nuchter of een zwever

Houd je je bezig met spiritualiteit, dan krijg je algauw het stempel ‘zwever’. Moet je niks hebben van ‘energie’, dan vind je jezelf waarschijnlijk nuchter en het onderwerp vaag. De zwever op zijn beurt kan neerkijken op dat gebrek aan verfijning. Maar verschillen de nuchterling en de zwever wel zoveel van elkaar?

De nuchterling en de zwever

Wat is een zwever? Laat me even chargeren: een zwever leeft vanuit het licht en vindt alles liefde. Hij heeft zicht op een grotere realiteit dan de zichtbare, kan bijvoorbeeld contact maken met engelen en gidsen en energie lééft voor hem. De aarde daarentegen kan onveilig voelen, tussen mensen is hij niet altijd thuis en waarschijnlijk zit hij niet zo goed in zijn lijf. In een volgend leven zou het best eens allemaal beter kunnen worden. Zijn drie hogere (spirituele) chakra’s zijn beter ontwikkeld dan de drie lagere (aardse).

materialist

Wat is een nuchterling? Weer even net zo kort door de bocht: een nuchterling richt zich op de aardse realiteit van materie, emoties en ratio. Hij wordt ook wel materialist genoemd. Zijn lichaam kan belangrijk zijn. Soms is hij een wandelend hoofd; ‘nuchter’ staat voor hem gelijk aan ‘rationeel’. De wereld van vorm is de enige. Wat hij kan zien is waar, en de rest niet. Hij kent goed de weg binnen bestaande maatschappelijke en sociale structuren, en wat energie betreft, is de aarde nog altijd plat en na de dood is er helemaal niks. Zijn drie lagere chakra’s zijn dominant, de hogere non-existent.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Aarde en energie

De nuchterling en de zwever zijn twee uitersten op het spectrum van de menselijke mogelijkheden. Waar de zwever graag in de bovenste chakra’s verblijft, laat de materialist zich leiden door zijn onderste. De zwever identificeert zich graag met energie, terwijl de materialist zich graag identificeert met de materie. Bekijk je het vanuit het oogpunt van bewustzijnsontwikkeling, dan betekent ‘aards’ ook wel verdicht, vorm, structuur en beperking. Terwijl ‘energie’ ijl is, ongevormd, potentie en ruimte.

zwever

Compensatie en talent

De reden dat iemand graag in bepaalde chakra’s verblijft en niet zo graag in de andere, is altijd (ook) ontwikkelingstrauma. Zo leidt een geboortetrauma tot angst in het eerste (onderste) chakra. De ziel heeft direct bij aankomst op aarde ervaren hoe pijnlijk het bestaan is en kijkt wel mooi uit om in het lichaam te zakken. In de hogere chakra’s vindt dan compensatie plaats (en tevens de vorming van talent): identificatie met het licht of heldere ervaring van spirituele dimensies zorgt ervoor dat hij de diepe angst en pijn in zijn basis niet hoeft te voelen. De materialist heeft juist de omgekeerde beweging gemaakt. Bijvoorbeeld omdat zijn ouders vroeger voor hem hebben bepaald wie hij was en wie hij zou worden, en omdat ze hem geen ruimte hebben gegeven om de grootsheid van de potentie in zijn hogere chakra’s te ontdekken.

Frustratie

De nuchterling en de zwever ervaren allebei maar een gedeelte van de werkelijkheid. Het gevolg van materialisme is uitputting van de aarde, en een gerichtheid op overleven. De materialist is losgekoppeld van de eenheid, waardoor hij nooit genoeg zal hebben aan zichzelf, hoeveel geld en macht hij ook vergaart. De zwever kent misschien de energetische potentie van het licht, maar krijgt hem met geen mogelijkheid in de vorm. En ook dat leidt tot ongenoegen; aardse zaken zoals het verdienen van genoeg geld of werken in een structuur kunnen een lijdensweg zijn. Maar of je nu zweeft of nuchter bent: uiteindelijk zoeken we allemaal hetzelfde. En dat is een complete ervaring, van zowel vorm zijn als energie; lichaam en ziel. We willen dat de onderste én de bovenste chakra’s meedoen – dat het leven daar stroomt – en zolang dat niet het geval is, missen we een stuk.

De weg van het hart

Gelukkig is er voor de nuchterling en de zwever een weg naar vervulling, en dat is de weg naar binnen. Voor de eerste voert die omhoog, voor de tweede naar beneden. Daarbij kunnen de materialist en de zwever een boel van elkaar leren. Want de zwever weet: energie is heel concreet. Je kunt het immers voelen, zien, ervaren. En de materialist weet: je moet het hier op aarde doen; dat is de enige plek om te ontdekken wie je bent. Verblijf je het liefst in de energie, dan is in je lichaam komen de belangrijkste opdracht. Ben je nuchter en aards, dan wil je loskomen uit de beperking daarvan en is het grotere perspectief van de hogere chakra’s wat je zoekt. In beide gevallen loopt de weg via het hart, dat het midden is tussen ‘onder’ en ‘boven’. Het hart heeft de moed om je te laten afdalen in de materie én om je op te tillen uit de beperking daarvan, zodat je je thuis kunt gaan voelen op aarde en in de kosmos.

Ben jij nuchter of een zwever?

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb je een allergie op spiritualiteit?
 • Heb je moeite met mensen voor wie het licht, de liefde of de energie belangrijk zijn?
 • Frustreert het je dat het leven zo eenzijdig is?
 • Voel je je vooral thuis in de 3D werkelijkheid? (De realiteit zoals de meeste mensen hem zien; die van de onderste drie chakra’s.)

Of:

 • Heb je een allergie op materialisme?
 • Heb je moeite met mensen die gericht zijn op geld, bezit, carrière, of die erg emotioneel zijn?
 • Frustreert het je dat je geen geld kunt verdienen of dat de wereld zo hard is?
 • Voel je je vooral thuis buiten de 3D werkelijkheid?

Kijk of je je oordeel op de nuchterling en de zwever kunt zien als een uitnodiging om juist die kant van het spectrum te onderzoeken. Daar is waar je ontwikkeling gevraagd wordt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. Hmmmm ik zie het qua kracht wanneer deze 2 verbonden worden in een 8 om je totale abundance te herstellen in mind, spirit, body and therefore the material… zit naar mij geen onderscheid in dat is heel erg vanuit een 4Dimensie bril kijken, waar de les is naar 5D om het samen te laten komen, samensmelten naar wholeness. So within so without.

 2. Ik ben noch nuchter, noch een zwever vind ik, en zit ook “ergens” op dat brede spectrum, op mijn eigen fijne plek. Ik merk wel heel duidelijk dat mijn plek nog nieuw en niet benoemd is; ik ga er zelf een passende naam voor bedenken.

  • Hoe bedoel je? Je bent of gericht op de materiele wereld of gericht op de spirituele wereld in relatie tot je zintuigen. Of je leeft in je hoofd in een fantasiewereld waarmee je de werkelijkheid buitensluit.

 3. Tja, ook ik herken veel van mezelf in de hier beschreven ‘types’, nml. de nuchterling en de zwever, ik heb belangstelling voor voldoende spirituele zaken maar wil ook de realiteit niet uit ‘t oog verliezen, ik heb bv. belangstelling voor politiek, bv. da’ ‘s een menswetenschappelijk thema maar handelt vooral over de aardse realiteit, de aardse realiteit is hoe dan ook belangrijk want daar leven wij in, bovendien denk ik dat juist voor spirituele types het van belang is dat ze ook wat met de aardse realiteit bezig zijn, ik tracht voor mijzelf althans mijn spirituele belangstelling in harmonie te brengen met mijn eerder aardse belangstelling!

 4. Ja, luister vooral naar je hart. Wat daarin geschreven staat, is het enige dat belangrijk is.
  Met de taal van het hart verstaan mensen elkaar, dan maakt het niet uit of je spiritueel of materialistisch bent.

 5. Van wat ik zie, zijn mensen die van zichzelf zeggen nuchter te zijn en niets met spiritualiteit te hebben mensen die zich vooral met het mentale verbonden hebben. Hoe het zit met de overige chakra’s kan nogal wisselen.

 6. DAT HEB JE MOOI BENOEMD.
  EN IS ZEKER HERKENBAAR VAAK HET GEVOEL VAN ER TUSSEN IN TE ZITTEN.
  MAAR OOK HET GEVOEL DAT ER DINGEN (SPIRITUEEL) LANGS ME HEEN GAAN.

 7. Leuk artikel, maar ik heb het gevoel dat ik er tussen in zit, ik sta met beide voeten stevig op de aarde en communiceer met engelen, mediteer en geloof heilig dat er meer is dan alleen het aardse bestaan dus vind ik mezelf eerder een nuchtere zwever

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in