Je kent het vast wel; je bent op een verjaardag en komt naast je oom terecht die zichzelf zo graag hoort praten. Hoe meer biertjes hij drinkt, hoe luidruchtiger hij wordt. Niet omdat zijn verhalen zo boeiend zijn, nee, hij is nu eenmaal gewend de aandacht naar zichzelf toe te trekken. Uit beleefdheid stelt hij af en toe een vraag aan jou, om je daarna weer te overstemmen. En jij? Jij kruipt steeds meer in je schulp en zegt uiteindelijk maar niets meer.

Het lijkt steeds vaker voor te komen

Ik zie het ook gebeuren op social media. Degenen die het meeste lawaai maken, krijgen alle aandacht. Ben je wat bescheidener, dan verdwijnt jouw boodschap al snel in het niets. Vaak zijn het de mooiste verhalen die niet gehoord worden en de mensen die het meeste te bieden hebben die zich de mond laten snoeren. Hun stem wordt slechts een fluistering. Hebben ze minder te vertellen? Is hun boodschap minder waardevol? Zeker niet! Veel vaker is het tegendeel waar. Ze zijn alleen lamgeslagen door degenen die veel harder roepen.

De middenweg

Moet ik dan ook gaan ‘roeptoeteren’? vraag je je misschien af? Absoluut niet, als dit niet bij je past. Maar wat nu als we onze stemmen niet laten reduceren tot een fluistering? Wat nu als we ons dapper laten zien en horen, maar iets minder luid? Wat nu als we onze waardevolle boodschappen delen vanuit ons hart, zoals alleen wij dat kunnen? Authentiek en integer, zoals wij zijn? Wat nu als we geen gouden bergen beloven, die toch niet waar te maken zijn, maar met duidelijke stem laten horen wat wij kunnen?

Spiritueel?

Ook in het ‘spirituele veld’ is nogal wat lawaai te vinden tegenwoordig. En ik zeg niet dat dit perse verkeerd is. Als het bij je past om flink aanwezig te zijn, dan kun je dat zeker inzetten. Dat maakt je niet minder spiritueel. Dan is het echt en echt resoneert bij mensen. Maar lawaai maken als marketing tool, als het niet bij je past, vind ik iets heel anders. Zeker als daarbij onzekere mensen naar je toe gelokt worden, terwijl je niet kunt waarmaken wat je belooft. En daarbij de integere mensen, de coaches en therapeuten die minder lawaai durven maken, hun klanten weg zien lekken naar al die anderen. Terwijl zij degenen zijn die écht een verschil maken bij hun cliënten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Laat je niet gek maken

Dus hou je hoofd koel. Doe wat jij het beste kunt en deel daarover. Laat jouw pure stem niet verstommen in de kakofonie, maar laat je zien zoals alleen jij dat kunt. Wees jezelf en durf te gaan staan voor je kracht, als mens en in je business. Zodat jouw fluistering een roep om verandering wordt, die iedereen kan horen.

4 REACTIES

 1. Heel mooi Nadia! ik stuur dit artikel als hart onder de riem naar een vriend. Hij heeft veel ontdekt en te bieden maar doordat hij roeptoeteraar forums opzoekt durft hij zich daartussen niet te profileren. Hoewel ik de kans klein acht dat hij ook geen aparte website wil gaan opzetten, desnoods onder een ‘alias’en hij daarmee zelfs geen fluisteraar is, zend ik hem toch jouw stukje. Vaak weten mensen heus wel dat ze ook een persoonlijk platform kunnen maken, maar sommigen zijn verslaafd aan ‘afwijzing’. Zowel om het te ondergaan of om dat label overal aan vast te plakken.

  Toch blijf ik zelf denken, dat zodra je in een groep iets wilt, dat er altijd een ‘leider’ tussen zit. Want iemand moet de vorm aanbieden waarin zaken gebeuren. Dit trekt onzekere mensen aan die als een ander het platform aanbiedt, opeens van alles lijken te weten en denken. Die gaan dan overstromen tijdens bijeenkomsten. Soeverein zijn, je eigen platform maken en met mensen gewoon lekker thee drinken en een babbel maken, zonder prive altijd een sprituele referentiekader te willen scheppen. Dit kan ook als een ‘muur’ werken. We willen vaak nog the leader of the pack spelen, maar van binnen integreren we niet voldoende. Het is bijna van: Dit is mijn tent, dit is mijn legoblokje. En zelfs als een ander zijn eigen lego blokje meeneemt, mag hij die niet verbinden aan het legoblokje van de ander, want die was ‘eerst’. Er is enorm veel kinderachtigheid in spiritualiteit geslopen en daarom schaf ik dat woord af. Want spiritueel zijn is juist een begin en niet een kwestie van ‘ik was hier eerst’. Behalve dan in de sportschool….want daar zijn de mensen al jaren Spier Ritueel.

  Mooie timing. thanx mylady!

 2. Zo mooi, op het juiste moment.
  Vrijdag een reading, healing en inwijding gekregen. Een punt daarbij was dat schrijven mij kan helpen in mijn transformatie proces. Maar ja, heb maar weinig hits/volgers…
  Nu denk ik; De schreeuwer bereikt honderd mensen en kan er één helpen. De fluisteraar bereikt één persoon en kan die ene helpen <3

 3. “Toevallig” dat hier nu over geschreven wordt.
  Sinds gisterenavond ben ik hierover aan het denken, na mijn Tai Chi- lessen.
  Sinds kort is bij die lessen een nieuwe deelnemer gekomen die steeds aan het woord wil zijn.
  Het stoort mij.
  Zelf zeg ik alleen iets als ik dat wil en wil in alle rust de lessen volgen.
  Ook ” kruip ik weg” achterin om alles te kunnen overzien.
  Daar is door de leraar al diverse keren iets van gezegd.
  Volgens hem neem ik te weinig ruimte in.
  Het zit bij mij niet in het uiterlijke, het zichtbare,maar in het innerlijke.
  Ik denk dat dat een grotere kracht is dan lawaaiig op de voorgrond treden.

  • Toeval bestaat niet, alles komt op t juiste moment op de juiste tijd en plek.
   Je mag dat doen wat bij jou past Andrea, je moet niks en mag alles.
   Het is wel belangrijk dat je jezelf mag zijn.
   Zeker hoef je zaken “opgedrongen” door een ander niet uit te voeren.
   Dat mag je ook kenbaar maken aan de ander, zeg wat jij fijn vind en wat niet, dan hoeft n ander dat mss niet in te vullen voor jou?
   Lekker blijven wie je bent, dat is goed en ook waar het omdraait, mss kan de ander wat van jou leren?
   Lieve groet Lian

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in