Vader-kind

Als kind krijg je boodschappen mee van je ouders. Deze sla je op in je onbewuste, maar zijn een drijfveer van hoe jij in het leven staat. Hoe je met jezelf en je omgeving omgaat. Een eerste boodschap kan zijn dat je zwak en hulpeloos bent. Deze boodschap kun je op verschillende manieren krijgen.
Eén van die manieren is dat de ouders zich zorgen maken. Als ouders angstig zijn dat hun kind wat overkomt geven ze het kind de boodschap dat het niet veilig is.
Bijvoorbeeld angst dat anderen hun kind wat aan doen. De boodschap is dan dat mensen niet te vertrouwen zijn. Onbewust is de overtuiging dat vreemde mensen onbetrouwbaar zijn en jou iets willen aandoen.
Fysiek of emotioneel. Je wordt op die manier geprogrammeerd als je ziet dat je ouders elkaar emotioneel pijn doen of dat zij pijn gedaan worden door anderen of als zij anderen pijn doen of ouders die het kind pijn doen. Je ontwikkelt dan een soort schild, een emotionele bescherming.
De gevarieerdheid in het ontwikkelen van de verschillende soorten beschermingsmechanismen is groot.

Er zijn twee die veel voorkomen; dat is de manier van de schildpad, terug kruipen in jezelf en de tweede manier is agressief reageren. Er voor zorgen dat anderen angstig voor je zijn zodat ze niet dichterbij durven komen. Deze mensen hebben erg weinig echt emotioneel contact. Ze kunnen veel vrienden hebben en veel sociale contacten, maar echt contact is er niet.

De tweede boodschap die we krijgen is dat we niets weten. We weten niet wat het beste voor ons is. We weten niet hoe we ons leven kunnen leiden. Dit begint al met het eten. Ouders bepalen wanneer het kind eet en wat het kind eet. Er is een oer-stem die weet wat het beste voor ons is, maar deze is niet meer te horen door alles wat is aangeleerd. De lijn is als het ware doorgesneden. Hierdoor weten we niet wat voor talenten we hebben, welke vrienden we mee om willen gaan, wat voor beroep we willen uitoefenen et cetera.

De innerlijke programmering is dat we niet luisteren naar die innerlijke stem die juist wel weet wat goed voor je is. Iedereen heeft deze stem, dat hoort bij de blauwdruk van het mens zijn. Doordat we deze connectie kwijt zijn zoeken we naar externe antwoorden, vullen we onze innerlijke leegte met materiële dingen of zorgen we ervoor dat onze agenda vol is zodat je niet alleen hoeft te zijn. We doen ons best, presteren en wringen onszelf in bochten om geaccepteerd, gehoord en geliefd te worden en ondanks al deze moeite zal het niet lukken om echt in contact te komen met jezelf of rust te vinden. Er is maar één manier om het contact met je innerlijke stem te herstellen en dat is; contact maken.

Oefening

Een oefening om weer contact met je innerlijke stem te krijgen is contact maken met het kind in jou. Het kind dat jou kan vertellen waar je behoefte aan hebt en wat je wilt. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Adem langzaam in door je neus tot diep in je buik en uit door je mond. Doe dit een paar minuten. Zeg in gedachten je volledige naam. Doe dit langzaam en een aantal keren. Stel jezelf open. Dit kun je doen door in gedachten tegen het kind te zeggen dat het veilig is om te verschijnen en dat je alle tijd hebt. Kijk of je contact kunt maken met je innerlijke kind. Kijkt het je aan? Wat zie je aan het kind? Vraag wat het kind nodig heeft. Het kan zijn dat het kind wil dat je zijn/haar hand vast houdt of op schoot neemt en luistert. Blijf zo een poosje samen en geef het kind alles wat het nodig heeft aan aandacht en liefde. Word je dan weer bewust van je omgeving en open je ogen. Laat door je heengaan wat je hebt ‘gezien en gehoord’.
Onderschat deze oefening niet. Het is een zeer krachtige manier om het contact te herstellen met jezelf. Elke keer als je deze oefening doet kun je het kind ontmoeten in een andere leeftijd of op een andere plek. Elke keer is goed zoals het is. Als visualiseren lastig is, blijf het proberen, het is te leren.

Maak contact >>><<<
Annita Kramer

7 REACTIES

 1. Hallo.
  Ik zou graag in contact willen komen met mijn innerlijke kind.
  Mijn vraag aan jullie zouden jullie mij kunnen helpen?

 2. "Als kind krijg je boodschappen mee van je ouders. Deze sla je op in je onbewuste, maar zijn een drijfveer van hoe jij in het leven staat."
  .
  Sterker nog; 'ze bepalen wie of wat je denkt te zijn'.
  .
  En ik betwijfel of je bij je innerlijke kind wezen moet om gewoon te doen in het dagelijkse leven, wat je niet laten kunt.
  .
  Het kan wel zo zijn als 'je innerlijke kind voldaan is' dat die energie (want het is maar opgeslagen/vastzittende energie) oplost/verdwijnt en dan is er weer die energie van NU waarin er gewoon gedaan wordt wat niet gelaten kan worden.
  .
  Bedoel ik mee; zoals een boom boomt, een bloem bloemt, m.a.w. er simpelweg geschied zonder dat je ergens bij hoeft na te denken of ergens mee bezig bent of er een 'je' is die iets doet om iets.
  .
  Dat bedoel ik met; 'doen wat je niet laten kunt', zoals bv adem halen, dat geschied gewoon.
  .
  Voor 99% der mensch geldt dat wat goed voor hun is, gebaseerd is op het oud zeer van het innerlijke kind.
  .
  Want dat wordt ervaren als 'jezelf'.
  .
  Toch?
  .
  Neen voor mij niet hoor Aart, ik wil gewoon vrienden en veel sociale contacten en alles met anderen delen, gewoon in het NU. En dat helemaal vanuit mezelf en niet mijn innerlijke kind.

  • En ijsjes eten, met brandweerauto spelen, cowboytje spelen, fikkie steken en dat terwijl ik aan de klant vraag of ze een bonuskaart hebben en er zegeltjes bij willen.
   .
   Mijn baas ziet me aankomen, Silvia.
   .
   Maar DANK, ik ga ander werk zoeken.
   .
   Lijkt me heerlijk om bij Auping of Beter Bed te werken.
   .
   Enkel die matrassen uitproberen.
   .
   Om misverstanden te voorkomen.
   .
   Mijn vriend en vriendin en huisdier lezen mee namelijk.
   .
   Met 'uitproberen' bedoel ik enkel; er op slapen.
   .
   Eigenlijk bedoelde ik enkel; hoe weet een mens nou wat goed voor hem of haar is.
   .
   Hoe weet je nou wat de oer-stem in je is.
   .
   Het lijkt mij wenselijk om eerst het verschil te zien/ervaren/weten tussen degene die je bent in het NU en bv 'je innerlijke kind van TOEN'.
   .
   Want anders krijg je van die onduidelijke hopeloze schrijvens die ene Aart van 4 doet ontstaan.

 3. "Er is een oer-stem die weet wat het beste voor ons is, maar deze is niet meer te horen door alles wat is aangeleerd."
  .
  "De innerlijke programmering is dat we niet luisteren naar die innerlijke stem die juist wel weet wat goed voor je is. Iedereen heeft deze stem, dat hoort bij de blauwdruk van het mens zijn."
  .
  "Een oefening om weer contact met je innerlijke stem te krijgen is contact maken met het kind in jou. Het kind dat jou kan vertellen waar je behoefte aan hebt en wat je wilt."
  .
  Ik hoor wel 24 stemmen, de ene wil een brandweerauto, de andere een vriendinnetje van zes, de andere een andere pappie, de andere een chocolade ijsje, de andere een BMWcabrio en weer een ander zegt dat tie wil dat iedereen van hem houdt.
  .
  En zegt er ook nog een stem; ik weet niet naar wie ik luisteren moet en wil eigenlijk met een koud pilsje voor de tv voetbal kijken.
  .
  M.a.w. hoe kan een innerlijk kind nou weten wat goed voor mij is, ik moet gewoon maandag naar mijn werk ipv spelen in de speeltuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in