Bewustzijnsgroei, herken jij deze 24 ervaringen
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Bewustzijnsgroei en spirituele groei gaan hand in hand en zijn nauw met elkaar verbonden. Bij iedereen is dit proces anders. De één kan heel snel groeien en de ander helemaal niet. Dit is allemaal afhankelijk van jouw ziel. Als jouw ziel er voor gekozen heeft om in dit leven spiritueel te groeien, dan zal jouw ziel allerlei zaken aanreiken om dit mogelijk te maken. Het kan je bijvoorbeeld met bepaalde mensen in aanraking laten komen of een bepaald boek op je pad laten komen. Het kan ook zijn dat juist in dit leven, andere lessen of ervaringen centraal staan. Dan ben je dus niet zo bezig met je spirituele ontwikkeling. Allebei deze situaties zijn trouwens prima.

Zielspad volgen

Het gaat erom dat je bezig bent met die ervaring te leren, welke jouw ziel voor dit leven gepland heeft. Het gaat erom dat jij op jouw zielspad zit en dit kan met of zonder spirituele groei zijn. Ook jezelf zijn en niet je gedrag door een ander laten beïnvloeden is zo belangrijk hierin (en vaak moeilijk tegelijk).

Bewustzijnsverhoging

Als je te maken hebt met spirituele groei en bewustzijnsgroei heeft dit vele voor- en nadelen. Als je eenmaal groeit, gaat dit verder en verder. Je kunt namelijk niet achteruit groeien… De kans is aanwezig dat je hele leven in teken hiervan gaat staan. Dit is voor jou dan prima, voor je omgeving misschien lastig. Vaak omdat deze jou niet begrijpt. Wat ook speelt is dat onze ziel niet kijkt naar onze emoties. Onze ziel wil dat we ons zielspad volgen (de afspraken die we van tevoren gemaakt hebben, toen we aan dit leven begonnen). Dat we in allerlei emoties worden getrokken hierdoor, is voor de ziel niet belangrijk.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Emoties

Onze emoties zijn er om de levenslessen die we dienen te leren, moeilijker of intensiever te maken. Als we onze emoties weg zouden laten, zouden we de ervaringen en lessen die we moeten leren veel gemakkelijker op kunnen pakken. Emoties zijn vaak heftig en pijnlijk, maar kunnen juist ook zo mooi zijn. Onze aarde met zijn mensen en zijn emoties zijn de ideale leerschool!

Spiritueel groeien, 24 ervaringen

Wat zijn nu de kenmerken of ervaringen van bewustzijnsgroei of spirituele groei? Elke ervaring kan een voordeel of een nadeel voor je zijn. Als je het nodig hebt om een bepaalde les of ervaring te leren, kan het tijdelijk nadelig voor je emoties zijn. Maar op dat moment voor jou een voordeel, voor je bewustzijnsgroei. Dus bekijk de volgende stellingen niet te zwart/wit. De ervaringen waarover ik schrijf zijn vaak persoonlijk. Ik heb dit zelf zo ervaren. Ik denk dat de meeste van ons dit ook zo ervaren. Alleen voor iedereen geldt dan weer, dat bepaalde ervaringen meer of juist minder in iemands leven aanwezig zijn. We zijn en ervaren allemaal anders!

1 Eenzaam zijn

Vaak verdwijnen vriendschappen door andere interesses. Het is moeilijk om gelijkgestemden te vinden. Als je het pad van bewustzijnsgroei volgt is de kans groot dat je hiermee te maken krijgt. Het is ook wel logisch omdat jouw opvattingen en gedachten, nu afwijken van mensen waaraan je gehecht was. Het is moeilijk om bestaande relaties en vriendschappen te behouden, je kunt niet echt open praten over wat jou boeit… Je gaat op zoek naar mensen die ook zoals jij denken. Ik merk wel aan mezelf dat dit niet zoveel meer uitmaakt als voorheen. Liever kwaliteit met weinig mensen ervaren, dan kwantiteit met veel mensen die anders denken.

2 Niet begrepen worden

Vooral als het je familie betreft is dit moeilijk. Maar ook bij vrienden, werk en in het dagelijks leven is dit moeilijk. Je vindt het vaak moeilijk om over bewustzijnsgroei te praten, mensen oordelen snel als ze weten dat je anders bent. Het vergt veel moed om je niets van anderen aan te trekken en gewoon je mening te geven waar jij voor staat. In familiekringen ben je dan vaak het zwarte schaap of de anders denkende. Dit is moeilijk en kan pijnlijk zijn. Relaties kunnen stuk gaan omdat je partner jou niet meer begrijpt. Dit zijn zeer heftige en pijnlijke processen, waar vele mensen met spirituele groei mee te maken hebben. Uiteindelijk kom je hier sterker uit, alleen kan het soms zo lang duren…

3 Vaak vermoeid zijn

Bepaalde dagen als er veel energie binnen komt kun je onrustig slapen. Vermoeidheid kan tot somberheid leiden. We denken soms dat het aan onszelf ligt. Ik merk bijvoorbeeld dat ik al jaren 9 à 10 uur slaap per dag nodig heb. Als ik daar niet aan toe kom, slaat de vermoeidheid toe. De energie die vanuit het universum naar ons toe komt en de energie van anderen, pikken we allemaal op. Ook de onrust bij bijvoorbeeld volle maan en zogenaamde poortdagen en zonnevlammen hebben invloed op ons. Het is eigenlijk wel lastig als je vaak niet fit bent, om te begrijpen dat energie hier een oorzaak van is. Soms is er natuurlijk wel een medische oorzaak!

4 Heftig reageren

Soms slaan de emoties op hol lijkt wel. Doordat je steeds meer je hart volgt, kun je steeds minder tegen onrecht. Hierdoor kun je fel reageren als jou onrecht wordt aangedaan. Tenminste, ik merk dat aan mezelf. Ik ben het dan daarna ook weer meteen kwijt, het blijft niet meer hangen zoals voorheen. Dit zal voor de een meer merkbaar zijn dan voor de ander, denk ik. Ik ben de rust zelve, maar soms floept er zomaar een reactie uit. Dit deed ik vroeger nooit, volgens mij omdat de sluier of mist van je hart afraakt… Ik ben wel benieuwd hoe anderen dit ervaren trouwens.

5 Levenslessen komen in versneld tempo steeds terug

De grootste leermeesters krijgen de moeilijkste lessen. In ons leven krijgen we door onze ziel steeds levenslessen of ervaringen voorgeschoteld. Onze ziel probeert ons een levensles of ervaring te leren. Hoe verder je groeit in bewustzijn hoe moeilijker, heftiger en regelmatiger je situaties aangereikt krijgt. Het lijkt wel dat als je niveau van levenslessen begrijpen omhoog gaat, je examens om te slagen moeilijker worden. Ook ervaringen echt leren, door ze te ondergaan worden heftiger. Dit maakt het leven heftiger, moeilijker maar zeker ook interessanter. Dit een zwaar en moeilijk proces met voor- en nadelen. En bij iedereen is dit weer net even anders.

6 Moeite met menigtes

HSP en onderprikkeling vs. overprikkelingAls je drukte van mensen om je heen hebt, raak je van slag. Je kunt hier slecht tegen en wilt vluchten naar een rustige plek. Dit kan ook voor geluiden gelden. Heeft alles te maken met je gevoeligheid, die is gestegen. Hier is weinig aan te doen. Accepteren en aanpassen. Ook dit geldt niet voor iedereen maar je hoort dit regelmatig van anderen die in hetzelfde proces zitten.

7 Zorgen maken over de aarde

Het doet pijn dat je de maatschappij (negatief) ziet veranderen. Je voelt je vaak betrokken bij het behoud van de natuur. Je begrijpt dat Moeder Aarde het moeilijk heeft en wilt helpen om deze situatie te verbeteren. Vaak zijn mensen op zichzelf gericht en heerst er een gedachte van `ik eerst`. Dit doet jou pijn, je wilt zo graag dat we liefdevol en begripvol met elkaar leven op deze aarde. De kans is groot dat je in meer of mindere mate een lichtwerker bent. Dan ga je helpen om jouw steentje bij te dragen, door anderen te informeren of op jouw manier te helpen.

8 Lastig om liefde toe te laten in je leven

Je wordt heel kritisch wat betreft partnerkeuze. Dit is logisch omdat je iemand naast je wilt hebben die je volledig begrijpt. Vaak zijn we in het verleden op dit punt de mist in gegaan. Je zoekt het meer op zielsniveau. Zielmaatje, tweelingziel, soulmate en ga maar door. Waarom zijn deze termen zo populair tegenwoordig? Toen mijn spirituele groei zich ging ontwikkelen, ging het ook fout. Ik leefde met iemand die mij niet begreep. Ik ben nu alweer vele, vele jaren alleenstaand. Het is of de hoofdprijs of helemaal niet. Zo sta ik er in, maar dat geldt niet voor iedereen natuurlijk. Ook dit is een zwaar en heftig proces.

9 Niet thuis voelen op deze aarde

Je hebt het gevoel dat je zo anders bent. Waarschijnlijk weet je dat dit maar een van je vele levens is. Je bent hier om te leren en te ervaren. Misschien is je volgende leven wel op een andere planeet, wie weet. Met het gevoel niet thuis te horen op aarde kun je weinig. Probeer gelijkgestemden te vinden waarmee je kunt praten, dat helpt.

10 Je bewustzijn vergroot

Je wordt je bewust van het universum en zaken als reïncarnatie en spirituele wetten. Je wordt je steeds meer bewust dat we allemaal ons eigen leven creëren. Bewustzijnsgroei is een enorme verrijking van je leven! Ik zou echt niet meer weten wat ik zonder deze groei zou moeten. Voor mij is het een feestje. Dat anderen er anders over denken, maakt me niet meer uit. Voor hen is dat voor dit moment prima. Je gelijk halen heeft geen zin. Ieder moet zelf, vanuit zichzelf ontwaken, wanneer de tijd daar is. Dit is allemaal prima.

11 Je intuïtie verbetert

Je gaat steeds meer voelen. Je gaat voelen of iemand betrouwbaar is. Je intuïtie kan jou uitstekend helpen bij beslissingen nemen. Vanuit het gevoel en het hart. Hoe meer je hierop vertrouwt, hoe meer het je zal leiden naar de juiste zaken. Laat het gebeuren!

12 Universele wetten begrijpen

Je gaat het geheel overzien. Je gaat begrijpen dat alles met elkaar verbonden is. De wet van aantrekking is een mooi voorbeeld. Je gaat begrijpen, dat als je in het negatieve blijft hangen, je niet vooruit komt. Dat positieve gedachten hebben, leidt tot positieve zaken aantrekken. Dit is niet een proces dat je zo maar even oppakt. Sommige processen of veranderingen duren jaren, soms tientallen jaren. Geduld is de grootste levensles, waar we bijna allemaal mee te maken hebben.

13 Beter voor je lichaam zorgen

Je gaat vaak beter voor jezelf zorgen. Een uiting van eigen liefde voor je lichaam. Zelfrespect. De kans is groot dat je minder vlees gaat eten. Je gaat je interesseren voor biologische voeding. Dit gaat vaak vanzelf. Vanuit de gedachte dat het beter is voor je lichaam en de samenleving. Het is vaak een proces met vallen en opstaan. Maar wel een proces dat vanuit je hart komt, zelfliefde!

14 Vanuit je hart leven

Je gaat steeds meer beslissingen nemen vanuit je hart en minder vanuit je hoofd. Hoofd en hart met elkaar verbinden. De waarheid spreken en zijn. Een zeer positieve wending van je leven! Laat je niet van de wijs brengen door anderen, die zeggen dat dit naïef is. Als je jouw hart volgt, komt het uiteindelijk allemaal goed. Alleen er komen hobbels, lessen en tegenstrijdigheden op je weg. Niet altijd gemakkelijk!

15 Leren loslaten en vergeven

Je gaat oude emoties loslaten. Zaken loslaten uit het verleden. Zaken loslaten die niet meer bij je passen. Dit loslaten geeft ruimte voor positieve zaken. Loslaten is enorm belangrijk in jouw groei. Ook vergeven is enorm belangrijk. Als je dit niet doet, blokkeer je jouw groei. Vergeving komt uit het hart en de grote tegenstander van vergeven is je ego. Het ego zal er alles aan doen om jou het gevoel te geven, dat vergeven niet hoeft en dat de ander toch de schuld heeft van… Het ego begrijpt als geen ander dat als jij kan vergeven, je zeer grote stappen in bewustzijnsgroei kunt maken. Dat je dan in verbinding komt met je hart en je hart kunt gaan volgen. Loslaten en vergeven (ook jezelf vergeven) gaan als een soort van rode draad door je bewustzijnsgroei heen. Enorm belangrijke levenslessen of ervaringen die hand in hand gaan met spirituele groei en veranderingen bewerkstelligen.

16 Mensen aantrekken die echt bij je passen

De kans is goot dat je mensen gaat tegen komen uit je zielengroep of zielenfamilie. Je zult je zeer aangetrokken voelen tot hen, omdat je op dezelfde golflengte zit… Omdat je vaak juist niet begrepen wordt, is het belangrijk om zaken te delen met mensen die jou wel begrijpen. Je bent een mens en mag leven!

17 Meer helder zien, horen en of voelen

Dit proces gaat bij ieder in een verschillend tempo. Afhankelijk van zijn/haar gevoeligheid hiervoor. Het komt als de tijd rijp is, forceren heeft geen nut. Dit is een heel interessante ontwikkeling die je door mag maken.

18 Je levenspad ontdekken

Echt wel, daar ga je voor! Hoe meer je dit pad benadert, hoe gemakkelijker alles gaat en hoe gelukkiger jij je voelt. Een mooie voorbeeld is: Werk gaan doen waar je hart ligt. Een proces en tevens een uitdaging. Denk nu niet dat dit zomaar even aangereikt wordt. Je ziel zal dit niet zomaar prijs geven. Eerst ga je vaak een richting op en daarna komt het moeilijke proces om te gaan begrijpen wat nu echt jouw levenspad is. Dit heb je met je ziel afgesproken om te gaan bereiken, voor je aan dit leven begon. Veel mensen zijn hier absoluut niet mee bezig, maar als je er wel mee bezig bent, is het een zeer fascinerend iets om te ontdekken!

19 Van jezelf leren houden

Als je niet van jezelf houdt, blokkeer je jouw spirituele – en bewustzijnsgroei. Je gaat begrijpen hoe belangrijk dit is en hoe goed dit voor je is. Het is vaak een proces van vallen en opstaan. Ook als anderen bepaalde zaken aan jou niet mooi vinden, of jouw gedrag afkeuren. Dan is het zaak bij jezelf te blijven, je niet door anderen van de wijs te laten brengen en jezelf voorop te zetten. Jij bent belangrijk, het belangrijkste in jouw leven. Cijfer jezelf nooit weg! Hou van jezelf!

20 Begrijpen wat onvoorwaardelijke liefde inhoudt

Je gaat steeds meer zelf onvoorwaardelijke liefde in de praktijk brengen. Dit straal je dan weer uit naar de medemens. Als steeds meer mensen ontwaken en het spirituele pad bewandelen, gaan ze ook vaak aan zichzelf werken. Ze gaan leren van zichzelf te houden. gaan stralen en geven dit door aan anderen. Zo kunnen we als samenleving groeien. We zullen samen ons hart moeten openen, naar onszelf, naar elkaar, naar het goddelijke. Dan bestaat er nog maar een ding en dat is liefde… Deze liefde mag uitgroeien naar onvoorwaardelijke liefde. Het woord zegt het al, liefde zonder voorwaarden daaraan te koppelen…

21 Je (zelf)vertrouwen neemt toe

Dit gaat met vallen en opstaan. Dit is vaak een lang proces. Op een gegeven moment maakt het niet meer uit wat anderen over je zeggen. Je weet dat jouw hart, de waarheid voelt en spreekt. Het is moeilijk om te vertrouwen dat veranderingen komen, vaak omdat ze lang duren. Hoe meer je zelf vertrouwt op een goede afloop, hoe gemakkelijker en sneller iets naar je toe komt. Door je bewustzijnsgroei, heb je veel kennis over universele zaken tot je genomen. Het maakt dan niet meer uit, dat alles wetenschappelijk dient te worden bewezen. Jij weet dat het anders zit, jij vertrouwt hierop. Dit maakt jou niet beter dan anderen, het is geen wedstrijd! Hoe meer vertrouwen, hoe meer groei…

 22 Vertrouwen op hulp uit het universum

Je gaat op het universum vertrouwen. Hoe meer vertrouwen je hebt in bijvoorbeeld positieve veranderingen, hoe gemakkelijker je deze naar je toe trekt. Je weet dat engelen en opgestegen meesters bestaan en dat ze met liefde willen helpen. Je gaat hier steeds meer gebruik van maken en hierop vertrouwen. Je gaat ook steeds meer je ziel vertrouwen dat deze het beste met je voor heeft, ondanks de heftige en pijnlijke lessen die je voorgeschoteld krijgt. Mensen, boeken, films en voorvallen komen op het juiste moment, om je weer een duwtje in de rug te geven. Sommigen lijken negatief, maar zijn op dieper niveau vaak de beste leermeesters.

23 Je krijgt nieuwe ideeën en je creativiteit gaat omhoog

Sommigen gaan zich uiten in kunst. Het kan op vele gebieden zijn, iedereen is anders. Ik ben zelf artikelen en een boek gaan schrijven. Sommigen hebben enorm de drang om voor zichzelf te beginnen. Het zal vanzelf allemaal op je pad komen, leef je lekker uit!

24 Je kunt sneller manifestatie van je intenties bereiken

Door de hogere trilling, vermindert de tijd tussen het plaatsen van intenties en het manifesteren ervan. Je wordt je meer bewust dat jij een schepper bent van je eigen werkelijkheid. Ook dit gebeurt niet zomaar en is vaak een lang proces. Als je iets erg graag wilt, maar het druist in tegen een te leren levensles of ervaring, heb je gewoon pech. Dit gaat altijd voor, vindt je ziel. Ook de engelen helpen je dan niet, ook zij respecteren de lessen die de ziel wilt leren. Vraag jij wel eens aan de engelen om hulp en komt het maar niet… dat is meestal de reden!

Ik wil nogmaals herhalen dat spiritueel groeien en bewustzijnsgroei een zwaar en heftig proces is. Het is vaak niet leuk in bepaalde tijden en doet soms erg pijn. Maar, ik zou het voor geen goud willen missen. Ik zou niet meer zonder kunnen en ook al lijkt het dat mensen die nog moeten ontwaken, het vaak gemakkelijker hebben, bewustzijnsgroei is een geweldig proces.

Ieder heeft zijn eigen tempo in spiritueel groeien en voor sommige mensen komt het in dit leven niet aan bod. Dit maakt iemand niet meer, minder of beter of slechter. Ieder heeft zijn eigen levenspad en groei. Oordelen hierover heeft dus helemaal geen nut en kost je zinloze energie. Energie die je juist in positieve zaken kunt steken. Het is geen wedstrijd, probeer niet te winnen. Het maakt niet uit als je verliest. Doe je ding vanuit je hart!

Heb jij nog andere ervaringen? Je mag ze delen in de reacties hieronder, zo helpen we elkaar!

vitaal water
vitaal water
vitaal water

69 REACTIES

 1. Tijdens mijn werk anderhalf jaar geleden, ontmoette ik een meer dan zeer bijzondere vrouw waarvan ik onbewust een groot aantal ‘noodsignalen’ ontving zonder dat ze met mij daar met één woord over sprak. Zij werd, net als ik jaren eerder, niet begrepen en gewaardeerd in haar relatie zoals mij dat ook vergaan is in mijn vorige relatie. Het gevolg voor mij was een echtscheiding 5 jaar geleden waarbij ik tevens een hoop ‘vrienden’ verloor waar ik sinds jaar en dag pro-deo voor klaarstond maar mij niet meer nodig hadden vanwege het feit dat ik een andere keuze maakte die niet aan hun verwachtingen voldeed. Tengevolge van een ongeluk in mijn werk met een stroomkabel werd ik 15 jaar geleden hypersensitief en begon ik op een driedimensionale wijze anders waar te nemen. Ik werd niet meer begrepen door mijn directe omgeving maar heb inmiddels ontdekt dat ik hier alles behalve uniek in ben. De vrouw die haar onbewuste noodsignalen uitzond werd door mij uitgenodigd om te komen praten en ervaringen uit te wisselen. De overeenkomsten bleken bijzonder dicht bij elkaar te liggen en er ontstond een klik tussen ons. Nu, een goed jaar later, heeft ook zij haar hart laten spreken en is inmiddels gescheiden van haar toenmalige man, welke haar vooral benut heeft als statussymbool voor zijn ‘omgeving’ zonder zich in te kunnen leven in haar verlangens, gevoelens en behoeften. Ze voelde zich kleingehouden als een prachtige zangvogel in een klein kooitje. Haar denkwijzen, ideeën en onderbuikgevoelens werden door haar man en schoonfamilie toegeschreven aan een ‘burn-out’ en ze was bijna zover gekomen dat ze in die waanzin was meegevoerd. We hebben nu frequent contact samen en praten dan veelal over onderwerpen waar slechts weinigen van de mensen uit onze omgeving over mee kunnen en willen praten en het is zeer bijzonder om te ervaren dat er onbewust zo veel raakvlakken en overeenkomsten zijn tussen haar en mij. We zijn elkaars spiegel gebleken en dat is niet altijd even makkelijk en comfortabel maar het geeft enorm veel verrijking in ons beider leven zonder elkaar te hoeven en te willen claimen. Ik ben vooral dankbaar dat ik haar ontmoet heb op mijn pad en vind het geweldig om bij elkaar te zijn en te praten over allerlei zaken, ontwikkelingen en belevenissen. Wellicht krijgt dit te zijner tijd een serieus karakter. Ik hoop het althans van ganze harte want ik ben zielsveel van haar gaan houden…… het is een genot en gelijk een voorrecht om te ervaren dat er nog steeds mensen zijn die wèl luisteren om te willen horen naar wat er gezegd wordt en wat er in andere zielen omgaat. Ze is echt een wereldwijf…..een heel mooi mens. Bernadeth: bedankt dat je in mijn leven bent gekomen. Écht.

  Met vriendelijke groeten van Rini.

 2. Ben erg blij met mijn hoogsensiviteit, ik doe er dan ook heel wat mee. Ben geboren als leider en ben met mijn 72 jaren nog bijlange niet uitgeteld. Voelde me dikwijls in de steek gelaten na de zoveelste poging om voor “elk-ander” het beste te willen doen. Stond steeds dag en nacht klaar om problemen van een ander op te lossen en/of te trachten een luisterend oor te bieden. Vind daarom in jou artikel enkel bevestiging van wat ik reeds land vermoede. Hoogsensiviteit bestond niet in mijn jeugd, net als zoveel andere zogenaamde “dooddoeners”. Nu krijgt men een stempel aangereikt en gaat men er naar leven. Sommigen gaan er positief mee om, doen er wat mee, anderen proberen er een levensbedreigend probleem van te maken, Het lijkt soms dat het een handicap zou zijn. Ik kreeg op 21 jarige leeftijd te maken met beenderkanker en schreef toen mijn “Niet meer zijns bericht”. Geraakte in een bijzonder zware dip maar gaf nooit op, strijdlustig en levenslustig als ik was. Er zijn nog steeds toestanden waar ik problemen mee heb, ik ga ze niet uit de weg maar omzeil ze waar mogelijk. Soms lijd ik in stilte, maar wens een ander daar niet mee te belasten. Daarom onderstaand schrijfsel dat ik in 1966 op papier zette:

  De fundamenten van het leven
  zijn een “grotendeels door onszelf” bepaald gegeven
  de basis van wel zijn en wel voelen
  de kunst, steeds ‘t goede te bedoelen

  Toch vormen zich boven ons aller hoofd
  grijze, soms zwarte wolken, onaangekondigt, niet beloofd
  enkel positief verzet brengt hier hulp en baat
  voor positief denken is het nooit te laat

  Bouw zo verder, jaar na jaar
  elke dag een stap vooruit, nooit echt klaar
  zo schijnt des morgens de zon, het licht
  vooral te zien op elk blij gezicht.

 3. Dag Paul,

  dank voor je artikel, herkenbaar, groei voorop 🙂

  Je vroeg indirect bij punt 4 hoe anderen het ervaren: vroeger kon ik heftig reageren op zaken die er niet zo toe doen, tegenwoordig voel ik heftige reacties van binnen als iemand een peuk op straat gooit of zijn afval in de trein achterlaat, mijn eerste impuls is om boos te reageren en die persoon in het ergste geval te meppen, doe ik niet, ik blijf mijn woede observeren zodat ik het voorval eerst kan accepteren, dit gebeurt er nou eenmaal, zo train ik mezelf om mezelf niet over te laten nemen door de emotie en vanuit liefde steeds vaker die persoon in kwestie te kunnen aanspreken, puur om bewust te maken wat die doet, lukt steeds vaker 🙂

  Ter verbetering van je artikel: bij punt 16: De kans is goot.

  Beste!
  D.

 4. Dit vind ik een open, eerlijk artiekel, verhelderend zonder doekjes om. Geduld en de ziel kiest, voor ieder anders niet slechter of beter, aanvaarden en vertrouwen, dat blijft hangen bij mij. Bedankt Paul voor deze ontmoeting hoe kort en ver weg het ook mag zijn :))

 5. Wauw….
  Echt precies net zo…..Voel me zo verbonden en begrepen…..

  Dankjewel Paul.

  Ik ga graag meer van jouw werk lezen.
  Ik hoop eind dit jaar mn eigen boekwerkje uit te geven, zei ze ietwat shy.

  Lieve groetjes,
  Annelies

  • Hallo Annelies, natuurlijk ben je welkom om mijn blog te lezen. En veel succes met je boek! Hoe meer we op deze manier verspreiden, hoe meer mensen wakker worden en hoe sneller we een andere `wereld`kunnen neerzetten met zijn allen! Groetjes, Paul.

 6. mooi ken het gevoel al vanaf mijn tweede jaar ben nu 49 wordt steeds bijzondere ook de mensen die je ontmoet spontaan en je dingen aanreiken laten zien mooi.

  grt
  ronald van der linde

 7. hallo Paul, het is een heel mooi stuk wat veel duidelijk maakt. Grappig is dat naarmate je ouder wordt (ben 61 jr) je steeds meer in contact komt met ‘het grote weten’. Dat de intuïtie steeds vaker bevestigd wordt en dat je ook steeds beter in staat bent je leven zelf te sturen. Doordat mijn mensenkennis toeneemt en ik situaties sneller doorzie kan andere mensen ook helpen inzicht te krijgen. Mensen die hulp nodig hebben komen heel vaak naar mij toe en ik ben blij als ze door ons contact meer rust en inzicht krijgen. Ik heb het gevoel dat je je hele leven lang leert tot het moment van sterven (dat ook weer een leermoment zal worden).

  • Wat een mooie woorden Alice! Je hebt helemaal gelijk, het hele leven is een groot leerproces. We leren door totdat we sterven en inderdaad zal dat ook een leerproces zijn!

 8. Hallo Paul,
  Ook ik heb met veel herkenning alles gelezen.
  Ik ben 70 jaar en ben toen ik 25 jaar was met yoga begonnen nadat we een levenloos zoontje kregen.
  Ben dus ook al heel lang spiritueel bezig. Met veel onbegrip van mijn omgeving. Gelukkig laat mijn man mij mijn gang gaan maar hij gaat er niet in mee.
  4 jaar geleden had ik een tumor in mijn dikke darm wat voor mij vast zittende pijn betekende. Daarna is ‘het’ pas echt begonnen.
  Via een sjamaan kwam ik veel over me zelf te weten.
  Afgelopen winter heb ik het best wel slecht gehad, ik tuimelde steeds weer in de slachtofferrol, wat natuurlijk gepaard ging met veel gehuil.
  Totdat ik de M.I.R.-Methode tegenkwam. Toen ik daarmee begonnen was kwamen er allerlei zaken op me af waaronder kinesiologie. Dat had ik jaren terug een paar keer gedaan. Dus heb ik weer contact opgenomen en na een paar behandelingen wordt nu alles veel makkelijker voor mij. Ik ben positief en stap nu ook makkelijker op dingen af.
  Dank je wel.
  Lieve groet,
  Jannette

  • Dank je voor je reactie Jannette. Een heftig verhaal jouw leven! Maar dat hoor ik vaker van mensen die met bewustzijnsverruiming bezig zijn. Ik kan het zelf ook persoonlijk bevestigen. Fijn dat je ondanks alles zo positief bent! Hou dat vast!

 9. Ik lees iedere keer dat mensen uit elkaar zijn gegroeid.
  En gaan scheiden.
  Ik heb daar moeite mee.
  Het is zo gemakkelijk om uit elkaar te gaan.
  Moeilijker is het om elkaar te begrijpen en accepteren d.m.v. gesprekken, waarin je kunt delen.
  Je lief en leed.
  Is het niet de bedoeling dat we in de irritatie met anderen je eigen tekortkomingen leert accepteren?

  • Hallo Har,
   Natuurlijk is communiceren het belangrijkste in een relatie. Ook het accepteren van tekortkomingen van een ander is zeer belangrijk. Alleen het verschil in tempo van bewustzijnsgroei maakt het zo moeilijk……..

 10. Dag Paul, ook ik herken alles wel wat je beschreven hebt, klopt exact. Ben een man 38 jaar, wel een heftig verleden achter de rug, sinds kort uit mn depressie gekomen. En even alles op een rijtje gezet, best wel wat los, moeten laten. Ben begonnen, met de gebeurtenissen, te bekijken, vanuit andere perspectieven. Kwam tot mn eigen kern. 15 jaar geleden, in een afkick kliniek werd mij gevraagd, of ik ooit was getest op adhd, niet dus. Deze man vertelde me, dat het wel moeilijk, te diagnosteren was. Omdat deze, ook te maken, zou kunnen hebben, met traumatische ervaringen. Had op dat punt, niet echt het idee, getraumatiseerd te zijn. Ben gewoon wie ik ben, toch? dacht ik. Veelal, kon me vinden, in de symptonen, dat die er waren, was mij wel duidelijk, geworden. Wist toen niet beter. Heel veel, leek op z’n plek te vallen. Ben verslaafd geweest, op straat geleefd. In de gevangenis gezeten, en in de veronderstelling geweest, dat de wereld zou bestaan uot geweld, en dat ik mijzelf, hard moest maken. Deze veronderstelling was niet helemaal juist, natuurlijk. Angsten genoeg gecreeerd. Veelal, uit interpetaties en compilaties vanuit mn kindertijd. Als baby naar kleuter, lag ik ver voorop , met mn ontwikkeling, ten opzichte van m’n leeftijds genoten. Liep al m’n eerste stapjes, toen ik 9 maanden was. Op mn 3e, wilde ik, leren schrijven. De overgang van thuis, naar kleuterschool, was overweldigend. Het leek alsof, f alles wat ik, tot dan geleerd had, niet meer wist. Mn ma, gaf de kleuterschool, hier de schuld van. Mn vriendin zegt, dat de dingen, die gebeurd waren, op elke school gebeuren, op die leeftijd. Nu heb ik mn ma een stelling gegeven, zou het niet kunnen zijn, dat als ik hoog sensitief ben, vanaf m n geboorte, zou het dan niet zo kunnen zijn, dat ik dit heftiger ervaren heb, doordat ik hoog sensitief ben. Ze zei, dat het zou kunnen. Ik geloof dat dat de reden was, van mn terugslag, in die tijd. Op school mishandeld, door een lerares, met haar pumps , trapte ze me op mn voet. hartstikke dik natuurlijk. Werd van school gehaald. Gemeente gebeld, ivm leerplicht. nieuwe school gezocht. uiteindelijk kwam ik op het baken, in arnhem. Daar hebben zij mijn moeder verteld, dat ze niet zo goed wisten, wat ze met mij aan moesten. Alle lesstoffen al gehad, ook die van de bovenbouw. Was toen een jaar of 8, misschien 9 zelfs. Vond het toen zelfs leuk om naar school te gaan, dit veranderde toen ik 11 was ik klapte helemaal dicht. Wat ik daar mee heb gemaakt, was best heftig, wilde en durfde niet meer. Ik zal dit verhaal niet uitdiepen, omdat ik dit jullie, dit dit gaan lezen, niet wil belasten. Ik heb, dit al wel verwerkt. Op het baken vertelden ze mijn moeder overigens, dat ik hoogbegaafd zou zijn. Dit wist ik toen nog niet. Nadat ik in deze tijd mn verleden ben gaan bekijken, heb ik mn vriendin verteld, uit onrust meer, dat ik slim was. Het accellereerde als een gek, maar kon er nog niet helemaal bij. Mensen begrepen me niet zo goed, zat nog in mn depressie. Heeft toch zeker tussen 4 en 6 jaar geduurd. Door breuk in mn relatie aantal jaren geleden, moest ik andere woonruimte zoeken. leefde totaal 9 jaar in een studio van 22m2. Niet verwonderlijk dat dit zo lang heeft stand gehouden. Zat in schuldsanering, heb geen achulden meer, gelukkig, mocht eindelijk, reageren op huur woningen. Toen kreeg ik een loting woning, stond 2e van 496. Het was een wonder, eindelijk verhuizen. Ik zei , weet nog nie, t wat ik anders ga doen. Maar, ik ga alles anders aanpakken. Een woning, van dezelfde woning stichting, als waar ik de huurschuld had. Waar ik onder ander ook voor de sanering ben ingegaan. Nieuw begin. Laminaat leggen, eerst stress, niet onnodig kwaad maken, en warempel, het lukte gewoon. stond er zelf versteld van. Durfde het niet, in eerste instantie, bang, om het niet te kunnen. De eerste ruimte met hier en daar een foutje, maar ach, clarissa heeft me, uit het hoofd weten te praten, het te laten liggen. Wilde het eigenlijk opnieuw doen, dit was een nieuw begin, ik accepteerde, voor het eerst bewust, dat ik een fout, mocht maken. Beter laat dan nooit. Waarna ik, in eerste instantie boos was op mezelf, ik op dat moment nog niet begreep, waren de thuis situaties, van vroeger. Boos, omdat ik het niet begreep, daarna, mn pa en ma de schuld, ervan gegeven. Paar jaar geen contact meer gehad, nu ineens, begon ik het te begrijpen. Ik vroeg mezelf af, hoe zit het nou eigenlijk? Eerst mn pa onder de loep genomen, met de informatie die ik had. Wow, dit was een heftige, emotionele, situatie geworden. Ik zei ook tegen mn vriendin geen adhd te hebben. Wilde, wat het ook was, het niet meer zien als een last, maar als een gave. Ik dacht ook even het internet op, om te kijken, of ik iets kon vinden, met adhd en trauma. Kwam uiteindelijk uit op deze site. Een artikel van Marian den beuken. hoogsensitief en trauma. Wat zij beschreef, over hsp, kwam het besef punt, dat wat daar stond, ging ook over mij. Het hoog sensitieve kind neemt onbewust, de trauma’s, het gevoel, wat daar uit voortkomt, mee, het voelde immers als normaal, om verzwaard door het leven te gaan. inderdaad, een hsper, herkend zichzelf, vaak terug op middelbare leeftijd. Het hoogsensitieve kind is vaak hoogbegaafd. En ook wat daarin staat, klopt als een bus. Zo ook wat jij beschreven hebt, klopt als een bus. Nu leef ik, niet meer verzwaard, maar nog wel met gewoontes, maar doorzie elke trigger, die leidt tot een negatieve gedachte. Deze zijn pas aanwezig als ik bijvoorbeeld, slecht voor mezelf gezorgd heb. nachtje doorgesnoven, niet geslapen maar wel met mn snufferd, in een computer spelletje. Ben al wel op zoek, naar vrijwilligers werk, zodat de behoefte, aan drugs, uiteindeljk verdwijnt. Verveling is een van de grootste triggers. Als ik gewerkt heb wil ik geen drugs gebruiken, ook bijna geen computer spelletjes. Ben nog steeds gevoelig, gevoeliger inderdaad, mn gehoor is scherp, het voelen, waarnemen, heeft er altijd gezeten, ben blij dat ik mezelf weer terug gevonden heb. Weet ook dat er genoeg mensen zijn, die dit niet lukt. door verzwarende omstandigheden. Ik heb geluk gehad, in het ziekenhuis, ben ik eens naar toe gelopen, hyperventilatie, kende het wel, maar wat het was. Op de eerste hulp, gekalmeerd, kwam er iets bij me, deze heeft mij energie gegeven, inzicht, in mij. Het voelde heerlijk, maar tegelijkertijd, overweldigend. Paul bedankt, door jouw artikel, besvestigd mijn situatie, in het hier en nu, zoals die nu is. Door mezelf te begrijpen, acht ik mezelf in staat, een ander te begrijpen. Alles bestaat uit liefde en begrip. Het hart, en het brein. Met vriendelijke groeten,

  Sebastiaan Wiedijk

  • Beste Sebastiaan,
   Dank je wel voor je reactie. Ik weet zeker dat anderen mensen die dit lezen hier iets aan zullen hebben. Bedankt daarvoor! En inderdaad, het is een heftige en zware weg maar ook een hele mooie! En juist op latere leeftijd ga je jezelf op een afstandje bekijken en komen bepaalde zaken tot de kern. Ik heb respect voor je! Hartelijke groeten, Paul.

 11. ja het is een oeilijk proces om daar door heen te komen.en inderdaad niet ieder mens
  maakt dat mee,maar het mooie er van vind ik de wijsheid die zich ontwikeld
  lichaams taal lezen(lichaam liegt nooit)
  aan voelen wat echt oprecht is en niet.
  maar ook het gevoel van heimwee dat je naar huis wil,en af vraagt waar gaat het alemaal over
  om dat je ook altijd al andrs ben geweest het gevoel hebben dat je van een andere dementie komt
  en je af vraagt ligt het nou aan mij? of aan de maatschapij waar we in leven.
  maar laat iedereen oprecht en zich zelf zijn zodat je de pure godelijke liede ontmoed .wat best moeilijk is om dat te beheersen.in dit leven.
  het gaat iedereen goed en blijf scherp en blijf leeren van elkaar

  liefs Son

 12. Ik ben zelf na het bewust worden de opleiding Mens en Intuïtie gaan doen in Amersfoort, kan ook in Eindhoven, daar kom je veel gelijkgestemden tegen en kun je ook leren handvatten te geven aan je bewustzijnsverandering.

 13. Mooi artikel, fijn aards ook. Ik ervaar alle punten. Wat betreft het heftig reageren: haha, ja dat gebeurt mij ook regelmatig. En dat komt uit mijn pure bron (welke gewoon is zonder positief of negatief oordeel). Mijn hart spreekt. Nuchter ook.
  Ook mooi om te lezen over je slaap, heb ik precies zo!

 14. Dag Paul,
  Ja ik er herken mijzelf hier ook helemaal in. En ja, het is vermoeiend. Soms echt het idee dat ik het allemaal maar niet snap en alles maar verkeerd doe. Maar kijk ik achterom dan zie ik mijzelf toch groeien en zegt mijn therapeut mij ook telkens. Ik wil vrienden waarbij ik mij goed voel, waarbij we elkaar begrijpen, aanvoelen… heb ik twee fijne vriendinnen gekregen en voelt het toch weer niet goed na een paar jaar. Dan is het eerste wat ik altijd denk; wat doe ik nou weer niet goed. Maar het zal er allemaal wel bij horen en ook ik wacht maar af wat er op mijn pad komt.
  Maar ook bij mij is het vergeven nog wel een ding hoor.
  Bedankt , voelt goed om dit te hebben mogen lezen.
  Groetjes Lydia

  • Hallo Lydia,
   Mensen komen op je pad, de een om je wat te leren en de ander is een vriend voor het leven. Licht niet aan jou, hoor! Gewoon meegaan met de flow en laat het maar gebeuren. Groet, Paul.

 15. Beste Paul,

  Heel herkenbaar fijn om dit te lezen. Bij mij is het begonnen nadat ik Borstkanker heb gehad en met Kundalini yoga ben begonnen, heeft alles in gang gezet denk ik ervoor geen haar op mijn hoofd dat ik yoga zou doen enkele actieve sporten.Ik zit ook wel met een probleem dat ik terug thuis ben na mijn laatste operatie voelde me eerst zeer goed mar dan pas een klop gekregen en nog meer besef en ik wil gewoon niet meer terug naar het werk en er zelfs langs gaan lukt me niet omdat ik bang ben als ik terug daar begin zeker terug herval in mijn oude ik. Ma ja kan niet thuis blijven denk moet gewoon de knop omdraaien en terug gaan werken en terwijl zoeken wat ik echt wil en opleidingen volgen ma niet simpel. En ik wil constant lezen en opzoeken over spiritualiteit ook wel vermoeiend.Lieve Groetjes

 16. Ha Paul en lezers,

  Ieder zijn eigen weg..prachtig en pijnlijk..en dat maakt niks uit. Ik heb al vanaf mijn 4e jaar migraine. Dat was altijd een enorme rem op alles. En maar doorgaan en vechten.Twee jaar geleden gestopt met mijn bedrijf. Dat was de tijd om eens voluit met Zijnsontwikkeling te beginnen, iets wat eigenlijk al jaren sluimerde en te weinig tijd kreeg. Ik herken alle verhalen die je ons toevertrouwt. Mijn gids is migraine, iedere dag kramp in mijn hoofd, en steeds laat er een stukje los. Iedere dag pijn..meer of minder. Maar wat een vaart zet dat in ontwaken! Beelden, sferen, pijn, heimwee..emoties..Ik neem er alle tijd voor, en nodig ze liefdevol uit. Lig soms tot half elf in bed, terwijl ik er op tijd in ga. Alles verandert, en mijn kijk op de wereld het meest! Neem je verantwoording..

  Hartelijk dank!
  Groet van Jos

 17. Hoi, ik herken alles er in, ik heb blijkbaar wel een ding geblokkeerd, en dat is de rampen voorspelling.. ik liag dus te slapen, en dan droom ik vroeger veel rampen, die gebeuren, zoals die vliegtuigen in de torens, of doe keer in Oslo, nee, helemaal niet fijn… na de voorspelling van Oslo , heb ik niets meer kunnen ontvangen, wat ik dan wel weer heerlijk vindt.

  P.S. Ik herken me er echt helemaal in.

  Mvg. Kenneth.

 18. Hallo Paul en lezers,
  Ik herken alle genoemde punten, wel heel makkelijk om dit bij elkaar te zien staan. Heftig reageren heb ik wel wat minder maar ik voel soms wel enorme power in mijzelf afgewisseld met zo ontzettend moe zijn. Lekker om dan tussen de bomen in de hangmat te liggen, vogeltjes die dicht bij komen, alle mooie natuurgeluiden. Frustrerend vind ik dat ik gebeurtenissen die ik 1 a 2 weken van tevoren weet niet kwijt kan terwijl ze toch maatschappelijk een zeer grote impact hebben. Na de MH17, aanslag Alphen a/d Rijn winkelcentrum heb ik er een jaar last van gehad. Uiteraard wist een gedeelte van mijn familie dat wel (ik heb ze er van tevoren over gebeld) Ik heb er echt om gehuild (net als velen in Nederland) Het bij gevoegde punt is: informatie niet kwijt kunnen omdat jezelf inschat dat niemand je geloofd.(heb voor het niet geloven er begrip voor omdat ik het zelf nauwelijks geloofde: het kan niet waar zijn!) Wat zou ik hier graag meer willen schrijven maar het kan niet. Het is toch een ethiek code waar ik me van mijzelf aan moet houden: gevoelige informatie noemen we dat dan maar.

  • Hallo Agnes,
   Ik weet ook even niet wat je met die voorspellingen aan moet. Is wel heftig. Ik heb dat zelf niet. Het lijkt me heel lastig, want aan wie vertel je dat…. Toevallig de reactie hierboven van Kenneth gaat hier ook over. Misschien hem eens contacten? Groet, Paul.

 19. Hoi Paul,
  Precies zoals je alles beschrijft, heb ik ook ervaren en is het proces nog steeds bezig.
  Wat ik me afvraag, misschien weet jij dat, wanneer ben je door dit proces heen?
  Het is bij mij al 10 jaar bezig en ik krijg het gevoel van heimwee en eenzaamheid maar niet weg. Ik heb fijne mensen om me heen, maar bepaalde gevoelens lukt me niet om te transformeren, ondanks het toelaten en accepteren ervan.
  Zou je een terugkoppeling hier op willen geven? Ik denk dat andere mensen ook heel graag willen weten wat jouw mening hier van is.
  Alvast bedankt!
  Lieve groet,
  Esther

  • Hallo Esther,

   Ik vind het moeilijk om tijd aan te geven in dit proces. Het is bij mij al 20 of 25 jaar bezig. Ik weet het niet. Sommige zullen hun hele leven hiermee bezig zijn denk ik. En wanneer ben je door dit proces heen vraag je. Het lijkt erop dat je steeds heftigere lessen voorgeschoteld krijgt, als je een bepaalde les of ervaring echt begrepen en ervaren hebt ben je door deze ervaring heen. Maar je hebt er meerdere…. Ik denk ook dat het per persoon erg kan verschillen. Ieder zijn proces is anders. ik denk niet dat je veel aan mijn antwoord hebt maar het is zoals het is…
   Hartelijke groeten, Paul Wezenbeek

   • Hoi Paul,

    Heel erg bedankt voor je antwoord. Het is idd als je je les niet geleerd hebt, deze terug blijft komen op je pad. Alleen de gevoelens van heimwee en eenzaamheid kunnen zo maar plots overvallen. Wat mij heel erg opvalt in dit proces is synchroniciteit. Als je dat gaat begrijpen, valt er veel op zijn plaats. Dan ga je synchronisch leven. Toeval bestaat niet, maar komen veel op je pad in zo’n proces. Nou, ik leg me er maar bij neer dat dit nog heel lang kan duren. Ik doe mijn ding en laat me maar verrassen door het Universum.
    Voor iedereen: heel veel kracht toegewenst!
    Jammer dat er geen forum is. Ik voel veel meer gelijkgestemden hier dan in heel de wijde omtrek waar ik leef.
    Lieve groet,
    Esther

    • Hoi esther,
     Ik denk dat je het antwoord kan vinden op je zoektocht naar verklaringen, in het boek: de herontdekking van het ware zelf. Van Ingeborg Bosch.
     Ik vond daar vandaag mijn antwoord

  • Ik denk dat de crux zit in het feit dat klaar wilt zijn met het proces. Dat klinkt voor mij alsof je er van AF wilt zijn. Maar dat houdt in zichzelf een AFwijzing in. En zo creëer je juist dat gevoel waar je vanaf wilt. Maar er hoeft niks af en je hoeft nergens vanaf.
   Het proces is het doel in zichzelf. Je hoeft er niet van te genieten en het hoeft niet gemakkelijk te zijn. Al kan het dat misschien wel worden maar daarnaar streven, is nog steeds een afwijzing van wat is en dus van jezelf. Laten gebeuren is de kunst, niet streven, niet iets af willen hebben of vanaf willen komen, maar meestromen. Het is al af en goed, precies zoals het nu is. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

 20. Beste Paul,
  Je schrijft “je kunt namelijk niet achteruit groeien”.
  Nee, maar vaak wens ik dat dat zou kunnen.
  Het is allemaal heel vermoeiend en vaak denk ik: “kon ik al die deurtjes maar dichtdoen”.
  Tegenwoordig reageer ik ook heftig en verbaas ik me daar zelf over. Maar het is eruit voor ik er erg in heb. Dan ervaar ik onbegrip bij de ander en ook ervaar ik dat mensen mij niet begrijpen.
  Dat probeer ik van me af te zetten, maar het maakt heel eenzaam. Het gevoel anderen niet te begrijpen en door anderen niet begrepen te worden.
  Alle punten in je artikel zijn heel herkenbaar voor mij.
  Het punt vergeven is nog wel een item. Wat ik eigenlijk mijn hele leven, ik ben nu 56, heb is heimwee. Soms vreselijke heimwee. Naar huis. En dan denk ik dat ik heimwee heb naar waar we vandaan komen.
  Bedankt voor je artikel!

  • Beste Andrea,
   Ik begrijp je volkomen. Bewust worden en spiritueel groeien is beslist een heftig en een niet gemakkelijk proces. Dat heftig reageren heb ik ook nog niet zo lang, daar verbaas ik me zelf ook veel over. Ook het stukje heimwee naar huis begrijp ik goed. Dat heb ik ook wel af en toe. Bedankt voor je reactie en veel sterkte in je proces!
   Groet, Paul

 21. Heel mooi…ik herken heel wat. Ik vind het echter wel een heel moeilijk proces. Ik krijg momenteel nog niet goed duidelijk hoe nu verder te gaan.

  • Hallo Marian,
   Het is ook een moeilijk proces en je zielspad volgen is een erg onduidelijk iets. Maak je geen zorgen hoe het verder moet. Je ziel zal jou het proces laten volgen wat goed voor je is. Vertrouw daarop!

 22. Beste Paul,
  Ik wordt dit jaar 79 en ben al bewust zoekend en groeiend sinds mijn 18de. Ik ging langs vele wegen en bezocht verschillende “spirituele scholen” . Vallen en opstaan, het tastend ronddolen in de zoveelste donkere nacht van de ziel… en toch doorgaan tot de nieuwe dageraad komt, zijn mij heel bekend. Je artikel kwam over als een beknopt maar toch volledig en juist en helder verslag van mijn eigen leven en ervaringen. Na mijn eigen studie en beleving van ongeveer 66 jaar krijg je van mij een 10 op 10 voor dit artikel. Ik wens je toe dat je nog veel mensen mag inspireren, richten en steunen in dit leven en dit in een tijd dat je gehoord (of gelezen) wordt. 66 jaar geleden was men alleen maar gek als men durfde denken zoals jij en nu gelukkig ook al zovele anderen. Maar ondanks de pijn van de groei gaat men toch maar door want op een bepaald moment overtreft het gevoel van de drang van de ziel die van ons oppervlakkig en geconditioneerd dagbewustzijn met zijn aanbidding van het waardeloze. Alle waarden worden op zijn kop gezet. In deze moeilijke evolutiefase zijn er gelukkig reeds vele mensen van de jongere generaties en hebben zij, ook dank zij mensen zoals u, de kans om uit hun isolement te geraken.
  Met mijn beste wensen op veel vruchtbare inspiratie en succes in je ondernemingen.
  Achiel.

 23. Ja,ik doe het ook maar, ff m n hart luchten.
  Heel fijn om met kenners te praten.jullie geploeter herkennen,jeetje wat vind ik het soms F… moeilijk!Laats een aanvaring een knallende explosie gehad met m n oudste dochter ze i dat ik jaloers was op de vader,en dat beaamde ik,ja ik beaamde dat,vond dat zo verhelderend om dat toe te geven.
  Gek he ,ik wil aardig gevonden worden,maar ook de bitch in me kunnen zien, wappi wat n ervaring!!Ja ik geef toe ,bewustwording,spirituele groei zo vermoeiend en o zo fijn .Wat ik zo heerlijk vind is dat ik ervaar en begrijp wat innerlijke integriteit is en de zachtheid die me steeds weer ontroert.dank ,nogmaals dank voor jullie steun.

 24. Wat een mooi en herkenbaar artikel. En wat fijn om te lezen en te erkennen dat alles wat ik heb doorgemaakt en nog doormaak, hoort bij mijn spirituele pad. Het gaat allemaal niet vanzelf. Gelukkig zijn en komen er nieuwe mensen op mijn pad. Het is de zielherkenning. Het loslaten van de oude IK is een heftig proces. Mijn nieuwe IK staat al klaar, maar mijn hoofd vindt er nog van alles van. Vertrouwen en dankbaar zijn gaat me steeds gemakkelijker af. Ik vind het een reuze interessante en boeiende weg.

  • Dank je wel voor je reactie Yvonne. Mijn nieuwe IK staat al klaar…. Heel herkenbaar, nu nog een stukje weg afleggen daar naar toe.
   Groet, Paul.

 25. Mooi artikel Paul!
  Herkenbaar.
  Je vraagt bij ‘heftig reageren’ een reactie,
  heb ik als nooit tevoren!
  Onderneem ook gelijk actie, heb ik nooit zo duidelijk gevoeld en het is daarna zo helder en liefdevol.
  Gaan staan in liefde heeft een mooie energie!
  Het komt wel goed met onze Moeder Aarde,
  ze zorgt heel goed voor zichzelf en er zijn gelukkig
  al zo veel mensen op pad naar bewustzijn en
  Onvoorwaardelijke Liefde dat het steeds lichter wordt.
  Vooral de jongeren en de kinderen die nu geboren worden
  komen zoveel licht, Liefde en bewustzijn brengen.
  Laten we naar ze kijken en luisteren.

  Namaste
  Wilma

  • Dank je Wilma. Ook al dat heftig reageren, opvallend! Ook voor mij hoor, had dat vroeger eigenlijk nooit. Ben het daarna gelukkig ook meteen weer kwijt. Wat een mooie woorden over de aarde en de kinderen! Dank je wel.
   Groet, Paul.

 26. Dag Paul,

  Wat je hier hebt geschreven voelt zo gelijk aan mijn spirituele pad. Fijn om dit te erkennen bij mijzelf.
  Na een heftig dieptepunt in mijn leven ben ik teruggeworpen op mijzelf en werd mijn pad steeds meer zichtbaar. Veel emotie en veel loslaten van vroeger. Ook een partner is er nu nog niet en zal zich aandienen als ik er klaar of open voor sta. En ja de engelen weten dan ook dat ik nog mag wachten. Alles op zijn tijd, soms met veel engelengeduld. Vaak voel ik me ook zo anders dan anderen om me heen en is het niet gemakkelijk gelijkgestemden te vinden.
  Dan is bijvoorbeeld deze reactie plaatsen fijn om te doen.
  In tegenstelling tot vroeger voel ik steeds meer wat goed is voor mij.
  Mijn pad gaat de goede kant op en velen helpen mij daarbij. Ik ben dankbaar voor wie en wat ik ben, steeds weer.

  • Beste Angela,
   Wat een mooie persoonlijke reactie. ik hou daarvan! inderdaad komt alles op je pad wanneer je er klaar voor bent. Geduld is mischien wel de allermoeilijkste levensles. Ik weet er alles van.
   Hartelijke groeten, Paul Wezenbeek

   • Hoi Paul, denk je dat geduld ook mijn belangrijkste levensles kan zijn? Ik denk steeds dat mijn les is om meer van mezelf te houden maar volgens mij doe ik dat al en wil zo graag mijn lliefde delen. Ik ben 51 en de afgelopen 2 jaar heb ik 3x een hersenoperatie gehad maar wat ik veel erger vind is dat ik in deze laatste jaren 2x een relatie heb gehad waarvan ik dacht dat het de liefde van mijn leven was. Beide keren liep dat stuk en daar ben ik nu echt helemaal kapot van, kan alleen nog maar huilen… Is dat nu echt de bedoeling van een levensles? Ik ga er inmiddels bijna van kapot… Lieve groet, Sandra

    • Hoi Sandra,
     Als een relatie niet lukt, dan is er toch iets wat niet klopt. Klinkt heel hard en simpel maar wel de waarheid. Je ziel wil dat het goed komt met jou maar kent zelf geen emoties. Dat is soms zo moeilijk en pijnlijk. Ik denk dat het met de echte ware goed zou moeten kunnen gaan. Dus moeilijk maar waar om in te zien, ik begrijp dat. Misschien proberen om iets afstand te nemen en gewoon te laten gebeuren wat op je pad komt. ik bedoel, niet te erg naar iets streven. is heel moeilijk weet ik. En ja dan komen we weer bij geduld uit……

  • Heel herkenbaar, ook ik vind het moeilijk om gelijkgestemden te vinden .Op het moment ben ik bezig nadat ik oproep zag om sisterhood of the rose te reactiveren ben ik naar bijeenkomst gegaan en heb voorgesteld samen met een andere aanwezige gelijkgestemde om dit in onze woonplaats ook te starten ten eerste om de godin in ons te reactieveren en om in contact te zijn met gelijkgestemden zodat wij gezamenlijk ons voor bereiden voor deze mooie transitie.Hopende dat dit zich snel als een olievlek zal verspreiden.wij starten dit in Hoorn NH .

 27. Beste Paul, dank je wel voor dit zeer herkenbare artikel met nog eens de gevoelige punten op een rij. Herkenbaar op alle fronten en ik heb dit dan ook gedeeld in de hoop er anderen mee te helpen. Je vraagt om een feedback onder punt 4, heftig reageren. Ik reageer al mij hele leven heftig op onrecht in de breedste zin van het woord. Het verbazingwekkende is dat anderen hierop reageren met de uitspraak dat verdedigen niet nodig is. Dat vind ik nog steeds vreemd. Bijzondere wezens, mensen . Zoals bij jouw ervaring, blijven de emoties veel korter of niet meer hangen. Meer in het moment. Dat is overigens een verandering die bij mij ook doorzet, meer in het moment leven en genieten. Tijdens mijn Engelandreis is er hard aan mij hart gewerkt, dat heeft een giga impact op mijn ‘zijn’ gegeven en nog steeds aan het doorwerken. Kortom het leven is een uitdaging en een feestje. Liefdevolle omhelzing, Marian

  • Beste Marian,
   Dank je wel voor je reactie. Natuurlijk mag je jezelf verdedigen. Je mag jezelf ook beschermen. Allemaal vormen van houden van jezelf of eigen liefde.
   Hartelijke groeten, Paul Wezenbeek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in