Als je hoogsensitief bent dan kan het lastig zijn om beslissingen te nemen en wel om twee redenen: Ten eerste, het is eng. En ten tweede, omdat je teveel bent afgestemd op anderen, is het lastig te voelen wat voor jou zelf belangrijk is. In dit artikel licht ik deze redenen toe en geef ik je ook tips, zodat je makkelijker beslissingen kunt gaan nemen.

Als je beslissingen nemen eng vindt

Elke beslissing die je neemt heeft gevolgen

En als JIJ die beslissing neemt, dan kun je je verantwoordelijk voelen voor de gevolgen. Je probeert van tevoren precies te voorzien wat er zal gebeuren als je die beslissing neemt. Wat zal er gebeuren als je “Ja” zegt? En wat gebeurt er als je “Nee” zegt? Alle mogelijke scenario’s komen langs. Maar soms loopt het na een beslissing toch anders dan je in gedachten had. Dat weet je uit ervaring. Dus nu denk je wel drie keer zo lang na voordat je een knoop durft door te hakken.

Sommige dingen zijn gewoon niet van tevoren te overzien

Bijvoorbeeld als je besluit naar een ander land te verhuizen. Je kúnt niet weten wat er dan allemaal op je af gaat komen. Als je móét verhuizen kun je het aan de omstandigheden wijten als er iets niet gaat zoals gepland. Maar als je zelf wilde verhuizen dan is het dus je eigen schuld als er iets mis gaat. Want het was jouw beslissing.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Mensen die hoogsensitief zijn hebben hier meer last van dan anderen

Jouw emoties zijn sterker. Er gaan té veel scenario’s door je hoofd. Wat voor een ander spannend is is voor jou eng. Bovendien kun je al overprikkeld raken door je eigen gepieker. Vaak wordt het dan makkelijker als je het een “keuze” noemt in plaats van “beslissing”. Dat haalt de lading er een beetje af.

Soms loopt het anders dan je had voorzien

Het pakt slechter uit dan gedacht of het kan meevallen. Er kunnen nieuwe mogelijkheden op je pad komen. Kijk eens terug in je leven. Denk je nu niet bij veel van die beslissingen, dat had ik veel eerder moeten doen? Kortom: nadenken mag. Piekeren en tobben hoeft niet. Jaag die beren van de weg en kijk wat er werkelijk voor je ligt.

Je beslissing heeft ook gevolgen voor anderen

Rekening houden met de emoties van anderen

De tweede reden waarom beslissingen nemen lastig is: je beslissing heeft ook gevolgen voor anderen. Die anderen hebben daar niet alleen een mening over, maar ook emoties bij. Veel mensen die hoogsensitief zijn voelen emoties van anderen aan. Ook als je het alleen maar verwacht.

Je kunt bijvoorbeeld nú al voelen hoe teleurgesteld je vriendin zal zijn als je niet naar haar verjaardag komt… En dat alleen al houd je tegen om die beslissing te nemen. Of je hebt de beslissing al wel genomen in je hoofd, maar je durft het niet te zeggen en dus verandert er niks.

Je bent waarschijnlijk gewend om alleen beslissingen te nemen als het goed voelt. Maar als het goed voelt voor jou, kon het wel eens minder goed voelen voor de ander. Ook als je alleen maar verwácht dat die ander er verdrietig om zal zijn, voelt het voor jou niet goed. En dus kun je niet doorzetten. Je laat het liever zoals het is. Je past je wel aan. Dat doe je dan vooral in relaties.

Je aanpassen zodat je niet met emoties van de ander hoeft te dealen

Jij gaat liever verder met jouw onvrede dan met eventueel verdriet van je toekomstige ex. Maar ook met kleinere beslissingen is het lastig. Als je een avondje weg wilt maar je weet dat je partner liever niet alleen thuis is… Als je iets wilt kopen maar je partner wil voor iets anders sparen… Of als je graag lekker eet maar je partner wil geen knoflook of vis ruiken… Dan laten hoogsensitieve mensen hun eigen keuze vaak schieten, en passen ze zich aan aan de wensen van hun partner. Daarom is “nee” zeggen ook vaak lastig voor hsp-ers. Je wilt die ander niet teleurstellen.

Hoe kun je makkelijker een beslissing nemen?

Neem een beslissing als je alleen bent

Zorg dat je alleen bent, in je eigen omgeving, als je de beslissing neemt. Je staat op dat moment niet onder invloed van de energie van anderen. Dan heb je in ieder geval helder wát je wilt beslissen. Twijfel je dan weer als je het wilt gaan zeggen? Jij had de beslissing al genomen. Die twijfel komt door het aanvoelen van de ander. Laat maar los. Die ander kan voor zichzelf zorgen.

Sluit je af van de ander als je de beslissing deelt

Als je de ander gaat zeggen wat je hebt besloten, dan is het belangrijk dat je je afsluit voor de emoties en energie van die ander. Dat betekent dat je zorgt dat het niet jouw energieveld binnen komt. De emoties van die ander mogen er best zijn. Maar niet in jouw energieveld.Beslissingen nemen is lastig als je hoogsensitief bent

Houd je energieveld klein

Hoe sluit je je energieveld af voor de emoties van anderen? Het internet staat vol tips die niet werken. Een bal van licht om je heen visualiseren, bijvoorbeeld. Sommigen worden daar juist ontvankelijker van. Hoe dan wel? Het is belangrijk dat je je eigen energieveld klein houdt. Een beschermende laag er omheen visualiseren werkt natuurlijk alleen als je hele energieveld daar binnen valt.

Werk aan je eigen gevoelens van veiligheid

Er is een reden waarom jij de emoties van anderen zo laat binnen komen. Vaak heeft dat te maken met veiligheid in je jeugd. Daardoor heb je een behoefte om te weten hoe anderen zich voelen. Je hebt die gevoeligheid ontwikkeld om je te beschermen, maar het geeft je juist onrust. Als die reden is opgelost, hoef jij niet meer als een spons alles op te zuigen. Dan wordt het nemen van beslissingen ook een heel stuk makkelijker.

En wat de angst voor de gevolgen van je beslissing betreft:

Ik heb eens een mooie vergelijking gelezen. Stel je moet in het donker 200 kilometer rijden met je auto. De koplampen schijnen alleen op de eerste 50 meter van de weg. Alles daar achter is donker. Daar zijn bochten en kruisingen, verkeerslichten en waarschuwingsborden, maar die kun je nu nog niet zien. Jij ziet maar 50 meter van de weg. Dat is prima. Je hoeft altijd alleen maar te reageren op wat je die eerste 50 meter tegenkomt. De rest komt later wel. Ook al zie je altijd maar 50 meter, toch kom je wel veilig op je bestemming aan. Alles komt goed!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

  1. Ik herken mezelf helemaal in dit verhaal. Ik vraag mezelf altijd af waarom ik geen (grote en kleine) beslissingen kan nemen zonder te denken wat andere ervan vinden of te denken aan de emoties of gevolgen voor anderen. Ik pas me dus idd liever aan en cijfer mezelf weg. Ik weet niet wat mijn grenzen zijn en daardoor worden ze vaak overschreden. Ik ga erg ver om iemand te helpen of gelukkig te krijgen. Als zij zich goed voelen ben ik “tevreden/gelukkig”. Ik ben 61 jaar en een paar maanden geleden ben ikzelf onderuit gegaan (nooit gedacht dat me zoiets zou overkomen). Mijn lichaam wil niet meer wat ik wil. Rare gewaarwoording. Ik heb mezelf nooit gezien als een hoog sensitief persoon.

  2. Enorm bedankt!
    Het is werkelijk (niet) voor te stellen hoe deze artikelen aansluiten bij antwoorden die ik zoek.
    Hoewel, ik weet het wel maar ik heb nog een extra bril nodig….heel bijzonder om op deze manier zoveel te verscherpen.
    Het is geruststellend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in