bewegen

Wat is je drijfveer bij bewegen? Beweeg je omdat het moet om je fitheid op pijl of het lichaam in vorm te houden of omdat je er blij van wordt?

We kunnen bewegen vanuit een “moeten” vanuit het hoofd/ego of een “willen” vanuit het lichaam & Hart. Hieronder een toelichting van het onderscheid met vragen ter uitnodiging voor reflectie en eigen verdieping.

[vc_cta h2=”” h4=” Dit is wat je lichaam doet als het loopt ” shape=”square” add_button=”right” btn_title=”LEES MEER” btn_style=”classic” btn_color=”pink” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-angle-double-right” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nieuwetijdskind.com%2Fdit-is-wat-je-lichaam-doet-als-je-loopt-infografiek%2F||” css=”.vc_custom_1473062521636{background-color: #e8e8e8 !important;}” btn_add_icon=”true”][/vc_cta]

Kom terug in verbinding met de energetische en fysieke signalen die je lichaam je geeft en ervaar bewustzijn en vreugde in beweging.

Geschreven door Maartje Stroeken-www.maartjestroeken.nl

Moeten bewegen vanuit het hoofd/ego

Wanneer we denken te “moeten” bewegen dan kunnen daar allerlei gedachten of overtuigingen aan ten grondslag liggen. Bijv. “Ik moet bewegen want anders kom ik aan in gewicht en/of verliest het lichaam zijn spiertonus en/of gaat alles hangen”.

Het ego: het “Ik” wat zich identificeert met vorm zoals je lichaamsvorm, uiterlijk, fitheid, flexibiliteit, gezondheid of ziekte, getallen en maten, doet er alles aan om de vorm angstvallig te behouden of te verbeteren. Valt de vorm weg of verandert het, dan is dat vanuit het perspectief van het ego natuurlijk de grootste ramp die er kan gebeuren. Het zorgvuldig opgebouwde lichaamsbeeld of “image” valt immers uit elkaar.

Wat zegt het ego over bewegen?
Is het echt waar?

Wat als het niet zo zou zijn?
Wat roept dat op in gedachten en/of gevoel?

Willen bewegen van binnenuit/je Hart & lichaam

Naast bewegen vanuit het ego omdat het zou moeten is er nog een andere optie mogelijk: een “willen” bewegen vanuit je lichaam & Hart.
Wanneer we in verbinding zijn met het lichaam dan geeft het vanzelf aan of/wanneer het wil bewegen en welke manier van beweging passend is. Zowel de energetische als de fysieke signalen die het lichaam je geeft zijn daarbij richtinggevend. Meer over hoe dat te doen lees je hieronder.
Bewegen vanuit je lichaam & Hart brengt dan bewustzijn en Vreugde.bewegen

Wat brengt jouw vreugde in beweging?

Afstemmen op je energiestroom

Bewegen vanuit je lichaam & Hart vraagt afstemming op je energiestroom.
Wanneer je luistert naar de energetische signalen van je lichaam dan kun je jezelf de vraag stellen welke bewegingsvorm – en intensiteit daarbij past.
Snelle, krachtige beweging of langzamer en zachter?
Is er veel energie dan wil je misschien een actieve vorm van beweging, zoals bijv. een rondje hardlopen.
Is er weinig energie en voel je je wat moe dan past wellicht een zachtere vorm van beweging beter in dat moment, zoals een zachtere yin of yang yoga boven een actievere yang vorm van yoga zoals power yoga.
Of misschien wil je wel even gaan liggen om te rusten en komt er later weer energie om te bewegen.

Afstemmen op je unieke lichaam

Naast energetische signalen geeft je lichaam ook fysieke signalen over welke bewegingsvorm – en intensiteit passend is voor je lichaam. Ieder lichaam is daarbij uniek en vraagt een eigen afstemming.

Zoek je een actievere vorm van beweging en ervaar je veel last aan de knieën, dan is bijv. hardlopen mogelijk niet zo prettig maar kan bijv. zwemmen een fijne bewegingsvorm zijn voor je lichaam om de knieën te ontlasten.

Of misschien lig je ziek op bed en kun je een lichaamsdeel/-delen zoals het hoofd of de vingers bewegen en daar je bewustzijn volledig in/naartoe brengen.

Afstemmen moment voor moment & in openheid

Bewegen in verbinding met je lichaam vraagt afstemming van moment tot moment. Zowel de energetische als de fysieke signalen van het lichaam kunnen immers ieder moment weer anders zijn. Wat vandaag een fijne bewegingsactiviteit is, hoeft morgen niet te passen. Bovendien vraagt de afstemming daarbij steeds opnieuw een openheid/niet-weten voor het antwoord wat opkomt in je lichaam & Hart.

Kun je open luisteren naar de signalen van je lichaam, zonder het al te willen invullen op basis van wat het hoofd zegt dat zou moeten vandaag?

Richtingsaanwijzers voor bewegen vanuit je Hart:

Bewegen vanuit je lichaam & Hart vraagt aldus openheid in de afstemming van moment tot moment op de energetische en fysieke signalen van je lichaam.
Je denkt misschien “oeh wat lastig”, toch zijn er samengevat een aantal richtingaanwijzers als concrete handvatten die je kunnen ondersteunen daarin, zoals:

  1. Brengt de beweging bewustzijn & vreugde?
  2. Kost het energie of geeft het je energie?
  3. Is er een gezonde spieractiviteit/stretch of is er/geeft het pijn?
  4. Ervaar je verbinding met je lichaam?
  5. Spreekt het Hart of het hoofd/ego? Is er een “willen” of “moeten”?

Misschien zijn er voor jou nog andere richtingaanwijzers waaruit je weet/kunt opmaken of je vanuit je lichaam en Hart beweegt, dan kun je zelf het rijtje aanvullen.

Bewustzijn & vreugde in beweging:

Dus: Beweeg je vanuit je Hart omdat het bewustzijn & vreugde brengt om in beweging te zijn of omdat het ego bang is om aan vorm te verliezen?

Kies ieder moment opnieuw welke bewegingsvorm past bij je energiestroom en voor jouw unieke lichaam.
Laat je Hart spreken in openheid & vertrouwen en de vorm/fitheid volgt vanzelf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in