bewust-moeder-schap
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Als gevoelig mens weet je vaak heel goed wat andere mensen nodig hebben en ben je geneigd op de behoeften van anderen in te spelen, voor andere mensen te zorgen.

Voor veel mensen en vooral vrouwen gaat dit als vanzelf.

Oude patronen

In de tijd dat ik opgroeide leerde ik dat het goed is om voor anderen te zorgen. Er werd aan kinderen niet geleerd dat het belangrijk is om goed voor jezelf en je eigen gevoelens en behoeften zorg te dragen. Meestal werd dat juist afgekeurd en als egoïstisch bestempeld.

Toen ik zelf kinderen kreeg, wilde ik het graag heel erg goed doen als moeder. Ik deed mijn best om op alle gebieden goed voor mijn kinderen te zorgen en er altijd voor hen te zijn. Als sensitieve vrouw was ik erg gevoelig voor hun behoeften en ik voelde mij daar sterk verantwoordelijk voor. Dit ging zover dat ik een tijd lang mijn eigen behoeften vergat, waardoor ik mijzelf uitputte.
En daardoor was ik eigenlijk helemaal niet zo’n “goede” en leuke moeder. Want ik was snel boos en geïrriteerd. Ik voelde mij leeg van binnen en tegelijkertijd vol en vaak overprikkeld.

Bewust worden en patronen doorbreken

Inmiddels zijn mijn dochters 9, 9 en 13, dus ik heb al heel wat jaren de tijd gehad om mezelf te ontwikkelen. Ik wil nog steeds graag goed voor mijn kinderen zorgen. Maar in de loop van de jaren heb ik geleerd dat goed voor mijzelf zorgen minstens net zo belangrijk is.
De behoeften van mijn dochters staan niet meer op de eerste plaats. Mijn eigen behoeften en gevoelens zijn nu ook waardevol. Zo is het voor mij belangrijk om tijd voor mijzelf te nemen. Om stil te kunnen staan bij en zorg te dragen voor mijn gevoelens. Om me bezig te houden met dingen die IK fijn vind. Tijd om uit te rusten, om te ontspannen en om me te laten inspireren.
Als ik goed voor mezelf zorg, voel ik me meer opgeladen, ben ik meer ontspannen, heb ik meer energie en ben ik meer mezelf. Dan heb ik ook meer te geven aan mijn kinderen. Meer te geven van wie ik echt ben.

Dan geef en zorg ik niet meer omdat ik denk dat het moet of hoort, maar omdat ik dat graag wil, met liefde, vanuit mijn hart.

Ik zeg hier trouwens niet dat het makkelijk is. Want rekening houden met de behoeften van vier mensen, die soms nogal uit elkaar kunnen lopen, is een hele klus!

Cadeautje

Laatst uitte één van mijn dochters wat van haar zorgen aan mij, dingen die haar dwars zaten. Ik luisterde naar haar zodat zij ze meer los kon laten. Ze vertelde me ook dat ze zich over mij geen zorgen hoeft te maken, omdat ze zag dat ik goed voor mijzelf zorg.

Het was voor mij een hele mooie bevestiging dat goed voor mijzelf zorgen inderdaad belangrijk is. Als mijn dochter had gezien dat ik niet goed voor mijzelf zorg, zou dat voor haar een last zijn geweest (mijn dochter is ook erg gevoelig). Nu hoeft zij niet de last van zich zorgen maken over mij op zich te nemen en kan zij haar aandacht aan zichzelf geven. Tegelijkertijd krijgt zij het voorbeeld dat het belangrijk is om er te zijn voor jezelf. Dus indirect zorg ik goed voor haar, door goed voor mijzelf te zorgen 🙂 .

Jezelf zijn

Ik heb geleerd dat er niet zoiets bestaat als een “goede moeder”.
Het hele leven gaat er juist om los te komen van verwachtingen over wie je zou moeten zijn volgens opgelegde regels en normen. Het gaat er juist om te ontdekken wie je werkelijk bent, van binnenuit. Het leven gaat erom steeds meer jezelf te mogen zijn.bewust moeder schap

Dat geldt voor elk aspect in je leven. Er bestaat niet zoiets als een goede dochter, werknemer, partner of vriend zijn. Je bent hier niet op aarde gekomen om te voldoen aan verwachtingen van buitenaf of opgelegd door je eigen denken. Het gaat erom dat je steeds meer jezelf, wie jij diep van binnen bent, mag zijn.

En zo gaat het er dus niet om dat je een “goede moeder” zou moeten zijn, maar dat je de moeder mag zijn die je bent. Zoveel mogelijk jezelf.

1 REACTIE

  1. Hallo Lea,
    Jouw artikel is me uit het hart gegrepen. Zo herkenbaar wat je beschrijft.
    Een mooie boodschap voor moeders, voor iedereen!
    Hartelijke groet,
    Carla

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in