Codependency serie: de spirituele reis van heling Deel 3 – (lees deel 1 hier> en deel 2 hier>

Zeg jij wel eens ‘Ik ben…’? ‘Ik ben relatieverslaafd’, ‘Ik ben verraden’, ‘Ik ben benadeeld’. Als je ergens ‘Ik ben’ tegen zegt, heb je grote kans dat je het manifesteert in je leven. ‘Ik ben’ uitspraken creëren wie je bent: je woorden zijn de uiting van je gedachten en je gedachten vormen je realiteit.

Dat waar je ‘Ik ben’ tegen zegt is niet echt wie je bent, maar zo kan het wel voelen. Je identificeert je met een bepaalde rol en leeft zo binnen de beperkingen daarvan. En een uitweg lijkt er niet meer te zijn. Het deel waar je je mee identificeert, handelt vanuit een onvervulde behoefte en doordat je je hier onbewust van bent, kan dit deel je persoonlijkheid overnemen. Het is dan inderdaad alsof jij het bent.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Misschien doe je dit wel met je rol als partner. Wanneer er buiten dat niet veel in je leven is, kan het zelfs voelen alsof je relatie je leven is. Vanuit die gedachte kun je te veel van jezelf geven en jezelf volledig wegcijferen om je partner maar aan je te binden. Je kunt gaan pleasen, eisen en controleren. Want hoe anders kom je aan liefde, waardering en erkenning, met alleen de rol van partner tot je beschikking?

Rollen ontstijgen

Maar je bent niet alleen de ‘partner van’, je bent nog zo veel meer. Misschien ben je ook een introverte boekenwurm, een uitzinnige partygirl of een toegewijd leraar. Allemaal rollen die je kunt hebben en waar je van kunt leren. Allemaal rollen die je niet bent. De meeste ervan ontgroei je op een gegeven moment. Je stapt eruit om zo de weg vrij te maken voor het omarmen van weer een ander deel van je. Je overstijgt de ene rol en laat hem los, je identificeert je vervolgens met een ruimere rol, totdat je ook die weer ontstijgt.

Dit afdalen in wat je wilt kennen en daar vervolgens weer boven uitstijgen, vormt je pad van zelfontwikkeling. Het is daarbij niet de bedoeling dat je ergens blijft hangen omdat dat veilig en vertrouwd voelt. Goed bekeken ben je nooit klaar; je bent altijd onderweg naar een grotere versie van jezelf. De weg is je bestemming. Dit is hoe je je grote zielsverhaal leeft, in plaats van het veel kleinere verhaal van een bepaalde rol.

Je bent niet wat je doet

Harde lessen

Strijd zal altijd onderdeel vormen van dit creatieproces. In eerste instantie is er iets wat je wilt worden, iets waar je naar streeft. Vervolgens ga je een leerproces aan waarin je tegenslag, angst en verdriet kunt ervaren. De lessen zijn soms hard: je hebt het gevoel dat je hebt gefaald, dat je verraden bent, dat alle hoop verloren is…

En dan, na vele tegenslagen, zie je resultaat! Dit resultaat ontstaat doordat je, ondanks alle moeilijkheden, bewust bent gebleven op je pad van ontwikkeling. Zo heb je geleerd wat voor jou werkt en vooral ook wat niet. Je hebt je eigen weg gevonden.

Voel je je machteloos staan?

Als je gevoelens van machteloosheid ervaart, is het mogelijk dat je je hebt geïdentificeerd met de moeilijkheden die horen bij het leerproces. Je bent dan zo innig verbonden met deze fase, dat je er maar niet uitstapt. Je voelt je slachtoffer van de omstandigheden en kunt je leven ervaren als een strijd waarin je altijd aan de verliezende hand bent. Je geeft je kracht en macht weg en vergeet wie je in wezen bent. Je kiest er door dit perspectief voor om niet verder te groeien.

Maar hoe moeilijk de werkelijkheid ook is, het is een spirituele wetmatigheid dat alles wat je in dit leven tegenkomt een doel dient in je ontwikkeling. Je kunt pijn niet vermijden, maar je kunt wel bepalen hoe je erop reageert. Stel dat je partner je verraden heeft, laat dan eens het licht van je bewustzijn over die situatie schijnen. Zie je dan misschien waar in dit scenario jij de zaden van het verraad zelf gezaaid hebt? Ben je blind geweest voor bepaalde signalen, heb je je partner op een voetstuk geplaatst, heb je je intuïtie genegeerd?

Scepter versus zwaard

Het gaat hier niet om het goedpraten van wat een ander doet en evenmin om het veroordelen ervan. Leer over je leven te heersen met een scepter in plaats van een zwaard. Het zwaard klieft in tweeën: het is jij tegen ik. De scepter is de stille kracht van je ware zelf, dat weet dat je uiteindelijk één bent met alles wat er is.

Alles staat met elkaar in verbinding, er is niets wat bevochten hoeft te worden. Het enige dat je te doen staat, is de dingen te erkennen voor wat ze zijn. Zie je eenmaal waar je mee te maken hebt, dan kun je je er ook in de juiste relatie toe verhouden. De werkelijkheid is hiermee precies de les van liefde die jij nodig hebt om verder te komen op je pad.

Wil jij je licht laten schijnen over je relaties?

Doe mee met mijn gratis challenge ‘Een liefdevolle relatie met jezelf & anderen’. Drie dagen lang op weg naar jezelf om van daaruit ook de liefdevolle verbinding met anderen aan te gaan.

Lees meer en doe mee: www.souldetectives.nl/soul-challenge

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in