk meestal uit bij verdriet.
Vaak is het verdriet al oud, meegenomen uit vorige levens, getriggerd door huidige omstandigheden. Als ik dan, eindelijk, dat grote verdriet helemaal de ruimte geef, kan voelen en huilen, geeft dat opluchting en bevrijding. De druk valt weg. Pas dan kan ik me weer helemaal ontspannen en me vrij voelen. 

Laten stromen

Als ik de rust in mezelf weer heb gevonden, zijn sommige dingen op mijn lijstje die eerst zo belangrijk leken, opeens helemaal niet belangrijk meer. Andere dingen verdwijnen gewoon, of worden heel makkelijk door iemand anders of omstandigheden opgelost. En de klusjes die ik wel ga doen, vanuit rust en een positief gevoel, lopen veel makkelijker dan ik had verwacht….

Als je (je) druk voelt dan is er meestal iets wat van binnenuit naar buiten wil. Er zit misschien verdriet dat gehuild wil worden, woorden die uitgesproken willen worden of boosheid die gezien en geuit wil worden. Als dit niet vrij stroomt, maar wordt tegengehouden, ontstaat er druk en spanning.

Rust nemen

Dus als je denkt dat je het druk hebt, is het juist tijd om rust te nemen. Tijd om je aandacht naar binnen te richten en (meer) contact te maken met je innerlijk.

Dat is niets nieuws: Franciscus van Sales wist dat een paar eeuwen geleden ook al.

Het is goed om een half uur per dag te mediteren.
Behalve als je het druk hebt.
Dan heb je een vol uur nodig. 

Franciscus van Sales (1567 – 1622)

Als het rustiger wordt in jou, komt er ook meer rust en ruimte in je leven.
Mijn eigen leven is het bewijs dat het zo werkt. Er waren voor mij jaren dat mijn dagen telkens weer helemaal vol zaten. Ik voelde geen ruimte voor mijzelf. Ik voelde aan alles dat ik meer rust nodig had, maar het lukte maar niet om dat te creëren.druk

Ik ben toen begonnen met dagelijks om 6.15 uur op te staan. Een uur voordat ik mijn kinderen wakker maakte. Ik gebruikte die tijd om mijn favoriete meditaties te doen en om op mijn eigen tempo wakker te worden. Ik ging mijzelf en wat ik nodig had belangrijker vinden en maakte meer keuzes die goed waren voor mij. Langzamerhand is er steeds meer rust in mijn dagelijkse leven gekomen. Inmiddels heb ik veel ruimte om me bezig te houden met de dingen die ik fijn vind en leef ik in een veel lager tempo. Een tempo dat past bij mij, met veel tijd voor bezinning. Gelukkig heb ik nu op normale tijden op de dag ruimte voor mezelf, zodat ik niet meer om 6.15 uur hoef op te staan!

Je verbinden met je innerlijk kan je doen door te mediteren, maar ook op andere manieren. Het is aan jou om te ontdekken wat bij jou past.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ook volgende week mijn volgende artikel “Contact maken met je binnenwereld: Zacht zijn voor jezelf”.

Liefs,
Lea

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in