Ben jij misschien een Omasoep type?

Oooohhh, wat heb je soms toch veel geduld nodig voor dingen! Kan jij af en toe ook zo gefrustreerd raken als het je niet snel genoeg gaat? Jarenlang heb ik heel veel seminars cursussen en online programma’s en challenges gevolgd over ondernemen, omgaan met geld, etc. Ik kreeg er ontzettend veel informatie en allerlei methodes die zouden moeten werken als je ze toepaste. Al gauw na zo’n cursus zag ik allerlei mensen die ook hadden deelgenomen grote successen boeken, gave dingen lanceren enz. Ik kreeg er het gevoel van dat ik aan alle kanten werd ingehaald, in de modder vastzat, zo traag als wat was, met als gevolg het gevoel van frustratie en het idee mislukt te zijn.

Hype?

Anderen langs je heen zien razen kan je het gevoel geven dom te zijn of iets gemist te hebben. Je ziet in deze tijd veel mensen die zich positioneren als coach en trainer en het woord spiritueel wordt daarbij vaak gebruikt. Het lijkt wel een hype. Alsof het opeens ontdekt is door de goegemeente die er en masse mee aan de haal gaat. Spiritueel? Dat was ik mijn hele leven al en heel veel mensen met mij. Gewoon een levenswijze. Ik plakte er alleen geen naam op. Nu ik Jan en alleman hiermee de ene challenge na de andere retreat zie aanbieden, krijg ik soms het idee dat ik achter de feiten aanloop en ingehaald word met datgene wat voor mij en vele anderen al veel langer een tweede natuur is.

Ik hoor het ook van andere mensen. En dan breng ik ze op de hoogte van mijn theorie over soeptypes. Er zijn twee soeptypes:

  • Cup-a-soup types
  • Omasoep types

Het Cup-a-soup type neemt veel informatie op, verwerkt deze snel en zet het gauw om in actie. Dit type kan heel snel schakelen en veel dingen neerzetten in een snel tempo. Voor dit type is het al gauw goed genoeg, hij laat zich niet weerhouden door obstakels als perfectionisme. Implementeren is een van de kwaliteiten van dit type. Het geleerde direct toepassen en omzetten in iets concreets. De keerzijde kan zijn dat er niet zoveel diepgang te vinden is of dat het ‘product’ niet heel eigen is.

Het Omasoep type neemt ook veel informatie op, maar is veel trager. Het moet als het ware vanbinnen gehusseld en gesudderd worden, net zolang tot er een heerlijk geurende en voedende bouillon getrokken is. Het kan lang duren voor deze soep echt helemaal op smaak is en gedurende het kookproces kunnen er nog verschillende ingrediënten (lees informatie, kennis en ervaring) aan toegevoegd worden. Dit maakt dat het omasoep type ongeduldig en gefrustreerd kan raken omdat het zo lang duurt en hij/zij niet precies weet wat de uitkomst zal zijn en wanneer het dan eindelijk zover is.

De kwaliteit van dit type is dat het product dat er uiteindelijk uitkomt, uniek en authentiek, doorleefd en doorvoeld is. Belichaamd. De keerzijde is dat het hele proces te lang kan duren, het ‘juiste’ moment daardoor gemist wordt of er überhaupt niets van de grond komt. Het kan zijn dat het Omasoep type neigt naar perfectie en last heeft van faalangst. Van het Cup-a-soup type kan het leren dat goed genoeg goed genoeg is en dat het soms beter is om gewoon te beginnen in plaats van zó lang te wachten dat ‘het’ moment voorbij is of de rek eruit.

Snel en makkelijk

Het Cup-a-soup type is het type dat het in deze samenleving, waarin alles snel gaat en het vaak draait om (zichtbare) prestaties en beoordelingen, redelijk makkelijk heeft. Deze manier van doen wordt gewaardeerd op scholen, in bedrijven en allerhande andere plekken waar deadlines en targets van grote invloed zijn. Je ziet het ook in marketing. Mensen zien kansen en mogelijkheden, spelen daarop in en kunnen binnen de kortste keren heel succesvol zijn. Het zijn ook de mensen die nieuwe trends ‘ruiken’, ze meteen oppakken en daar snel geld mee verdienen.

Het Omasoep type heeft het hier wat moeilijker. Het is intuïtiever, organischer (of chaotischer) en laat dingen wat meer op hun beloop, waardoor een idee, plan, etc. meer kan rijpen en op het juiste moment getoond kan worden. Ze moeten er ‘het gevoel’ bij hebben. Omdat je die natuurlijke gang van zaken niet echt kunt forceren of manipuleren, heeft dit type het proces wat minder in de hand en dat kan een conflict opleveren met de verwachtingen van anderen, de maatschappij en die van de persoon zelf.

Frustratie of acceptatie?

Omasoep typeIk ben zelf zo’n Omasoep type en het frustreerde me vaak dat ik anderen zag ‘shinen’ terwijl ik zelf nog aan het zoeken en uitvogelen, soms worstelen was. Toen ik besefte dat het helemaal geen verkeerde kwaliteit is, maar dat die kwaliteit juist hele mooie kanten heeft die ook erkend mogen worden, werd het rustiger in me. Zo werkt het, hè, accepteren dat iets is zoals het is geeft rust en maakt het leven een stuk prettiger. Ik ben dus gewoon een Omasoep type! En als ik andere mensen hoor steunen over dat ze zo traag zijn, niet makkelijk meekomen of jaloers zijn op anderen die het zo snel en makkelijk schijnen te kunnen doen (en natuurlijk, schijn bedriegt, niemand weet wat voor verhaal daar achter kan zitten), dan vertel ik ze dit en zie ik ze meteen ontspannen. Gelukkig, zie ik ze denken, ik hóef niet anders te zijn. Ik hoef niet achter anderen aan te rennen. Ik kan gewoon mezelf zijn.

Inmiddels ben ik er helemaal tevreden mee dat ik een Omasoep type ben. Want het is de manier waarop ik wil werken en de enige manier waarop ik kán werken. Maar ook wil ik leren van dat andere type. Kan ik de snelheid of de timing die het Cup-a-soup type heeft, misschien gebruiken voor mijn omasoep? Het zou soms fijn zijn als ik mijn soep wat eerder zou kunnen opdienen of in elk geval op precies het juiste moment en niet dan nog te wachten…

Herken je iets in het verhaal hierboven? Ik zou het leuk vinden als je reageert met wat voor soeptype jij bent. Ze zijn beide oké, maar het is net als met bepaalde aandoeningen of ziektes waardoor je anders lijkt of niet mee kan met de rest. Als het beestje een naam krijgt, kan je het plaatsen en dat geeft (meestal) rust.

Loop jij hierin tegen dingen aan of heb je misschien een goede tip? Laat het weten. Dank!

Wat voor soeptype ben jij?

Anouk Plantinga

Anouk Plantinga

Anouk Plantinga is o.a. copywriter, redacteur en schrijfcoach. Zij brengt mensen dichter bij hun innerlijke stem om hun unieke boodschap te laten horen op hun eigen manier.
5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom niemand jouw toekomst kan voorspellen
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
Je thuis voelen in de onveiligheid van transformatie
De 10 krachtigste volledig natuurlijke ‘antibiotica’ die we kennen
In liefde leven: foute keuzes bestaan niet
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
Labels zijn bedoeld voor kruiden
Vergroot je innerlijke kracht via Cornwalls krachtplekken
Willen we op een duurzame manier verder leven of kiezen we voor een leven gericht op puur eigenbelang?