Ben jij misschien een Omasoep type?

Oooohhh, wat heb je soms toch veel geduld nodig voor dingen! Kan jij af en toe ook zo gefrustreerd raken als het je niet snel genoeg gaat? Jarenlang heb ik heel veel seminars cursussen en online programma’s en challenges gevolgd over ondernemen, omgaan met geld, etc. Ik kreeg er ontzettend veel informatie en allerlei methodes die zouden moeten werken als je ze toepaste. Al gauw na zo’n cursus zag ik allerlei mensen die ook hadden deelgenomen grote successen boeken, gave dingen lanceren enz. Ik kreeg er het gevoel van dat ik aan alle kanten werd ingehaald, in de modder vastzat, zo traag als wat was, met als gevolg het gevoel van frustratie en het idee mislukt te zijn.

Hype?

Anderen langs je heen zien razen kan je het gevoel geven dom te zijn of iets gemist te hebben. Je ziet in deze tijd veel mensen die zich positioneren als coach en trainer en het woord spiritueel wordt daarbij vaak gebruikt. Het lijkt wel een hype. Alsof het opeens ontdekt is door de goegemeente die er en masse mee aan de haal gaat. Spiritueel? Dat was ik mijn hele leven al en heel veel mensen met mij. Gewoon een levenswijze. Ik plakte er alleen geen naam op. Nu ik Jan en alleman hiermee de ene challenge na de andere retreat zie aanbieden, krijg ik soms het idee dat ik achter de feiten aanloop en ingehaald word met datgene wat voor mij en vele anderen al veel langer een tweede natuur is.

Ik hoor het ook van andere mensen. En dan breng ik ze op de hoogte van mijn theorie over soeptypes. Er zijn twee soeptypes:

 • Cup-a-soup types
 • Omasoep types

Het Cup-a-soup type neemt veel informatie op, verwerkt deze snel en zet het gauw om in actie. Dit type kan heel snel schakelen en veel dingen neerzetten in een snel tempo. Voor dit type is het al gauw goed genoeg, hij laat zich niet weerhouden door obstakels als perfectionisme. Implementeren is een van de kwaliteiten van dit type. Het geleerde direct toepassen en omzetten in iets concreets. De keerzijde kan zijn dat er niet zoveel diepgang te vinden is of dat het ‘product’ niet heel eigen is.

Het Omasoep type neemt ook veel informatie op, maar is veel trager. Het moet als het ware vanbinnen gehusseld en gesudderd worden, net zolang tot er een heerlijk geurende en voedende bouillon getrokken is. Het kan lang duren voor deze soep echt helemaal op smaak is en gedurende het kookproces kunnen er nog verschillende ingrediënten (lees informatie, kennis en ervaring) aan toegevoegd worden. Dit maakt dat het omasoep type ongeduldig en gefrustreerd kan raken omdat het zo lang duurt en hij/zij niet precies weet wat de uitkomst zal zijn en wanneer het dan eindelijk zover is.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De kwaliteit van dit type is dat het product dat er uiteindelijk uitkomt, uniek en authentiek, doorleefd en doorvoeld is. Belichaamd. De keerzijde is dat het hele proces te lang kan duren, het ‘juiste’ moment daardoor gemist wordt of er überhaupt niets van de grond komt. Het kan zijn dat het Omasoep type neigt naar perfectie en last heeft van faalangst. Van het Cup-a-soup type kan het leren dat goed genoeg goed genoeg is en dat het soms beter is om gewoon te beginnen in plaats van zó lang te wachten dat ‘het’ moment voorbij is of de rek eruit.

Snel en makkelijk

Het Cup-a-soup type is het type dat het in deze samenleving, waarin alles snel gaat en het vaak draait om (zichtbare) prestaties en beoordelingen, redelijk makkelijk heeft. Deze manier van doen wordt gewaardeerd op scholen, in bedrijven en allerhande andere plekken waar deadlines en targets van grote invloed zijn. Je ziet het ook in marketing. Mensen zien kansen en mogelijkheden, spelen daarop in en kunnen binnen de kortste keren heel succesvol zijn. Het zijn ook de mensen die nieuwe trends ‘ruiken’, ze meteen oppakken en daar snel geld mee verdienen.

Het Omasoep type heeft het hier wat moeilijker. Het is intuïtiever, organischer (of chaotischer) en laat dingen wat meer op hun beloop, waardoor een idee, plan, etc. meer kan rijpen en op het juiste moment getoond kan worden. Ze moeten er ‘het gevoel’ bij hebben. Omdat je die natuurlijke gang van zaken niet echt kunt forceren of manipuleren, heeft dit type het proces wat minder in de hand en dat kan een conflict opleveren met de verwachtingen van anderen, de maatschappij en die van de persoon zelf.

Frustratie of acceptatie?

Omasoep typeIk ben zelf zo’n Omasoep type en het frustreerde me vaak dat ik anderen zag ‘shinen’ terwijl ik zelf nog aan het zoeken en uitvogelen, soms worstelen was. Toen ik besefte dat het helemaal geen verkeerde kwaliteit is, maar dat die kwaliteit juist hele mooie kanten heeft die ook erkend mogen worden, werd het rustiger in me. Zo werkt het, hè, accepteren dat iets is zoals het is geeft rust en maakt het leven een stuk prettiger. Ik ben dus gewoon een Omasoep type! En als ik andere mensen hoor steunen over dat ze zo traag zijn, niet makkelijk meekomen of jaloers zijn op anderen die het zo snel en makkelijk schijnen te kunnen doen (en natuurlijk, schijn bedriegt, niemand weet wat voor verhaal daar achter kan zitten), dan vertel ik ze dit en zie ik ze meteen ontspannen. Gelukkig, zie ik ze denken, ik hóef niet anders te zijn. Ik hoef niet achter anderen aan te rennen. Ik kan gewoon mezelf zijn.

Inmiddels ben ik er helemaal tevreden mee dat ik een Omasoep type ben. Want het is de manier waarop ik wil werken en de enige manier waarop ik kán werken. Maar ook wil ik leren van dat andere type. Kan ik de snelheid of de timing die het Cup-a-soup type heeft, misschien gebruiken voor mijn omasoep? Het zou soms fijn zijn als ik mijn soep wat eerder zou kunnen opdienen of in elk geval op precies het juiste moment en niet dan nog te wachten…

Herken je iets in het verhaal hierboven? Ik zou het leuk vinden als je reageert met wat voor soeptype jij bent. Ze zijn beide oké, maar het is net als met bepaalde aandoeningen of ziektes waardoor je anders lijkt of niet mee kan met de rest. Als het beestje een naam krijgt, kan je het plaatsen en dat geeft (meestal) rust.

Loop jij hierin tegen dingen aan of heb je misschien een goede tip? Laat het weten. Dank!

Wat voor soeptype ben jij?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

69 REACTIES

 1. Heel mooi wat je schrijft, Nigella. Respecteer die omasoep en wees wel alert inderdaad op dat je soep niet ‘over tijd’ raakt zodat ‘ie niet meer eetbaar is. Soms is afkijken bij een Cup-a-Soup een heel goed idee!

 2. Klopt helemaal, Marja, het laat zich niet dwingen. Daar word je alleen maar gefrustreerd van en datgene wat je wilt neerzetten wordt er ook echt niet beter van. Soms is het heel goed en fijn om een Cup-a-soupkwaliteit in te zetten, maar overall voelt het goed om te mogen zijn wie je bent en dat te omarmen.

 3. Ja Ameike, iets wat niet klopt bij wie je bent, voelt niet goed. Mooi dat je dat hebt ingezien, toch?

 4. Dag Olga, wat mooi hoe je hiermee omgegaan bent en dat je jezelf gunt een omasoep te zijn 🙂

 5. Wat leuk om je reactie te lezen, Mary. En grappig dat je zo duidelijk een combi bent. Ik denk trouwens dat we allemaal wel wat van beide hebben en het zal ook afhangen van waar het om gaat, denk ik.

 6. Fantastisch. Nooit eerde van deze vergelijking gehoord. Ik ben een combi van deze twee. Ik kan snel in oplossingen denken, maar kom dat met ingrediënten die velen niet begrijpen, niet kunnen zien. Omdat ik daarna tijd nodig heb om de ingrediënten te zoeken en de soep op de juiste manier te maken, krijg ik niet de kans om het bestaansrecht van een oplossing de kans te geven. Duurde lang voordat ik door had dat wat ik zie of hoor niet door iedereen zo wordt beleefd. Ik maak nu oma soepen voor mezelf en omdat ik me daardoor beter voel, draag ik toch iets bij aan de maatschappij.

 7. Beste Maria,
  wat ben jij een bijzonder en liefdevol person!
  Jij bent het meest spirituele wezen wat ik hier op de site ontmoet heb!
  Je geeft de mensen aandacht,liefde en een helder schoon huis .
  Jouw bijdrage in hun welzijn is enorm .
  Je doet het met liefde en daardoor ga jij stralen .
  Mensen zoals jij zijn onmisbaar in deze flitsende maatschappij

  Vol dankbaarheid
  Sonja

 8. Ik ben vrijwel mijn hele leven een cup a souptype geweest. Totdat ik met mijzelf aan de slag ging, een healing en coachopleiding heb gedaan en daar mijn passie in vond. Heb daarna als cup a soup’er ‘even’ snel een praktij opgetuigd en ben daar middenin gaan zitten wachten op cliënten. Nou, die kwamen dus niet en ik durfde ook niet om op de cup a soup meer bekendheid te genereren. Iets waar ik eerder nooit moeite mee had. Het heeft een paar jaar gekost om erachter te komen dat ik voor mijn passie blijkbaar geduld mag hebben en het organisch mag laten groeien. En nu heb ik daar een woord voor; omasoep! Geweldig! Dank je voor deze eye opener

 9. Ja, hier ook omasoep. De afgelopen maanden had ik even het gevoel dat ik van mijn omasoep snel een cup-a-soup versie moest maken. Maar dat voelde niet goed en dus heb ik dat niet gedaan. Angst is een slechte raadgever en daar gaat soep niet beter van smaken. ✨

 10. Ik ben zeer zeker het oma soep type, heel herkenbaar en ook frustrerend af en toe. Ik denk dat ik mezelf vaak ook tegenwerk door sneller te willen en daardoor juist blokkeer. Het proces waarin ik zit laat zich nu eenmaal niet dwingen en dat begrijp ik ondertussen ook wel, alles op de juiste tijd en juiste plaats. Vergelijken met anderen waar het veel sneller gaat heeft geen zin want we bewandelen allemaal ons eigen pad en niet die van de ander maar soms zou ik willen dat die kwartjes bij mij ook eens wat sneller vallen maar ik ben nu eenmaal ik….een oma soep.

 11. Oh ja! Ik ben oma-soep! Ik lig al lang te sudderen. Wat wil ik gaan doen… Hoe wil ik dat doen. Daarbij doe ik dit in stilte. Ik lees veel en oriënteer me eerst. Een studie gaan doen is wat ik wil. Maar er is zoveel wat ik interessant vind! Dus dat! Het idee begint zich te vormen en ik sudder al 3 jaar. Iemand in mijn omgeving sprong ook op ‘deze trail’ schreef zich in na de eerste open dag en begon met een opleiding terwijl ze daarnaast aan het verbouwen was. Toen ging ik twijfelen. Moet ik niet ook vaker ‘gewoon doen?’ Ben ik excuses aan het maken? Maar ik geloof wel dat goede dingen tijd nodig hebben. Plus beter niet geboren kunnen worden uit gebrek. Zoals die kennis die eigenlijk meteen een praktijk wou openen omdat ze haar huidige job niet leuk vind. De praktijk ruimte is er al maar de opleiding is niet afgemaakt en ze is weer een andere opleiding gestart. Ze wil mensen leren wat ze zelf niet leeft.

  Ik ben wel ergens mee bezig ondertussen. Randvoorwaarden scheppen. Een examen doen om in mijn huidige baan een niveau hogerop te komen. Daar raak ik erg enthousiast van. En met dat salaris kan ik in de toekomst een dag minder werken. Dat schept rust voor de sudderende ingrediënten. Als ik de wens-opleiding ga starten kan het goed zijn dat ik dit puur voor mezelf doe en er nooit iets zakelijks mee wil. Maar die gedachte mag nog wat langer in de soeppan… ❤️

 12. Mooi Aatje. En ja, als het kwartje dan gevallen is, ben je niet meer te houden. Het klopt dat het ‘m niet zit in alles wat je najaagt, maar tegelijkertijd: als je de soep niet opdient, heb je twee mogelijkheden: moet je hem helemaal zelf opeten of laten verpieteren.

 13. Ah Monique, jij probeert het een en ander te combineren. Dat is soms superhandig, maar niet altijd. Zo blijkt maar weer uit jouw reactie.

 14. Dank je wel voor je enthousiaste reactie, Ine! Mooi dat jij je eigen soep gevonden hebt…

 15. Wat een geweldige vergelijking deze heb ik nog niet eerder gehoord alle apensoorten geprobeerd en alles gedaan om kant en klaar van de ene soep in de andere letterlijk figuurlijk in verzopen eindelijk nu na een leven vol van soepen toch een echte omroep en hoef ik deze soorten niet meer te proeven alleen de omasoepkom in beide handen te koesteren bedankt voor deze vergelijking

 16. Absoluut het Omasoep type…..soms heb ik de Cup-a-Soup geprobeerd en dan nog voeg ik er van alles aan toe om de Cup-a Soup nog enigszins eetbaar te krijgen want ik heb toch liever een goede volle smaakvolle soep die met liefde en zorg bereid is……

 17. O wauw Stiena wat een pakkende reactie! Althans voor mij zeker!! Ik werk nu sinds een jaar in de huishoudelijke dienst in een verzorgingshuis voor dementen ouderen en “toevallig” is dat ook nog eens in een prachtig klooster… Ik ben echt dol op mijn werk en maak zoveel mooie dingen mee daar. Er is niet 1 dag dat ik met tegenzin ga! De mensen zijn zo dankbaar en ik voel dat ik echt iets nuttigs doe. Kijk, ik ben misschien geen coach of therapeut op papier maar eigenlijk is het wel een groot onderdeel van mijn beroep. Ik maak regelmatig praatjes daar waar mensen van opfleuren, bied een luisterend oor of een arm/knuffel.. Daarnaast maak ik de ruimtes ook weer “energetisch schoon”.. En onderbetaald word ik ook echt niet. Ik denk eerlijk gezegd dat de schoonmaak nog niet zo slecht betaald is. Als zzp-er zou je daar echt behoorlijk in kunnen verdienen hoor. Echter kies ik nu liever voor wat meer zekerheid.
  Mensen denken dat je perse een opleiding nodig hebt om te kunnen doen waar je goed in bent maar dat hoeft helemaal niet! Natuurlijk mag het wel maar stel dat er ooit een basisinkomen voor iedereen zou zijn er iedereen wil alleen maar coach/therapeut worden… Dat kan niet he.. Er moeten ook mensen zijn die lichamelijk de handjes uit de mouwen steken. Laat mij maar poetsen hoor vind ik helemaal niet erg! En ondertussen praat, luister, lach en zing ik…

 18. een langtrekkende sudderende omasoep! het duurt bij mij gewoon een lange tijd voordat het kwartje gevallen is, maar als het eenmaal gevallen is…..dan is het ook echt helemaal duidelijk! Wat mij ook duidelijk is geworden is dat het voor mij helemaal niet nodig is om dingen ’te lanceren, neer te zetten of weet ik veel wat’. ik mag gewoon zijn wie ik ben, zonder aan wat voor hippe regels dan ook te voldoen. wat een rust he? ik heb zon dikke 20 jaar meegerend, gejakkerd en alles opzij gezet, flink op mijn snuit gegaan…ok toe maar, nog een keer dan! weer onderuit en nu snap ik het 😉 het zit m niet in alles wat je najaagt kittensoep, het gaat erom wat er IN de soep zit!

 19. Wat leuk dat je reageert, Julia. En volgens mij heb je inmiddels je draai behoorlijk gevonden., o.a. door de paarden. Heel fijn.

 20. Wat fijn, Ria, dat het inmiddels oké voor je is dat je het in je eigen tempo mag doen!

 21. ik ben meer van rauwkost, en dan herkauwen… een mooi gerecht maken is bij mij niet bij.

 22. Ja, hier nog een oma-soep type. Het heeft me al heel wat energie gekost waarmee ik mezelf om de oren sloeg, als anderen het snel doen dan moet ik dat toch ook kunnen. Ik zei al wel eens dat ik goed ben in de boel in de soep laten lopen. oma-soep type klinkt beter 🙂
  Inmiddels zie ik het meer als mijn kracht dat het niet allemaal snel moet, maar ik juist meer tijd neem en geef.

 23. Wat een leuke vergelijking, Ira, met katten. Een prachtig voorbeeld van divine timing. Ze nemen hun rust en zijn ontspannen terwijl ze ieder moment volledig alert op kunnen springen als het moment daar is. Love it!

 24. Wat leuk om te lezen, Engelina (mooie naam!). En ja, schoonmaken is zoveel meer dan alleen dat, of kan het zijn. In de sportschool wàar ik lesgeef, is het zo fijn dat de schoonmaaksters er zijn. Niet alleen omdat ze alles weer lekker schoonmaken, maar omdat ze er zijn, ze je een thuisgevoel geven, het gevoel dat er voor ons ‘gezorgd’ wordt. Het is een heel dienstbare functie die het voor anderen mogelijk maakt om hun ding te doen. Zwaar ondergewaardeerd helaas. Wat ontzettend fijn dat jij er meer dan genoeg erkenning voor krijgt!

 25. Ik was ook onzeker omdat ik naar werd van alle spirituele dingen en vooral het dwingende eraan. Mensen die hun methode het beste vinden. Als je chronisch ziek bent heb je het nog niet helemaal begrepen en moet je zeker nog die en die cursus volgen en als het niet helpt heb je niet helemaal goed je best gedaan. Ik ben spiritueel geboren, maar wel op hollandse grond. Ik voelde me erg onzeker tussen alle hypes enerzijds misselijk van nog een cursus en anderszijds bang dat ik nog niet goed genoeg mijn best had gedaan. Ik durfde niet meer met paarden om te gaan, bang dat ik het “verkeerd” deed en ze daarbij pijn zou doen. Gelukkig ben ik nu door de paarden letterlijk op mijn plek gezet. Ze vertellen me letterlijk om gewoon te doen, dan doe ik al gek genoeg. En dat spirituele gezever mag ik lekker loslaten, want dat past niet bij me. En zo…. van het ene gesprek met een paard in het volgende gesprek met een paard kom ik lekker tot mezelf.
  Gewoon paranormaal op mijn manier. En niet volgens iemands zijn omhoog gevallen methode.
  Leuk trouwens… je flog.

 26. Stiena, ik kan je volgen. Het gaat inderdaad om je instelling en uiteindelijk maakt dat wat je doet niet zo veel uit. En tegelijkertijd ook weer wel. Maar het gaat vooral om dat wat je erin legt. En dat doe je sowieso altijd, dat gaat vanzelf.

  Maar als je dan ook nog iets doet waar je echt ‘aan’ van gaat, is dat natuurlijk fantastisch. En dat kan van alles zijn, gewoon dat waar je zelf blij van wordt. En als je dan die blijdschap, toewijding in alles wat je doet kunt brengen… wow!

  Persoonlijk word ik niet heel erg enthousiast van bijvoorbeeld schoonmaken en ik zou daar dan niet snel mijn werk van maken, omdat ik denk, voel, ervaar dat ik meer van mezelf (of eigenlijk het beste van mezelf) kan geven als ik dat doe waarvan ik echt voel: ja, dit is waar ik superblij van word en mijn klanten ook. Op elk potje past een dekseltje, zeg maar.

 27. Haha, een omajurk erbij 🙂 Ze zijn trouwens wel weer ‘in’, dus wat let je? Fijn dat dat Coup-a-soupje ook soms wil lukken, dan heb je de ideale combinatie!

 28. Wat jammer dat je niet veel resultaat hebt gehad. Misschien inderdaad nog even lekker laten sudderen en op het juiste moment jouw heerlijke soep serveren. Dan krijg je vast hele fijne ‘feedback!

 29. ps ik ben ook een oma-soep die de soep klaar heeft en klaar is om te delen. En wat heb ik gelachen om deze mooie vergelijk. Dankjewel!!!

 30. Hallo Stiena,
  Schoonmaakwerk is 1 van slecht betaalde baan waarbij je heel veel meer doet dan alleen maar schoonmaken en zeker meer verdient. Gelukkig krijgen wij van de mensen voor wie je schoonmaakt meer dan genoeg liefdevolle erkenning. Tenminste ik ervaar dat elke dag opnieuw. 😉 En zeker heb je gelijk ook ik combineer het een met ander en bemerk de meerwaarde hiervan. Het is de eenvoud, het aardse bestaan en het spirituele in een.

 31. Heel herkenbaar, ik ben net als de meesten die gereageerd hebben ook een Omasoep type. Ik heb al wel acties (cup a soup?) ondernomen, zonder veel resultaat, maar vermoed dat ik mijn eigen soepje nog wat op temperatuur en smaak moet maken en dan serveren…… Bedankt Anouk.

 32. Aloha Camilla,
  Bedankt & ja heel herkenbaar! Ik heb de Cup-a-Soup acties ook nog. Maar dan vanuit gevoel ipv mijn hoofd. & dan is ’t BAM als ’n speer actie ondernemen. Maar de grote uitdaging zit idd in ’t omarmen van de OmaSoep. Het helpt mij te denken dat ik net als ’n kat ben. (Ik ben niet voor niks zo dol op ze ha ha). Die ontspannen veel & nemen actie wanneer ’t nodig is. Selectieve actie i.p.v. rondrennen als ’n kip zonder kop zoals ik eerder deed 🙂 & volgens de Tolkien ben ik geel zaad, dus ook ’n soort van sudderen & selectieve actie ha ha. ’t is mijn natuur. & Als je echt actie moet ondernemen doe je ’t wel. Dan is ’t gevoel zo sterk dat je er niet omheen kunt. & ach eigenlijk is alles juist hè. Elke seconde gaat toch precies zoals ie “moet” gaan, voor mijn gevoel 🙂 Dus je doet ’t altijd goed! Ik heb alle vertrouwen in je! Hartegroet ❤ ira

 33. Haha wat leuk beschreven. Ik ben een oma soep type. Al wil een cup a soup soms tussendoor ook nog wel eens lukken. Nu nig de omajurk aantrekken, als in who care’s wat ik aan doe als het maar lekker zit.

 34. Nou Bianca, gefeliciteerd, je bent een Omasoep type! En dat is echt HELEMAAL OKEE! Dat je je niet mee kunt laten voeren door de gekte van deze tijd en maatschappij, kan superlastig zijn, maar in feite is het gewoon een prachtige, zeer ondergewaardeerde, kwaliteit. Maar dat begint verandering in te komen, hoor. Ik wens je heerlijk veel gesudder en plezier bij het opdienen van jouw eigen, zalige soep!

 35. Wat fijn dat het zo herkenbaar is, Marieke!
  En Jannette, precies! Dat is de kunst, jouw weg gaan, datgene gebruiken wat voor jou nuttig is en dan jouw eigen heerlijke soep opdienen.

 36. Vergeten we niet iets?
  Volgens mij is er op aarde nog veel meer werk aan de winkel!
  We kunnen ook kiezen voor een,,spirituele”(als je het al zo wilt noemen)levenshouding.
  Waar je dan je geld mee verdient voor je levensonderhoud doet er dan eigenlijk niet zoveel toe.
  Wat dacht je bijv.van een baan waarbij je gewoon ouderwets je handen uit de mouwen moet steken,bijv.in de schoonmaak sector?
  Juist dat soort werk waar velen hun neus voor ophalen en dan blijft liggen.
  Je krijgt dan allerlei drogredenen te horen,waarom men toch liever voor het,,spirituele”werk kiest.
  Want ja,wordt er dan gezegd,daar liggen mijn talenten.

  Talenten kun je dus ontwikkelen,ook voor schoonmaakwerk!
  Als je naar mijn idee werkelijk spiritueel werk wilt doen kijk dan naar wat voor werk er nodig is en gevraagd wordt.
  Ga dat werk doen waar vaak de neus voor opgehaald wordt en blijft liggen.
  Werk wat misschien niet zo goed betaald wordt maar hoognodig gedaan moet worden.
  We worden overspoeld met de cursussen,opleidingen,therapieën enz.op zogenaamd spiritueel gebied.
  Allemaal prima als je dat interessant vindt en dat vind ik ook.
  Maar je kunt wat je daar leert ook gewoon gebruiken in je dagelijks leven bij de dingen van alle dag.
  en daarnaast voor je levensonderhoud gewoon een baan zoeken en vinden die aangeboden wordt
  i.p.v.je blind te staren op werk op het,,spirituele”vlak.

  Wat zouden we een mooie wereld krijgen wanneer we werkelijk oma’s wijsheid gebruiken.
  Één van de befaamde uitspraken van mijn oma was:Doe maar gewoon,dan doe je al gek genoeg.

  Oma deed gewoon wat ze moest doen,haar gezin verzorgen en klaar staan voor haar naasten
  En dat allemaal onbetaald,omdat ze zag dat het nodig was……
  Moest er toch brood op de plank komen dan werd er een baantje in de huishouding of winkel gezocht.
  Het simpele leven………
  Daar zijn waar het nodig is………..

 37. Ja, ik vind het geweldig zoals jij meteen in de actie gaat en bergen kunt verzetten. We zijn inderdaad een supercombinatie en daar ben ik heel blij mee. <3

 38. Ahhhh, Idia. Daar lijkt nog een ander ding onder te zitten: ben ik wel goed genoeg? Het lastige van het Omasoep type is dat je in die vraag kunt blijven hangen en dan uiteindelijk niet meer tot actie komt en dat is echt zo zonde. Want je hebt echt iets te vertellen! Er zijn inderdaad zo veel mensen die iets te zeggen hebben, maar er is niemand, maar dan ook echt niemand die het zo kan zeggen als jij. Er is maar 1 iemand zoals jij, met de combinatie van kwaliteiten, talenten en vaardigheden zoals jij en er zitten mensen te wachten op jou. Dus kom uit die schuilkelder en laat je goud zien. Dat je berust bent in het zijn van het Omasoep type, prima. Maar ik denk niet dat het de bedoeling is dat je berust in het feit dat je jezelf niet deelt. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Dus wat kan jouw eerste actie zijn? Je hebt al zo lang gesudderd, je hebt een heerlijke soep te serveren… Wanneer ga je er iets van opdienen?

 39. Ook ik ben duidelijk een omasoep type. Mijn motto is nu: lees van alles, hoor alles aan en haal er het jouwe uit. Dat werkt heel goed voor mij.

 40. Dank je wel, Camilla. Graag gedaan! Nee, het werkt niet als je anders moet zijn dan je bent. Jouw manier is jouw manier en je zult er een weg in moeten vinden in deze maatschappij. Maar dat komt vast goed. Wat zou voor jou de eerstvolgende Cup-a-soup-actie kunnen zijn met respect voor de Omasoep?

 41. Whaaaa, jij maakt echte omasoep, wat gaaf! Maak je geen zorgen over deze tijd, het is echt schijn dat alles snel moet. Daar komen we met ons allen heel snel van terug, verwacht ik. En dan komen wij weer echt aan bod. Maar laat je er niet door weerhouden, doe dingen op jouw manier. Kijk soms een beetje af bij de Coup-a-soupers, want daar kunnen we echt van leren…

 42. Wat leuk, Det, dat het je heeft doen lachen. Super dat het voor jou allemaal op z’n plaats valt en dat je rust ervaart. Dat hoort ook helemaal bij dit type, toch? Hartelijke groet, Anouk

 43. Dank je wel, Aukje, voor je complimenten. En ja, het lijkt niet meer van deze tijd en toch klopt dat niet, hoor. Zonder dit type kan de wereld echt niet verder, want we zijn hartstikke nodig (we moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat we ook komen met onze schatten). En ik denk dat op dit moment de waardering wel weer begint te komen, op alle vlakken zie je het gebeuren. Ik weet niet of ik het helemaal eens ben met jouw motto, want iets wat snel komt (kijk alleen al naar een geweldige ingeving die je meteen deelt), kan ook ongelooflijk waardevol zijn. We hebben beide nodig. De wereld draait door met het ene type en krijgt een bedding door het ander, zeg maar. Sudder maar lekker en serveer er een heerlijke soep mee 😉

 44. Hihihi, een soepzooi 🙂 Dat is het dus wel, maar wát een soepzooi. Zo mooi juist, zo eigen en met een echte bodem. Als jij iets ‘lanceert’, dan heeft het echt inhoud, dan zit er een verhaal achter. Dat is prachtig! Fijn dat dit artikel je helpt om deze kwaliteit te waarderen. <3 Anouk

 45. Over divine timing gesproken… Dat jij dit nu net vorige week helder kreeg, tsss. Fijn dat mijn artikel je kan helpen met die acceptatie. Het is ook zo’n mooie eigenschap. Om te koesteren, vind ik 🙂 Groetjes, Anouk

 46. Heerlijk dat het je heeft doen lachen, Inge. Dat is het eigenlijk ook, toch? We doen soms zo moeilijk en als je iets even vanuit een ander perspectief bekijkt, kan het echt lachwekkend zijn. Fijn dat het herkenbaar voor je is en ik niet de enige ben 😉 Fijne dag, Anouk

 47. Ha, wat een superleuke reactie, Ira! Divine timing, zo mooi…. En zo belangrijk om dat voor ogen te houden wanneer je weer eens ongeduldig of gefrustreerd wordt. Want je weet dat als er dan iets uit je handen komt, het ook echt ergens vandaan komt en inhoud heeft. ❤ Anouk

 48. Dank je Anouk, heb zitten lachen, zo herkenbaar.Ben zeker een omasoep type, daar is niks mis mee. Heb ook wel last gehad dat ik dacht dat anderen veeeel snelker gingen. En nu…heel rustig en alles valt op hun plaats. Harte groet, Det

 49. Ik ben duidelijk een cup-a-soup type en daarom vind ik het ook zo fijn Anouk dat wij elkaars buddies zijn en ook vaak samenwerken. Wij vullen elkaar daardoor naadloos aan. Zo verschillend en toch zulke goede business sisters. Blij met jou en ons! <3

 50. Wat een herkenning!
  Ik ben een echte omasoep type.
  Wat ik zelf super vind, zijn de ”soeppakketten” voor mijn bedrijf: alle ingrediënten kant en klaar, zodat ik het zelf kan maken en kruiden naar mijn eigen smaak.

 51. Heel herkenbaar, ik ben zeker het omasoep-type. Zo graag willen delen, maar geen idee hoe het concreet aan te pakken én ook het stemmetje in mijn hoofd die zegt: wie zit daar nou op te wachten, er zijn er al zoveel om je heen die krachtig iets weg kunnen zetten en die ook vindbaar zijn door veel mensen.
  Ik ben er inmiddels wel in berust, maar hoop toch wel de daadkracht te kunnen bemachtigen om te delen en verbinden.

 52. Wow Anouk, wat een heerlijke benadering. Ik zie mezelf nu zeker als een omasoep type. En Ira wat mooi dat je aangeeft dat jij vanuit je hoofd lang hebt gehandeld als een cup-a-soup type. Dat herken ik ook. Om te overleven heb ik heel lang de snelle manier hoofdmanier gebruikt. Dat werkt nu niet meer voor mij. Voor mensen voor wie de cup-a-soup manier hun authentieke manier is werkt het zeker wel. De uitdaging is nu voor mij om de omasoep manier te omarmen en van daaruit de bij mij passende cup-a-soup acties toe te passen. Dat vind ik nog lastig. Bedankt voor het delen van dit verhaal. Groet, Camilla

 53. Zeer herkenbaar artikel. Net als jij ben ik ook zeker weten een omasoep type. Mijn kleinkindjes van 4 en 7 hebben mijn soep zelfs letterlijk de naam omasoep gegeven! (Traag gegaarde fijngesneden soep.) En met deze soep kan je mij zeker vergelijken. Wat trager (hoewel ik zeker ook goed tegen deadlines kan werken), meer tijd nodig om alles te zien en te doen op mijn manier. Het gevoel hebben van niet te horen in deze tijd van cup-a-soup. Soms vind ik het moeilijk om in deze snel, snel snel tijd te leven.
  Het lijkt alsof iedereen zoveel vlugger tot inzicht komt dan ikzelf. En dan ben ik toch weer tevreden, alles op zijn tijd zeker….

 54. Heel herkenbaar. Ik herken mezelf in de type Oma-soep. Mijn motto: al het goede komt langzaam;-)
  Mooi hoe je deze metafoor neutraal beschrijft. Ik herken het op meerdere gebieden, niet alleen op het gebied van spiritualiteit. Ook binnen het vakgebied communicatie waarin ik werkzaam ben krijg ik soms het gevoel dat iets goed doordenken en laten sudderen niet meer van deze tijd is. Mijn ervaring is dat voor alles een tijd is. En er komt vanzelf een tijd dat wellicht het type oma-soep juist door schaarste weer meer gewild is. Dank voor het delen van je artikel.

 55. Zo herkenbaar !!!! Ik ben zeer zeker het omasoep type.
  Bij mij gaat alles trager en op mijn manier. Ik heb geleerd dat het niet op alle voorgeschotelde manieren gaat bij mij. Alle pogingen daartoe waren vruchteloos en lieten me alleen maar met een hopeloos gevoel zitten. Ik heb mij daardoor vaak dom gevoeld terwijl ik dat niet ben. Ik heb gewoon meer tijd nodig. Wat heerlijk om dit artikel te lezen…..ik hoef me niet druk te maken dat het bij mij een soepzooi is. Alles komt goed op de voor mij juiste tijd en plaats.

 56. Wat een fijn artikel om te lezen. Ik ben definitly een omasoep type. Toevallig kreeg ik dit inzicht afgelopen week en ben ik begonnen het te accepteren, maar jij verwoord het geniaal! Dank 🙂

 57. Ik ben een omasoep, zo heb ik het nog nooit gezien. Ik kon/kan altijd al moeilijker meekomen met andere. Ik heb op een lom school gezeten dat is nu de sbo school en alles moet op mijn tempo gedaan worden dat gejaagde vandaag de dag is niets voor mijn.

 58. Nou ja! Ik heb hardop zitten lachen toen ik dit las. Vooral dat eerste stuk over spiritualiteit en dat nu opeens zovelen het bijna plotseling zijn en er meteen iets concreets mee doen en jij (ik) lijkt achter te blijven!! Zo herkenbaar ;-). Te grappig!

 59. BEDANKT Anouk! Whahaha GEWELDIG … dit is nou precies wat ik bedoelde & moeilijk kon verwoorden (ook zoiets hè 😉 )! “Eerder ging ’t tjak tjak tjak & nu … ” (mijn woorden), was ik dus ’n cup-a-soup type (vanuit mijn hoofd) & nu ’n omasoep type! Met bezieling, met gevoel, hart & ziel. Ja behoorlijk frusti af & toe of wat vaker hi hi. Pfff ’t duurt allemaal zo lang. Maar voor mijn gevoel gaat alles toch precies zoals ’t “moet” gaan, alles heeft ’n juiste tijd & plaats, divine timing. Nu op mijn gevoel, mijn tempo, mijn voorwaarden. Ik heb er wel alle vertrouwen in. & zoals 2 zinnen uit ’t Limburgs carnavalslied ‘Zutjes aan’ (de hele tekst is grandioos!) zegt: ’t Heeft ook geen zin me op te jagen, ik kom op mijn gemak ook goed terecht 🙂 & dan weet je vast ook dat ik deze reactie niet in ’n paar minuten gemaakt heb ha ha. Nogmaals Bedankt & Hartengroet ❤ ira

 60. Oh my gosh, dit artikel is echt ‘thuiskomen’ voor mij in meer begrip hoe ik me voel en waarom! Thanks a lot! Ik ben n 100% Oma soep type!