DELEN
Gezonde voeding en keuzes maken - Ben jij een doorsnee product

Omringt door diverse boeken en met aardig wat internet pagina’s geopend, krab ik mezelf eens achter mijn oren. De tegenstellingen vliegen me tegemoet. Waar de een roept dat het wel aan te raden is, steekt de volgende het wijsvingertje in de lucht; ‘niet doen hoor!’ Wat is nou waarheid? De keuze is enorm en er lijken er per jaar meer en meer bij te komen; adviezen over gezonde voeding. Waar te beginnen, wie nog te geloven, waar de eerste stappen mee te zetten?

Afvallen

Als ik kijk naar de resultaten, dan zie ik die zeker wel, maar ook heel vaak terugval en in no time weer terug bij af. Was dat het waard om het dan zo aan te pakken en het resultaat daarna zo snel weer te zien vervagen? En dan denk ik: ‘Maar ik ben toch anders dan jij? Ik ben ik, en toch geen doorsnee product?’

Voor mijn gevoel zit het geheel van alles wat er aangeboden wordt op de doorsnee mens en is het zeker van groot belang dat je toch zeker wel in de gaten mag houden dat jij jij bent, en dat jij verschillend kan reageren op voedingsmiddelen ten opzicht van een ander.

Ik heb een mooie graadmeter aan mijn jeuk, dan weet ik precies dat ik iets in mijn mond heb gestopt, wat mijn lichaam liever niet binnen zou hebben gekregen. Gelukkig weet ik het lijstje van producten nu wel aardig, zodat ik de enorme jeuk kan voorkomen. Wil niet zeggen dat de rest wat ik eet wel gezond is, want ik reageer maar op een bepaald aantal producten met mijn jeuk. Alert blijven is dus gewenst!

De waarheid ligt ergens in het midden

Als ik naar de lijst van producten kijk bij de ene manier van gezonde voeding eten en bij de andere, dan kan ik toch niet anders concluderen dat de waarheid ergens in het midden ligt? Als de een roept dat aardappelen zeker wel in het gezonde voeding patroon horen en bij de ander komen ze het huis niet meer in… Als de een zegt dat een flinke fruit-smoothie goed is en de ander zegt dat je suikerspiegel dan sky high gaat en dat dat af te raden is. Voor een bepaald deel aan vitaminen is die fruit-smoothie dan wel goed, voor de suikerpiek in je lichaam dan weer niet. Aan jou de keuze waar je dan voor gaat.

Wel eieren of geen eieren, tomaatje als snack of tomaat als nachtschade echt uit je eten bannen? Een appel niet in de middag eten, geheid dat je na een uur trek krijgt. Als je hem al wel wilt eten, dan kort voor het avondeten, zodat je niet na een uur in de verleiding komt om te gaan snacken. En de ander nodigt je uit om in de loop van de middag die appel te eten, om de trek van dat moment te stillen en dat je maag nog iets te doen heeft.

De een zegt ‘s morgens direct ontbijten voor een goede start van de dag, en de ander zegt dat dat niet nodig is, omdat wij als oermensen ooit ook eerst op jacht moesten voor ons ontbijt en dat ontbijten als je trek krijgt gewoon beter is.

Vertel jij het maar! En dan nog de vraag: Ga je voor de kilo’s eraf of ga je voor een gezonde manier van eten en leven? Ook daar zit een keuze voor mensen. Diëten te over, en dat al decennia lang.

Luister naar je eigen lichaam

Ik ben van mening dat het fijn is als jij weet waar jouw lichaam blij van wordt. En dat vergt studie naar jezelf. Geen lijstje van internet of een plannetje uit een boek, gewoon voelen dat de banaan je minder goed valt en dat je griezelt na drie dagen groene smoothies te hebben gedronken.

Ik krijg een opgezette buik van boterhammen en met iets teveel vet krijg ik het zuur. Snelle oplossing om dan direct een maagzuurremmer te slikken, maar beter is het om te weten dat het vet de oorzaak is. Dan kan ik daar de volgende keer aan denken en hoef ik geen zelfzorgmedicijn in te nemen.

Heb je je wel eens in de Ayurvedische typen verdiept? De Vata, Pitta en Kapha? Als je daar helder hebt welke constitutie bij jou past, dan zie je dat je ineens aangeraden wordt om andere producten te eten dan je met dieet nummer zoveel net dacht te gaan kopen. En Ayurveda bestaat al vanaf zo om en nabij 2000-3000 voor Christus, dus dik voor de Sonja’s Bakker, de Cambrigde, de Montignac, de Zandlopers en wat al niet.

Gebruik je gezond verstand

Tja, waar zit nou de meeste waarheid in? Zoek wat bij jou past en als je wilt afvallen zit daar ook niet enkel een dieet aan vast. Er hoort een gezonde dosis beweging bij en daarnaast nog zien hoe je gevoel en je leven eruit ziet. We kunnen het wel willen, maar als het niet past, door andere oorzaken, kun je blijven proberen tot je figuurlijk een ons weegt!

Voor mij zijn de boeken en de internetpagina’s er voor om te kunnen snuffelen naar recepten met ingrediënten waar mijn lichaam blij van wordt, waar ik energie van krijg en waar ik ook nog wat kilo’s van kwijt raak. En soms eet ik iets te vet of heb ik een pilletje tegen de jeuk nodig, en de ene keer gaan de aardappels de oven in en de andere keer liggen er meer groenten op mijn bord.

Maak er geen stress geheel van, gun jezelf de ruimte, denk zelf na, je hebt een gezond verstand gekregen en kijk wat voor jou goed voelt. Want je hebt maar één lichaam, jouw eigen lichaam.

Jij bent uniek en geen doorsnee product!

5 REACTIES

 1. Inderdaad is voeding heel persoonlijk. Ik heb een paar jaar in een woongroep gewoond waar macrobiotisch gegeten werd. In het begin vond ik het net konijnenvoer, maar ben het na een tijdje wel gaan waarderen. Alleen draait alles dan om het eten, ook qua tijdinvulling. Ik eet nu al jaren weer normaal, met vlees, omdat ik dan goed geaard blijf.
  Mijn ervaring: eet wat voor jouw lichaam goed is en waar je je goed bij voelt. Geen enkel dieet werkt: ben je te dik, eet dan gewoon wat minder en minder vet. Met voldoende lichaamsbeweging erbij. Probeer een goede conditie op te bouwen, dat helpt om je beter in je lichaam te voelen. Begin gewoon met dagelijks een half uur stevig doorwandelen en voer dat dan langzaam op. Regent het, zet dan een lekkere dansplaat op en bewegen maar. Het hoeft allemaal niet duur en ingewikkeld te zijn, als je er maar plezier in hebt.
  Ook als je wat slechter ter been bent, probeer te blijven bewegen. Loop met een rollator of stok. Of ga fietsen als je dat kunt en prettiger vindt. Vaak kun je ook speciale trainingen krijgen bij je gezondheidscentrum. Dat is helaas niet gratis. En ook bij zwembaden en sportzalen kun je vaak voor weinig geld zwemmen of sporten voor alle leeftijden. Een kwestie van navragen en uitzoeken bij buren, buurtkranten of via het internet.

 2. Het is idd echt je eigen weg vinden in eten.
  In mijn leven gaat echt alles omgekeerd..echt alles, dus ook voeding. Heb een tijdje ayurvedisch, en biologisch gegeten, en mn energie werd daardoor zo hoog, dat ik niet meer kon aarden..Dit heeft giga impact gehad op mn systeem, en voelde totaal niet goed aan. Ook heb ik een periode gehad in mn leven waarin ik te dun was en aan wilde komen.. en alles wat je leest gaat dus over afvallen, dus zelf had ik hier niks aan.
  Ben intiutief alles gaan eten wat word afgeraden. Hamburgers, chips, friet. Dit wel naast mn biovoeding!.. Soms echt 3 keer friet oorlog in de week! Heb me nog nooit zo goed gevoelt, puur omdat het goed gevoel geeft..dopamines aanmaakt, aard, en je er blij van word..

 3. goed verhaal en ja herkenbaar, als je denkt het eindelijk te weten, dan lees je weer iets en weet je het weer niet. Ik lees wel vaker dat het ook juist goed is om al intensief te bewegen voor het ontbijt en dan met een uitleg erbij die best hout snijdt over hoe de stofwisseling werkt en de oermens ook eerst op pad moest voor zijn ontbijt. Maar ja, ik kan voor mezelf nu al voorspellen dat ik dan licht in mijn hoofd wordt en duizelig, erg gevoelig voor suikerdipjes, eerst ontbijten, dan wat doen. Ook heb ik jarenlang vegentarische gegeten uit overtuiging omdat het gezond is. Tot maar ja nu ben ik gluten, soja en melkvrij (en nog op meer manieren beperkt in eten), dat vlees juist weer mijn eiwitbron is, inmiddels eet ik alleen nog wilde vis. En ben ik ook weer helemaal om met vlees, omdat ik het paleo dieet heb omarmd.Maar ja eigenlijk doe ik maar wat en vind ik ook maar wat, net als iedereen.

 4. Hallo Jannie, fijn te lezen en ja je hebt er al een aardige zoektocht opzitten zo te lezen. Het is een wirwar van meningen en boeken en wat al niet … Dicht bij jezelf blijven inderdaad. Dankjewel voor je reactie.

 5. Ik heb het artikel met interesse gelezen.
  Door dat ik zelf astma heb en een lijst met voedsel
  heb gekregen wat ik beter kan mijden is het vaak lastig
  zoeken in deze wereld . waar het ene voedsel blog na het
  andere beweerd waar hij of zij aan bevelen wat je moet eten.
  En wat je moet mijden.
  Ik mag weinig soorten fruit . o à geen citrus fruit.
  Toen ik het nog niet wist wat ik niet mocht hebben . meed ik deze dingen al .
  Alsof ik het wist . tomaten , paprika 's allemaal nachtschade histamine.
  Ik werd moe van brood eten . kreeg er geen energie van . aardappelen idem dito.
  Ik eet nu havermout met water aangemaakt . niet geweldig . maar soya producten
  en melk kan ik ook niet tegen . rijstemelk wel. amandel melk weer niet vanwegen dat
  ik niks mag hebben waar noten in zit .
  Doordat ook mijn cholesterol te hoog is , ben ik op een vet vrij dieet .
  Ik ben namelijk niet van plan om aan die cholesterol pillen te gaan . ik heb er genoeg
  over gelezen om zeker te weten dat ik die niet wil slikken.
  Het valt niet mee om je weg hier in te vinden . en om de juiste voeding binnen te krijgen.
  Veel groente . en de juiste vetten . geen maagzuur remmers voor mij . want dan krijg
  Je weer geen vit b 12 meer in je lichaam . daarom moet ik die rotzooi allemaal niet.
  Inmiddels ben ik mijn eigen dieet goeroe aan het worden .en bijna 4 kilo afgevallen.

  Dank je Diana . ik weet inmiddels wat goed voor mij is .
  Ik hoop dat jij een hoop mensen aan het denken zet .
  Luisteren naar je eigen lichaam is inderdaad een pré .

  Harte groet Jannie ❤️

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in