Voor een hooggevoelig persoon kan de wereld nogal overweldigend en vermoeiend zijn. Ook al is deze zin zeker waar, toch voel ik een bepaalde weerstand terwijl ik hem typ. Ik hou namelijk helemaal niet zo van hokjes en labels. Of je jezelf nu hoogsensitief noemt, hooggevoelig, of juist helemaal niets hebt met die termen, maakt mij allemaal niet uit. Ik heb namelijk zo mijn eigen visie, die ontstaan is door mijn eigen ervaringen.

Hoeveel heb jij opgeslagen?

Het wordt steeds meer bekend dat we veel last kunnen ervaren van de overtuigingen en gevoelens die we hebben opgeslagen. Celbioloog Bruce Lipton heeft aangetoond dat 95% van onze levensklachten wordt veroorzaakt door opgeslagen overtuigingen en gevoelens. Ervaringen uit ons verleden, overtuigingen van onze ouders of mensen die ons dierbaar zijn. Hoe goedbedoeld de intenties vaak zullen zijn, alles wat we meemaken heeft invloed en zit in ons systeem opgeslagen. Daardoor zit ons glas al aardig vol en kunnen er niet zoveel prikkels meer bij. Ik las ergens dat er de komende tien jaar meer gaat veranderen dan er de afgelopen 300 jaar veranderd is. Klinkt absurd, maar de ontwikkelingen gaan zo snel. Wat doet dat met ons? Tel daar de overtuigingen bij op die wij opgeslagen hebben in ons systeem en je systeem slaat al snel op tilt. Hoeveel overtuigingen uit jouw jeugd heb jij opgeslagen? Hoeveel heb jij meegemaakt? Het is eigenlijk een eenvoudige optelsom. Waardoor we nu prikkels minder goed kunnen verdragen dan eerst, we gevoeliger zijn en we ons extreem moe kunnen voelen. Gelukkig kunnen we hier ook iets aan doen, daar kom ik later op terug.

Hoe zit het met jouw batterij?

Ik vergelijk het vaak met een telefoon. Heb je net een nieuwe telefoon dan werken het systeem en de batterij nog prima. Het geheugen is nog mooi leeg. Hoe meer apps je erop zet en hoe langer je hem gebruikt, hoe trager het systeem wordt en hoe sneller de batterij leeg gaat. Dat is bij ons net zo. Als we te veel hebben opgeslagen, wordt ons ‘systeem’ trager, kunnen we er minder mee doen en loopt onze batterij veel sneller leeg. Je telefoon vervang je na een jaar of twee, maar ons lijf en ons brein moeten een leven lang mee. Hoe zorgen we er dan voor dat we wat minder opslaan op een dag?

Mijn tips:

Ik heb een aantal tips die ik altijd aan mijn cliënten geef en ik zelf ook gebruik.

 • Water werkt enorm goed. Spoel aan het einde van de dag heel bewust al je ervaringen en emoties door het doucheputje en drink veel overdag.
 • De natuur werkt ook ontspannend, ga bijvoorbeeld eens lekker naar het bos, en laad je op tussen de bomen.
 • Doe wat goed voelt. Of het nu een dansje is, schilderen, schrijven, zingen, of iets heel anders, doe regelmatig iets dat gewoon heel goed voelt, het laadt jouw batterij weer op.
 • Bekijk hoe je de regie over jezelf (terug) kunt nemen. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde mensen of invloeden die je beter kunt mijden? Hoe zorg je dat je gecentreerd blijft?
 • Zet negatieve gedachten om in positieve gedachten
 • Zorg ervoor dat je je systeem regelmatig opschoont, alsof je een anti virus programma aanzet, er zijn tegenwoordig methodes om je gedachtes en overtuigingen op te schonen.
 • Zet je Firewall aan: Scherm je af voor invloeden waarvan je niet wilt dat ze binnen komen.

Het is echt mogelijk om met meer energie door je leven te gaan. Ook als hoogsensitief of gevoelig persoon. Hopelijk helpen mijn tips je om je batterij wat voller te houden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Heel mooi geschreven, zo herkenbaar, de vele energie die je aanboort om je focus te houden, geconcentreerd te kunnen blijven. Ik heb al gans mijn leven de indruk dat ik me 200% moet inzetten om een klein resultaat te halen. Terwijl anderen die een kinder-en jeugdtijd gekend hebben in veiligheid en erkenning, dit veel vlotter doen…

  Doet deugd om mijn gewaarwordingen, nu ook wetenschappelijk bevestigd te zien. 95% Die al op de achtergrond in gebruik is, zo voelt het echt…Het voelt als het water aan de lippen constant, vechten om boven te blijven…

  Ik merk dat ik die batterij terug kan opladen maar ik blijf heel gevoelig voor ontlading.

  Het zelf in mijn kracht komen door hoofd en lichaam te verbinden is voor mij de grootste stap geweest. De ontdekking van een lichaam, die heel veel heeft opgeslagen. Lichaamswerk zorgt voor een grote release bij mij…Blijft een levenswerk maar ik zet altijd maar stappen in de richting van leven ipv overleven. Wat mijn levenskwaliteit elke dag opnieuw verbeterd, daarvoor gaan we door en ook voor ons kinderen, alles wat ik transfotmeer hoeven zij niet meer mee te zeulen…

  Dank je
  Mady

 2. Maar hoe raak je dan vermoeidheid kwijt die er al vele jaren zit ? Ik neem aan dat de tips die je geeft meer zijn voor de indrukken en emoties die je die dag hebt ervaren.