Ben jij al Verlicht- Wat is verlichting dan eigenlijk
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Ben jij al verlicht?

Rare vraag? Ja, misschien wel, maar nu steeds meer mensen op een zoektocht zijn naar “verlichting”, “spirituele bevrijding”, “leven in de 5e dimensie”, “Eenheidsbewustzijn” of hoe je het ook maar wilt noemen, is het eigenlijk ook een hele actuele vraag.

Maar wat is verlichting dan eigenlijk?

Verlichting is een staat van Zijn waarin je weer volledig in verbinding bent met wie jij werkelijk bent, jouw Zielsessentie.

Dan is het mogelijk om van een wereld in dualiteit en ”ikke”, naar een wereld van Wij en Eenheidsbewustzijn te gaan. Dit Eenheidsbewustzijn ervaar je via je geest als licht en bewustzijn, via je hart als universele, onbegrensde liefde en via je buik als een doordringende, bewuste aanwezigheid. Wanneer je het in je buik voelt, voel je dat je wordt gedragen en omvat door een liefdevolle aanwezigheid.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Dat is onze natuurlijke staat van Zijn, die wij helaas zijn kwijtgeraakt

Wanneer we geboren worden zijn we heldere stralende lichtjes: puur, liefdevol en perfect. Het enige wat we nodig hebben is liefde, voeding en veiligheid. We laten onze emoties zien zoals ze zijn en hebben geen reden te geloven dat we niet zullen krijgen wat we nodig hebben of niet gehoord en gezien zullen worden. Alles in ons is in balans en perfect.

Maar helaas, hoe goed onze ouders/verzorgers het ook met ons voor hebben, op bepaalde momenten is het voor hen moeilijk (of zelfs onmogelijk) om al onze behoeften te vervullen.

Het gaat er hierbij niet om te zeggen dat ouders/verzorgers verkeerd bezig zijn. Helemaal niet. Het gaat erom dat wij mensen alleen maar kwaliteiten en emoties kunnen spiegelen die bij onszelf niet geblokkeerd zijn.

Vanuit de basisangst om niet te kunnen overleven, ontstaat er dan een eerste aanpassing in ons gedrag.

We leren snel hoe we ons moeten gedragen om toch weer de liefde en verzorging van onze ouders/verzorgers te kunnen ontvangen. Om ons daarmee weer veilig te voelen.

Naarmate we ouder worden en opgroeien, leren we, van onze ouders, leerkrachten en andere belangrijke personen in ons leven, dat bepaalde emoties, bepaald gedrag, bepaalde vragen en antwoorden, bepaalde behoeften niet ‘mogen’ of ongewenst zijn.

We leren dat bepaalde gedragingen ons meer liefde brengen dan andere. We gaan bijvoorbeeld presteren om te behagen. We doen stoer omdat kwetsbaarheid geen veilige weerklank vindt. Of we ontwikkelen waakzaamheid vanuit de ervaring dat mensen niet altijd te vertrouwen zijn.

We gaan dus ons gedrag aanpassen om verzekerd te blijven van dat wat wij het hardst nodig hebben.

Hierdoor verwijderen wij ons stapje voor stapje meer van onze Essentie en ontwikkelen ons Ego.

Deze aanpassing, om emotioneel te kunnen overleven, wordt heel mooi geïllustreerd door de mythe van het Procrustesbed:

In het oude Griekenland moest iedereen die op weg was naar Athene langs het Procrustesbed. Athene stond voor verfijning, beschaving, hoogstaande cultuur, kortom alle belangrijke waarden van de maatschappij. Het was een centrum van handel, kunst en politiek. Wilde je deelnemen aan het leven in Athene dan moest je in het Procrustesbed plaatsnemen. Als je er in paste, mocht je jouw weg vervolgen. Staken er lichaamsdelen uit het bed, dan werden deze er vakkundig afgehakt. Was je te klein, dan werd je uitgerekt tot je het bed vulde. Helemaal aangepast, op maat gemaakt voor het maatschappelijk leven, mocht men zijn weg vervolgen.

Athene symboliseert hier het doel dat ons gesteld wordt door de verwachtingen van anderen. De verwachtingen en eisen van ouders, grootouders, de hele sociale omgeving én onze unieke reactie hierop, vormen het bed waaruit wij opstaan om zo goed mogelijk te functioneren in de maatschappij. De aspecten van onze Persoonlijke Essentie waarmee wij werden geboren zijn er “afgehakt” en het doel van de incarnatie op aarde, onze Persoonlijke Essentie manifesteren, wordt opgeborgen.

Verlichting is weer volledig contact maken met jouw Essentie

Dit kunnen we alleen bereiken door Bewust te worden. Dit is een groeiproces dat bestaat uit een aantal stappen:

 1. Zelfkennis

Door middel van échte zelfkennis je bewust worden van al jouw verdedigingsmechanismen, jouw karma en trauma’s en het ideale zelfbeeld die jij hebt gecreëerd

 1. Loslaten en bewust keuzes maken

Dit is het moeilijkste deel omdat dit betekent dat je een deel van jouw identiteit moet loslaten, terwijl je (nog) niet weet wat ervoor in de plaats zal komen

 1. Jouw Levenslessen leren

Stoppen met proberen om de dingen te veranderen of te manipuleren en niet langer aan ze te duwen en te trekken. Hierdoor kun jij jouw Levenslessen gaan leren

 1. Te Zijn

Bewust aanwezig zijn en bereid zijn om de dingen zich spontaan en natuurlijk te laten ontwikkelen zoals ze dat willen. Zonder dat je probeert om ze in bepaalde banen te leiden die ze volgens jou zouden moeten volgen, zodat jij jouw Levensmissie kunt leven

Hiervoor is het noodzakelijk om basisvertrouwen te hebben

Als je basisvertrouwen hebt voel je in je botten dat het goed zit met je en dat het goed zal blijven gaan, ook als de gebeurtenissen op dat moment teleurstellend of pijnlijk, of zelfs volkomen rampzalig zijn. Als gevolg daarvan leid je je leven op zo’n manier dat je zonder meer in de afgrond springt zonder je er zelfs maar een beeld van te vormen  dat je goed terecht zult komen, omdat je het rotsvaste geloof hebt dat het universum voor je zal zorgen.

Je leven wordt een spirituele reis, waarin je weet dat als je ophoudt met proberen, ophoudt met moeite doen, ophoudt met grijpen, ophoudt met je aan mensen, dingen en overtuigingen vast te houden, alles in orde zal komen, dat alles goed terecht zal komen. Dit betekent niet dat het loslaten of laten oplossen van structuren perse prettig zal zijn – dat is niet waar je op vertrouwt. Zelfs als het niet prettig is, zelfs als je bang bent, weet je toch op de een of andere manier dat alles goed komt.

Basisvertrouwen is een soort weten dat we gewoonlijk niet als een weten beschouwen

Basisvertrouwen manifesteert zich dan ook meer via ons handelen dan via onze gedachten of gevoelens, aangezien het een weten van de buik is en het weten van de buik zich via handelingen laat zien. Het hebben van basisvertrouwen betekend niet dat je niet handelt. Het betekent niet dat als iemand een geweer op je richt, je dan niets doet om jezelf te verdedigen. Het betekent dat je vertrouwen hebt in je impuls om weg te rennen – je hebt vertrouwen in je eigen, intelligente functioneren.

Zonder basisvertrouwen leven we in een voortdurende staat van angst

Ons ego ontstaat vanuit een gebrek aan basisvertrouwen. Het is gebaseerd op wantrouwen, op paranoia, op angst, op de overtuiging dat er niet goed voor je gezorgd zal worden en dat het universum er niet is om je te dragen op de manier die jij nodig hebt. Deze overtuiging zorgt ervoor dat je gelooft dat je op allerlei manieren moet manipuleren en spelletjes moet spelen om ervoor te zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt en dat de dingen gaan zoals ze moeten gaan.

Als we basisvertrouwen missen wordt het voor ons belangrijk om het te gaan ontwikkelen. Dit kunnen we doen door het aangaan en ervaren van onze Levenslessen. Te beginnen met de eerste les van het Wortelchakra (de basis van ons “oer vertrouwen”), die vervolgens op het volgende niveau, in de volgende les, nog verder wordt verdiept en verfijnd.aarden

Het is tijd om op te houden met worstelen met onszelf en de werkelijkheid

We willen allemaal vrede hebben met onszelf, met ons leven en met welke situatie we ook maar te maken hebben. We weten niet hoe dat moet, en daarom worstelen en vechten we altijd met onze werkelijkheid en proberen we iets van harmonie en ontspanning teweeg te brengen, iets minder angst en gepieker. Wanneer er wordt gezegd dat het lijden ophoudt wanneer je verwerkelijkt en verlicht bent, wordt daarmee bedoeld dat het gevecht ophoudt. Verlichting is geen kwestie van geen pijn voelen, maar van er niet mee vechten.

 

9 REACTIES

 1. "Ben jij al Verlicht?- Wat is verlichting dan eigenlijk?"

  Verlichting is de natuurlijke staat der mensch waar niets voor gedaan hoeft te worden.

  Verlichting is daar waar je gehele verleden en ieder zelfbeeld is uitgepoept.

  Verlichting houdt in dat er vanuit het NU gehandeld en zodoende geleefd wordt.

  Verlichting is absoluut een bedreiging en onmogelijkheid voor die mens die gevoelens, emoties, het Hart, het Zelf, Liefde en meer van die hebbedingetjes als prettig en nodig ervaren.

 2. "Verlichting is een staat van Zijn waarin je weer volledig in verbinding bent met wie jij werkelijk bent, jouw Zielsessentie."

  Wat vragen die zou kunnen opkomen zijn; wie is die 'je' die weer volledig in verbinding is met wie die werkelijk is.

  Zou er nog wel een 'je' zijn als er daadwerkelijk enkel de Zielessentie is.

  Is iedere 'je' niet enkel een door ervaringen zelf gecreëerd beeld gebaseerd op overleving/afhankelijkheid/angst.

  Heeft die Zielessentie een 'je/ik-beleving' nodig om er simpelweg te zijn.

  Hoe was dat ook weer toen we geboren werden, was er toen een ik-beleving waaruit allemaal voorwaarden ontstonden om te zijn.

  Het lichaam heeft nu eenmaal noodzakelijke voorwaarden om te kunnen bestaan zoals; zuurstof, voeding, warmte.

  Zielessentie heeft niets nodig, ook geen liefde, blijdschap, vreugde.

  Zielessentie (natuurlijke staat) doet gewoon zijn/haar ding zonder dat het ergens mee bezig is m.b.t. 'zichzelf' (er is geen zichzelf).

  Oei, als ik bovenstaande woorden zo terug lees dan geef ik mijn portie VERLICHTING maar aan Fikkie, lijkt me helemaal niets.

  Mijn hemel, ben ik nou werkelijk een praatjesmaker.

  Is dit nou de werkelijke verbinding met de Zielessentie.

  Nee, dat kan niet want ik voel me niet blij, vreugdevol, verbonden.

  Help, ik voel liefde.

  • Even tegen mezelf.

   Liever een gevoelloos blij stralend heel mens dan een verdrietig, boos, medelevend mens, toch?

   Zolang ik het zonnetje, de wind en de koude nog op mijn huid voelen kan maak ik me geen zorgen om gevoelloosheid.

   Kan trouwens geen kwaad om eens goed te kijken wat bv medeleven nu eigenlijk is en hoe dat gevoel (ontstaan vanuit de mind en niet vanuit dat beruchte hart) ontstaan kan.

   Nu we het toch over verlichting hebben zal gezien worden dat elk gevoel van medeleven ontstaat uit EIGENBELANG/oud zeer/ik-beleving.

 3. "Wanneer er wordt gezegd dat het lijden ophoudt wanneer je verwerkelijkt en verlicht bent, wordt daarmee bedoeld dat het gevecht ophoudt. Verlichting is geen kwestie van geen pijn voelen, maar van er niet mee vechten."

  Daar waar verlichting een feit is daar zal geen geestelijke pijn (negatieve emoties/gevoel zoals verdriet, boosheid, medeleven, eenzaamheid, compassie en meer van die reut) meer mogelijk zijn.

  Lichamelijke pijn of te wel het lichaam dat signalen afgeeft als er daadwerkelijke beschadiging van het lichaam plaats vindt zal blijven bestaan, enkel die beleving is geheel anders dan dat de mind/de persoonlijkheid hier iets mee doet uit eigenbelang.

  Met iets vechten MOET een mens nooit, als eenmaal de werkelijkheid heeft plaats gemaakt voor de eigen werkelijkheid dan is dat een feit en kan er enkel de constatering van dat gebeuren zijn.

  De weg naar verlichting is dan enkel de bewustwording/het inzicht wat er toe geleid heeft dat de werkelijkheid/NU plaats heeft gemaakt voor de eigen werkelijkheid/eigen belang.

  Als er geen eigenbelang/persoonlijkheid/ik-beleving meer is dan heeft verlichting plaats gevonden.

  Wat op zich niets bijzonders is, het is simpelweg 'je/de natuurlijke staat'.

  Het is juist zo bijzonder wat de mens allemaal doet/uitspookt/bedenkt om toch die natuurlijke staat er niet te laten zijn.

  Mooi artikel trouwens, ik ga het nog eens lezen door andere ogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in