Ken je ze nog? De sprookjes die je hoorde als je fris gedoucht in je flanellen pyjama op bed zat terwijl je vader of moeder je voorlas. Sneeuwwitje, Rapunzel of Assepoester. De fantasie blijft leuk, de betovering bijzonder, de moraal van alle tijden.

Eén voor één zijn de verhalen aantrekkelijk, stuk voor stuk liften ze mee op een romantisch beeld dat niet meer van deze tijd is. De prinses van nu heeft geen uitbundige jurk of ridder meer nodig om haar te redden en de ridders van nu zwaaien niet met zwaarden en zoeken geen prinses.

Toch is dit het beeld waar wij allemaal mee opgroeiden. Het idee is mooi, is dit beeld nog wel reëel?

Leef jij in een sprookje of creëer je je eigen leven?

Hoe zit het met jou? Leef jij in een sprookje of creëer je je eigen leven? Ben je loyaal naar jezelf? Of blijf je hangen in de verwachtingen die anderen hebben van jou om wie je ooit was of misschien wel onbewust pretendeerde te zijn? Nog belangrijker is de vraag: hoe kom je hier uit? Hoe ontdoe je je van die zware jurk of dat ijzeren harnas?

Voldoen aan de verwachtingen van anderen kan veilig voelen. Je bent ver weg van oordelen en leeft in je eigen kasteel, om maar even in sprookjes-termen te blijven. Maar ben je gelukkig en draag je uit hoe je je écht voelt?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het kan heel zwaar voelen om uit die comfortzone te stappen. Als je vandaag blijft doen wat je gisteren deed dan is morgen echt niet anders. Wil je verandering, dan zul je zelf actie moeten ondernemen. Zet elke dag een stap, grote en kleine. Verander wat je doet, denk anders, neem actie als de persoon die jij morgen wilt zijn. Laat je droom groter zijn dan elk excuus dat je kunt bedenken. Kijk ook de donkere stukken aan en dans af en toe met die schaduw. Daar groei je van.

Erken wie je écht bent, omarm je verlangens en behoeften

Alles is energie. Wijzelf, liefde, geld, je gedachten en je emoties. Het zit allemaal in en om je heen. Het is aanwezig, ook bij jou. Het enige wat je hoeft te doen is mee gaan op de flow die het leven je laat zien. Die we elke dag weer aangereikt krijgen. We denken dat we aanwezig moeten zijn in allerlei relaties waardoor we zelf naar de achtergrond verdwijnen of vergeten wat we echt nodig hebben.

Neem een voorbeeld aan de natuur. Die boom gaat niet anders of sneller groeien omdat iemand dat wil. Zijn wortels dringen diep de aarde binnen. Met lange takken die flexibel meebewegen in weer en wind. Ben leerbaar en flexibel als de boom terwijl je eigen ik diep gegrond is.

Weet je hoe je jezelf staande kunt houden in omstandigheden die van je vragen dat je af en toe een stap opzij doet? Met een open mind! Blijf nieuwsgierig, open en bewust. Weet wie je bent en wat je uitdraagt. Hoe flexibeler jij bent, hoe meer je omgeving dit ook terug spiegelt.

Blijf ook vragen stellen

Ook wanneer jij exact weet wat je wilt en hoe dit eruit ziet. Stel vragen, laat ze los en blijf open staan voor de exacte invulling. Die kan iets anders zijn dan wat je dacht of hoopte. Het kan zijn dat de plannen voor jou, je eigen dromen overtreffen.

Dus vraag duidelijk om wat je wilt, laat los én verwacht. Als het in lijn is met je hoogste goed dan zal dat of iets beters in je realiteit verschijnen. In dit proces is de bereidheid om mee te buigen belangrijk. Soms verder dan je dacht. Blijf open staan voor alles wat mag ontstaan en verwacht een wonder.

Laat je oordeel los en maak ruimte

Stop met het negeren van je ingevingen. Je intuïtie, dat onderbuik gevoel, kippenvel. Voel wat het je wilt zeggen. Ik zeg ‘voel’ het want wij zijn geneigd om het te overdenken. En daar ga je de mist in. Je hoofd is goed voor de boodschappenlijstjes en om te bedenken hoe je op een logische manier van A naar B komt. De beste beslissingen neem je niet op basis van verstand alleen.

Een leuke en makkelijke oefening

Neem een A4. En vouw deze over de lange zijde. Links schrijf je met wat ruimte tussen de woorden: ‘werk’, ‘relaties’, ‘financiële positie/ geld’, ‘liefde’, ‘gezondheid en lijf’ en ‘mijn grootste verlangen’. Schrijf eronder de allereerste overtuiging die je binnen valt. Iets waarvan je jezelf vertelt dat het waar is en waardoor jij nu niet hebt of ervaart wat je wilt ervaren. Aan de rechterkant van dit vel schrijf je het tegenovergestelde van deze overtuiging.

Als je bijvoorbeeld bij liefde hebt staan: ‘ik val altijd op de verkeerde’. Dan schrijf je rechts: ‘ik heb een gelukkige relatie met mijn zielsmaatje’. Zo werk je alle onderwerpen af en vul ze gerust aan met eigen ingevingen.

Dan klap je het rechtervel weer dicht en schrijf je alle onderwerpen nog ene keer op met voldoende ruimte ertussen. Dan ga je intenties schrijven die je per onderwerp brengen waar je uit wilt komen op dat vlak, die dichtbij de omgebogen overtuiging komt.

Schrijf dan bovenaan dit vel: ‘intenties voor deze maand’. Dit hang je ergens op waar je ze kunt zien. Op de koelkast bijvoorbeeld. Of bij je bed zodat je ze rustig kunt lezen voor je opstaat.

Blijf vragen, plant zaadjes. Ga bijvoorbeeld op zoek naar die leuke baan. Schrijf uit hoe jij je voelt als je naar je werk gaat. Plan een avondje uit met iemand van wie je houdt. Vraag die persoon met wie je zó graag op date wilt mee naar een dag aan zee. Neem actie!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Mooi verhaal weer Maaike, herkenbare stijl van je blogs, altijd direct vanuit je eigen ervaring. heerlijk om te lezen en geeft elke x weer genoeg stof tot nadenken hoe ik er zelf mee omga. het is net of ik weer voel hoe je workshop was en in mij doorwerkte. Kan het aanraden als je een stuk realiteit in je leven mist en toch vooral vanuit je gevoel de dingen wilt oppakken.
  Dank je wel.

 2. Maike,
  Geweldig artikel! Goeie, concrete diepgang. We hebben elkaar lang niet gesproken maar wat gaaf om te lezen wat je aan het doen.
  Gr. Bart van moorsel

 3. De sprookjes van bijvoorbeeld de gebroeders Grimm waren eigenlijk verhalen voor volwassenen. Deze verhalen werden aan elkaar verteld om iets uit te leren. Elk van deze sprookjes heeft een psychologische achtergrond. Het is zeer interessant en leerzaam om je daarin te verdiepen. Disney heeft deze sprookje geromantiseerd waardoor de eigenlijke boodschap verloren gaat. Ook de hardvochtige passages, waarin bijvoorbeeld de ogen van een ‘slechterik’ door een vogel worden uitgepikt, houden we liever achter voor onze kinderen. De therapeutische waarde van de archetypen gaan zo verloren.
  Misschien is het juist wél tijd om weer sprookjes te lezen en elkaar te vertellen om zo te achterhalen wat je in je leven wel en niet wilt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in