Ik moet niet vergeten straks die brief te posten. En Marie heb ik ook alweer een tijdje niet gesproken, ik zal haar straks even bellen. Oh en voor mijn werk zou ik nog wat informatie opzoeken, dat mag ik echt niet vergeten. En wat was het ook alweer dat ik uit de stad mee zou nemen voor Peter? Ik had het moeten opschrijven. Zie je wel, als het erop aan komt, ben ik het allemaal kwijt …

Je herkent het vast wel, de  eindeloze gedachtestroom waaraan je niet kunt ontsnappen. Om gek van te worden! Heb je eindelijk tussen al je werkzaamheden door een rustmoment voor jezelf gepakt en je lekker met een kopje thee op de bank geïnstalleerd, begint die mindf**k weer.

In de greep van je piekerdemonen

Die gedachten zijn stemmen van je piekerdemonen. Je kent vast wel de innerlijke criticus met zijn veroordelende commentaren, de regelneef die je vertelt wat je nog allemaal moet doen of de zwartkijker die alleen maar beren op de weg ziet. Zolang het je niet lukt om je los te maken van die gekmakende gedachten hebben ze je in hun greep.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik herken dat gevecht met mezelf ook. Gedachten als ‘Ik ben niet de moeite waard.’ en ‘Ik moet nog beter mijn best doen, anders verdien ik dit niet.’ gingen regelmatig door me heen. Ik heb geleerd om deze gedachten naast me neer te leggen.

Veel mensen vragen mij hoe zij rustiger kunnen worden in hun hoofd. Haast wanhopig vragen zij zich af of het überhaupt wel zinvol is een rustmoment te nemen, als dit elke keer wordt verstoord door allerlei gedachten. Die drukte in je hoofd vreet energie en staat een werkelijke verbinding met jezelf in de weg.

Wat kun jij doen om die negatieve invloed van je piekerdemonen op jezelf te verminderen?

Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt!

Mindful luisteren

Een eerste belangrijke stap om los te komen van je piekerdemonen is aandacht. Luister bewust naar binnen.

Neem je gedachten waar alsof je naar een personage uit een film luistert. Doe dat met een neutrale en accepterende houding. Vind je dat moeilijk? Stel je dan voor dat een goede vriend in dezelfde situatie zit als jij nu. Hoe reageer je dan? Ook hard en oordelend? Of meer begripvol? Laat je zachte kant naar boven komen, dat geeft je veel meer ruimte. Als je dichter bij jezelf wilt komen is een begripvolle, warme en liefdevolle houding essentieel. Open je vol acceptatie, onvoorwaardelijk voor wat er is.

Cognitieve defusie

Koppel je gedachten los van jezelf. In de psychologie heet dit proces cognitieve defusie. Cognitieve defusie laat je afstand nemen tot jouw denkwereld. Je neemt waar dat gedachten door je heen gaan, maar je identificeert je er niet langer mee. Je observeert alleen dat zij er zijn.

Ga eens na welke piekerdemon je het meeste lastig valt. Probeer die voor je te zien. Aan wie doet hij je denken? Welke naam zou je hem kunnen geven?

Zie jezelf naast die piekerdemon staan. Besef dat jij niet hem bent. Ook al hoor je zijn stem, je hoeft het niet met hem eens te zijn. Je hoeft je er niet mee te identificeren en er ook niet naar te handelen. Je hebt daarin een vrije keuze. Pak die vrijheid voor jezelf om er anders over te denken!

Oefen in loslaten

Houd die belemmerende gedachten niet langer vast. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Deze veel beproefde oefening kan je helpen:

Pak een memo blokje. Ga na welke gedachten je het meeste belemmeren. Schrijf die op. Voor elke gedachte gebruik je een nieuw vel papier. Ben je klaar, kijk dan naar wat je hebt opgeschreven. Besef dat er nu afstand is tussen jou en deze gedachten. Je mag ervoor kiezen ze stuk voor stuk los te laten. Je bent er klaar mee. Besluit dat jij je niet langer gek laat maken door deze gedachten. Bekrachtig dit door alle vellen papier te verbranden.

De ervaring van één van mijn cliënten: ‘Ik kraakte mezelf in mijn hoofd de hele tijd af. Niets van wat ik deed was goed genoeg. Op een gegeven moment heb ik al die belemmerende gedachten op kleine briefjes geschreven. Ik heb de vuurkorf aangestoken en er de briefjes stuk voor stuk in gegooid. Ik zag hoe ze in vlammen opgingen. Na afloop voelde ik me van binnenuit veel lichter. En geloof het of niet: sinds mijn vuurritueel is er echt een last van me gevallen. Ik ervaar meer zachtheid van binnenuit.’

Loslaten gaat soms soepel, soms weerbarstig. Blijf vooral oefenen en geef niet te snel op. Je komt niet zomaar los van je mindf**k. Verzin je eigen loslaat-ritueel. Hoe vaker je afstand neemt van je piekerdemonen, hoe minder sterk hun invloed op jou zal worden.

Gratis online masterclass

Wil je nog meer waardevolle tips & tools om uit de greep van je piekerdemonen te komen?

Schrijf je dan in voor mijn gratis online masterclass ‘Stop met piekeren’ op 29 maart. Daar deel ik mijn waardevolle 5-stappenplan van mindf**k naar innerlijke rust en ontspanning. Meld je hier aan.

Kun je er live niet bij zijn, schrijf je toch in. Dan stuur ik je na afloop de opname.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in